01 Oct 2020, Autor:

Pregătirea conservelor pentru iarnă, în casă, este o soluție practică și mult mai simplă decât pare. Din multe puncte de vedere, este genul de activitate care presupune o investiție, dar care, ulterior, aduce beneficii și economii. Nu trebuie neglijat nici faptul că, preparate în casă, conservele pentru iarnă sunt mai gustoase și mai sănătoase. 

De ce să faci conserve în casă
Rețete de zacuscă
Murături în saramură și oțet (castraveți, gogoșari și gogonele)
Conserve de roșii
Sfaturi pentru sterilizarea borcanelor și alte metode de conservare

De ce să faci conserve în casă

Sunt mai multe motive pentru care merită să pregătești conserve pentru iarnă, în casă. Primul și poate cel mai important este că știi exact ce pui în borcane, la păstrare, indiferent ce alegi să pregătești. Ingredientele îți trec prin mână, le prepari după gustul tău și sunt pe placul tuturor celor din familie. Al doilea motiv este ca, în total, sunt mai ieftine decât variantele din comerț. Chiar dacă faci o investiție, cumpărând legume și fructe, și aloci timp pentru pregătirea lor, când tragi linie, vei fi în avantaj. Al treilea motiv este că în magazine nu găsești mereu ceea ce îți trebuie. 

Cele mai multe dintre rețetele clasice pentru conserve se pregătesc relativ simplu, ingredientele fiind simple și accesibile (mica negociere din piață îți poate aduce prețuri bune), și ai un sentiment de confort atunci când știi că în cămară stau frumos aranjate borcanele cu zacuscă, castraveți, gogoșari, gemuri, compoturi și dulcețuri. Iar dacă le pregătești în etape, în cantități rezonabile, efortul este minim. 

Dacă te pricepi foarte bine, conservele pe care le faci pot să fie o sursă de venit suplimentar. Sunt foarte mulți cei care aleg să cumpere conserve preparate în casă, în locul celor din comerț, așa că le poți promova spre vanzare

Dacă ai o afacere nouă despre care vrei să afle toată lumea, fă-ți cont pe OLX, pune anunțuri pentru produsele pe care le vinzi și conectează-te cu mii de clienți și cumpărători din întreaga țară. 

Câteva sfaturi sunt utile: 

  • cumpără legume și fructe de la producători locali sau din magazinele virtuale, astfel încât să-ți fie aduse acasă; 
  • folosește rețetele clasice și nu te complica inutil cu preparate sofisticate;
  • respectă rețetele și mai ales metodele de sterilizare ale conservelor; 
  • nu este necesar să utilizezi conservanți artificiali, acesta fiind și marele beneficiu pentru faptul că sunt făcute în casă; 
  • folosește mereu capace noi pentru a închide bine borcanele, acesta fiind un amănunt esențial pentru ca preparatele conservate să se mențină bune pentru consum;  
  • utilizează oțet de calitate și sare brută, fără iod adăugat. 

retete de zacusca

Rețete de zacuscă

Iubim zacusca și este aproape nelipsită din cămară, ca preparat conservat pentru iarnă. Zacusca este o mâncare de legume coapte sau prăjite în ulei, care se prepară frecvent în zona Balcanilor. Ingredientele de bază sunt vinetele, gogoșarii copți și ceapa. Se mai adaugă roșii, ciuperci, morcovi, fasole boabe. Lipovenii au o rețetă proprie de zacuscă în care se adaugă și pește, care este cu adevărat specială. 

Zacuscă de vinete

Reușita rețetei și gustul perfect vin din coacerea pe plită sau pe grătar a vinetelor și a ardeilor. Poți folosi ardei capia și/sau gogoșari. Cantitățile sunt orientative.  

Ai nevoie de: 

  • 2,5-3 kg de vinete proaspete coapte, curățate și scurse (ar trebui să rămână 1,5-2 kilograme de vinete pregătite); 
  • 1-1,5 kg ardei capia și/sau gogoșari (este mai usor cu ardei capia, gogoșarii sunt mai migăloși la copt și curățat, dar zacusca iese mai bună);
  • 200-500 g ceapă tocată; 
  • 250-300 ml ulei de floarea-soarelui; 
  • 500 ml suc gros de roșii sau un kilogram de roșii proaspete (bine coapte, date prin mașină – cu roșii proaspete, zacusca va sta mai mult la fiert, iar cu suc de roșii gros se face mai repede); 
  • sare după gust (dar cel puțin o lingură rasă la toată cantitatea); 
  • piper măcinat și piper boabe, frunze de dafin.

Începe prin a căli ceapa în ulei, atât cât să prindă culoare. Ardeii și/sau gogoșarii copți, fără semințe, se toacă mărunt și se adaugă peste ceapă. Continuă călirea alte 15 minute, apoi adaugă vinetele, scurse bine și tocate – în blender sau la cuțit. Călește mai departe, timp de 10-15 minute, și la final, adaugă sucul de roșii. Amestecă bine, pune sare, piperul măcinat, piperul boabe și frunzele de dafin și lasă totul să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când, până ce compoziția devine o pastă compactă. 

Este gata atunci când se formează o peliculă uleioasă deasupra, semn că apa din legume s-a evaporat complet. 

Se așază fierbinte în borcanele sterilizate, se pun capacele și se depozitează astfel încât răcirea borcanelor să fie foarte lentă.

Zacuscă de ciuperci  

Este una dintre cele mai bune variante de zacuscă. Se pot folosi diferite tipuri de ciuperci sau mai multe soiuri combinate. 

Ai nevoie de: 

  • 1-1,5 kg ciuperci proaspete; 
  • 1-1,5 kg de ardei capia și/sau gogoșari; 
  • 500 g ceapă tocată mărunt;  
  • 5-8 căței de usturoi; 
  • 250 ml ulei de floarea-soarelui;
  • 1,2 kg roșii proaspete sau 500 ml suc gros de roșii; 
  • sare, piper negru proaspăt măcinat, boia dulce de ardei, boia iute (după gust). 

Dacă preferi o zacuscă mai cremoasă, care să poată fi întinsă pe pâine ori combinată ca sos la paste sau orez, ingredientele se dau prin mașina de tocat. În caz contrar, legumele se toacă la cuțit. Varianta pastă este mai rapidă. 

Ardeii capia și/sau gogoșarii se coc pe plită sau pe grătar și se curăță. Ciupercile se curăță și se pun în apă clocotită cu sare (o linguriță). Se fierb câteva minute, apoi se scurg bine. 

Ceapa se toacă mărunt sau se dă prin mașina de tocat împreuna cu usturoiul. Compoziția se pune pe foc, se adaugă uleiul și se lasă atât cât să scadă puțin, apoi se pun ardeii, dați și ei prin mașina de tocat (se scoate cuțitul de la mașina de tocat, astfel că rezultă o pastă). Totul se ține pe foc, amestecând preț de 10 minute. Se adaugă ciupercile tocate mărunt sau date prin mașina de tocat (tot fără cuțit). Oala se menține pe foc, amestecând timp de 15 minute, ca să scadă zeama lăsată de ciuperci, apoi se adaugă sucul de roșii. Amestecul se poate fierbe pe aragaz (unde trebuie amestecat mereu) sau la cuptor (acoperit parțial, amestecând la intervale de 20 de minute), timp de o oră, o oră și jumătate. 

Se pun condimentele după gust și se mai lasă să fiarbă câteva minute. Se pune fierbinte în borcanele sterilizate, se înșurubează capacele și se depozitează astfel încât răcirea borcanelor să fie foarte lentă.

Zacuscă de fasole boabe

Este o mâncare în sine, extrem de economică, dar foarte gustoasă. Se face relativ ușor. 

Ai nevoie de: 

  • 3 kg ardei capia și/sau gogoșari;
  • 1 kg ceapă;
  • 500 g fasole boabe uscata, albă, cu bobul potrivit de mare; 
  • 1 kg de morcovi; 
  • 200 g de țelină;
  • 400 ml ulei;
  • 2 kg de roșii proaspete;
  • sare, piper boabe, piper măcinat, frunze de dafin, semințe de mărar, cimbru uscat. 

Totul începe cu fierberea boabelor de fasole. Ideal este să le lași în apă călduță cel puțin 12 ore, la hidratat. Fasolea se fierbe în trei ape, câte 20 de minute în fiecare, după ce începe să clocotească. Atunci când se schimbă, se pune mereu apă fierbinte. Când este fiartă, se scurge și se dă deoparte. Se coc ardeii, pe plită sau pe grătar, se curăță și se lasă deoparte. Îi poți toca folosind un cuțit sau se pot da prin mașina de tocat (fără cuțit). Roșiile se opăresc și se curăță de coajă. Și ele se dau prin mașina de tocat. Morcovul și țelina se dau prin răzătoarea fină. 

Toacă ceapa și pune-o la călit în ulei. Se lasă să se înmoaie bine. Adaugă morcovul și țelina rasă. Ține pe foc vreo 15 minute, amestecând din când în când. Adaugă ardeii tăiați bucăți sau dați prin mașină, apoi sucul de roșii. Fierbe totul circa 45 de minute, la foc mic, amestecând din când în când. Pune sare, piperul boabe și pe cel măcinat, frunzele de dafin, cimbrul uscat și semințele de mărar. Când totul este fiert, adaugă boabele de fasole, amestecă și mai lasă pe foc încă 10-15 minute. 

Compoziția fierbinte se pune în borcanele sterilizate, se înșurubează capacele și se depozitează așa încât răcirea să fie foarte lentă.

Zacuscă de pește

Este o zacuscă specială. Nu se prepară greu, dar este bine să o faci în porții mici și să o pui în borcane care să se poată mânca la o masă. 

Ai nevoie de: 

  • 3 kg de pește gras de apă dulce (fără cap și coadă); 
  • 1,5 kg ceapă; 
  • 500 g morcovi;
  • 2 kg roșii bine coapte; 
  • 2 kg ardei capia și/sau gogoșari; 
  • 500 ml ulei; 
  • 250 ml oțet; 
  • sare, frunze dafin, ardei iute, piper, usturoi. 

Peștele se curăță perfect, se taie în bucăți și se pune la fiert, într-un amestec format din oțet și o lingură rasă de sare. Se completează cu apă atât cât să acopere peștele. Se fierbe până ce carnea se desprinde de pe oase. Se scurge apa și se lasă la răcit bine, apoi se curăță carnea de pe oase. Aceasta trebuie să rămână bucăți. 

Separat, se face zacusca în varianta clasică: într-un vas, se pun ceapa tocată și călită în ulei, 2-4 căței de usturoi, morcovul dat prin răzătoarea fină, ardeii copți, curățați și mărunțiți sau dați prin mașina de tocat, plus unul sau doi ardei iuți (dacă vrei), apoi se adaugă sucul de la roșiile opărite, curățate de coajă și date prin mașină. Se fierbe totul până se leagă sosul. Când este suficient de închegat, se adaugă peștele. Se fierbe încă 15 minute, amestecând cu grijă. 

Se pune imediat în borcane sterilizate, se înșurubează capacele și se depozitează astfel încât răcirea conținutului să fie foarte lentă.

Câteva sfaturi în plus pentru o zacuscă reușită

Ia în calcul aceste câteva sfaturi:

  1. Ca să fii sigur de reușită, fă cantități mici de zacuscă, în mai multe tranșe, fiind și mai rapid de gătit. 
  2. Poți adăuga unul sau doi dovlecei în zacusca de vinete. Folosește doar partea cărnoasă și scoate semințele. Dovleceii se taie în bucăți potrivite și se fierb 10 minute în apă cu sare, se scurg și se toacă împreună cu vinetele. 
  3. Borcanele cu zacuscă se întorc cu fundul în sus după ce se căpăcesc. În felul acesta, se verifică dacă sunt etanșe și se formează și vacuum. 
  4. Dacă vrei o zacuscă fină, toacă legumele în robot sau în mașina de tocat. În caz contrar, va fi ca o tocană de legume.  
  5. Poți pune ciuperci și în zacusca de vinete, în cantitate egală cu ardeii. 
  6. Ceapa trebuie să fie mereu bine călită înainte de a adăuga alte legume. Nu pune prea multă ceapă în zacusca de vinete, pentru că va anula gustul și aroma vinetelor. 
  7. Când o pui în borcane, nu lăsa în zacuscă frunzele de dafin, pentru că pot strica gustul acesteia (o face amară) sau o pot face să fermenteze. 
  8. Ca să pui în borcane zacusca, nu folosi decât linguri sau polonice foarte curate, din care nu a gustat nimeni. 

castraveti murati

Murături în saramură și oțet (castraveți, gogoșari și gogonele)

Sunt multe rețete de castraveți pentru iarnă. Indiferent că sunt conservați în saramură sau cu oțet, prepararea lor este foarte simplă. Este util să folosești borcane de mărime medie, astfel încât, odată desfăcute, să fie consumate rapid. Folosește castraveți de dimensiune potrivită, cât mai proaspeți, tari și sănătoși. 

Castraveți în saramură 

Este cea mai simplă metodă de conservare a castraveților. Drept conservanți se folosesc: hreanul, sarea, boabele de muștar și piperul. 

Ai nevoie de: 

  • 5 kilograme de castraveți; 
  • 1 legătură de mărar uscat;
  • 5-6 rădăcini de hrean potrivite; 
  • apă, sare (neapărat fără iod, fără antiaglomerant): o lingură cu vârf de sare pentru fiecare litru de apă; 
  • piper boabe și câte o lingură de oțet pentru fiecare litru de apă. 

Începe prin a spăla bine castraveții. Curată hreanul de coajă. Pune castraveții în borcane curate, pe un pat făcut din mărar uscat. Îndeasă, printre castraveți, trei-patru bețișoare de hrean, de dimensiunea unui deget, în fiecare borcan mic, și bețișoare făcute din trei-patru rădăcini, pentru un borcan mare. Ai nevoie de mai mult hrean, dacă pui castraveții în borcane mici. Adaugă boabe de piper. 

Pune la fiert apă măsurată în prealabil și adaugă câte o lingură cu sare pentru fiecare litru. După ce apa clocotește, las-o să fiarbă trei-patru minute, la foc mare. Adaugă oțetul și dă deoparte. Pune apa imediat, fierbinte, peste castraveți. 

Lasă-i să stea 24 de ore acoperiți. După acest interval, scurge apa într-o oală curată. Nu este nicio problemă dacă o să cadă și piper sau semințe de mărar. Pune saramura să clocotească din nou, circa cinci minute. Toarnă din nou saramura clocotită, ca și prima dată, în borcane, peste castraveți. De data aceasta, infiletează capacele cât se poate de strâns, îndată ce le-ai umplut cu saramură. Castraveții în saramură sunt gata. Se păstrează perfect într-un loc cu temperatură constantă, la întuneric. 

Castraveți bulgărești

Castraveții bulgărești se conservă în borcane de 800 de grame sau puțin mai mari, pentru că trebuie fierți în bain-marie.

Pentru un borcan, ai nevoie de: castraveți, ceapă tăiată peștișori, câteva felii subțiri de morcov, un cățel de usturoi, câteva boabe de piper, o bucățică de hrean, o foaie de dafin, o linguriță de zahăr, două linguri de oțet, o jumătate de linguriță de sare, o rămurică de mărar, apă cât cuprinde.

Pune castraveții în borcan, alături de ceapă, morcov, hrean și cățelul de usturoi, apoi adaugă toate mirodeniile, zahărul, oțetul și sarea. Completează cu apă rece. Pune capacul și înfiletează-l. Agită-l bine, ca să se dizolve ingredientele și fierbe-l la bain-marie 30 de minute din momentul în care apa în care stau borcanele începe să fiarbă. Când sunt gata, lasă borcanele să se răcească încet, apoi depozitează-le în cămară.

gogosari in otet

Gogoșari în oțet (fără fierbere)

Este o rețetă simplă, care se face aproape în joacă, iar gogoșarii rămân crocanți, gustoși și cu toate vitaminele în ei. 

Ai nevoie de: 

  • 3 kg gogoșari cântăriți după curățare și feliere; 
  • 350 ml oțet;
  • 250 g zahăr tos;
  • 90 g sare neiodată;
  • boabe de piper, frunze de dafin, 4-5 rădăcini de hrean.

Prepară soluția formată din: zahăr, sare și oțet (fără apă). Pune gogoșarii tăiații fâșii într-un vas foarte încăpător, pentru că vor lăsa mult suc. Pune printre ei: rădăcina de hrean, tăiată în fâșii, boabele de piper și frunzele de dafin. Poți pune, dacă vrei, și doi-trei căței de usturoi. Toarnă soluția de oțet peste ei, atunci când zahărul este perfect dizolvat. Amestecă ușor și acoperă-i cu o folie de plastic. Lasă-i să stea vreme de 12 ore. 

După acest interval, gogoșarii sunt mai moi, iar sucul din vas este aproape dublu. Pune gogoșarii în borcanele sterilizate. Nu folosi mâna sau, dacă faci asta, poartă o mânușă sterilă. Pune sucul rezultat în fiecare borcan, până când  gogoșarii sunt complet acoperiți. Dacă nu este suficient, completează cu oțet simplu. Nu folosi apă. Pune capacele, strânge bine și gata! Îi poți pune în cămară. 

Gogoșari în saramură

Se pregătesc foarte simplu și se păstrează foarte bine peste iarnă. Este ideal să folosești borcane mai mici. Este mai sigur decât să-i pui într-un borcan mare, care după deschidere trebuie păstrat la rece. 

Ai nevoie de:

  • 2 kg gogoșari;
  • 2-3 rădăcini de hrean;
  • o rădăcină de țelină;
  • apă, sare neiodată, boabe de muștar și piper, frunze de țelină, mărar uscat.

Spală și curăță gogoșarii. Taie-i în bucăți potrivite. Pune-i așezați cât mai îndesat în borcane bine spălate înainte. Pune, printre ei, mărar uscat, tije de hrean, bucăți și frunze de țelină (spălate înainte). Pune pe foc apă măsurată, plus încă jumătate de litru (ca să compenseze apa ce se evaporă la fiert, astfel încât concentrația de sare să nu fie prea mare). Pune o lingură cu vârf de sare pentru fiecare litru de apă, apoi adaugă boabele de piper și muștar. Clocotește apa pentru cinci minute, apoi pune-o peste gogoșari. Pune capacele și gata! În 5-7 zile, apa se tulbură, semn că fermentația a început. Se vor limpezi în 4-5 săptămâni, ceea ce arată că sunt buni pentru consum. 

gogonele in otet

Gogonele în oțet

Se fac foarte simplu. Nici măcar nu este necesară fierberea apei, dar sunt importante cantitățile de apă, sare, oțet folosite pentru prepararea sucului în care vor sta gogonelele. Ingredientele sunt pentru un borcan de 5 litri. 

Ai nevoie de: 

  • 2 kg de gogonele (verzi, evitându-le pe cele pârguite); 
  • 2-3 morcovi; 
  • 1 conopida mică; 
  • 140 g sare; 
  • 800 ml oțet; 
  • 2 rădăcini de hrean; 
  • două lingurițe de zahăr; 
  • piper, boabe de mustar, flori de mărar uscat.

Gogonelele se spală și se lasă la scurs. Morcovul se curăță și se taie rondele nu foarte groase. Conopida se spală și se desface în buchețele. Hreanul trebuie curățat și tăiat pe lung, pentru ca fiecare fâșie să prindă și miezul rădăcinii. Într-un borcan foarte curat se așază gogonelele, iar printre ele se pun fâșiile de hrean, flori de mărar, rondele de morcov și buchețele mici de conopidă. Lichidul se prepară din: oțet, sare, zahăr și un litru de apă. Rezultă circa doi litri de lichid. Amestecă bine, până ce zahărul și sarea sunt complet dizolvate. Poți accelera procesul încălzind ușor lichidul. Toarnă lichidul rece (sau ușor călduț) peste gogonelele din borcan. Acoperă cu folie de celofan, leagă bine și depozitează borcanul în cămară. Este important ca temperatura în locul de depozitare să fie constantă și mai mică de 20 de grade. 

Gogonele în saramură

Și aceste murături sunt foarte ușor de pregătit. Gustul este perfect, fiind o bucurie la mesele de toamnă târzie și iarnă. Țin perfect până în primăvară și chiar după, dacă stau depozitate într-un loc cu temperatură constantă, la întuneric. 

Ai nevoie de:

  • gogonele, chiar și dintre cele pârguite;
  • morcovi și rădăcină de hrean;
  • boabe de muștar și de piper, usturoi, ardei iuți, frunze de țelină, mărar uscat;
  • apa și sare.

Spală gogonelele, curăță morcovii și hreanul. Taie morcovii rondele, iar hreanul pe lung. Pune gogonelele pe un pat de flori de mărar uscat. Așază-le cât mai îndesate, dar ai grijă să nu plesnească. Pune printre ele: rondele de morcov, bețe de hrean, cotoare de țelină, iar deasupra pune mărar uscat, frunze de țelină, ardei iute (dacă vrei), usturoi.  

Saramura se prepară pe foc. Pune apă măsurată, adaugă o lingură de sare pentru fiecare litru de apă, pune o linguriță de boabe de muștar și una de boabe de piper pentru fiecare litru de apă și lasă totul să clocotească circa cinci minute. 

Saramura se toarnă fierbinte în borcane. Se leagă la gură borcanele cu celofan sau hârtie pergament sau se folosesc capace. Se pot duce imediat în cămară, la o temperatură constantă și întuneric. 

conserve de rosii

Conserve de roșii

Sucul de roșii și roșiile în suc propriu se fac foarte simplu. Fă tranșe mici, din 3-4 kilograme de roșii. Le vei pregăti repede, iar cămara se va umple fără prea mare efort.

Suc de rosii

Este ușor de făcut. Ai nevoie de roșii bune și de un aparat special care separă pulpa de semințe și pielițe și stoarce roșia. Aparatul se atașează la mașina de tocat clasică sau electrică. 

Spală roșiile și scoate partea verde, apoi dă roșia prin mașină. Sucul se fierbe până ce ajunge la consistența dorită. Trebuie adunată spuma de câteva ori. Când este aproape gata (este perfect omogenizat, are densitatea potrivită), se pune un vârf de linguriță rasă pentru fiecare litru de suc de roșii (măsurat la consistența finală). Pune și o linguriță de zahăr, tot pentru fiecare litru de suc. Este important pentru conservarea bună a sucului. 

Se toarnă în sticle sterilizate. Pune dopuri (fierte înainte) sau capace și izolează-le termic, astfel încât să se răcească lent. Cuibul pentru sticle trebuie făcut în așa fel încât acestea să fie calde la 48 de ore de la sigilare. 

Roșii în suc propriu

Pentru roșiile în suc propriu, cele mai bune sunt acelea mici și cărnoase. Spală roșiile bine și lasă-le la scurs. Taie-le în bucățele potrivite, apoi pune-le într-un vas curat și încăpător și adaugă două lingurițe de sare pentru murături (fără iod) la fiecare kilogram de roșii. Amestecă bine și lasă totul acoperit, la răcoare, vreme de circa 30-60 de minute. 

După acest interval de timp, pune roșiile și zeama lăsată în borcane. Îndeasă ușor conținutul și umple borcanele bine. Poți pune, dacă vrei, frunze de țelină tocate mărunt, tarhon, usturoi, cimbru ori un ardei iute. Închide-le ermetic și fierbe-le la bain-marie timp de 45 de minute. Trebuie răcite încet.

metode de conservare

Sfaturi pentru sterilizarea borcanelor și alte metode de conservare

Este bine să iei în calcul aceste amănunte care vor face ca toate conservele pregătite pentru iarnă să reziste perfect pentru multă vreme.

Sterilizarea borcanelor

Unul din secretele păstrării în siguranță a conservelor este sterilizarea corectă a borcanelor. Începe prin a le spăla foarte bine cu apă și detergent de vase. Ulterior, trebuie bine clătite. 

Așază borcanele pe o tavă metalică și pune tava în cuptorul rece. Setează temperatura la 150 de grade Celsius (flacără medie) și menține-o timp de 15-30 de minute. Stinge focul și lasă borcanele în cuptor până se răcesc complet.

Vezi aici toate tipurile de borcane de care ai nevoie

Este esențial să utilizezi capace noi de fiecare dată. Dacă borcanele de sticlă se pot reutiliza de un număr infinit de ori, capacele nu. Și capacele noi trebuie bine spălate și sterilizate în cuptor. 

Răcirea lentă

Este o metodă foarte practică pentru a conserva preparatele pentru iarnă. Fie că se pune conținutul fierbinte în borcănele, fie că sunt fierte cu totul în baie de apă, răcirea lentă este esențială pentru a spori rezistența conținutului. 

Așază borcanele pe o tava metalică înainte să torni amestecul fierbinte în ele, pentru a disipa rapid căldura și a preveni spargerea lor, din cauza șocului termic. După ce le-ai umplut, strânge ermetic capacele și întoarce borcanele cu susul în jos, ca să se formeze un vacuum. Lasă-le așa timp de 5-6 minute, apoi întoarce-le în poziția normală și așază-le într-un cuib termic astfel încât răcirea lor să fie foarte lentă. Poți folosi genți termice, pături, folie de aluminiu, ziare, covoare de lână. Toate funcționează ca bun izolator termic. Această metodă de sterilizare este utilă pentru multe preparate, dar mai ales pentru zacuscă.

Coacerea conservelor

Pune borcanele umplute cu un conținut fierbinte, pe o tavă metalică, în cuptorul încins la 150 de grade Celsius. Borcanele nu trebuie să se atingă între ele. După ce ai introdus tava, stinge cuptorul și lasă borcanele să se răcească lent.

Fierberea la bain-marie

Pune borcanele (reci sau călduțe, niciodată fierbinți) umplute într-o oală încăpătoare, învelite în prealabil în hârtie de ziar sau prosoape, ca să nu se spargă în timpul fierberii. Toarnă apă rece până ajunge la nivelul capacelor. Pune oala cu borcane la fiert, iar din momentul în care apa clocotește, lasă să fiarbă timp de 45 de minute, o oră. Dacă apa scade, completează cu apă la fel de fierbinte, pentru a nu întrerupe procesul de fierbere. Lasă conservele sterilizate în acest mod să se răcească lent. 

Conservanți naturali

Există patru produse care sunt conservanți naturali: sarea, zahărul, oțetul și uleiul. Sarea și zahărul extrag apă, iar în absența acesteia, microorganismele nu se pot dezvolta. Oțetul conține acid citric natural, care este un conservant natural, iar uleiul blochează contactul cu aerul și oprește dezvoltarea fungilor și mucegaiurilor. Acidul acetic din oțet este natural numai dacă este vorba despre oțet natural din vin. 

Sarea trebuie să fie sare gemă, nemăcinată, nefiltrată, fără iod, fără antiaglomerant. Aceasta nu conține microorganisme. Saramura preparată din sare naturală este cea mai bună cale prin care sunt eliminate impuritățile. Amestecă apa cu sare în cantitățile recomandate de rețetă și apoi lasă soluția să se decanteze. Scurge saramura până la reziduurile care se depun la baza vasului sau strecoar-o printr-o sită deasă.

Pe lista de conservanți naturali se mai află hreanul, folosit în stare naturală, curățat de coajă și tăiat mereu pe lung. Ai nevoie de 50 de grame de hrean la un litru de apă, pentru ca efectul conservant să fie activ.

Conservanți naturali mai sunt și: cuișoarele, boabele de muștar, salvia (conţine salicilat natural), cimbrul, rozmarinul, ardeii iuți. Ierburile și condimentele întârzie dezvoltarea microorganismelor și reduc viteza de oxidare.

Un excelent conservant natural pentru conservele dulci este scorțișoara. Pusă în gemuri, dulcețuri sau compoturi, sub formă de bețe sau de pudră ori presărată peste dulceață sau gem, în strat uniform pe toată zona de contact cu aerul a conținutului din borcan, aceasta previne mucegaiul și alterarea conservelor dulci. 

O categorie specială de conservanți naturali sunt uleiurile esențiale care au un puternic efect antibacterian, blocând dezvoltarea mucegaiurilor și a ciupercilor. Cele mai bune sunt: uleiul de cimbrișor, portocale, mentă, mușcată roșie, anason, uleiul de lămâie. Uleiurile esențiale vin cu instrucțiuni, dar, de cele mai multe ori, sunt suficiente câteva picături la un litru de apă.

Cu o strategie eficientă în cursul lunilor de toamnă, îţi poţi umple cămara cu tot felul de bunătăţi care pot reprezenta o masă în sine sau o binevenită completare. 

Sursa foto: shutterstock.com