Reciclarea nu mai este un moft, ci o necesitate care trebuie să fie o preocupare pentru fiecare dintre noi. O serie de reguli și obiceiuri noi merită să ne intre în rutina zilnică, aceasta fiind singura soluție pentru ca noi și generațiile viitoare să avem șansa unei vieți normale. Este evident că traversăm o criză climatică, iar contribuția individuală, fie că este vorba despre utilizarea energiilor curate, fie de reciclare sau reutilizare, de fiecare dată când este posibil, are valoare.
Ambalajele cosmetice și de îngrijire, o categorie aparte
Cosmeticele de tot felul, de la farduri la rujuri și produse de îngrijire, de la sapunul solid până la pasta de dinți și de la șampoane până la creme, de la cutiile și pungile pentru detergenți (capsule, pudră și lichid) pentru rufe sau vase până la deodorante, sticle de ojă și flacoane de parfum, toate au un traseu special și deseori foarte dificil, când vine vorba de reciclarea la scară mare.
Unul dintre principalele motive este că aceste ambalaje sunt realizate, cel mai des, din mai multe materiale, fiind un amestec de componente din sticlă, plastic, metal și hârtie. Toate aceste ambalaje pot fi reciclate, dar acest lucru depinde și de limitele infrastructurii locale specializate pentru aceasta. Tot ceea ce trebuie să faci este să depui ambalajele în containerele de reciclare, conform materialului din care sunt fabricate.
La acestea se adaugă trei condiții esențiale:
- ambalajele să fie complet golite și curate; astfel, o sticluță cu ojă uscată nu va putea fi reciclată și va ajunge la groapa de gunoi, unde va fi descompusă natural în câteva mii de ani; în plus, va fi un factor poluant; dacă o vei pune în container curată, fără capacul de plastic, va putea fi reciclată;
- dacă există mai multe tipuri de materiale într-un singur ambalaj, acestea trebuie reciclate separat; de exemplu, capacul de plastic al deodorantului merge la plastic, iar tubul din aluminiu, la metale; la fel și sticla de parfum cu pulverizator: sticla la sticlă, pulverizatorul la metale, iar elementele din plastic – la plastic;
- învață să faci diferența dintre recipientele care pot și cele care nu pot fi reciclate; fiecare produs de îngrijire are menționate pe ambalaj specificații foarte clare, care arată ce se poate recicla și cum, iar aceste informații trebuie cunoscute și respectate.
Reciclarea ambalajelor cosmetice poate părea complicată, cu toate că nu terminăm în fiecare zi câte un tub de pastă de dinți sau o sticluță cu parfum, dar ca să înțelegem importanța acestor gesturi, trebuie să privim lucrurile în ansamblu, la scară planetară, pentru a avea o imagine clară a impactului acestor tipuri de recipiente.
Există câteva soluții care te vor trece în categoria reală a celor ce protejează cu adevărat mediul:
- pune în containerul cu hârtie ambalaje de carton și hârtie ale cosmeticelor și produselor de îngrijire;
- când produsul ambalat într-un recipient exclusiv de plastic s-a consumat, spală-l bine și depune-l în containerul pentru plastice;
- fă o cutie în care să depozitezi ambalajele realizate din mai multe tipuri de materiale, iar când s-au adunat mai multe (sticluțe cu ojă, parfum, tuburi de aluminiu de la deodorante sau alte produse sub presiune – spumă de bărbierit, de exemplu), poți să le desfaci părțile componente și să le reciclezi separat, în funcție de material, sau să le duci în containere destinate exclusiv acestui tip de produse.
Mai mulți mari producatori de cosmetice și lanțuri de magazine de retail acceptă recipiente ale produselor cosmetice, pe care le colectează separat, fără să mai fie necesară desfacerea lor în componente, tocmai pentru că sunt un amestec de materiale care au nevoie de o prelucrare specială. O simplă interogare pe internet („unde reciclez ambalajele cosmeticelor”) te va ajuta să găsești cel mai apropiat loc unde le poți lăsa și, deseori, vei primi bonusuri și reduceri pentru achiziționarea de produse similare.
Consumatorii pot impune reguli producătorilor
O abordare corectă este utilizarea de produse cosmetice în ambalaje refolosibile. Farduri în pastile încorporabile, în cutia pe care o ai deja, geluri și săpunuri lichide, cumpărate în pungi mari, pentru a reumple dozatoarele pe care le ai și așa mai departe.
Cumpără în cantități potrivite și adaptate consumului, astfel încât să utilizezi integral produsul în termenul de valabilitate și, mai ales, cumpără doar dacă ai nevoie, de regulă, produse pe care le cunoști.
Alege mereu cosmeticele care au ambalaje reciclabile, cu cât mai puține tipuri de materiale, mai ales acolo unde acestea nu sunt primite la reciclare, decât (eventual) în magazinele producătorilor, sau nu mai pot fi reciclate (din categorie fac parte mai ales tuburile cu creme, loțiuni și pastă de dinți, cutiile de farduri cu oglindă și magneți, tuburile cu vopsea pentru păr). Atitudinea constantă a consumatorilor care resping anumite produse poate determina rapid producătorii să aibă o altă abordare.
Mica reciclare
Unele dintre ambalaje pot fi transformate în altceva și reutilizate acasă, dar această mică reciclare nu va putea niciodată să transforme și să reutilizeze toate ambalajele care intră într-o gospodărie. Dar, alături de reciclarea colectivă, organizată și continuă, poate contribui la binele general.
Câteva idei ar putea fi utile. Astfel:
- lipește o figurină deasupra unui borcan în care a fost cremă și vopsește-l cu spray pentru a crea un suport decorativ;
- fă un difuzor de ulei dintr-o sticlă de parfum;
- mai multe borcane cosmetice din sticlă pot să devină recipiente pentru condimente;
- borcanele cu arc și capac se transformă în recipiente pentru numeroase cosmetice naturale, făcute în casă, și pot fi utilizate la infinit;
- oglinzile pudrierelor sau ale fardurilor pot deveni elemente de decor pentru ghivecele din grădină sau din casă, iar dacă vei aduna mai multe, poți face o oglindă mozaic, pe care să o mărești, în timp, adăugând alte și alte piese;
- un tub de ruj gol se transformă, simplu, într-un breloc simpatic, dacă îl vei picta și lăcui sau poate deveni un mic recipient pentru ace de cusut, pe care să-l ai la îndemână, mereu, în poșetă;
- recipientele pentru farduri sunt un spațiu de depozitare inspirat pentru obiecte mici, cum ar fi agrafe, nasturi și ace de cravată;
- în aceleași pudriere poți ține, în geantă, în siguranță, medicamentele uzuale;
- pensula fină de la eyeliner te poate ajuta la finisarea manichiurii sau la desenele de pe unghii;
- pensula de la mascara poate fi utilizată în multe alte scopuri: de la vopsirea rădăcinilor firului de păr, până la aranjarea și vopsirea sprâncenelor.
Este foarte bine să iei în calcul și faptul că produsele cosmetice neutilizate sunt cel mai dificil de reciclat. Nu arunca niciodată cosmeticele neutilizate, chiar dacă au expirat. Astfel, parfumurile pot deveni odorizante de cameră, cremele pot reda lustrul pantofilor sau canapelei din piele, șampoanele și gelurile de duș înlocuiesc săpunul lichid și chiar detergentul de rufe sau de vase, iar creioanele dermatograf și cele pentru contur de buze sunt utile în trusa de scule sau chiar în penarul copiilor, alături de alte creioane de colorat.
Reciclarea nu este o sarcină ușoară: implică atenție, rutină, organizare, alegerea inteligentă a produselor, imaginație și un oarecare efort. În ciuda tuturor acestor inconveniente, este singura soluție pe care o avem. Ceea ce este și mai important, dar și mobilizator, în egală măsură, este faptul că fiecare dintre noi poate contribui la acest demers general.
Pe OLX, găsești multe soluții de reciclare a materialelor și ambalajelor, care te pot ajuta să contribui la păstrarea mediului și la recuperarea de materii prime.
Sursa foto: shutterstock.com