02 Nov 2020, Autor:

Accesoriile, piesele de mobilier sau articolele vestimentare din piele pun în valoare orice ținută și locuință, motiv pentru care îngrijirea acestora este vitală. Pielea reprezintă un material natural foarte rezistent, dar trebuie să ții cont de faptul că este, în fond, predispusă la uzură și modificări în timp. De aceea, este necesar să o protejezi, pentru a te putea bucura de beneficiile acestor obiecte, de la portofele la canapele. Îți prezentăm câteva dintre modalitățile cele mai potrivite pentru a îngriji obiectele din piele, dar și metode despre cum poți să le recondiționezi.

Avantajele pielii

Înainte de a afla mai multe despre procesul de recondiționare și îngrijire, trebuie să menționăm avantajele pe care le aduc obiectele din piele.

Durabilitate

Când cumperi o canapea din piele, poți considera că o achiziționezi pentru totdeauna. Chiar dacă prețul este mai piperat, trebuie să iei în considerare, în primul rând, felul în care aceasta rezistă în timp. O investiție într-un obiect care capătă valoare în timp și care, atunci când se uzează, devine chiar mai impresionant, merită fiecare ban. Dacă îți dorești să amenajezi locuința și vrei să profiți de cele mai bune materiale, pe termen lung, o piesă de mobilier din piele va deveni atracția principală.

Vezi 👉 AICI  toate ofertele noastre de CANAPELE

Rezistență

Deoarece pielea rezistă foarte bine în timp, o canapea din piele poate fi o alegere perfectă pentru orice familie. Singurele care pot dăuna acesteia sunt animalele de companie care zgârie sau rod diferite obiecte prin casă. O canapea poate fi protejată, însă, cu ajutorul unor soluții speciale sau chiar prin cuverturi. Pielea este un material puternic, dar trebuie să o protejezi de cei mai năstrușnici din familie. 

De asemenea, hainele, pantofii și ghetele din piele sunt obiecte de care te vei bucura mult timp, indiferent dacă le porți la ocazii speciale sau în condiții de muncă fizică intensă. 

Protecție extra și îngrijire minimă

Încălțămintea din piele poate proteja piciorul de obiecte foarte ascuțite, iar dacă pielea este tratată, aceasta va fi și rezistentă la apă și alte substanțe lichide. În cazul pieselor de mobilier precum canapelele, pielea este un material ușor de curățat și întreținut, dar trebuie să eviți produsele clasice de curățare (săpun, detergent și alți solvenți).

Respirabilitate

Atât în cazul articolelor vestimentare, cât și în cel al pieselor de mobilier, pielea este printre puținele materiale ce respiră. Acest lucru înseamnă că se adaptează temperaturii corpului și nu te încălzește prea tare pe vreme caldă. Acest lucru este valabil și pentru canapele, chiar dacă, în materie de scaune, cele de mașină din piele se încălzesc foarte tare în timpul verii.

Tipuri de tratamente pentru piele

În ceea ce privește articolele vestimentare, o geacă din piele vintage va arăta mai bine într-un stil bătătorit, marcat de trecerea timpului. Însă, dacă este vorba de pantofi sau piese de mobilier, întreținerea acestora necesită mai multă atenție și tratamente repetate regulat. Iată câteva dintre acestea:

Lustruire

Lustruirea oferă obiectelor din piele o strălucire aparte și te ajută să atragi toate privirile, indiferent că este vorba de o geacă din piele, botine elegante sau o poșetă. De asemenea, produsele de lustruire oferă pielii și un grad de hidratare, pentru ca aspectul de nou să reziste cât mai mult și să protejeze materialul de urmele de uzură.

Lustruirea regulată este recomandată în cazul articolelor și încălțămintei de ocazie sau care fac parte din ținuta de business.

Vezi 👉 AICI  toate ofertele noastre de CIZME DAMA

Balsam/cremă

Cremele cu acțiune de balsam oferă hidratare obiectelor din piele și împiedică materialul să crape în urma uzurii. Acestea nu vor face pielea să strălucească, dar fac parte din segmentul de tratamente ce trebuie aplicate regulat, indiferent de categoria obiectelor din piele pe care le ai. Dacă vrei ca gecile, canapelele sau curelele din piele să arate cât mai bine de-a lungul timpului și dacă nu ești un fan al aspectului uzat, aplică un balsam o dată la 3 luni.

Impermeabilizare

Pielea nu este un material impermeabil și are nevoie de un tratament specific, pentru a se bucura de această caracteristică. Un produs pentru impermeabilizarea pielii poate veni sub forma de spray sau ceară și ajută la protejarea obiectelor din piele în fața apei, a zăpezii sau a salivei de bebeluși. În funcție de cât de des folosești obiectul respectiv, aplicarea unui astfel de produs trebuie făcută o dată pe an. În cazul pantofilor și al ghetelor, iarna, va fi necesar să aplici de mai multe ori un strat de cremă sau spray. Cremele sunt mai puternice, oferă protecție de durată, în vreme ce spray-urile sunt recomandate pentru obiecte de dimensiuni mici, precum curelele sau servietele.

cum reconditionezi obiectele din piele

Îngrijirea cu ajutorul unei lavete umede

O lavetă umedă este suficientă atunci când vrei să cureți o canapea sau un fotoliu din piele. Deoarece pielea nu trebuie să intre în contact cu solvenți dăunători, care se găsesc în detergenți, trebuie să te limitezi la o curățare simplă. Murdăria și praful sunt principalii factori care duc la uzură în cazul pielii, așa că trebuie să le îndepărtezi frecvent.

Cum recondiționezi obiectele din piele

Dacă te-ai îndrăgostit de o piesă de mobilier second-hand online sau în târg, dar aceasta prezintă semne vizibile de uzură, trebuie să treci la următorul pas și să o recondiționezi. De asemenea, dacă unul dintre fotoliile din casă a fost zgâriat sau ros de către animalele de companie, nu trebuie să renunți la el. Câțiva pași și produsele potrivite te vor ajuta să te bucuri din nou de piesele tale de mobilier preferate. Iată ce poți face:

  1. Trebuie să începi cu pregătirea pielii pentru revopsire. Aceasta trebuie curățată în detaliu, pentru a înlătura straturile de ulei, silicon sau ceară. Dacă pielea este murdară, curăț-o cu un produs special sau cu o lavetă umedă.
  2. Începe cu spatele și cu marginile canapelei. În aceste locuri, poți aplica soluții pe bază de alcool, mai ales dacă pielea este de o calitate mai slabă decât în zona șezutului.
  3. Zonele șezutului și spătarului pot fi mai uzate, așa că va fi nevoie să folosești hârtie abrazivă. Dacă pielea este foarte uzată și crăpată, curăță suprafața cu o soluție specială de curățare și evită hârtia abrazivă. Este posibil ca aceasta să distrugă și mai tare materialul.
  4. Odată ce pielea este curățată în profunzime și după ce folosești hârtia abrazivă pe suprafețele unde este posibil, toate straturile de murdărie, soluții și tratamente din producție vor fi îndepărtate. Folosește o soluție specială, împreună cu un produs pe bază de alcool, pentru o ultimă aplicare și lasă-le să acționeze timp de 30 de minute.
  5. Mai departe, trebuie să aplici un strat de cremă sau balsam întăritor, care hrănește fibrele pielii. Acesta trebuie aplicat cu un burete. Nu lăsa un strat prea gros să se usuce și îndepărtează-l la timp.
  6. Pentru crăpăturile de la nivelul pielii, va trebui să folosești un kit de reparație și să aplici crema cu ajutorul unui șpaclu foarte subțire sau al unui instrument special. Lasă timp de 30 de minute la uscat sau conform instrucțiunilor de pe ambalaj, iar apoi finisează suprafața cu un burete slab abraziv.
  7. Colorantul trebuie aplicat conform instrucțiunilor producătorului, așa că urmează indicațiile de pe cutie.
  8. Odată ce vopseaua este uscată, aplică o cremă de finish mată sau lucioasă, în funcție de preferințe.

Este recomandat să folosești un kit de recondiționat pielea, care să conțină substanțele necesare fiecărui pas. În acest fel, vei avea toate informațiile și indicațiile despre folosirea corectă a produselor.

Obiectele din piele sunt valoroase și vor rămâne în garderobă și în casa ta mulți ani de acum încolo. Este esențial, totuși, să faci tot posibilul pentru ca acestea să reziste cât mai bine în timp și să-și păstreze aspectul elegant.

Sursa foto: Shutterstock.com