10 May 2021, Autor:

Între 500 și 800 de ani. De atât timp este nevoie pentru ca polistirenul să se degradeze, dar nu să se și dezintegreze. Cu alte cuvinte, fiind casabil, se sparge în bucăți din ce în ce mai mici, dar nu este biodegradabil. Este și motivul pentru care reciclarea și reutilizarea lui, sub orice formă, sunt esențiale pentru mediul înconjurător.

În continuare, afli unde poți arunca recipientele din polistiren sau polistirenul expandat, pentru ca acestea să poată fi reciclate. Totodată, descoperi câteva moduri practice de a refolosi polistirenul.

Unde se aruncă polistirenul și cum se reciclează

cum se recicleaza polistirenul

Derivat din petrol, polistirenul este foarte greu de reciclat, dar este un produs 100% reciclabil (mai ales polistirenul expandat). Există centre specializate care dețin instalații de reciclare eficiente. Tot ce trebuie să faci este să te documentezi și să afli unde anume se găsesc în apropiere de locuința ta și dacă trebuie să te duci tu la sediu sau dacă există posibilitatea colectării de la domiciliu. O altă variantă o reprezintă depozitarea polistirenului în containerele de culoare galbenă.

Precum în cazul altor materiale reciclabile, și în cel al polistirenului, regula de bază, pentru a putea fi reciclat, este ca deșeurile să fie curate, fără lichide, resturi alimentare și să nu fie contaminate cu substanțe toxice. Recipientele din polistiren, impregnate cu grăsime, așa cum sunt caserolele de mâncare, de exemplu, ori tacâmurile de unică folosință, nu pot fi reciclate, la fel cum se întâmplă și în cazul cutiilor de pizza murdare.

Odată ce ajunge într-un centru de colectare, polistirenul este gata pentru a fi reciclat. Există mai multe tehnologii de măcinare, prin care se obțin granule de diverse dimensiuni. Acestea reprezintă materia primă pentru producția de alte obiecte din polistiren, cum sunt paharele sau caserolele pentru mâncare.

Cum reutilizezi polistirenul – metode practice și creative

Dincolo de a fi reciclat, ceea ce este un proces destul de dificil, polistirenul poate fi reutilizat în diverse moduri, iar în cele ce urmează, descoperi câteva idei practice și creative în acest sens.

Transformă bolurile de supă, din polistiren, în ghivece

Decoratiuni si ghivece de flori

Bolurile de supă sau caserolele din polistiren, folosite pentru transportul preparatelor culinare gătite, pot fi transformate în ghivece pentru flori. În ele, poți crește, cu succes, răsaduri sau plante de mici dimensiuni, cum sunt suculentele. Tot ce trebuie să faci este să le găurești cu un cuțit sau cu un cutter, având grijă să nu spargi bolul de tot. Această operațiune este importantă, pentru a asigura drenajul. Dacă deții o grădină mai mare, poți reutiliza și cutiile termoizolante din polistiren. Aceleași recipiente pot fi utile pentru depozitarea diverselor obiecte din casă.

Creează ornamente inedite, din polistiren

ornamente din polistiren

Polistirenul expandat, folosit pentru a proteja diverse obiecte electrocasnice, de exemplu, este o excelentă materie primă pentru realizarea unor decorațiuni inedite. Dă-ți frâu liber imaginației, înarmează-te cu un pic de răbdare și confecționează ornamente pentru casă și grădină sau evenimente tematice, cum sunt petrecerile pentru copii. Iată cum confecționezi, de pildă, o „delicioasă” acadea, din polistiren:

  • dintr-o bucată de polistiren expandat, decupează un cerc, cu un cutter;
  • înfige în cercul decupat un băț din lemn;
  • cu ajutorul unei pensule subțiri și al acuarelelor, pictează acadeaua;
  • ambalează acadeaua astfel obținută într-o pungă de plastic și pune-i o fundă, ca decor.

Astfel de ornamente sunt spectaculoase, se confecționează foarte ușor, nu se degradează în timp, iar în realizarea lor pot fi implicați și copiii, spre bucuria acestora.

fulgii de polistiren

Granulele sau fulgii de polistiren, care protejează diverse obiecte atunci când le cumperi, pot fi reutilizați ca umplutură pentru perne sau diverse obiecte decorative, jucării și figurine confecționate din materiale textile. Dintr-un carton, decupează un șablon în forma dorită: floare, pisică, urs, inimă, fluture. Ia un pantalon din stofă, pe care nu îl mai porți. Desenează, cu un creion sau cretă, conturul șablonului și taie ușor pe lângă el, două bucăți de material. Coase-le, lăsând un pic de spațiu liber, cât să poți umple interiorul cu granulele de polistiren. Închide marginea și ai obținut ce îți doreai. Dacă vrei să confecționezi figurine, poți să folosești nasturi și mărgele pentru ochi, gură și nas sau să le pictezi.

Realizează aranjamente din plante și flori uscate

aranjamente din plante și flori uscate

Sfoară, foarfecă, adeziv, clești, cutter, o bucată de polistiren și flori proaspete sau uscate, după cum preferi. Acestea sunt ingredientele și ustensilele de care ai nevoie pentru a crea un aranjament floral care să-ți înveselească locuința. Găsești tot ce îți trebuie pe OLX, la prețuri convenabile.

Taie un dreptunghi sau un cerc dintr-o bucată de polistiren expandat și vopsește-l pe margini sau lipește o fundă din material textil. Peste polistiren, lipește, din loc în loc, licheni artificiali. Leagă cu sfoară mai multe flori și plante uscate, cum ar fi lavandă, bumbac, imortele sau flori proaspete, de sezon. Înfige buchețelele în suportul de polistiren.

Refolosește polistirenul pentru ambalare

polistiren expandat

Cel mai ușor de refolosit sunt perlele, granulele sau fulgii din polistiren, pentru că, ori de câte ori vei vrea să protejezi anumite obiecte fragile, cum sunt vasele din ceramică, paharele din cristal sau globurile pentru bradul de Crăciun, îți vor fi de mare folos. Nu se deteriorează în timp, așa că le poți reutiliza de câte ori dorești. Tot ce trebuie să faci e să le păstrezi într-o pungă de plastic sau într-o cutie de carton.

Reține că polistirenul nu este biodegradabil și că reprezintă un factor important de poluare. El este, însă, reciclabil și foarte ușor de reutilizat, mai ales când vine vorba despre polistirenul expandat. Caserolele și bolurile alimentare pot și ele căpăta o altă utilitate. Nu uita că orice gest individual contează, pentru a avea un mediu mai curat și mai sănătos.

Sursa foto: Shutterstock