22 Jan 2021, Autor:

Uneori, scaunele pe care le avem în casă ajung prea uzate pentru a le mai putea folosi. Cu toate acestea, mai ales dacă sunt din lemn și dacă au forme frumoase, nu merită aruncate, pentru că pot fi transformate în piese utile ori decorative, pentru interior sau exterior. Cu foarte puțin efort, ele pot deveni altceva. Ia în calcul aceste câteva idei, combină-le, adaptează-le și bricolează! 

Mobilier pentru grădină

Dacă ai mai multe scaune vechi, cea mai bună soluție este să le transformi în mobilier de grădină. În funcție de starea în care se află, le poți reutiliza. Ține cont de aceste câteva idei creative.

Pentru a face o bancă de grădină, cele mai potrivite sunt scaunele care au spătarul arcuit. Scoate șezutul scaunelor vechi. Repară picioarele, dacă este nevoie, sau înlocuiește-le. Așază alături, unul lângă altul, două sau trei scaune identice și prinde-le bine între ele cu șuruburi sau stinghii de lemn, ca să capete un plus de rezistență. Verifică alte îmbinări și, dacă e cazul, întărește-le. Vopsește, apoi, ansamblul format. Pentru că vor sta afară, un strat de grund și apoi o vopsea pe bază de ulei reprezintă o combinație ideală. Montează o placă de PAL, ajustată la dimensiunea potrivită, folosind adeziv sau șuruburi. Peste aceasta, poți pune perne. Pentru un plus de confort, fixează perne și pe spătare, folosind șnururi.  

Dintr-un scaun ale cărui picioare sunt foarte deteriorare se poate face un leagăn pentru cei mici. Scoate sau taie picioarele. Verifică bine ca restul părților să fie solide și, dacă este cazul, întărește-le cu șuruburi sau șipci. Folosește vopsea rezistentă la apă, eventual, în două straturi. Tot ce mai trebuie să faci este să-l fixezi cu sfoară groasă, de o creangă solidă. 

reconditionarea pieselor de mobilier

Scaunele deteriorate, care nu mai pot fi utilizate, se pot transforma în suport pentru ghivece. Poți îndepărta șezutul sau îl poți decupa, cu un bomfaier, pe dimensiunea unui ghiveci. Este o soluție simplă și foarte decorativă, potrivită pentru grădină, dar și pentru o amenajare rustică pe o terasă sau pentru un balcon mai mare. Evident, și în acest caz, scaunul vechi merită un strat nou de vopsea și minime întărituri, dacă este prea șubred. 

O altă variantă, la fel de simplă și de interesantă, este aceea de a elimina complet picioarele scaunelor vechi. Păstrează șezutul, care poate fi schimbat cu o placă de PFL, tăiată și montată exact la dimensiunea ramei inițiale. Vopsește-le și apoi fixează-l pe un perete, pe trunchiul unui copac sau pe un perete exterior. Ai realizat o poliță excelentă pentru ghivece, lumânări și felinare de grădină. Această soluție este foarte practică și într-un balcon și poate funcționa ca o mică masă pentru o cană de cafea și o carte. 

Mobilier pentru casă

În cazul în care alegi să refolosești în casă scaunele scoase din uz, acestea trebuie recondiționate cu atenție.

O banchetă pentru hol se poate face din orice scaune vechi. Dacă acestea au forme diferite, rezultatul final ar putea să fie chiar mai interesant. Pașii sunt identici cu cei folosiți pentru a face o bancă de grădină, cu câteva detalii în plus. În primul rând, scaunele trebuie bine curățate și prinse între ele într-un mod estetic, iar șuruburile pe ramele laterale ale șezutului sunt cele mai bune alegeri. Urmează curățarea atentă. Îndepărtează vopseaua inițială și baițul. Folosește chit pentru lemn, pentru a repara eventualele defecțiuni. Șlefuiește, după ce se usucă, folosind glaspapir, și aplică un strat de grund pentru lemn, apoi baiț și lac. Montează o placă subțire de PAL, în loc de șezut, tăiată la dimensiunea potrivită și rotunjită la colțuri, apoi fixează cu adeziv o bucată de spumă poliuretanică și îmbracă totul cu o țesătură, în ton cu restul elementelor de decor. 

Scaunele vechi se pot transforma relativ ușor în taburete noi pentru bucătărie. Demersul presupune îndepărtarea spătarului și vopsirea acestora. Este de mare efect să folosești scaune cu un design diferit, iar pentru fiecare să alegi o vopsea de altă culoare. 

Spătarul unor scaune vechi, care nu mai pot fi folosite, este materia primă pentru decorațiuni de perete foarte originale. Se pretează pentru acest tip de transformare mai ales scaunele vechi din lemn. Liniile curbe și eventualele sculpturi de pe spătarul scaunului se transformă în detalii ornamentale inedite sau se pot integra în alte piese de mobilier

Nu trebuie omisă nici varianta în care este vorba despre un scaun foarte frumos, cu personalitate și stil. În cazul acesta, recondiționarea atentă, eventual chiar o restaurare, realizată de meșteri, constituie un demers util. Un astfel de scaun poate să devină piesa centrala, cea care „atrage privirea” într-o amenajare, indiferent de stilul acesteia.  

Ce-ai zice de un suport pentru umbrele? Schimbă picioarele unui scaun vechi cu unele mai înalte. Ideal ar fi să aibă undeva între 90-100 de centimetri. Scoate complet placa pe care se poate sta și montează în acel spațiu un coș de răchită sau de plastic. Izolează-l pe interior cu plastic și vopsește-l după cum se potrivește cu restul decorului. Amplasat în hol, va deveni un inedit coș pentru umbrele și bastoane. 

Revenim la spătarele unor scaune vechi. Cu foarte puțin efort, acestea pot să devină unele dintre cele mai interesante, originale și spectaculoase rame pentru colecția de fotografii a familiei. 

ce poti face cu un scaun vechi

Câteva sfaturi în plus

Ține minte că piesele deteriorate, stricate sau cele pe care le găsești în podul bunicilor sau prin cine știe ce târg de vechituri ar putea fi antichități valoroase. Dacă pleci de la această idee, vei acorda mereu o a doua șansă pieselor de mobilier vechi. 

Înainte de a te apuca să recondiționezi o piesă de mobilier, fă o mică cercetare, pentru a vedea dacă există urme sau etichete care pot indica originea. Îndepărtarea finisajului unui antichități îi poate anula valoarea, așa că nu te apuca să șlefuiești, să tai sau să modifici până nu știi exact despre ce piesă de mobilier este vorba. Indicatori pentru obiectele valoroase sunt șuruburile cu filete inegale, îmbinările în coadă de rândunică și materialul. 

Indiferent că lucrezi singur sau apelezi la personal calificat, transformarea și reutilizarea unei piese de mobilier trebuie să urmărească un plan precis, pentru a nu irosi muncă, timp și bani. Un plan logic și eficient arată așa: 

  • stabilește ce transformare vrei să faci și cum vei folosi obiectul respectiv; 
  • ia în calcul ce unelte si scule îți trebuiesc și dacă ai cele necesare pentru proiectul programat; 
  • evaluează de cât timp ai nevoie pentru lucrare; 
  • cumpără materialele necesare; 
  • curăță bine obiectul în cauză; 
  • repară-l și adaptează-l, apoi vopsește-l. 

Folosește materiale de calitate, ia în calcul că acestea sunt diferite pentru lemn și metal, pentru interior sau exterior. Nu te apuca de treabă cu scule electrice înainte să înveți să le folosești corect, fără risc de accidente. Ține cont că multe dintre materialele folosite pot fi periculoase (inflamabile sau toxice). 

Acordă atenție fiecărei etape. Chiar dacă este vorba despre o simplă vopsire, alege cu atenție tipul de vopsea (mată sau lucioasă ori lac) și culoarea. Optează mereu pentru soluția cea mai simplă. Nu face modificări foarte ample, mai ales dacă este doar un hobby. Cu toate acestea, lasă-ți imaginația și creativitatea să se manifeste. Nu ezita să te inspiri din reviste, de pe site-uri sau să ceri sfaturi. A recondiționa, repara și transforma reprezintă una dintre cele mai interesante și plăcute activități și o sursă importantă de satisfacție personală.  

Sursa foto: Shutterstock.com