Dacă te-ai săturat să-ți înlocuiești mereu tigaia antiaderentă pentru că se uzează prea repede, ai ajuns la locul potrivit. Tigăile antiadezive sunt utile în bucătărie, dar nu sunt la fel de rezistente ca alte vase de gătit, cum ar fi fonta ductilă și oțelul inoxidabil.
Înainte de a intra în detalii, acestea sunt simptomele că stratul antiaderent al tigăii dumneavoastră se deteriorează.
- Suprafața tigăii antiaderentă a devenit rea, iar luciul s-a estompat.
- Mâncarea începe să se lipească și, de asemenea, este nevoie de mai mult ulei pentru a găti.
Atâta timp cât este ideal de a verifica vaselor dvs. de gătit pentru orientări și sugestii explicite, iată câteva recomandări de bază pentru îngrijirea vaselor antiaderente.
1. Pregătiți în prealabil tigaia înainte de a o folosi
Câteva condimente ar putea ajuta la prelungirea duratei de viață a vaselor dvs. de gătit. Pentru a elimina orice urmă de fabricație din tigăile noi, curățați-o ușor cu un burete moale. Apoi, încercați să acoperiți vasele cu puțin ulei. Apoi, gătiți timp de o oră la 300 ° F. Lăsați-o să se răcească înainte de a șterge orice exces de grăsime cu niște șervețele de hârtie.
Consultați manualul vaselor de gătit înainte de a pune orice tavă antiaderență în cuptor pentru temperatura maximă recomandată. Unele tigăi nu pot fi folosite deloc în gamă. Dacă este cazul, spălați tigaia înainte de a o unge ușor cu ulei. Apoi, pentru câteva minute, fierbeți la foc mediu. Lăsați să se răcească înainte de spălarea cu un detergent moderat și clătire. Acum este gata de utilizare.
2. Evitați utilizarea spray-ului de gătit
Utilizarea în mod repetat a spray-urilor de gătit va duce la acumularea de reziduuri, în special pe marginile tigăii, dacă nu sunt bine curățate după fiecare utilizare. Acest lucru va face ca tigaia să devină lipicioasă și alimentele să se gătească neuniform. După ce ați folosit un spray de gătit, curățați-vă bine tigaia sau evitați utilizarea spray-urilor de gătit.
3. Gătiți doar la un foc mic sau mediu
Ar trebui evitat gătitul la foc mare. Expunerea prelungită la temperaturi ridicate va deteriora în timp stratul antiaderent. Anumite acoperiri antiaderente sunt mai rezistente la căldură decât altele.
Ce temperatură este considerată prea caldă? Când temperaturile cresc peste 500 F, teflonul începe să se degradeze și sunt eliberate particule chimice minuscule. Tigăile antiaderente pot atinge rapid temperatura maximă de gătit recomandată (500 F), așa că folosește căldură scăzută până la moderată și lasă tigaia să crească progresiv la temperatura necesară.
4. Utilizați ustensile de gătit sigure
Ustensilele metalice de orice tip (furculițe, cuțite, spatule metalice, teluri etc.) nu trebuie folosite pe tigăile antiaderente. Acestea pot străpunge și distruge învelișul antiaderent al tigăii. Sunt preferabile lingurile de lemn și spatulele de silicon cu margini rotunjite.
De ce se folosesc spatule de silicon? Sunt mai maleabile decât lingurile de lemn. Chiar dacă din neatenție ai atins prea tare tigaia, nu vei lăsa urme (inclusiv zgârieturi) pe ea. De asemenea, nu se murdăresc ușor.
Unele cărnuri cu margini ascuțite (cum ar fi fripturile, cotletele de miel sau cotletele de porc) pot produce zgârieturi microscopice atunci când sunt mutate dintr-o tigaie antiaderentă. Așadar, atunci când pregătiți acest tip de carne, vă sugerăm să utilizați vase de gătit alternative, cum ar fi cele din fontă sau oțel inoxidabil.
5. Lăsați tigaia să se răcească înainte de curățare
Nu este indicat să spălați o tigaie clocotită cu apă rece. Variațiile bruște de temperatură vă pot deforma permanent tigaia, iar tigăile deteriorate nu creează mesele în mod uniform. Acest lucru are un impact mai semnificativ asupra tigăilor cu prețuri mai mici decât asupra tigăilor cu prețuri mai mari. Lăsați tigaia să se răcească complet înainte de spălare. În primul rând, spălați toate urmele de alimente intens și profund. Apoi, clătiți și uscați. O tigaie curățată asigură rezultate consistente și de înaltă calitate.
6. Spălați tigaia manual
Deși, dacă tigăile tale antiaderente promit că vor fi sigure pentru spălat vase, spălarea lor manuală este mult favorabilă pentru a proteja suprafața. Pentru a evita formarea coroziunii, spălați-le manual și uscați vasele imediat după utilizare folosind o cârpă moale. Când spălați, nu uitați să frecați fundul tigăii. În caz contrar, reziduurile de alimente sau ulei s-ar solidifica și s-ar lipi de suprafață. Va fi nevoie de puțină grăsime semnificativă pentru a o scoate în timp. Folosiți detergenți blânzi de spălat în loc de detergenți și substanțe chimice dure. Utilizarea unei mașini de spălat vase pentru comoditate poate fi tentantă, dar căldura ridicată și substanțele chimice dure de spălat ar putea eroda în cele din urmă stratul antiaderent.
7. Evitați materialele de curățare abrazive
Lâna de oțel, periile cu peri rigidi și tampoanele de curățat sunt strict interzise. Acestea vor distruge definitiv stratul antiaderent prin zgârierea acestuia. Dacă suprafața tigăilor tale antiaderente s-a stricat sau stratul s-a uzat, se recomandă să le înlocuiești. Nu doriți ca stratul să intre în mâncare.
Utilizați întotdeauna bureți blândi sau cârpe de spălat pentru curățare. Dacă alimentele sunt lipite de tigaie, scufundă-le în apă câteva minute înainte de spălare pentru a ajuta la eliberarea particulelor întărite.
8. Nu depozitați alimente în tigaie
Anumite alimente (în special cele foarte acide) pot distruge învelișul antiaderent al tigăii. Pentru a păstra resturile de mâncare, alegeți recipiente care pot fi refrigerate. Tigăile tale antiaderente sunt concepute pentru gătit, nu pentru depozitarea alimentelor. În plus, punerea lor în vase de gătit antiaderente creează un mediu pentru bacterii.
9. Păstrați-vă tigăile în mod corespunzător
Țineți-le cât mai departe una de cealaltă. Dacă trebuie să vă îngrămădiți vasele de gătit din cauza lipsei de spațiu, utilizați o cârpă moale sau un prosop pentru a preveni zgârierea vaselor.
10. Evitați să preîncălziți o tigaie goală
Când sunt încălzite fără ulei, unele vase antiaderente pot emite vapori potențial dăunători. Ungerea cu ulei crește și proprietățile antiaderente ale tigăii.
Concluzie
Tigăile antiadezive și alte vase de gătit pot fi un plus grozav pentru bucătăria dvs. și sunt capabile să vă îmbunătățească experiența de a găti. Dar, oferă propriul lor set de dezavantaje și, prin urmare, necesită o îngrijire specială. Prin urmare, este esențial să vă informați despre cum trebuie și cum nu trebuie să folosiți o tigaie antiaderentă. Acest articol acoperă câteva sfaturi și trucuri esențiale pentru a avea grijă de tigaia dvs. Așadar, citiți-l atent și evitați să pierdeți bani pe tigăi noi la fiecare două zile.