31 May 2022, Autor:

Dacă este ceva ce românii iubesc mai mult decât mașinile – acest lucru ar fi o ofertă excelentă pentru o mașină second-hand. Deși a crescut numărul de mașini noi înmatriculate de la începutul anului 2022 față de anii precedenți, o mare parte a populației preferă să achiziționeze o mașină second-hand în locul uneia noi. Pe OLX poți găsi o gamă largă de anunțuri disponibile pentru orice tip de mașină second-hand la doar un click distanță. Încearcă-le accesând link-ul de mai sus!

Sfaturi și Considerații Înainte de A Cumpăra O Mașină Second-Hand

Când cumperi o mașină, mai ales una second-hand, există anumite riscuri și factori pe care trebuie să îi consideri. Chiar dacă vei cumpăra de la un vânzător privat sau prin intermediul unui dealer, este important ca înainte de a face o achiziție să te documentezi temeinic legat de toate verificările posibile și să fii sigur pe ceea ce îți dorești.

Urmează aceste sfaturi pentru a găsi oferta perfectă pentru următoarea ta achiziție de mașină second-hand și-ți vei preveni multe bătăi de cap și surprize neplăcute pe viitor!

Stabilește Criteriile de Bază

Cel mai bine înainte de a te avânta în universul vânzărilor de mașini second-hand este să stabilești concret ce cauți. Acest lucru îți va face căutarea mult mai ușoară și te poate salva de cheltuieli impulsive care te-ar putea costa sume substanțiale de bani.

Aici totul depinde de tine și de nevoile tale. Poate ai nevoie de un spațiu voluminos în portbagaj, și ți-ar prinde bine o mașină break. Sau ai o preferință pentru condusul în oraș sau înafara lui, caz în care ai putea alege între hatchback și sedan. Poți chiar să-ți iei un SUV dacă petreci timp prin locuri mai puțin asfaltate.

Există de asemenea câteva întrebări pe care trebuie să ți le pui:

  • Benzină sau Diesel?

Motoarele diesel au un cuplu ridicat și sunt mai economice, datorită consumului mai mic de carburant, iar motoarele pe benzină sunt mai silenţioase și nu necesită revizii la fel de frecvent (reviziile pentru motoarele diesel se efectuează de regulă de două ori mai des decât pentru motoarele pe benzină). Poți lua în considerare, de asemenea, GPL-ul.

  • Cutie Manuală sau Automată?

Cutia manuală este probabil mai ieftină, însă cea automată se conduce mai ușor și este mai confortabilă când vine vorba de condus. Deci automata ar putea fi o alegere mai bună pentru tine dacă nu ții neapărat cont de sentimentul de control oferit de mânuirea schimbătorului.

  • Mașină Obișnuită, Electrică sau Hibridă?

Pe viitor, poluarea mașinilor ar putea fi restricționată chiar mai mult în favoarea variantelor mai ecologice, plus există și câteva reduceri și ajutoare ale statului pentru cei ce și le doresc. Ele vor ajunge noua normă.

  • Ce Opțiuni Îți Dorești Să Ai Pe Mașină?

Dacă o vedere panoramică sau o trapă retractoare este visul tău, de ce să nu cauți mașini care au specific această caracteristică? La fel pentru orice opțiune a mașinii atâta timp cât știi că merită distincția.

  • Ai Copii? Ai Nevoie De Scaune Reglabile?

Cei care își doresc sau au deja o familie trebuie mereu să se orienteze în funcție de nevoile specifice ale familiei lor. Câte locuri are mașina și cât spațiu de depozitare poți obține din ea sunt câțiva factori de considerat aici.

Indiferent de preferințele tale, fă-ți o listă și hotărăște concret ce îți dorești să cauți.

Stabilește Marca

Nu toată lumea este obsedată de marca mașinii pe care o conduce, însă trebuie să recunoști că fiecare are caracteristicile sale și este de înțeles de ce unii oameni au preferințe, pe lângă aspectul în sine.

Românii s-au dovedit a fi fani loiali ai mașinilor nemțești şi în 2022, ceea ce se poate observa în mărcile prezente în topul celor mai populare mașini second-hand. Volkswagen, BMW, și Audi sunt printre cele mai dorite mărci de mașini second-hand printre români, dar se caută și Opel, Ford sau Mercedes Benz.

Dacă marca mașinii second-hand pe care vrei să o cumperi contează în mod special pentru tine, fie pentru că vrei să susții o anumită companie, ai crescut cu o anumită marcă sau pur și simplu ești fan al unui anumit stil, este o idee bună să îți selectezi una sau mai multe care chiar te interesează. Asta îți va limita alegerile făcând procesul mult mai ușor.

Stabilește Bugetul

Cu toții știm tentația de a spune ”Dar arată atât de bine.. sigur își merită banii..” atunci când suntem în căutarea unei achiziții precum niște copii în fața frigiderului de înghețată.

Poate pare greu de crezut, dar aceste achiziții impulsive se pot dovedi a fi nu chiar atât de bune după ce trece efectul infatuării.

Soluția este să îți faci un mic calcul al veniturilor și să îți setezi un interval de buget fix pe care să nu-l depășești! Ține cont și de faptul că achiziționarea propriu-zisă a mașinii nu reprezintă costul total.

Ar fi recomandat ca cel puțin 10% din prețul mașinii să îl pui deoparte pentru a nu fi surprins de costurile suplimentare de după precum asigurarea sau impozitul.

Alte costuri de întreținere trebuie de asemenea luate în considerare. Lucruri precum consumul de combustibil, înlocuirea pieselor uzate, anvelopele de iarnă și de vară, frâne, șocuri, schimbarea uleiului, spălare sau alte tratamente estetice precum și potențialele defecțiuni ale mașinii se pot aduna și trebuie să te asiguri că poți suporta aceste costuri atunci când îți cumperi o mașină second-hand.

Documentează-te Bine

Odată ce ai pus ochii pe o mașină, nu te grăbi să dai banii pe ea, deoarece puțină atenție suplimentară procesului de documentare îți poate salva sume substanțiale de bani și obține o ofertă mult mai bună!

Dacă mașina este vândută prin intermediul unui dealer autorizat, poți răsufla puțin mai liniștit. Pe lângă faptul că îți vor oferi o garanție, un istoric complet al mașinii și o revizie autorizată, e mai puțin probabil să îți ascundă defecte majore pentru a te păcăli. Deși, în România nu ar fi imposibil. Totuși, îți recomandăm să faci niște investigații legat de orice dealer vorbind cu oameni care au fost acolo, citind review-uri și eventual întrebând pe grupuri sau forumuri online.

Desigur, tot trebuie să te interesezi despre trecutul mașinii și să verifici absolut totul înainte de a lua decizia de cumpărare, plus că prețul de la un dealer autorizat va fi mai mereu cu 10-20% mai scump decât de la o persoană fizică.

Însă, dacă urmează să cumperi o mașină second-hand de la o persoană fizică, trebuie să fii foarte atent la ce ți se spune despre mașină și să ceri o dovadă pentru orice informație. Poți chiar să cauți numărul de telefon al vânzătorului pe Google înainte de a-l suna, deoarece cu cât afli mai multe informații cu atât vei lua o decizie mai bună.

O modalitate extrem de eficientă de a verifica informațiile primite este a căuta VIN-ul (vehicle identification number) mașinii online pe site-ul RAR în aplicația istoric vehicul pentru mașini cu numere de România sau pe platformele companiilor care oferă astfel de servicii pentru mașinile aduse din Vest.

Evită Ofertele Suspicios de Bune

Pe piața mașinilor second-hand se găsesc și oferte care par suspicios de perfecte. Anunțurile de tipul „oferta vieții tale” sau „condusă doar de o bătrânică ocazional” sunt foarte posibil să ascundă defecțiuni mari sub acel preț sau să fie o țeapă.

Dacă te interesează un model de mașină și observi că prețul listat este drastic mai mic decât intervalul în care se situează toate celelalte oferte pentru acel model…încearcă să treci mai departe! Sunt șanse prea mari ca anunțul respectiv să fie pus de o persoană înșelătoare.

Acum, desigur, există și vânzători care vor să scape repede de autoturism din diferite motive, însă ar fi indicat să fii sceptic când vine vorba de un preț mult prea avantajos.

Chiar dacă prețul este unul cât de cât apropiat de acel interval, uită-te cu atenție la mașină în sine. În unele cazuri de înșelătorii, mașina va părea suspicios de „aranjată”. Poate fi proaspăt vopsită și polișată, cu centuri noi de siguranță care ascund faptul că a fost defapt într-un accident. Niciodată nu poți fi prea precaut!

Discută Deschis

Pe lângă informațiile ce țin de istoricul mașinii, precum kilometrajul sau vârsta, ar fi foarte recomandat să îl întrebi pe vânzătorul mașinii dacă e dispus ca aceasta să fie examinată într-un service autorizat. Teoretic, dacă tu ești dispus să plătești pentru acel control, nu ar trebui să fie nicio problemă în asta.

Întreabă de asemenea despre orice fel de piesă nouă pe mașină de ce a fost schimbată și încearcă să afli sincer dacă mașina a fost implicată în vreun accident.

Poți chiar să cauți pe internet care sunt problemele cele mai des întâlnite ale modelului dorit, și să le aduci în discuție la faţa locului: injectoare, amortizoare, bucşăraie, coloana de direcţie, pasajele de la aripi, etanşeitate, scăpări de ulei.. nu-ți fie teamă să fii direct!

Stabilește un Test Drive

Este o parte crucială din achiziția unei mașini, mai ales dacă este vorba de o mașină second-hand.

Nu numai că astfel vei vedea dacă îți place să conduci acea mașină, dar îți dă șansa și timpul să verifici mai atent mașina. Examinează pedalele și scaunul șoferului, schimbătorul, luminile, stergătoarele, aerul condiționat, radioul, anvelopele și presiunea, ferestrele, GPS-ul, ușile cât și portbagajul.

În timp ce conduci ascultă sunetele mașinii, dacă ceva sună suspect, probabil este.

Acordă atenție ambreiajului, suspensiei, volanului. Vezi dacă mașina merge drept sau tinde să o ia într-o parte, și nu uita să testezi cum trebuie frânele.

Mașina nu trebuie să fie neapărat lipsită de absolut orice problemă, ceea ce oricum ar fi destul de greu de găsit după o viață pe drumurile din România, dar trebuie să fie potrivită pentru tine și o afacere corectă pentru valoarea sa.

Negociază Prețul

Indiferent dacă te consideri un negociator înnăscut sau ți se pare inutil, merită să încerci să negociezi prețul unei mașini second-hand. Chiar dacă nu reușești să obții cea mai mare reducere, poate îl poți convinge să îți ofere un serviciu sau un discount pentru un set de anvelope sau un radio.

Te poți aștepta ca vânzătorul să folosească anumite tehnici pentru a descuraja scăderea prețului, cum ar fi tăcerea. El știe că probabil te simți inconfortabil legat de negociere și poate profita de acest lucru pentru a te grăbi în acceptarea unui preț mai ridicat. Totuși, și tu poți avea câțiva ași în mânecă.

Dacă observi zgarieturi, lovituri cât de mici, sau orice defecțiune minoră, te poți folosi de aceste lucruri pentru a cere pe drept o reducere de preț. Amintește-ți că este vorba de banii tăi până la urmă, deci nu-ți fie teamă să negociezi.

Concluzie!

A cumpăra o mașină second-hand nu este o sarcină ușoară, dar îți poate economisi sume foarte mari de bani și poate face posibilă obținerea unei mașini pe care nu ți-ai putea permite-o în alt fel.

Nu uita totuși că există un anumit nivel de risc cu orice achiziție second-hand, și trebuie să ai în vedere anumiți factori pentru a alege o ofertă potrivită pentru tine.

Platformele online precum OLX sunt locul perfect pentru a găsi mii de oferte de mașini second-hand. Urmează sfaturile noastre pentru a te ajuta să-ți alegi modelul dorit și apoi mergi la vânătoare de oferte!

Ai găsit mașina second-hand perfectă pentru tine? Spune-ne ce părere ai!