26 Mar 2020, Autor:

O bibliotecă este mai mult decât un simplu obiect decorativ care îmbunătățește aspectul camerei tale, ci reprezintă o adevărată piesă funcțională, atât de necesară îndeosebi persoanelor care au foarte multe cărți. 

Totuși, pentru că atunci când funcționalul se îmbină cu estetica lucruri frumoase se întâmplă, probabil că și tu îți dorești o bibliotecă specială, cu un design unic și în care să poți depozita cât mai multe cărți. Probabil că ai intrat deja pe site-urile de profil și ai căutat modele care s-ar asorta cu gusturile tale, însă obiectele găsite nu sunt tocmai pe placul tău, iar prețurile sunt, de cele mai multe ori, mai mari decât ți-ai permite. 

Din fericire, există o modalitate prin care să-ți realizezi de unul singur biblioteca perfectă, pe care s-o construiești în așa fel încât să aibă un design special și care să fie suficient de încăpătoare pentru a putea stoca toate cărțile tale. Și cea mai bună parte este că o poți construi folosindu-te de obiecte reciclabile, pe care oricum aveai de gând să le arunci. Iată câteva idei de obiecte reciclabile care pot deveni excelente pentru depozitarea cărților:

Rafturi din lada de lemn

O ladă de lemn

Cu toții avem măcar o ladă de lemn, care zace nefolosită în debara sau într-un colț al casei și care nu și-a găsit o întrebuințare până acum. Fie că este vorba despre o ladă pentru sticlele de vin sau o veche ladă de depozitare, rezultatul obținut poate fi unul extrem de mulțumitor. 

Atunci când folosești o ladă de lemn, indiferent cât de veche, ai avantajul că o poți recondiționa rapid și fără o foarte mare bătaie de cap. Astfel, o vei putea vopsi și lăcui în timp record, pentru a o face să arate ca nouă. De asemenea, cu doar câteva șuruburi și scanduri, poți crea și polițe pentru noua ta bibliotecă, astfel încât să poți aranja cărțile pe mai multe niveluri. 

Biblioteca homemade

O scară veche

Dacă locuiești la casă, este foarte probabil ca undeva, într-o magazie, să zacă o scară veche care nu și-a mai găsit utilitatea de foarte mulți ani. Din fericire, acum poți să o readuci la viață și să o transformi într-un raft deosebit de cărți. 

Pentru început, este necesar să te asiguri că lemnul este într-o stare decentă și că poate fi recondiționat. Dacă scara nu este deteriorată, poți începe să o demontezi și să îi scoți treptele, deoarece acestea trebuie înlocuite cu șipci de lemn suficient de late încât să permită depozitarea cărților. După ce ai atașat bucățile de lemn cu ajutorul unei bormașini, poți începe să vopsești în culoarea ta preferată sau poți să te joci cu nuanțele cromatice și să creezi un obiect multicolor. Nu uita să dai noul obiect de mobilier cu lac, pentru o durabilitate mai mare în timp și pentru un aspect deosebit. După ce lacul s-a uscat, poți pune noua bibliotecă lângă un perete și poți începe să așezi cărțile pe ea. 

Biblioteca din mobila veche

 

Un sertar vechi 

Fie că ai o piesă de mobilier de bucătărie, un birou vechi sau un fișet pe care trebuia să-l arunci până acum, însă nu ai făcut-o, toate aceste obiecte pot fi extrem de utile pentru construirea unei mici biblioteci. Nu vei folosi piesele în întregime, ci doar sertarele acestora, care pot fi ajustate în așa fel încât să devină obiecte excelente pentru depozitarea cărților. 

Dacă ai la îndemână un sertar de lemn, recondiționarea este mai simplă, iar procesul de vopsire, lăcuire și adăugare de polițe poate decurge foarte ușor. Totuși, dacă deții un sertar metalic pe care vrei să-l transformi într-o mini bibliotecă, operațiunea este puțin mai complicată, însă nu imposibilă. Trebuie doar să te asiguri că maschezi bine eventualele pete de rugină și că folosești un burghiu pentru metale atunci când atașezi polițele. 

Modalitati prin care sa integrezi biblioteca in designul camerei tale

O bucată de scoarță de copac

Dacă ai vreo bucată de scoarță de copac care zace în curtea casei tale sau în fața blocului, ai putea-o folosi pentru a construi un raft suspendat pentru depozitarea cărților. Un astfel de obiect poate părea mic și neînsemnat, însă odată ce l-ai recondiționat și l-ai așezat în decorul potrivit, vei constata că va avea un design diferit de orice ai putea găsi în comerț. 

Atunci când folosești o bucată de scoarță de copac, trebuie să te asiguri că aceasta este suficient de rezistentă pentru a suporta greutatea cărților și că nu este foarte deteriorată. Pentru a-i menține aspectul natural, nu trebuie să o vopsești, însă îi poți aplica un strat de lac pentru a o face mai rezistentă. 

Pentru a o suspenda, va trebui să introduci două dibluri în perete și să înfășori viitorul raft cu două bucăți de sfoară, pe care mai apoi va trebui să le legi separat de diblurile introduse în perete. Deși simplu de montat, acest raft se va dovedi un element foarte util al casei tale, cu un aspect unic. 

Este foarte ușor să-ți construiești un raft pentru cărți, odată ce ai decis să-ți pui imaginația la contribuție și să folosești eficient toate obiectele reciclabile găsite în jurul casei. Partea bună este că această activitate te lasă, de cele mai multe ori, să depășești convenționalul și să inventezi obiecte surprinzătoare. Ești pregătit să încerci?  

Sursa Foto: Shutterstock