Una dintre provocările părinților, pe timp de iarnă, este aceea de a găsi activități prin care copiii se pot distra chiar și atunci când petrec o mare parte din zi în casă. Cum facem să îi ținem ocupați pe cei mici într-un mod creativ și benefic? Smartphone-ul, televizorul, tableta, desenele animate cu siguranță nu sunt o soluție pe termen lung, așa că ideal este să ne punem creativitatea la bătaie și să scoatem din tolba cu idei îndrăznețe acele jocuri care sunt atât pe gustul copilului, cât și al adultului. Proiectele handmade, activitățile DIY (Do It Yourself) sunt soluția la care orice părinte poate apela. De aceea ți-am pregătit în acest articol trei modalități prin care adulții, împreună cu cei mici, pot crea cele mai interesante păpuși, folosind obiecte reciclabile sau pe care nu le mai folosesc.
Confecționează păpuși din fetru sau din mănuși vechi
Păpușile sau animăluțele făcute din fetru pot fi subiectul distracției pentru cei mici, mai ales când sunt manevrate de un adult cu simțul umorului și mult chef de joacă. De asemenea, ele aduc un plus de creativitate și dinamism poveștilor pe care le citești copilului tau seara, înainte de culcare. Dacă știi care este cartea lui preferată, poți aduce personajele și „în realitate”. Achiziționează bucăți de fetru din cât mai multe culori și începe să aplici pașii indicați în rândurile următoare.
Ce materiale sunt necesare:
- Bucăți de fetru din diferite culori;
- Ac;
- Ață;
- Ochi de plastic (googly eyes).
Mod de lucru:
Pregătește două bucăți de fetru și decupează-le într-o formă asemănătoare unui dreptunghi care are unul dintre capete rotunjit, fără colțuri. Dimensiunile trebuie să fie de aproximativ 5,5 cm lungime și 3,5 cm lățime. Taie bucățile de fetru în mod identic, pune-le apoi unele peste altele și, folosind ața, coase toate marginile, mai puțin lățimea din partea opusă capătului rotunjit, pe care o vei lăsa liberă, astfel încât copilul să poată introduce degetul pentru a manevra marioneta. Trunchiul jucăriei este aproape gata. De asemenea, poți face acest trunchi folosind degetele de la mănuși vechi. Tot ce rămâne de făcut este să lipești ochii și să pui celelalte elemente (gură, nas, aripi etc.). Din celelalte bucăți de fetru, poți decupa restul componentelor. De exemplu, dacă vrei să creezi un puișor de găină, taie câteva șabloane care să reprezinte ciocul, creasta, aripile, piciorușele și apoi coase-le sau lipește-le în puncte cheie.
Citește și: Papusa din poveste, un brand pornit in joaca
Cum faci păpuși din șosete vechi
O altă metodă prin care poți reproduce personajele din poveștile preferate ale copilului tău este să le creezi din șosetele vechi pe care nu le mai purtați. Metoda este destul de simplă, nu necesită mult efort și nici multe instrumente de lucru, iar rezultatul obținut este cu adevărat haios.
Instrumente necesare:
- Ac și ață;
- Ochi din plastic;
- Fire groase din bumbac;
- Fetru:
- Câteva perechi de șosete.
Mod de lucru:
Pune mâna în interiorul șosetei și, cu ajutorul degetului mare, stabilește maxilarul de jos al păpușii, iar cu celelalte patru degete, maxilarul superior. Între ele, începe să coși o bucată de fetru, fie în formă de romb, fie de cerc, care să delimiteze gura marionetei. Schițează, apoi, locul pentru nas, ochi și păr. Lipește ochii marionetei, nasul, apoi părul. Pentru acesta, poți folosi 50 de fire de ață din bumbac de 30 de cm, pe care să le legi la mijloc cu ajutorul unui elastic. Coase, apoi, elasticul în partea de sus a șosetei, în locul destinat părului. Astfel, vei obține o păpușă asemănătoare cu cea din imaginea de mai sus. În felul acesta, poți face marionete pentru toți membrii familiei. Creați o poveste și distrați-vă împreună, punând-o în scenă în una dintre serile voastre libere. Cu siguranță copilul vostru se va amuza copios.
Creează propriile animăluțe din role de carton
Nu mai este deloc o curiozitate faptul că obiectele reciclabile se transformă în fel de fel de jucarii. Până și rolele de carton rămase de la prosoapele de bucătărie sau cele de la hârtia igienică își găsesc un rol important. Pot fi folosite pe post de garaje, mașinuțe și chiar marionete haioase. Cheamă-ți copilul la joacă și creați împreună cele mai amuzante animăluțe cu ajutorul cărora să puneți la cale o adevărată scenă desprinsă din teatrul de păpuși. Iată în continuare care sunt instrumentele și pașii de care ai nevoie pentru a pune planul în aplicare.
Ce materiale sunt necesare:
- Bețe de înghețată;
- Role de carton de la hârtia igienică;
- Ochi de plastic (googly eyes);
- Vopsea sau acuarele;
- Pensule;
- Bandă adezivă;
- Foarfecă;
- Ață mai groasă;
- Paie de plastic flexibile la un capăt.
Mod de lucru:
Ar fi bine să ai de la început imaginea finală în minte și să înțelegi ce rol are fiecare material în parte. În primul rând, cele două role vor reprezenta trunchiul și capul cățelușului. Lăbuțele, gâtul și codița vor fi realizate cu ajutorul paielor și al firelor de lână sau ață. Bețele de înghețată și firele de ață vor fi instrumentele cu care vei putea mișca trunchiul marionetei, la final.
Mai întâi stabilește care va fi rola ce va reprezenta trunchiul și care va fi cea dedicată capului. Alege o culoare în care să vopsești rolele de carton, pictează-le pe amândouă, apoi lasă-le să se usuce. Când vopseaua s-a uscat, taie pe jumătate rola pe care ai ales-o ca fiind capul cățelușului. Din jumătatea tăiată, decupează două bucăți de carton simetrice, care să fie folosite pe post de urechi, apoi lipește-le la unul dintre capetele jumătății rămase. La câțiva centimetri mai jos de urechi, poți lipi cei doi ochi ai cățelușului. Dacă dorești, poți decupa și o bucată mică de carton de culoare maro, pe care să o lipsești pe post de nas. Acum capul marionetei este aproape gata și poți trece la trunchi. Ia cealaltă rolă și, folosind un perforator sau un cuțit cu vârful subțire, dă patru găuri, două la un capăt, două la celălalt, în partea de jos. Prin aceste găuri, vei trece câte un fir de ață pentru a lega picioarele. Pentru aceasta, este nevoie să tai mai întâi patru paie, păstrând partea din capăt, cea flexibilă, care se poate îndoi. Prin cele două găuri de la unul dintre capete, petrece o bucată de 15 cm de ață, la ambele capete adaugă câte un pai tăiat și fă un nod la fiecare capăt al aței, pentru a nu lăsa paiele să cadă. Repetă operațiunea și pentru celelalte două picioare din capătul opus. Când ai terminat de așezat picioarele, taie o bucățică de pai și lipește-o pe post de codiță.
În partea de sus a trunchiului, la aproximativ 5-10 cm de margine, dă două găuri, una la un capăt și alta la celălalt. Trece prin fiecare gaură câte un fir de aproximativ 50 de cm. Pentru ca ațele să nu iasă din găuri, fă un nod la unul dintre capete. Pe una dintre ațe, la aproximativ 15 cm de trunchi, fă un alt nod. Ia rola care reprezinta capul cățelului și formează două găuri, una în zona urechilor, între ele, și cealaltă, în partea de jos, opusă. Prin cele două găuri, introdu ața până la nodul format deja. Lipește două bețe de înghețată formând o cruce. La capătul unuia dintre bețe, leagă una dintre sfori, iar la celălalt, leagă cea de-a doua sfoară, astfel încât prin intermediul bețelor să poți manevra trunchiul și capul cățelului.
Dacă îți dorești să pui în aplicare toate aceste idei și ești tentat să creezi alături de copilul tău propriile păpuși și jucării, intră pe OLX, unde vei găsi toate instrumentele și materialele de care ai nevoie pentru ca proiectul vostru să fie un adevărat succes!
Sursa foto: Shutterstock