Știm că este mult mai simplu să mergi la magazin și să îți cumperi o veioză sau o lampă deja făcută. Însă satisfacția nu este la fel de mare ca atunci când o creezi sau o redecorezi chiar tu folosind obiectele pe care, în mod normal, aveai de gând să le arunci. De la pălării vechi pe care nu le mai porți, sticle de vin, becuri arse, eșarfe vechi, mileuri, până la dopuri de plută sau – te miri ce – obiectele reciclabile pot fi folosite pentru a-ți crea cele mai interesante sisteme de iluminat. În plus, reciclarea în scopuri decorative poate deveni nu doar o activitate ecologică, ci și un hobby care te poate relaxa oricând. De aceea, în articolul de astăzi ți-am pregătit câteva idei numai bune de pus în practică.
Nu arunca becurile arse, refolosește-le
Becurile cu filament arse sunt des folosite în industria DIY (Do It Yourself). Cel mai probabil, designul lor finuț, simplist, sticla subțire și transparentă au făcut multe persoane creative să găsească acestui obiect mai multe întrebuințări: mini vaze pentru flori, globuri pentru bradul de Crăciun, mini acvariu pentru pește, suport pentru condimente, terarii pentru plante suculente, candele și, nu în ultimul rând, lămpi și corpuri de iluminat. După ce ai adunat câteva becuri arse, primul pas pe care îl ai de făcut este să le desfaci dulia cu ajutorul unui clește. Folosește mănuși și ochelari de protecție atunci când lucrezi, pentru că este posibil să iasă bucăți de sticlă și să se împrăștie. Îndepărtează apoi capacul și materialul negru din jurul orificiului și scoate montura. Înfășoară un fir de sfoară sau un tub metalic în partea superioară a becului, pentru a oferi un design mai atractiv, apoi unește-le cu ajutorul unei instalații LED sau al unei benzi luminoase cu baterii. Un astfel de corp de iluminat este ideal pentru grădini, hol sau balcon.
Refolosește sticlele vechi
Lămpile făcute din sticle de vin sunt genul de corpuri de iluminat care se potrivesc perfect în designul unor restaurante, dar și în apartamentele moderne. Se folosesc mai ales pentru tavan și avantajul lor este că se pot crea ușor. Ai nevoie de una sau câteva sticle pe care să le tai în partea inferioară, astfel încât să se vadă vârful unui bec pe care îl vei fixa în interior. Finisează marginea tăiată apoi introdu în interiorul sticlei becul și firul de alimentare. Pentru a obține un efect spectaculos, poți decora camera cu mai multe astfel de lămpi.
Înlocuiește abajururile clasice cu soluții creative
Una dintre idei este să transformi răzătoarele în corpuri de iluminat moderne. Da, ai citit bine. Răzătoarele pot fi folosite pentru a aduce un plus de creativitate designului din casa ta, fiind potrivite mai ales în bucătărie. Lucrurile de care ai nevoie sunt un suport din lemn pe care să agăți răzătoarele, câteva becuri, cabluri care să le alimenteze sau o instalație care unește mai multe LED-uri pe care le vei lega de suportul din lemn. Un model asemănător poate fi observat în imaginea următoare.
De asemenea, tot în bucătărie poți înlocui abajururile clasice ale corpurilor de iluminat cu o strecuratoare pe care nu o mai folosești de ceva vreme.
De ce nu, și pălăriile pot fi folosite în locul unui abajur clasic. Părinții, bunicii, prietenii, cu siguranță au câteva pe care nu le mai folosesc și stau uitate în dulapurile sau cuierele lor. Ce ar fi dacă le-ai „readuce” la viață, dându-le o nouă întrebuințare?
Redecorează veiozele care nu îți mai plac
Dacă te-ai plictisit de vechea ta veioză și vrei să îi dai un aer diferit, poți apela la câteva trucuri simple. Primul ar fi să îi redecorezi abajurul folosind materiale textile, mileuri vechi, forme din hârtie pentru brioșe, pixuri, lingurițe din plastic. Orice material îți trece prin minte și care se lipește de suportul abajurului poate fi de ajutor, mai ales dacă veioza ta are becuri LED care nu emit căldură.
O altă idee este să redecorezi partea de jos a veiozei. Dacă piciorul ei este subțire, îi poți da un aspect cu totul diferit folosind un ceainic vechi sau lipind pe el tot felul de jucării mici pictate într-o singură culoare. Vezi ce obiecte ai prin casă pe care nu le mai folosești de ceva vreme, dar care pot fi utile în proiectul tău handmade. Pune-ți creativitatea la treabă și vezi ce rezultate obții!
Așadar, pe tine care dintre aceste idei te inspiră și pe care ți-ar plăcea să le pui în practică?
Sursă foto: Shutterstock