12 Feb 2020, Autor:

Sezonul sporturilor de iarnă se apropie cu pași repezi, iar dacă și tu îți dorești să iei parte la activitățile specifice, ar trebui să te pregătești corespunzător încă de pe acum. Unul dintre cele mai frumoase sporturi de sezon, schiatul, este extrem de așteptat de împătimiți și amatori în aceeași măsură. 

În cazul în care ești un schior profesionist care își dorește să-și reînnoiască accesoriile sau un începător care vrea să își cumpere primul său echipament de schi, este foarte indicat să nu optezi pentru un echipament nou, ci sa alegi, mai degrabă, o pereche de schiuri și accesorii second-hand. 

Chiar dacă este mai accesibil ca preț, un echipament de schi second-hand trebuie ales în funcție de câteva caracteristici, pentru a te asigura că îți vei procura un produs calitativ, care să merite suma de bani cheltuită. În cele ce urmează, îți spunem care sunt principalele lucruri de care trebuie să ții cont atunci când îți alegi echipamentul de schi.

Schiuri

Cele mai importante elemente ale echipamentului de schi dar și cele mai greu de ales sunt schiurile. Acestea sunt foarte predispuse la deteriorări, iar o pereche cu probleme nu îți va oferi o experiență plăcută de schiat. De aceea, atunci când alegi schiurile, este important să fii atent la următoarele aspecte: 

Schiuri aspecte

Talpa

Talpa schiului este un element extrem de important, iar gradul de utilizare îți confirmă că alegi un produs de calitate sau nu. În momentul în care cauți o pereche de schiuri, este important să te uiți la talpe și să te asiguri că acestea au fost ceruite.

Totuși, atunci când verifici acest detaliu, trebuie să te asiguri că talpa schiurilor nu prezintă zgârieturi ascunse de ceară proaspăt aplicată. 

Canturi 

Din verificarea canturilor îți poți da seama de gradul de uzură dar și de modul în care au fost întreținute schiurile. Primul lucru la care trebuie să fii atent atunci când verifici canturile este grosimea metalului. În cazul în care acesta este prea subțire, materialul nu va mai putea fi ascuțit în viitor, iar tu nu te vei bucura de performanțe crescute ale schiurilor pentru un timp foarte îndelungat. 

Pentru a confirma că schiurile au fost întreținute și depozitate corespunzător, este necesar să verifici dacă există rugină la nivelul canturilor. Dacă observi orice urmă de rugină, ar trebui să te orientezi spre o altă pereche de schiuri. 

Un alt lucru pe care îl poți verifica la canturi este integritatea acestora. Tot ce trebuie să faci este să treci cu degetul peste linia fiecărui cant și să observi orice urmă de denivelare. Dacă simți vreo imperfecțiune, înseamnă că schiul a fost lovit și că te poți aștepta la desprinderea cantului de schi în orice moment.

Legăturile

Legăturile schiurilor sunt destul de sensibile, așa că atunci când vine vorba de un model second-hand, este necesar să faci câteva teste suplimentare pentru a te asigura că sunt în ordine. În primul rând, este necesar să verifici dacă legăturile prezintă rupturi sau fisuri. 

De asemenea, trebuie să te asiguri că șuruburile de strângere funcționează și să verifici cât de bine sunt fixate legăturile pe schiuri. Pentru a testa gradul de rezistență al acestora, trebuie să încalți clăparii și să supui schiurile la un „test de stres”, în care să efectuezi mișcări bruște stânga-dreapta și sus-jos, asigurându-te că legătura nu prezintă un joc.

Cum alegi schiurile la mana a doua

Alte accesorii necesare pe pârtie 

Cu toate că nu trebuie să faci la fel de multe verificări atunci când alegi restul echipamentului de schi second-hand, este necesar să te asiguri că toate accesoriile ți se potrivesc și că te simți confortabil în ele. 

Casca 

Atunci când pornești în căutarea căștii de schi, trebuie să verifici dacă aceasta este suficient de ușoară și dacă te poate proteja corespunzător în cazul unui impact. În momentul în care probezi casca, asigură-te că aceasta îți stă fixă pe cap, fără a se clătina și fără a te strânge.

Bețe 

Primul lucru de care trebuie să ții cont atunci când alegi bețele de schi potrivite este lungimea acestora. Pentru a te bucura de o experiență de schiat cât mai plăcută și pentru a elimina orice risc de accidentări, bețele nu trebuie să fie nici prea lungi, nici prea scurte. 

Pentru a te asigura că dimensiunea acestora este cea potrivită, este necesar să încalți clăparii, să ții bețele cu capul în sus, iar mânerul să atingă podeaua. În cazul în care, în această poziție, antebrațul și bățul formează un unghi de 90 de grade, înseamnă că ai făcut alegerea potrivită. În caz contrar, este necesar să mai cauți. 

Clăpari

Atunci când cauți clăpari second-hand, trebuie să fii interesat atât de gradul de confort pe care aceștia ți-l oferă, cât și de starea în care se află. Când îi probezi pentru prima dată, asigură-te că nu te strâng, dar nici nu îți stau prea lejer în picioare. Când îi porți, călcâiul trebuie să alunece în spate, iar degetele trebuie să atingă vârful clăparilor, însă fără a sta îndoite.

Cum alegi claparii second-hand potriviti

Ochelari 

Ochelarii de schi trebuie să-ți asigure o vizibilitate bună, să fie confortabili și să se asocieze bine cu casca de schi. De asemenea, atunci când alegi ochelarii de schi, trebuie să te asiguri că ochelarii au și o izolare foarte bună contra vântului și că oferă protecție împotriva razelor UV. În rest, totul ține de design și de starea ochelarilor pe care îi găsești. 

Acum că știi cum să-ți alegi echipamentul de schi second-hand, tot ce rămâne de făcut este să treci la treabă și să găsești accesoriile perfecte pentru o experiență de neuitat pe pârtie. 

Sursa Foto: Shutterstock