Când vine vorba de propria locuință, de multe ori, amânăm începerea unui proiect de renovare, de teamă că ne va costa o grămadă de bani. Este adevărat că o anumită investiție tot există, însă nu întotdeauna trebuie să cheltui sume enorme pentru a da un nou design locuinței tale. Ne-am propus să discutăm în acest ghid câteva idei despre cum îți poți amenaja dormitorul cu un buget redus.
Amenajarea dormitorului în funcție de dimensiuni
Amenajarea dormitorului în funcție de stil
Amenajarea dormitorului în funcție de scop
Alegerea culorilor în dormitor
Cum alegi decorațiunile și accesoriile pentru dormitor
Cum alegi mobila pentru dormitor
Cum amenajezi spațiile de depozitare fără multe cheltuieli
Ce corpuri de iluminat să alegi
Amenajarea dormitorului în funcție de dimensiuni
De regulă, alegerea mobilei potrivite este pasul cel mai costisitor atunci când vine vorba de renovarea unui dormitor. Există, însă, câteva soluții care te pot ajuta atunci când vrei să dai un aspect cu totul nou camerei tale, dar fără să investești foarte mulți bani. Iată, în continuare, mai multe detalii.
Amenajarea unui dormitor mic
Pe cât de restrictivă pare o astfel de încăpere, pe atât de multe oportunități îți poate scoate în cale, dacă alegi să gândești pragmatic. Dormi fără un partener permanent? Vei câștiga spațiu important în cazul în care vei renunța la patul dublu, în favoarea unuia single sau a unei canapele extensibile, de mici dimensiuni. Un pat cu spațiu de depozitare inclus este o alegere inspirată, asta dacă nu preferi unul metalic, sub care să așezi cutii de depozitare în culori variate. Vei alege un dulap și o noptieră cu picioare cât mai lungi, pentru a amplifica senzația de spațiu.
Amenajarea unui dormitor mare, spațios
Ai atâtea opțiuni, încât nu știi ce ai putea să alegi? Acesta este dormitorul mare, cel în care te poți dezlănțui, uneori, cu riscul de a încărca întregul ansamblu. Este înțelept, mai degrabă, să pui pe primul loc funcționalitatea. Alege un pat generos, dar ale cărui dimensiuni să permită vecinătatea unui spațiu de lucru, în ton cu modul nou în care ne putem îndeplini sarcinile profesionale. Nu este nevoie să cumperi un birou nou, pentru că te-ai putea întoarce alături de colegi mai repede decât crezi. Poți, în schimb, să alegi o piesă de mobilier pe care cineva o vinde online. Astfel, poți salva bani pentru un dressing spațios, indispensabil într-o asemenea încăpere.
Amenajarea dormitorului în funcție de stil
Se spune că forma urmează funcția, dar, dacă ar fi așa, toate locuințele ar arăta la fel. Cu piesele potrivite de mobilier, cu accesorii decorative inspirate și cu materiale textile care să aducă un strop de farmec în peisaj, cu siguranță vei reuși să dai dormitorului un aer de individualitate. În funcție de stilul care te reprezintă, poți să-i conferi dormitorului personalitatea cea mai apropiată de a ta.
Amenajarea dormitorului modern
Prin alăturarea mai multor paleți, poți obţine un cadru de pat minimalist, peste care tot ce trebuie să faci este să adaugi o saltea. Rezultatul este fabulos și se potrivește mai ales dormitoarelor moderne. Oglinzile vor amplifica senzația de spațiu, iar dacă vei potrivi elemente precum cuvertura și pernele la tonurile coloristice ale mobilei, vei avea de câștigat. Acesta este dormitorul în care piesele din lemn de esență tare, cu picioare groase, se potrivesc cu veiozele sau lustrele din plastic, precum și cu elementele decorative din sticlă sau din aluminiu.
Amenajarea dormitorului clasic
Un dormitor familiar acelora care au copilărit în ultima parte a secolului XX, acesta este atemporal. Îi recunoști stilul după noptierele și comodele masive, lăcuite, poate chiar după patul cu baldachin, dar, mai ales, după draperiile bogate și groase. Texturile florale ale cuverturilor, mânerele metalice ale șifonierelor, precum și mobilierul de mari dimensiuni, dar fără prea multe muchii, sunt elemente distinctive ale unui dormitor clasic. De asemenea, diferitele tipuri de antichitati, covorul gros și lustrele cu design complex te vor ajuta să întregești aspectul acestui decor.
Amenajarea dormitorului vintage
Rudă apropiată a dormitorului clasic, acesta se recunoaște datorită mobilierului cu panouri ondulate, tablourilor cu rame ovale, aplicelor cu abajur și tavanului cu stucco veneziano. Alege să recondiționezi, să revopsești, să pictezi sau să retapițezi piese de mobilier pe care le ai deja și, astfel, vei da un aer cu totul nou dormitorului tău. În plus, o altă idee este să intri pe OLX și să cauți piese vechi de mobilier, scaune, mese vintage sau obiecte, pe care utilizatorii de pe site le vând la prețuri bune, și să le recondiționezi conform designului potrivit camerei tale.
Amenajarea dormitorului minimalist
Linii sobre, mobilier angular, fără mânere în relief, texturi netede și piese de mobilier slim, din lemn sau din fier, cu picioare subțiri. Dacă alegi piese de mobilier convenționale, mergi pe mobilă care să ocupe spațiu cât mai puțin, poate chiar pe piese modulare sau pe corpuri cu uși culisante, pentru a putea adăuga în peisaj elemente decorative discrete. Un tablou abstract sau o altă operă de artă modernă, un trepied cu proiector de lumină sau un ghiveci amplasat direct pe podea va completa agreabil peisajul.
Amenajarea dormitorului feng shui
Romantic și misterios, acesta este dormitorul în care te vei bucura de efectele magice ale unei relaxări depline. Chi-ul, energia supremă căreia i se înscriu toate elementele proprii unui dormitor feng shui, este pus în legătură directă cu armonia, cu dragostea și chiar cu creativitatea. Cele cinci dimensiuni esențiale sunt foc, apă, lemn și metal. Vei alege, așadar, elemente deloc scumpe, dar de efect. Culorile cât mai deschise ale lenjeriei se vor potrivi cu lumânările, cu florile naturale și cu bibelourile roșii. Patul va fi amplasat cât mai departe de ușă, lipit de perete și așezat în stânga ferestrelor.
Amenajarea dormitorului în funcție de scop
La prima vedere, dormitorul este un spațiu destinat exclusiv relaxării. În realitate, dormitorul este locul în care ascultăm povești de noapte bună, în care explorăm lumea virtuală a jocurilor video sau în care facem pași importanți în relație, alături de persoana iubită. Această cameră este mult mai polivalentă decât am crede, iar dacă vrei să verifici ipoteza, iată mai jos cum o poți decora, în funcție de etapa în care te afli.
Dormitor matrimonial
Patul este elementul central al acestui dormitor. Alege unul din lemn, de dimensiuni generoase, cu un cadru solid, cu o tăblie înaltă și cu o margine joasă. Noptierele dispuse simetric sunt marca dormitorului matrimonial, iar dacă ai posibilitatea ca acestea să fie din același set cu patul, vei obține un design armonios și unitar. Un element de coloratură al acestei încăperi romantice este reprezentat de colțișorul intim, pentru savurat cafeaua, ce poate fi compus din bean bags sau taburete, grupate în jurul unei măsuțe cu picioare scurte.
Dormitor pentru copii
Pe de-o parte, cameră de odihnă, pe de alta, loc de joacă, dormitorul celor mici este un tărâm magic, în care domnesc jucăriile lăsate la tot pasul și personajele de poveste. Pe lângă piesele clasice, precum patul jos sau cel suspendat, sub care se află pupitrul, poți să-i oferi celui mic privilegiul unui balansoar, al unui hamac sau al unui castel. Pentru podea, alege un material moale, care să-i permită joaca în condiții de siguranță. Nu uita de ghirlandele luminoase, cu alimentare de la baterii, care adaugă un plus de ambianță, fără riscuri.
Dormitor pentru adolescenți
Acesta este biroul în care se fac teme și spațiul de socializare în care tinerii se conectează online cu întreaga lume, prin computer. Nevoia de intimitate, specifică vârstei la care părinții nu mai sunt văzuți ca autoritatea deplină, merge mână în mână cu rigoarea necesară la școală. Tânărul va avea nevoie de bibliorafturi, de o bibliotecă, de un birou spațios și de soluții de depozitare. Pe de altă parte, un ecran generos și o consolă video sau chiar o masă de foosball vor aduce o notă de echilibru și se vor dovedi ideale în momentele de relaș.
Dormitor pentru oaspeți
Adevărata utilitate a acestui dormitor o vei descoperi în sezonul de iarnă sau cu ocazia sărbătorilor pascale, când părinții, socrii sau prietenii îți fac o vizită prelungită. Va trebui să ții cont, astfel, că această încăpere are o adresabilitate generală, deci vei adopta o paletă neutră de culori, pentru un efect odihnitor. Indiferent de dimensiunile sale, patul trebuie să fie dublu, iar spațiile de depozitare și noptiera, foarte accesibile. O pătură în plus, pusă la loc vizibil, va fi utilă în timpul iernii, iar opțiunea unor corpuri de iluminat cu lumină caldă va desăvârși atmosfera primitoare. Pentru ca dormitorul oaspeților să fie primitor tot anul, va fi dotat cu un ventilator și cu o aerotermă sau, după caz, cu un aparat de aer condiționat ce are și funcție de încălzire.
Alegerea culorilor în dormitor
Știm deja, culorile pe care le folosim pentru amenajarea casei reflectă gustul, creativitatea și, în același timp, ne pot influența starea de spirit. Nuanțele pe care le alegi pentru decorarea locuinței au un anumit impact asupra modului în care te simți când petreci timp acasă. Drept urmare, atunci când reamenajezi locuința, este recomandat să selectezi culorile în funcție de scopul camerei. Cum dormitorul este destinat relaxării și odihnei, specialiștii recomandă folosirea nuanțelor de albastru și verde.
De asemenea, culorile pastelate pot fi și ele o bună alegere. Vrei să obții o atmosferă caldă și intimă? În acest caz, cele mai potrivite sunt nuanțele de maro, combinațiile de crem și galben-deschis. În plus, atunci când alegi culorile pentru dormitor, ia în calcul și cantitatea de lumină naturală care pătrunde în încăpere, plus mărimea camerei. Dacă ai un dormitor cu ferestre mici, în care pătrunde puțină lumină naturală, atunci sunt recomandate culorile luminoase, iar pereții trebuie vopsiți în nuanțe cât mai deschise.
La polul opus se află dormitoarele cu ferestre mari. Dacă te afli printre norocoșii care au un dormitor bine luminat natural, poți apela cu încredere și la culorile închise. De exemplu, poți alege ca unul dintre pereți să fie turcoaz, albastru-închis ori mov, iar restul pereților să fie albi, crem sau lila. În plus, schema culorilor joacă un rol important și în alegerea mobilierului pentru dormitor, mai ales în cazul pieselor mari.
Culorile pot fi alese în contrast cu nuanțele pereților, pentru a crea un efect atrăgător. De exemplu, un șifonier alb sau în nuanțe deschise de galben, maro, crem, asortat cu un covor și draperii de aceeași culoare, va contrasta plăcut cu un perete vopsit în albastru-închis, verde sau violet.
Cum alegi decorațiunile și accesoriile pentru dormitor
Când vine vorba de decorațiunile DIY (Do It Yourself), nu există limite în oportunități. Singura limită este dată de imaginația și creativitatea ta. Dacă alegi să lași pereții albi sau în culori luminoase, deschise, îi poți accesoriza cu câteva rame foto în stil handmade și realizate prin tehnica quilling. Un palet aşezat în picioare, lângă un perete, poate deveni un suport ideal pentru a-ţi susţine câteva ghivece cu flori.
Pentru a-ți personaliza spațiul în stilul tău, dar și pentru a economisi ceva bănuți, poți alege în locul lumânărilor parfumate, clasice, unele create chiar de tine. Pentru a eficientiza spațiul, poți să renunți la sertare și să pui în locul lor cutii colorate. De asemenea, cu un strop de creativitate, imaginație și puțină îndemânare, poți transforma obiectele reciclate în tot felul de decoratiuni pentru dormitor.
Amenajarea dormitorului cu tapet
Retro sau nu, tapetul va mai sta ceva timp în topul preferințelor pentru un dormitor atractiv. Indiferent că alegi un peisaj, un model floral, o fotografie de detaliu sau o compoziție abstractă, cu siguranță vei reuși să conferi o identitate aparte încăperii. Alege cu grijă culorile tapetului, pentru ca acestea să fie complementare perdelelor, draperiilor și cuverturilor. Un model uni sau cu peisaje se va potrivi cel mai bine într-un dormitor clasic, unul cu modele din lumea minerală, într-unul vintage, iar unul cu o abordare artistică va completa un decor modern.
Cum alegi mobila pentru dormitor
În ciuda faptului că patul reprezintă elementul central al dormitorului, confortul acestei încăperi este legat de mai mulți factori. Importanța pe care o are ergonomia anumitor piese, cum ar fi noptierele, comodele, șifonierul, dressingul sau fotoliile, nu poate fi neglijată. Fiecare piesă care compune ansamblul va mări sau va compromite potențialul dormitorului casei tale, ca spațiu de relaxare. Dormitorul trebuie tratat ca un univers complet, în care tu și partenerul tău vă regăsiți pe deplin, cu o singură condiție: fiecare piesă de mobilier, accesoriu decorativ sau element textil să fie înglobat în decorul general, determinat de câteva obiecte cu rol principal.
Cu excepția situației în care ți-ai asumat un stil eclectic, este necesar ca dressingul sau dulapul să respecte linia estetică a patului, respectiv a noptierelor. Alternanța cromatică trebuie făcută mai mult pe complementaritate, decât pe contrast, dacă vrei să obții un efect cu adevărat reconfortant. La capitolul funcționalitate, există câteva reguli nescrise, dar general valabile. Patul trebuie să lase suficient spațiu de trecere, ușile dulapului nu trebuie să stânjenească, nici ele, la deschidere, iar muchiile noptierelor nu trebuie să fie tăioase. Piesele cu picioare lungi sunt ideale pentru momentele în care vrei să faci curățenie, dar cele care se așază direct pe podea vor da un aer somptuos întregului ansamblu.
Cum amenajezi spațiile de depozitare fără multe cheltuieli
Dacă ești pasionat de domeniul DIY, poți crea de la zero chiar și un dulap cu rafturi deschise, ideal pentru a-ți depozita cărțile, agendele sau tricourile pe care le folosești des. Pentru aceasta, ai nevoie de patru picioare metalice de 10 cm, speciale pentru mobilă, un placaj de 120 cm x 60 cm și un cm grosime, patru planșe din lemn de 120 cm x 40 cm x 2 cm grosime, două stinghii de 60 cm lungime și 8 cm lățime și dibluri din lemn de 4 cm, pentru îmbinarea rafturilor.
În plus, nu trebuie să îți lipsească bormașina, șurubelnița și un instrument pentru a tăia lemnul. Pașii sunt destul de simpli. În primul rând, trebuie să păstrezi două dintre planșele din lemn pentru părțile laterale ale dulapului, iar celelalte două plăci rămase trebuie tăiate astfel încât să obții din ele trei rafturi de câte 56 cm lungime și unul de 60 cm. Folosind stinghiile și îmbinând părțile laterale (stânga, dreapta), poți construi cadrul dulapului, care va fi un dreptunghi de 120 cm înălțime, 60 cm lățime și 40 cm adâncime.
După ce cadrul a fost construit, urmează etapa de montare a diblurilor de susținere și a rafturilor. Ele se așază la aproximativ 30 cm distanță unele față de altele. În final, se montează picioarele dulapului și placajul care acoperă spatele dulapului, apoi piesa de mobilier se vopsește în funcție de preferințele tale. Pe internet găsești multe astfel de modele de spații de depozitare, pe care le poți crea chiar tu, reușind, astfel, și să economisești bani, și să îți personalizezi piesele de mobilier după bunul plac.
Ce corpuri de iluminat să alegi
Mulți dintre noi ne dorim ca dormitorul să fie un spațiu plăcut, odihnitor, în care să ne putem relaxa și deconecta de la stresul cotidian, seara, când ajungem acasă și terminăm toate treburile pe care le avem de făcut. Pentru a crea o astfel de atmosferă în dormitor, trebuie să acorzi atenție sistemului de iluminat. Precum paleta de culori aleasă, la fel și lumina ne poate schimba starea de spirit. De aceea, indicat este ca pentru dormitor să folosești întrerupătoare separate, care îți permit să reglezi intensitatea luminii în cameră. Pentru iluminatul general, se recomandă utilizarea unor lustre sau candelabre, amplasate pe plafon. Acestea pot fi completate de câteva veioze pe care să le ai lângă pat, dacă obișnuiești să citești seara, înainte de somn.
Punând în practică toate aceste idei și venind tu însuți cu alte noi soluții, vei reuși să amenajezi dormitorul exact așa cum visezi de multă vreme. Tot ceea ce ai nevoie constă în implicare, răbdare, imaginație și să ai la îndemână instrumentele de lucru necesare.
Credit foto: Shutterstock