24 feb. 2020, Autor:

Când vine vorba de propria locuință, de multe ori, amânăm începerea unui proiect de renovare, de teamă că ne va costa o grămadă de bani. Este adevărat că o anumită investiție tot există, însă nu întotdeauna trebuie să cheltui sume enorme pentru a da un nou design locuinței tale. Ne-am propus să discutăm în acest ghid câteva idei despre cum îți poți amenaja dormitorul cu un buget redus. 

Cum alegi mobila fără cheltuieli prea mari
Ce culori sunt potrivite pentru amenajarea dormitorului
Cum poți accesoriza dormitorul cu decoruri DIY
Cum amenajezi spațiile de depozitare fără multe cheltuieli
Ce corpuri de iluminat alegi

Cum alegi mobila fără cheltuieli prea mari

De regulă, alegerea mobilei potrivite este pasul cel mai costisitor atunci când vine vorba de renovarea unui dormitor. Există, însă, câteva soluții care te pot ajuta atunci când vrei să dai un aspect cu totul nou camerei tale, dar fără să investești foarte mulți bani. Iată, în continuare, mai multe detalii. 

Transformă piesele de mobilier vechi în unele noi

Dacă mobilierul este încă în stare bună și, din raționamente finaciare, nu vrei să îl schimbi investind în piese noi, atunci ai la îndemână o soluție inteligentă. Alege să recondiționezi, să revopsești, să pictezi sau să retapițezi piese de mobilier pe care le ai deja și, astfel, vei da un aer cu totul nou dormitorului tău. În plus, o altă idee este să intri pe site-ul OLX și să cauți piese vechi de mobilier, scaune, mese vintage sau obiecte pe care oamenii le vând la prețuri bune și să le recondiționezi conform designului potrivit camerei tale. Mai multe detalii poți găsi și în articolul: Totul despre reconditionare sau cum sa readuci mobilierul vechi la viata

Cumpară mobilier din outlet

Un alt truc pe care îl poți aplica pentru a-ți amenaja dormitorul cu un cost redus este să îți cumperi piesele de mobilier de la un outlet dedicat mobilei. Outletul este un magazin care comercializează produse noi, fără defecte de fabricație, la prețuri reduse cu până la 50-70%. Practic, colecțiile vechi de mobilier, corpuri de iluminat și decorațiuni sunt puse în vânzare la un preț mult mai mic decât cel la care au fost lansate, așa că soluția merită încercată. 

Testează mobilierul la mâna a doua 

De asemenea, achiziționarea mobilierului la mâna a doua este o soluție profitabilă. Pe site-ul OLX găsești multe anunțuri care te-ar putea tenta. Fă o listă cu obiectele de mobilier pe care dorești să le achiziționezi, apoi studiază prețurile, cercetează ofertele disponibile pe OLX și alege-le pe cele favorabile ție.  

Creează-ți un pat din paleți 

Prin alăturarea mai multor paleți, poți obţine un cadru de pat minimalist, peste care tot ce trebuie să faci este să adaugi o saltea. Rezultatul este fabulos și se potrivește mai ales dormitoarelor moderne. 

Pat din paleti

Ce culori sunt potrivite pentru amenajarea dormitorului

Știm deja, culorile pe care le folosim pentru amenajarea casei reflectă gustul, creativitatea și, în același timp, ne pot influența starea de spirit. Nuanțele pe care le alegi pentru decorarea locuinței au un anumit impact asupra modului în care te simți când petreci timp acasă. Drept urmare, atunci când reamenajezi locuința, este recomandat să selectezi culorile în funcție de scopul camerei. Cum dormitorul este destinat relaxării și odihnei, specialiștii recomandă folosirea nuanțelor de albastru și verde. 

Culori dormitor

Dormitor albastru

De asemenea, culorile pastelate pot fi și ele o bună alegere. 

Culori pastelate pentru dormitor

Vrei să obții o atmosferă caldă și intimă? În acest caz, cele mai potrivite sunt nuanțele de maro, combinațiile de crem și galben-deschis. 

Dormitor galben

În plus, atunci când alegi culorile pentru dormitor, ia în calcul și cantitatea de lumină naturală care pătrunde în încăpere, plus mărimea camerei. Dacă ai un dormitor cu ferestre mici, în care pătrunde puțină lumină naturală, atunci sunt recomandate culorile luminoase, iar pereții trebuie vopsiți în nuanțe cât mai deschise.

Dormitor colorat

La polul opus, se află dormitoarele cu ferestre mari. Dacă te afli printre norocoșii care au un dormitor bine luminat natural, poți apela cu încredere și la culorile închise. De exemplu, poți alege ca unul dintre pereți să fie turcoaz, albastru-închis, mov, iar restul pereților să fie albi, crem, lila. 

Dormitor lila

În plus, schema culorilor joacă un rol important și în alegerea mobilierului pentru dormitor, mai ales în cazul pieselor mari. Culorile pot fi alese în contrast cu nuanțele pereților, pentru a crea un efect atrăgător. De exemplu, un șifonier alb sau în nuanțe deschise de galben, maro, crem, asortat cu un covor și draperii de aceeași culoare vor contrasta plăcut cu un perete vopsit în albastru-închis, verde sau violet. 

Cum poți accesoriza dormitorul cu decoruri DIY

Accesorii dormitor

Când vine vorba de decorațiunile DIY (Do It Yourself), nu există limite în oportunități. Singura limită este dată de imaginația și creativitatea ta. În continuare, împărtășim cu tine câteva idei care te pot inspira.

  • Dacă alegi să lași pereții albi sau în culori luminoase, deschise, îi poți accesoriza cu câteva rame foto în stil handmade și realizate prin tehnica quilling; 
  • Un palet aşezat în picioare lângă un perete poate deveni un suport ideal pentru a-ţi susţine câteva ghivece cu flori; 
  • Pentru a-ți personaliza spațiul în stilul tău, dar și pentru a economisi ceva bănuți, poți alege în locul lumânărilor parfumate, clasice, unele create chiar de tine. Rețetele, pașii de lucru, dar și ingredientele necesare pot fi urmărite în articolul de aici: Cum faci lumanari parfumate homemade – cele mai apreciate retete;
  • Pentru a eficientiza spațiul, poți să renunți la sertare și să pui în locul lor cutii colorate; 
  • De asemenea, cu un strop de creativitate, imaginație și puțină îndemânare, poți transforma obiectele reciclate în tot felul de decorațiuni pentru dormitor.  

Cum amenajezi spațiile de depozitare fără multe cheltuieli

De asemenea, dacă ești pasionat de domeniul DIY, poți crea de la zero chiar și un dulap cu rafturi deschise, ideal pentru a-ți depozita cărțile, agendele sau tricourile pe care le folosești des. Pentru aceasta, ai nevoie de patru picioare metalice de 10 cm, speciale pentru mobilă, un placaj de 120 cm x 60 cm și un cm grosime, patru planșe din lemn de 120 cm x 40 cm x 2 cm grosime, două stinghii de 60 cm lungime și 8 cm lățime și dibluri din lemn de 4 cm pentru îmbinarea rafturilor. În plus, nu trebuie să îți lipsească bormașina, șurubelnița și un instrument pentru a tăia lemnul. Pașii sunt destul de simpli. În primul rând, trebuie să păstrezi două dintre planșele din lemn pentru părțile laterale ale dulapului, iar celelalte două plăci rămase trebuie tăiate astfel încât să obții din ele trei rafturi de câte 56 cm lungime și unul de 60 cm. Folosind stinghiile și îmbinând părțile laterale (stânga, dreapta), poți construi cadrul dulapului, care va fi un dreptunghi de 120 cm înălțime, 60 cm lățime și 40 cm adâncime. 

După ce cadrul a fost construit, urmează etapa de montare a diblurilor de susținere și a rafturilor. Ele se așază la aproximativ 30 cm distanță unele față de altele. În final, se montează picioarele dulapului, placajul care acoperă spatele dulapului și piesa de mobilier se vopsește în funcție de preferințele tale. Pe internet găsești multe astfel de modele de spații de depozitare pe care le poți crea chiar tu, reușind, astfel, și să economisești bani, și să îți personalizezi piesele de mobilier după bunul plac. 

Ce corpuri de iluminat alegi

Mulți dintre noi ne dorim ca dormitorul să fie un spațiu plăcut, odihnitor, în care ne putem relaxa și deconecta de stresul cotidian, seara, când ajungem acasă și terminăm toate treburile pe care le avem de făcut. Pentru a crea o astfel de atmosferă în dormitor, trebuie să acorzi atenție sistemului de iluminat. Precum paleta de culori aleasă, la fel și lumina ne poate schimba starea de spirit. De aceea, indicat este ca pentru dormitor să folosești întrerupătoare separate care îți permit să reglezi intensitatea luminii în cameră. Pentru iluminatul general, se recomandă utilizarea unor lustre sau candelabre, amplasate pe plafon. Acestea pot fi completate de câteva veioze pe care să le ai lângă pat, dacă obișnuiești să citești seara, înainte de somn.  

Corpuri de iluminat dormitor

Punând în practică toate aceste idei și venind tu însuți cu alte noi soluții, vei reuși să amenajezi dormitorul exact așa cum visezi de multă vreme. Tot ce ai nevoie constă în implicare, răbdare, imaginație și să ai la îndemână instrumentele de lucru necesare. 

Sursă foto: Shutterstock