16 Jun 2021, Autor:

Munca întreprinsă la birou și prezența angajaților în acest spațiu duc la crearea unui volum mare de deșeuri, în special în ceea ce privește hârtia și plasticul. Deoarece hârtia este indispensabilă, se vor folosi foi pentru documentele personale, întocmirea contractelor, aprobarea concediilor și multe altele. De asemenea, plasticul din care sunt produse sticlele de apă, recipientele de mâncare sau ambalajele gustărilor devine un material greu de eliminat de la birou. Avantajul stă în faptul că reciclarea este, acum, la îndemâna tuturor și este nevoie doar de accesoriile potrivite și de obiceiuri corecte. Iată câteva sfaturi pentru a proteja mediul, chiar și de la muncă:

Propune instalarea mai multor containere speciale
Poartă discuții cu colectivul
Investește mai mult în reciclare
Impune digitalizarea

Propune instalarea mai multor containere speciale

Obiceiul reciclării se instalează, încet, în viața tuturor, în special cu ajutorul containerelor speciale din întreaga țară. Acasă este mai ușor să reciclezi, deoarece produci mai puține deșeuri și ai posibilitatea de a obișnui un număr mai mic de oameni cu aceste noi reguli. La locul de muncă, lucrurile pot fi mai complicate, în special într-un colectiv foarte mare.

Reciclarea cartonului și a hârtiei trebuie să fie pe primul loc în prioritățile companiei și să existe posibilitatea de a suplimenta containerele pentru acestea. Deoarece hârtia este cel mai des folosită la birou, aceasta va necesita cea mai multă atenție. Mai apoi, reciclarea metalului și a plasticului trebuie să devină o practică de management încurajată mai ales de cei care stabilesc cele mai bune obiceiuri la birou.

Dacă au la dispoziție suficiente containere pentru colectare selectiva, angajații își vor asuma această responsabilitate. Acestea trebuie să aibă cel puțin 4 compartimente, iar dimensiunile și formele se aleg în funcție de spațiu și de cantitatea de deșeuri generate la birou. Cum se clasifică:

  • albastru – hârtie și carton;
  • galben – plastic și metal;
  • verde – sticlă;
  • negru – deșeuri menajere.

Accentul pus pe nevoia de reciclare va scoate angajații din zona de confort, pentru început, dar în timp, această practică va deveni rutină.

Poartă discuții cu colectivul

Educarea angajaților cu privire la importanța reciclării pentru planetă este primul pas spre evitarea neplăcerilor. Acestea pot apărea atunci când îndepărtezi coșurile de gunoi de birouri și când instalezi containerele pentru reciclare. Majoritatea angajaților de la birou sunt obișnuiți să dispună de coșuri de gunoi chiar lângă scaun, iar odată ce optezi pentru containere, vor fi nevoiți să depună mai mult efort.

Înainte de a implementa măsurile necesare, organizează meeting-uri, pentru a sublinia nevoia de reciclare, discută despre ce se poate recicla și cum, dar și despre schimbarea unor obiceiuri, pentru a reduce producerea de deșeuri. Angajații se vor obișnui cu un stil de viață mai conștiincios, mai ales dacă faci analize mai exacte despre cantitatea de deșeuri care se produce zilnic, la birou. Cu numerele în față, vei reuși să-ți susții mai ușor motivația din spatele acestor soluții. De asemenea, astfel de estimări sunt importante și pentru a pune în aplicare cel mai bun plan.

Cum investesti in reciclare

Investește mai mult în reciclare

Hârtia este folosită în fiecare zi în birouri, iar pentru a încuraja noi practici, poți limita bugetul alocat achiziționării hârtiei și poți investi în soluții noi. Pe lângă containerele pentru fiecare tip de deșeu, va fi nevoie să discuți cu un centru de reciclare a hârtiei, pentru a afla mai multe detalii despre acest proces și despre programele de reciclare existente.

De asemenea, soluțiile alternative și prietenoase cu mediul există. Optează pentru hârtie reciclată și carton reciclat, dacă nu este posibil să reduci semnificativ cantitatea folosită în cadrul business-ului. Tehnologia permite crearea colilor A4 albe, aproape 100%, deci nu trebuie să te îngrijorezi cu privire la calitatea hârtiei. Astfel de soluții îți permit să contribui la eforturile generale de a proteja mediul și întreaga planetă.

Impune digitalizarea

Digitalizarea este cel mai facil, dar, în același timp, anevoios proces prin care se poate preveni crearea de deșeuri. Birocrația este încă o problemă în toate instituțiile, indiferent că sunt publice sau private și inclusiv legile fac mai complicată această schimbare. În limita posibilităților, este esențial să impui digitalizarea proceselor administrative care implică imprimarea hârtiei și arhivarea. Acestea reprezintă și o sursă de deșeuri de plastic sau metal, dacă sunt folosite mape și diferite tipuri de plicuri, pentru colile de hârtie.

Chiar dacă procesul este mai lent, ai la dispoziție suficiente modalități de a muta documentația importantă în mediul digital și online. Pandemia a adus o serie de schimbări pe masă în fiecare companie, iar nevoia de a avea acces la documentele de la distanță, printr-un singur click, este una dintre acestea. Mai ales dacă angajații tăi muncesc de acasă, digitalizarea le va facilita munca. Fie că este vorba de un contract de angajare, fie de alte detalii administrative, consultă legislația pentru a descoperi ce poate fi supus digitalizării.

Reciclarea necesită o serie de soluții alternative, cu care colectivul de la birou poate să se obișnuiască mai greu, dar toate acestea sunt necesare pentru a renunța la obiceiurile care distrug mediul înconjurător.

Sursa foto: shutterstock.com