Vara a sosit deja și, odată cu ea, perioada concediilor. Cine spune vacanță, în această perioadă, se gândește, de fapt, la plajă, nisip, soare, mare, aperitiv servit pe terasă, alături de prieteni, plimbări și odihnă. Dar, înainte de a ajunge pe plajă, după ce, în prealabil, ți-ai pregătit pielea pentru contactul cu razele fierbinți ale soarelui și ți-ai achiziționat cel mai drăguț costum de baie, trebuie să te asiguri că ți-ai pregătit faimosul bagaj pentru orele petrecute la malul mării – ceea ce, câteodată, poate fi o adevărată bătaie de cap.
Produse de protecție solară, ochelari, muzica preferată, o carte, papuci, eșarfă, prosop de baie, o geantă uriașă sau, și mai șic, un coș de paie, toate înseamnă alegeri. Iată ce trebuie să pregătești în bagajul de plajă, pentru a nu-ți strica buna dispoziție, atunci când vrei să te relaxezi, ascultând zgomotul valurilor.
Produse de protecție solară
Acestea fac parte din lucrurile de bază din bagajul pentru plajă. Produsele pot fi variate, de la cremă și ulei la gel ori loțiune și protejează pielea de razele ultraviolete, prevenind arsurile solare. Aceste produse limitează riscul de cancer al pielii și reduc la minimum îmbătrânirea epidermei. Alege o cremă de față cu SPF 50 și o loțiune pentru protecție solară pentru corp cu factor adecvat tipului tău de piele. Nu uita de o loțiune de protecție solară pentru copii. În general, ia întotdeauna în considerare tipul de piele al fiecărui membru al familiei atunci când alegi produsele de protecție solară. Pe lângă acestea, care ar trebui să fie aplicate regulat pe piele atunci când stai la plajă, nu uita de un ulei pentru păr. Soarele, dar și sarea din apa mării contribuie la fragilizarea și uscarea părului.
Umbrela de plajă
Umbrela este un accesoriu esențial pentru protecția antisolară. Protejează pielea și ochii de razele UV și oferă puțină umbră, într-un loc unde nu există astfel de condiții. Alege una de mari dimensiuni, cu o bară de susținere din material rezistent. Când alegi umbrela de plajă, ține cont că cele cu bară fixă sunt mai rezistente în timp, însă trebuie să fie mutate în funcție de soare, pe când cele cu sistem de înclinare se vor uza mai rapid. Pentru cei mici, există posibilitatea de a achiziționa un cort de plajă, în care vor putea și dormi în voie, la amiază.
Vezi 👉 oferta de umbrele de plaja vandute pe OLX.ro
Apă, pentru a preveni deshidratarea
Pune în bagaj o sticlă cu apă, pentru a preveni deshidratarea provocată de căldură și insolația. Mai ales dacă vrei să stai mai mult la plajă și nu prea îți place să înoți, este recomandat să te hidratezi regulat. Pentru copii, poți aduce sucuri de fructe stoarse proaspăt, care conțin și vitamine. O altă sursă de hidratare poate fi ceaiul cu gheață. Un truc pentru a avea apă rece pe plajă este să umpli o sticlă de plastic cu 1/3 apă și să o pui în congelator, pentru a o îngheța. Atunci când ai nevoie să te răcorești, poți turna orice băutură în sticlă și se va răci imediat. O altă tehnică de a menține apa rece este de a congela un burete umed peste noapte. Îl vei pune într-o geantă termoizolantă, alături de apă, iar aceasta se va păstra proaspătă câteva ore. Într-o oarecare măsură, această metodă recreează condițiile de funcționare ale unei lăzi frigorifice. Nu aștepta până când îți este sete pentru a bea apă, pentru că atunci înseamnă că ești deja deshidratat.
Alimente, pentru energie
Gustările sunt binevenite pe plajă, mai ales dacă intenționezi să faci activități solicitante, precum înotul, scufundările sau voleiul. Cele mai potrivite gustări sunt fructele, pentru că oferă vitamine, energie, prin zaharurile conținute, și prospețime. Batoanele de cereale și fructele uscate sunt o altă opțiune excelentă pentru gustări. Evită batoanele de ciocolată, pentru că aceste delicii tind să se topească rapid la căldură.
O geantă termoizolantă
Gentile termoizolante sunt o modalitate mult mai practică decât o ladă frigorifică, pentru a-ți păstra apa și mâncarea proaspete și reci pe plajă. Având o căptușeală izotermă, geanta menține perfect toate alimentele și băuturile, la temperatura potrivită. Alege una cu deschidere mare, pentru depozitare ușoară, precum și cu două mânere, pentru transport facil. Odată ce ai consumat produsele pe care le-ai transportat în ea, aceasta poate fi ușor pliată, ocupând foarte puțin spațiu la întoarcere.
Pălărie sau eșarfă, pentru protecția capului
Căldura excesivă, indiferent că este vorba despre adulți sau copii, poate provoca tulburări grave. Greața, vărsăturile și amețelile sunt numai câteva simptome ale insolației. Pentru a evita să ajungi la urgențe, pune în bagaj, după preferințe tale în materie de modă, o pălărie, de preferat de paie, cu boruri largi, o șapcă sau chiar un batic.
Vezi 👉 oferta de palarii de soare vandute pe OLX.ro
Ochelari de soare, pentru ochi sănătoși
În același registru al modei, ochelarii de soare sunt un accesoriu esențial, mai ales dacă suferi de diverse tulburări oculare. Ochelarii te protejează de razele solare, de nisipul dus de vânt și chiar reduc probabilitatea de apariție a unor noi riduri, pentru că nu vei sta încruntat. Dacă nu suferi de boli precum miopia sau hipermetropia, poți alege ochelari în orice forme și culori. Pentru diferite tulburări oftalmologice, investește într-o pereche de ochelari de soare adaptați. În toate cazurile, ochelarii de soare trebuie să aibă filtru de protecție împotriva razelor UV.
Papuci flip-flop
La plajă, ai nevoie să fii îmbrăcat și încălțat confortabil. Totuși, dacă mergi o distanță mai mare până la plajă și traversezi, de exemplu, o bucată de oraș, cel mai probabil nu vei vrea să îți asortezi la ținută papuci. Pe de altă parte, odată ce ai ajuns pe nisipul fierbinte, nu vei dori să îți strici sandalele. Papucii flip-flop sunt cea mai confortabilă soluție pentru picioarele tale, pentru că permit mersul în siguranță pe nisip și ocupă foarte puțin spațiu în bagajul de plajă. În cazul în care mergi la o plajă acoperită cu pietre sau multe scoici, o soluție mai bună sunt papucii de înot. Cu talpă anti-alunecare și realizați dintr-un material care se usucă ușor, aceștia îți vor proteja picioarele de eventuale răni, provocate de pietre.
Trusa de cosmetice
Căldura ridicată stimulează transpirația, care va fi accentuată mai ales dacă depui efort. Strecoară, în trusa de cosmetice, un deodorant mini sau un pachet de șervețele antiperspirante, care îți vor oferi o senzație de bine și relaxare imediată.
Nisipul este destul de dificil de îndepărtat de pe piele. Pune, în bagajul de plajă, un tub de pudră de talc. Presar-o pe piele, iar nisipul va putea fi îndepărtat mult mai ușor.
O minimă trusă de machiaj cu produse waterproof (rimel, fard de obraz, ruj) și un pachet de șervețele demachiante pot fi utile pentru doamne, dacă, după plajă, merg să ia masa la o terasă la malul mării.
Bunele maniere la plajă
Pentru a te bucura din plin de soare și mare, nu uita acasă bunele maniere. Politețea și amabilitatea sunt valabile oricând și oriunde, așa că salută-ți vecinii de plajă la sosire și plecare. Discreția și liniștea sunt două lucruri apreciate, deci ascultă muzică la căști și învață copiii că trebuie să evite să țipe. De asemenea, învață-i să împartă jucăriile pe plajă cu alți micuți, pentru a preveni eventuale certuri. Dacă mergi să iei masa la restaurant, la prânz, este de preferat să nu o faci în costumul de baie, ci să te îmbraci lejer, cu o rochie sau un pareo, în cazul doamnelor, respectiv cămașă și pantaloni scurți, în cazul domnilor. Atunci când scuturi prosopul de nisip, ține cont de direcția vântului, pentru ca acesta să nu ajungă pe cearșaful vecinului. Nu în ultimul rând, menține curățenia, aruncând toate gunoaiele la pubelele disponibile pe plajă.
Vacanța la mare este o ocazie de a te odihni și a te bucura de timpul petrecut alături de cei dragi. Sfaturile de mai sus te vor ajuta să fii pregătit pentru orice situație și să te distrezi, relaxându-te sub razele soarelui.
Sursa foto: Unsplash, Shutterstock