17 Feb 2022, Autor:

Un interior amenajat în stil japonez ar putea fi o soluție inspirată pentru cei care aleg un decor minimalist, bazat pe principiul „mai puțin este mai mult”, unde simplitatea și spațiile largi, deschise și neaglomerate sunt elementele de bază. Cultura japoneză îmbină în mod ideal ceea ce este funcțional cu frumosul, pune accent pe detaliile practice, iar efectul este acela al unei ambianțe calme și calde, prietenoase și confortabile. 

Cultura spațiului funcțional

O serie de caracteristici specifice amenajarilor interioare în stil japonez pot fi luate în calcul în orice decor interior. Aceste principii urmăresc ca toate elementele să se îmbine și să se contopească în mod armonios, respectând regulile simetriei și echilibrului ideal al proporțiilor. Estetica orientală are la bază simplitatea, ordinea și multifuncționalitatea spațiului interior, cu accent pe elemente naturale, lumina fiind un element de care se ține cont în orice amenajare. 

Ideea designului interior japonez este aceea de a avea un spațiul de locuit ușor adaptabil, care se poate transforma și care este organizat respectând logica naturală.

Un alt aspect util este utilizarea spațiului în mod economic și limitarea doar la ceea ce este esențial și util, păstrând un aspect natural prin culorile folosite, deseori, optându-se pentru un decor monocromatic, punctat delicat cu accente vii de roșu, galben sau portocaliu sau prin alegerea unor contraste tari, cum sunt albul și negrul, care aduc echilibru și ordine. 

Materialele utilizate sunt predominant cele naturale: lemn, bambus, ratan, lână, bumbac, argilă, sticlă, hârtie de orez și ceramică, în forme și finisaje cât mai simple și culori discrete.

Minimalism japonez

Mobilier în stil japonez – minimalism sofisticat

Integrarea elementelor japoneze într-un decor modern ar putea fi o modalitate de eficientizare a spațiului, mai ales în locuințele mici. Ideea principala este de a reduce totul doar la ceea ce este necesar, atât în ceea ce privește obiectele de mobilier, cât și electrocasnicele, cu scopul de a obține cât mai mult spațiu liber. Mobilierul este aliniat pe unul sau cel mult doi dintre pereți, iar dulapurile și sertarele sunt mari, pentru a economisi spațiu.

Mobilierul adecvat unei amenajări în stil japonez este finisat simplu, iar elementele de decor lipsesc sau sunt discrete, pentru a nu deranja armonia generală și a realiza cât mai ușor unitatea stilistică. Sunt preferate piesele de mobilier lăcuite, negre, ce reflectă lumina, și cele care păstrează culoarea lemnului natural. Predomină obiectele orizontale care nu sufocă spațiul, iar piesele verticale ideale sunt cele deschise. 

Spațiile de depozitare sunt suple, mesele au suprafețe mari și sunt mai joase decât variantele europene, fotoliile clasice sunt înlocuite cu perne așezate direct pe podele ori cu variante minimaliste ale acestora, cu forme comode, simple și structuri subțiri. Canapelele ideale sunt cele pliabile, cu picioare înalte și forme stilizate. Expresie a stilului japonez sunt paturile joase, cu salteaua poziționată pe o structură supradimensionată din lemn, care funcționează ca accesoriu.  

Un alt principiu respectat cu ajutorul pieselor de mobilier este acela al spațiilor cu roluri multiple. Astfel, în locul unui pat clasic, într-un decor în stil japonez sunt folosite saltele de tip futon, din lână sau bumbac, ce se pot rula în timpul zilei, pentru a nu ocupa spațiul, sau se pot transforma în canapele.   

Design interior japonez

Culori naturale, cu accente solare

Culorile predominante sunt cele de pământ: ocru, maro, negru și alb. Monotonia cromatică este o caracteristică a amenajărilor în stil japonez și o necesitate într-un ambient minimalist. Pereții sunt albi, pentru a amplifica lumina naturală și a participa la jocurile de lumini pe care le generează jaluzelele din paie de răchită, șipci din lemn sau hârtie de orez. 

Culorile de accent sunt distribuite subtil și au rolul de a da personalitate încăperii, fără să o domine. Uneori, un singur obiect colorat în roșu, portocaliu sau verde este singura notă cromatică „discordantă” a decorului. Negrul este utilizat ca principală culoare complementară, într-o amenajare în care predomină culorile de pământ. Toate tonurile de alb și griurile neutre sunt, de asemenea, intens folosite. Rezultatul este un spațiu liniștitor, simplu și modern.

Un specific pentru stilul japonez sunt paravanele simple sau bogat colorate, care preiau rolul de elemente de accent ale unei încăperi, fiind, în egală măsură, piese funcționale care delimitează suprafețele și zonele de interes. 

Țesături naturale

Interiorul în stil japonez pune accent pe materiale naturale și este, prin excelență, unul organic. Dacă lână este prima alegere pentru pături, iar bumbacul și inul, pentru lenjerii, fibrele de iută, bambus și stuf sunt preferate pentru covoare. Acestea din urmă sunt mereu simple, fară niciun fel de elemente decorative și, de preferat, în aceeași nuanță cu piesele de mobilier tapițate, dominând culorile pale, ce respectă monocromia generală.  

O alternativă o reprezintă podelele acoperite cu tatami realizate din paie de orez, care sunt  durabile, practice și țin podeaua caldă iarna și răcoroasă vara. Podelele libere, acoperite cu plăci mari de lemn, orientate simplu, paralel cu peretele cel mai lung al încăperii, evitându-se modelele, sunt o soluție frecvent folosită pentru dormitoarele în stil japonez. 

Este bine de știut că țesăturile sunt limitate doar la ceea ce este absolut necesar, fiind înlocuite de fiecare dată când este posibil cu bambus și paie.

Plantele, un rol esențial

Nu poate exista o amenajare care să respecte cutumele japoneze în absența plantelor. Indiferent că este vorba despre plante agățate, mici sau mari, acestea sunt cea mai importantă alegere și nu lipsesc din nicio încăpere. 

În cultura japoneză, se poate renunța la piese de mobilier pentru a face loc plantelor de interior, care trebuie să beneficieze de spațiu și de toate condițiile necesare. Nu trebuie să mire dacă, la amenajarea unei încăperi, totul se organizează în jurul ghivecelor cu plante, care sunt primele incluse în amenajare.

Nu trebuie uitați bonsaii, elemente valoroase și parte esențială a decorului, dar și de rezistență a amenajării. 

Recomandări suplimentare

Pentru a realiza o amenajare reușită, care să combine principiile japoneze și pe cele ale unei amenajări moderne, pot fi luate în calcul următoarele aspecte: 

  • Cultura japoneză combină în mod natural noul cu vechiul. Elementele de decor vechi sunt dorite, căutate și integrate natural în orice nouă amenajare, păstrându-se rolul și funcția. Tot ceea ce este vechi este, în sine, valoros.  
  • Există un loc bine stabilit pentru fiecare obiect din casă. 
  • Principiile bune organizări cer păstrarea lucrurilor folosite. Tot ceea ce este nou adăugat trebuie să fie cu adevărat necesar. 
  • Nu se încalcă niciodată monotonia cromatică și paleta de culori neutre a unei încăperi. 
  • Piesele de mobilier trebuie să aibă culori care contrastează cu pereții. 
  • Lumina naturală este parte a decorului și se folosește cu prioritate, iar pentru sursele artificiale, prima alegere o reprezintă lumina caldă. 
  • Folosește hârtie de orez și sticlă, pentru abajururile surselor de lumină artificială. În orice cameră, acestea trebuie așezate pe podea, la nivelul ochilor și al plafonului. Frecvent, acestea din urmă sunt suspendate de tije lungi, mobile.  
  • Ambianța olfactivă este și ea importantă pentru decorul japonez. Aroma de tămâie este cea mai populară, dar pot fi utilizate și mirosuri comune (lavandă, iasomie sau vanilie).

Stilul japonez este elegant, rafinat, simplu, confortabil și organizat, deși ar putea fi, uneori, auster. Principiile unei astfel de amenajări sunt potrivite în locuintele mici, fiind ideale pentru cuplurile tinere sau pentru persoanele care aleg confortul pe care îl aduce minimalismul, fie el și în varianta mai sofisticată a celui japonez. 

Sursa foto: Shutterstock.com