29 Sep 2020, Autor:

Retapițarea unei canapele este o modalitate mai mult decât inspirată de a da o viață nouă mobilierului vechi, fără a cheltui mulți bani. Nu necesită abilități extrem de tehnice, dar este un demers destul de dificil, fiind foarte migălos. Ai nevoie de răbdare, timp și de ceva îndemânare. Dacă iei lucrurile pas cu pas și dai atenție detaliilor, dacă nu te grăbești și măsori de mai multe ori înainte de a tăia (și la propriu, și la figurat), atunci te poți apuca de treabă. Îți dăm o mână de ajutor, prezentându-ți care sunt etapele.  

Instrumente și materiale necesare

Sunt multe instrumente și materiale de care vei avea nevoie și care vor fi cu adevărat utile: 

  • decapsator, pentru a elimina capsele (caută-l cu acest nume și-l vei găsi în magazine), este un instrument extrem de util, care va salva timp; 
  • șurubelniță cu cap plat și/sau alte capete; 
  • clește și patent cu nas lung; 
  • ciocan; 
  • un marker bun într-o culoare contrastantă cu noua față a canapelei;
  • capsator pentru lemn; 
  • cuie de diferite dimensiuni; 
  • știfturi speciali pentru nasturii tapițeriei; 
  • foarfecă bună și un cuter; 
  • lipici lichid pentru țesături; 
  • ac de tapițerie; 
  • sfoară; 
  • stofă nouă pentru tapițerie; 
  • fermoare;
  • mașină de cusut sau poți apela la serviciile unei croitorese.

Pe parcurs, probabil îți vor fi necesare și alte instrumente, dar lista de mai sus este de bază.  

Legat de noua stofă pentru reconditionarea canapelei, trebuie făcute câteva precizări: contează lățimea materialului. Aceasta trebuie să fie mai mare decât cea mai lată suprafață care trebuie retapițată, fără cusătură sau înnăditură. De regulă, materialele pentru tapițerie au o lățime de 1,5-2 metri, ceea ce ar fi suficient pentru o canapea de trei locuri. Lungimea optimă este de circa trei metri. Alege un material rezistent, din fibre naturale, mai gros. Este util să optezi pentru o variantă de material țesut, care să nu se destrame ușor, pentru că te va salva de la situații neplăcute. Pe lângă materialul principal, o să mai ai nevoie de o pânză groasă, pentru a acoperi zonele ascunse ale canapelei. Aici, de regulă, ajunge o bucată de material de 1,5 pe 2 metri. 

Un material nou trebuie să fie calitativ, să reziste la uzură, să nu se scămoșeze și să fie în acord cromatic cu restul detaliilor de mobilier din cameră. 

Tapiteria canapelei

Îndepărtarea tapițeriei vechi

Primul pas este îndepărtarea tapițeriei vechi. Este o etapă care trebuie făcută cu atenție, pentru că te va învăța cam tot ce ai nevoie să știi atunci când va trebui să pui noul material. Cel mai des, materialul este prins pe ramă cu capse, uneori se folosesc cuie mici, speciale, de tapițerie. Le vei vedea după ce detașezi pânza ce acoperă părțile care nu se văd ale canapelei. 

Pentru a elimina toate aceste capse, ai două opțiuni: prima metodă este de a utiliza o șurubelniță cu cap plat, pentru a prinde capsele, pe care le scoți, apoi, cu un clește patent cu nas lung. Este greu, așa că poți folosi un instrument special pentru îndepărtarea capselor tapițeriei (vezi foto), care te va ajuta să lucrezi mult mai repede. 

Scoate țesătura de pe spatele canapelei, începând de la marginea de jos. Trage cu atenție și vei constata că în unele locuri stofa este doar lipită. Fiecare bucată de material îndepărtată trebuie etichetată. Vor fi tiparele pe care le vei folosi pentru a croi o nouă față a canapelei. Vei găsi și alte elemente (carton, plastic), pe măsură ce demontezi, iar fiecare în parte are un scop în imaginea finală. Și acestea trebuie numerotate, etichetate, ca să știi exact cum le pui la loc. Folosește cu încredere și aparatul de fotografiat, ca să știi cum erau montate și să faci la fel când asamblezi. 

Sunt zone unde este mai eficient să acoperi cu stofă nouă vechea tapițerie, așa că nu te grăbi să desfaci pur și simplu, decât după ce ești sigur că o poți face la loc. Rezistă tentației de a tăia pur și simplu fața cea veche. Este obligatoriu să o scoți cu atenție, pentru a putea monta o față nouă. 

Cum croiești noua tapițerie

Cea mai simplă soluție este să folosești piesele vechi ca model. Ideal este să ai deja un tipar și o schiță, pe care le-ai realizat desfăcând canapeaua. Cele mai multe dintre piese se pun separat, dar sunt și locuri unde ai nevoie să fie cusute. Cel mai important detaliu este bordura, formată din prinderea în material a firului de sfoară. Nu renunța la ea, oricât ar părea de complicat să o faci. 

Detaliile depind de forma și dimensiunea canapelei și, mai ales, de abilitățile pe care le ai în ceea ce privește croitoria. Taie după ce măsori cu atenție. Folosește tipare și ține cont de sensul fibrelor din țesătură. Este foarte important, pentru ca, în final, canapeaua să arate bine. 

Dacă nu te descurci, apelează la o mână pricepută a unei croitorese. Ia în calcul că ața pe care o folosești pentru a coase stofa pentru canapea trebuie să fie una specială. Nu poți folosi ață normală, pentru că este prea puțin rezistentă. 

Un sfat bun este acela de a alege un material ale cărui fibre din țesătură să te ajute să aliniezi corect stofa, în cazul în care optezi pentru un material uni. Dacă alegi unul cu model, va fi mai simplu, pentru că imprimeul va funcționa ca reper. 

 Instrumente pentru tapiterie

Montarea 

Ultimul pas al acestui proces constă în aplicarea materialului nou și în tapițare. Pentru această etapă, ai nevoie de capse speciale pentru lemn și de un capsator pentru tapițerie.

Este foarte important să așezi bine materialul pe canapea, iar acesta să fie foarte bine întins. O mână de ajutor, care să contribuie la așezarea acestuia, este utilă. Este foarte important să nu rămână cute, iar țesătura să fie dreaptă. Te orientezi după modelul din țesătură. 

Este foarte bine să începi capsarea de la mijlocul canapelei, atât pentru partea de șezut, cât și pentru spătar, și să continui simetric în dreapta și stânga. În felul acesta, riscul de a forma cute este mai redus. Dacă materialul se strâmbă sau apar cute, scoate capsele și ia-o de la capăt. 

Întoarce canapeaua cu fundul în sus și folosește niște scaune ca să o sprijini. Capsatorul are nevoie ca zona de lucru să fie stabilă ca să poți presa, iar capsa să intre corect în rama de lemn. Lucrează încet și cu răbdare, iar rezultatele vor fi pe măsură. 

Ia în calcul că sunt locuri unde va fi nevoie să faci mici cute, exact așa cum erau inițial, pentru a obține o potrivire perfectă. Nu omite nici micile detalii: piesele de carton sau plastic detașate, pe care le-ai scos inițial și care dau imaginea compactă a canapelei, în forma ei finală și care trebuie puse la loc. 

Acul de tapiserie este necesar pentru a monta nasturii, dacă aceștia sunt, și pentru a face acele adâncituri speciale, dacă modelul tău de canapea le are. Nasturii trebuie montați înainte de a finisa spatele canapelei. 

Pernele pentru canapea

În funcție de model, după ce ai terminat cu toate detaliile legate de șezutul și spătarul canapelei, trebuie să îmbraci pernele, dacă acestea fac parte din modelul inițial. Poți face pernele din nou, folosind spumă cu memorie cumpărată din magazine sau alte materiale perfecte pentru umpluturi de acest gen. 

Dacă există perne pentru canapea (spătar sau/și șezut), ia în calcul aceste detalii când cumperi metrajul pentru noua tapițerie. Fiind vorba despre elemente de detaliu, care dau imaginea canapelei, este cel mai bine să apelezi la un profesionist în ale croitoriei. Noile fețe de perne pentru canapea pot avea fermoar sau poți folosi lipiciul pentru țesături. 

Pentru mai multe detalii, poți citi și articolul: Chic Atelier, mobila reconditionata cu pasiune.

Detaliile finale care personalizează canapeaua sunt cele care aparțin fiecăruia, după gustul și stilul lui. Este foarte important sa nu le omiți și, eventual, să adaugi ceva nou, la care să folosești țesătura pentru canapea. 

Dacă ești interesat să începi revitalizarea obiectelor tale de mobilier, intră pe OLX, unde vei găsi toate instrumentele de lucru de care ai nevoie pentru ca proiectul tău să iasă perfect!

Sursa foto: shutterstock.com