01 Sep 2021, Autor:

Puține alte lucruri sunt mai energizante și mai plăcute decât o drumeție pe munte. Relieful României permite accesul facil, în zonele de munte, din orice regiune a țării. În plus, pentru că există trasee cu grade de dificultate diferite, de la cele ușoare și foarte ușoare, până la cele rezervate montaniarzilor cu experiență, pe munte poate merge aproape oricine, dacă respectă unele condiții esențiale: echipament adecvat, provizii și cunoștințe de bază pentru a se descurca în situații extreme.

Ce înseamnă echipament potrivit

Încălțămintea potrivită pentru munte poate face diferența între o excursie reușită și posibile incidente neplăcute. Pe munte se merge doar cu bocanci. Aceștia pot fi de vară sau de iarnă. Încălțămintea sport, indiferent de caracteristicile ei, nu este potrivită și poate reprezenta un factor de risc. Menținerea fixă a gleznei și talpa rigidă sunt esențiale.

Hainele pentru drumeție pe munte trebuie să fie confortabile, ușoare, călduroase și să lase pielea să respire. Nu se pleacă pe munte, indiferent cât de simplu este traseul, fără pelerină de ploaie și fără o pereche de șosete de schimb, din materiale respirabile. Pantalonii din materiale impermeabile și hanoracele cu protecție termică sunt esențiale pentru orice drumeție în zona de munte. Ideale pentru mers pe munte, indiferent de anotimp, sunt cele din material de tip „polar”, pentru versatilitatea lor. Polarul poate fi purtat ca strat intermediar, în sezonul rece, și ca strat exterior, primăvara și vara. Adaugă o geacă impermeabilă, cu glugă, rezistentă la vânt.

Apă și mâncare

Indiferent de durata traseului, proviziile de apă și hrană sunt necesare, într-o drumeție pe munte. Cantitatea de apă necesară depinde de condițiile meteo. În cazul unui traseu care durează mai mult de 6-8 ore, este necesar să știi care sunt punctele de alimentare cu apă potabilă. Cei cu experiență în drumeții pe munte spun că sunt necesari 250-300 de mililitri de apă pentru fiecare kilometru parcurs vara și 150-200, iarna.

Indiferent cât de simplu este traseul, drumeții trebuie să aibă alimente, care se calculează în funcție de lungimea parcursului. Pentru 6-8 ore de mers, aportul caloric necesar este de circa 1000-1500 de calorii.

Pe munte, ai nevoie de alimente energizante, care să susțină efortul, și de alimente bogate în proteine și carbohidrați, pentru recuperare. Evită-le pe cele fără valoare calorică, prea dulci sau prea sărate. Ideale sunt: ciocolata neagră, batoanele proteice, biscuiții integrali, fructele uscate (caise, curmale, stafide, smochine), oleaginoasele (nuci, alune, migdale). Adaugă în rucsac felii de cașcaval tare, ouă fierte, mere și banane, fâșii de ardei gras, morcovi și castraveți întregi.

Pentru o evaluare corectă, pachetul de mâncare trebuie să conțină 400 de grame de alimente pentru un adult și 200-250 de grame pentru copiii mai mici de 12 ani, pentru trasee de șase ore.

Dacă ești în căutare de oferte de cazare pentru a face drumeții în Munții Făgăraș, poți găsi ofertele cele mai bune pe OLX.ro.

Situații extreme

Dacă pleci pe munte, este necesar să fii pregătit pentru situații extreme, de la schimbarea bruscă a vremii la întâlnirea cu câini de stână ori cu animale, mai ales urși. Nu poate fi eliminat complet nici riscul accidentărilor ușoare. Există reguli și soluții pentru fiecare dintre acestea.

Ce faci în caz de furtună

La altitudini de peste 1700 de metri, statistica spune că, în 48 de ore, apare cel puțin o repriză de ploaie. Vremea la munte este schimbătoare: vara, furtunile se iscă din senin, iar descărcările electrice pot fi periculoase. Tot statistica arată că perioada cea mai stabilă este între 10 septembrie și mijlocul lui octombrie, iar cea mai agitată este vara, în mod special după-amiaza.

În caz de furtună cu trăsnete, nu este indicat să rămâi pe crestele expuse sau pe teren plan, neprotejat. Dacă este posibil, coboară spre cabană sau mergi spre văi, spre limita cea mai de jos a pantelor, la distanță de orice ridicătură dominantă și departe de pereții verticali. Stai în poziție ghemuit, cu mâinile adunate la piept și în contact cu solul doar prin intermediul bocancilor, niciodată lipit de pereții stâncoși (pe care se produc scurgeri de electricitate).

Trasee pe munte

Câini agresivi și urși

Rolul câinilor este de a apăra stâna și trebuie înțeles că agresivitatea este obiectul muncii lor. În ceea ce privește urșii, pe traseele circulate, probabilitatea de a-i întâlni este redusă, dar nu exclusă. Cum te aperi?

  • Fluierele de supravietuire sunt bine-venite. Sunetul foarte puternic (150 decibeli) poate ține la distanță și pune pe fugă urși și câini.
  • Pocnitorile clasa I, sub trei grame, sunt foarte eficiente. Cele mai practice sunt cele care se aprind automat la un capăt. Sperie câinii și urșii aflați la distanță. Este important de știut că sunt permise doar petardele care au sub trei grame – substanță pirotehnică. Din aceeași categorie fac parte și aparatele cu ultrasunete și fumigenele, foarte eficiente pentru îndepărtarea urșilor.
  • Utile sunt și spray-urile cu piper, deși poți să cazi victimă, dacă vântul bate dintr-o direcție nepotrivită. Dezavantajul este că se folosesc doar de la distanță mică.
  • Zgomotul constant, făcut de grup, în zonele retrase, este o măsură preventivă utilă.

Accidente

Cele mai frecvente sunt entorsele și crampele musculare. Primele pot fi evitate dacă se merge cu atenție și se poartă încălțăminte adecvată. În cazul în care sunt severe, se recomandă utilizarea unui băț pentru susținere și continuarea drumului către cea mai apropiată cabană, inclusiv întoarcerea din drum, dacă punctul de plecare este mai aproape.

Crampele musculare sunt frecvente la cei neantrenați și reprezintă semnul deshidratării sau al deficitului de electroliți. Se pot ține sub control mergând mai încet și hidratându-te corect.

Trusa medicală este indispensabilă. Trebuie să conțină feșe sterile, bandaje elastice (extrem de utile în cazul entorselor), dezinfectanți, unguente cu antibiotic și leucoplast. Se pot adăuga analgezice ușoare și pastile efervescente cu vitamine și minerale, ideale mai ales în perioadele foarte calde din an, pentru hidratare.

Citește și: Topul traseelor montane spectaculoase din Romania

Cum te protejezi de caini agresivi

12 sfaturi bune pentru drumeții reușite

Merită luate în calcul aceste sfaturi, pentru siguranța și bucuria unei drumeții reușite, fără incidente.

  1. Gradul de dificultate al unui traseu depinde de durata parcursului (ușor, până la 3-4 ore, mediu, peste 5 ore, dificil, de la 8-10 ore în sus, pentru că presupune campare și petrecerea nopții în aer liber) și de condițiile efective (pantă lină, urcuș moderat, cățărare). De exemplu, drumeția de la Bușteni, la Cascada Urlătoarea, este simplă, în timp ce traseul de creastă din Făgăraș este printre cele mai grele.
  2. Dificultatea traseului abordat se alege după abilitățile celui mai puțin antrenat membru al grupului.
  3. Pe munte nu se merge singur. Grupul trebuie să fie format din minim trei adulți (copiii sub 16 ani nu sunt luați în calcul). Dacă traseul este lung sau trece prin zone izolate, grupul trebuie să fie format din minim 5-7 persoane adulte.
  4. Se anunță la punctul de plecare (la cabanier sau la punctul Salvamont) destinația, numărul de membri din grup și traseul.
  5. Nu se pleacă în drumeție dacă există avertizări meteorologie, indiferent dacă traseul este scurt sau familiar membrilor grupului.
  6. Se cer mereu indicații referitoare la marcaje și dificultatea traseului. Sunt importante detaliile legate de numerele de telefon pentru ajutor sau orientare. La Salvamont și 112 se sună doar în situația unui pericol real, iminent sau atunci când incidentul nu poate fi rezolvat. Se poate apela la Salvamont și pentru indicații, sfaturi sau pentru a semnala probleme. Comunicarea este esențială atât pentru cei aflați în drumeție, cât și pentru cei ce pot oferi ajutor.
  7. Traseul nu trebuie niciodată abandonat și nu se folosesc scurtături. Harta, busola și un sistem GPS sunt esențiale.
  8. Folosește bete de trekking, mai ales pentru traseele mai lungi.
  9. Pe munte, trebuie să mănânci la fiecare 4-5 ore de efort. Popasul nu trebuie să dureze mai mult de o oră.
  10. Pentru a căra cele necesare, folosește doar un rucsac. Din el nu trebuie să lipsească lanterna, briceagul cu mai multe instrumente, o baterie externă pentru telefon, minimul de haine de schimb, pelerină de ploaie, sac pentru gunoi și chibrituri.
  11. Scopul drumeției este să ajungi cu bine la destinație, așa că adoptă un ritm care să nu ducă la epuizare. Ritmul deplasării este stabilit de cel mai lent membru din grup.
  12. Nu se pleacă niciodată la drum prin munți, fără a cere amănunte de la persoanele avizate despre numărul urșilor și șansele unei întâlniri cu aceștia. Este bine de știut că ursul este atras de locurile unde există stâne.

Dacă ești în căutarea unei cazări în Bușteni, aruncă o privire pe ofertele noastre de pe OLX.ro. Sigur vei găsi ceva pe placul tău.

O drumeție poate să fie printre cele mai frumoase experiențe, atâta vreme cât regulile siguranței pe munte nu sunt ignorate sau subestimate, ci sunt respectate riguros de toți.

Sursa foto: Shutterstock.com