Dintre toate obiectele care există și sunt confecționate din plastic, de ce tocmai paiele sunt considerate periculoase? În fond, sunt destul de mici și par neînsemnate, în comparație cu alte lucruri din plastic mari, nu? Se pare că, pe cât de mici sunt, pe atât de multe probleme pot provoca. Despre acestea, dar și ce soluții avem, poți afla mai multe informații în acest ghid.
De ce paiele din plastic vor fi interzise
Cum să eviți utilizarea paielor din plastic
Ce faci cu paiele din plastic folosite
De ce paiele din plastic vor fi interzise
Potrivit unor comunicate oferite de Parlamentul European, produsele din plastic de unică folosință, precum tacâmurile sau paiele, vor fi interzise, începând cu 2021. Mai multe surse susțin că decizia a fost luată în urma unui clip video de pe YouTube, în care niște tineri încercau să scoată un pai de plastic din nara unei țestoase marine. Acesta a fost un semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care îl ridică aceste bucăți de plastic. Deși ocupă un procent mic din totalul cantității de plastic produs la nivel mondial, paiele din plastic au fost considerate periculoase din mai multe motive:
Multe dintre paiele din plastic nu sunt reciclabile
La fel ca bețișoarele de plastic pentru cafea, tacâmurile de unică folosință, servețelele de bucătărie, multe dintre paiele din plastic nu se reciclează. Motivul? Sunt prea subțiri și prea ușoare, pentru a fi captate de sistemele mecanice ale mașinilor de reciclare.
Compusii toxici din plastic pot fi periculoși
Este cunoscut faptul că, printre compușii nocivi care intră în alcătuirea plasticului, se numără Bisfenolul A sau BPA, ftalații folosiţi în materialele tip PET și stirenul (care intră în componenţa veselei şi a tacâmurilor de unică folosinţă), substanțe considerate cu potenţial cancerigen. Riscurile apar atunci când ne expunem acestor substanțe timp îndelungat.
Paiele din plastic pot fi toxice pentru mediu
Din păcate, multe materiale din plastic nu sunt reciclate. Fie ajung la gropile de gunoi, unde se degradează foarte lent, fie chiar în râuri, mări, oceane. Problema este că, sub acțiunea apei, plasticul se rupe în bucăți mici, care ajung să fie înghițite de pești, păsări și alte animale. De asemenea, sub influența soarelui, compoziția plasticului începe să se modifice, transformându-se în așa-numitul microplastic, o substanță aproape lichidă, insesizabilă cu ochiul liber, dar toxică pentru mediu, implicit pentru oameni.
Cum să eviți utilizarea paielor din plastic
Cum poate fi remediată problema paielor din plastic? Soluțiile ar putea fi:
Renunță la paiele din plastic
Cel mai simplu mod este să renunți definitiv la ele. Atunci când mergi la o terasă, la un restaurant sau când cumperi un milkshake, poți să refuzi paiele de plastic, dacă îți sunt oferite.
Folosește alternativele ecologice
Există situații în care paiele pentru băut sunt utile. De exemplu, în cazul copiilor, dar și al adulților, după un detartraj sau alte tratamente stomatologice. În cazul acesta, poți folosi una dintre alternativele ecologice ale paielor din plastic și anume:
- paie din bambus;
- paie din otel sau sticlă;
- paie din hartie biodegradabila.
Aceste tipuri de produse le poți găsi și pe site-ul OLX. Studiază ofertele din categoriile Mama si copilul, plus Agro & industrie.
Ce faci cu paiele din plastic folosite
Dacă, totuși, ai în casă mai multe astfel de paie din plastic și nu știi ce poți face cu ele, iată câteva idei pe care le poți testa.
Decorațiuni din paie de plastic
Strânge mai multe paie colorate din plastic (20-30), pune-le într-un pahar, astfel încât să se adune și să se ordoneze, toate la același capăt. Scoate paiele din pahar și, la mijlocul lor, leagă-le foarte strâns, cu o panglică subțire sau cu un elastic. Pe măsură ce strângi, paiele se vor îndoi și capetele lor vor ieși în mai multe direcții. Astfel, se așază într-o formă de „floare”. Creează mai multe astfel „flori” și poți decora grădina, terasa sau le poți pune într-o vază ori pahar, așezându-le ca pe un buchet.
Mini vază sau suport pentru pixuri din paie de plastic
Cu ajutorul paielor colorate, poți decora exteriorul oricărui suport: vaze, pahare, suporturi pentru pixuri ori pentru lumânări. Alege o vază mică sau un recipient în formă cilindrică. Pe partea exterioară a obiectului, aplică o bandă dublă adezivă, apoi lipsește paiele unul câte unul, fără să rămână loc liber între ele, astfel încât să fie la același nivel cu baza vazei. Continuă până când „colorezi” toată suprafața vazei sau suportului de pixuri. În final, dacă paiele depășesc înălțimea suportului, le poți tăia cu foarfeca, astfel încât să fie la același nivel cu vârful vazei. În final, poți adăuga accesorii, cum ar fi bucăți de dantelă, nasturi colorați, panglici multicolore.
Rame foto din paie de plastic
Pe același principiu ca cel anterior, poți decora inclusiv ramele foto cărora vrei să le dai un „look” nou. Important este să fie o ramă cu suprafață dreaptă, netedă, nu bombată sau ondulată, astfel încât să poți lipi paiele. Aplică banda adezivă pe toată suprafața ramei. Apoi, rând pe rând, lipește paiele, astfel încât să nu existe locuri libere între ele. În final, taie paiele cu o foarfecă, la același nivel cu rama originală. În final, o poți decora și cu alte accesorii (nasturi mici, paiete colorate, bucăți de dantelă).
Etichetează cablurile cu bucăți din paie de plastic
Dacă ai în casă o mulțime de cabluri, toate negre, și nu știi de la ce device pornește fiecare, ca să-ți fie mai ușor, le poți eticheta. Taie un pai de plastic în bucăți de 2,5 cm lungime. Cu ajutorul unei foarfece, taie pe lungime paiul, astfel încât plasticul să îl poți înfășura cu ușurință în jurul unui cablu. Cu ajutorul unui marker, notează un simbol, astfel încât să știi rapid ce se conectează la el. Dacă paiul nu rămâne într-un punct fix, atunci poți folosi o bucată de bandă adezivă, pentru a-l asigura.
Așadar, chiar și din bucățile mici din plastic se poate crea ceva. Cu puțină creativitate, poți da o formă nouă paielor din plastic deja utilizate.
Ești pasionat de bricolaj sau de proiecte DIY? Site-ul OLX îți pune la dispoziție toate uneltele și materialele necesare, pentru ca ideile tale să se transforme în realitate. Intră pe OLX, în categoria Casa si gradina, și descoperă tot ceea ce ai nevoie.
Sursa foto: Shutterstock