Trăim într-o societate mai urbanizată ca oricând, iar dependența pe care ne-am format-o față de aparatura electrică este ireversibilă. Nu ne-am mai putea imagina viața de zi cu zi fără espresso-ul preparat ca la cafenea, dar în confortul propriei bucătării, fără hrana mereu proaspătă, datorită frigiderului, sau fără libertatea de comunicare fără precedent, oferită de smartphone. Toate acestea au, însă, un cost pe care îl suportă mediul înconjurător, prin acțiunea pe care substanțele toxice din aparatura uzată o exercită asupra solului și apei, când sunt aruncate în locuri necorespunzătoare. Din fericire, există metode la îndemâna noastră, a tuturor, prin care putem „scăpa” de aparatura veche, fără să afectăm natura, dar și fără să avem parte de bătăi de cap. În cele de mai jos, vedem care este potențialul de risc al acestui tip de deșeuri și cum se manevrează ele responsabil.
Pentru un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător, alege electrocasnice performante, la prețuri convenabile. Mașinile de spălat, frigiderele și aparatele de aer condiționat cu eficiență energetică mare îți vor micșora valoarea facturii de electricitate.
Ce sunt deșeurile electrice
Cum poluează aparatura veche mediul
Cum se colectează și se reciclează DEEE-urile
Ce sunt deșeurile electrice
Denumite și DEEE (deșeuri electrice, electronice și electrocasnice mari), dispozitivele la care ne referim trebuie să îndeplinească o serie de condiții de bază. În primul rînd, acestea sunt alimentate cu energie electrică, obținută cu ajutorul prizei sau folosind baterii, respectiv acumulator încorporat. În al doilea rând, pe eticheta acestora este prezent un simbol sub forma unei pubele de gunoi barate cu un X. Aceste echipamente au fost proiectate pentru o utilizare la o tensiune mai mică sau egală cu 1.000 volti, cu alimentare la curent alternativ, sau 1.500 volti, cu alimentare la curent continuu. Categoriile în care sunt incluse aceste produse sunt:
- aparatură casnică de mari dimensiuni: frigiderele, congelatoarele, mașinile de spălat rufe, uscatoarele de haine sau mașinile de spălat vase;
- aparatură casnică de dimensiuni mici: aspiratoarele, fiarele de călcat, prăjitoarele de pâine sau friteuzele;
- echipamente informatice și de telecomunicații: PC-urile, imprimantele, scannerele sau telefoanele mobile;
- echipamente de larg consum: aparatele de radio, televizoarele sau camerele video;
- corpurile de iluminat: lămpile fluorescente drepte sau lămpile fluorescente compacte;
- unelte electrice non-industriale: mașinile de găurit, frezele sau polizoarele;
- jucării și echipamente sportive: trenulețele electrice, mașinile în miniatură sau consolele video;
- dispozitive medicale: echipamentele de cardiologie, dializoarele, ventilatoarele pulmonare;
- instrumente de monitorizare: detectoarele de fum, termostatele sau cântarele;
- distribuitoarele automate: aparatele care furnizează automat băuturi calde, doze sau sticle, respectiv produse solide sau chiar bani.
Pe OLX găsești laptopuri performante, pentru ca task-urile tale să se desfășoare fără întârzieri, chiar și când lucrezi de acasă. Alege modelul care ți se potrivește cel mai bine și economisește pe toată durata utilizării lui.
Cum poluează aparatura veche mediul
Principalul element care transformă aparatura electrică și electronică într-un factor de risc pentru natură este reprezentat de componentele non-biodegradabile, bogate în substanțe toxice. Cuprul, nichelul, aluminiul, fierul, plumbul și cadmiul sunt elemente indispensabile pentru funcționarea aparaturii electronice, dar cu un impact nefast asupra mediului înconjurător. Din cauza acestora, precum și a gazelor poluante emanate, categoriile de produse cuprinse în clasificarea DEEE poluează solul, aerul și apa mai mult decât celelalte tipuri de deșeuri.
Mai grav, cu o durată medie de utilizare de doi ani, pentru un telefon mobil, și de cel mult zece ani, pentru un aparat casnic de mari dimensiuni, înlocuirea rapidă a acestora poate elibera în mediul înconjurător cantități mari de plastic, de cauciuc și de sticlă, materiale a căror reciclare are o importanță capitală. Cu toate acestea, tuburile catodice ale vechilor televizoare nu sunt destinate reciclării, ci doar depozitării. De asemenea, unele materiale din componența aparaturii, cum ar fi metalele grele sau chiar betonul (în cazul mașinilor de spălat), nu pot fi refolosite.
Televizoarele devin din ce în ce mai smart și oferă o imagine mai fidelă ca oricând. Alege-l pe cel care se potrivește perfect în livingul tău și prinde ultimele episoade din serialul preferat.
Cum se colectează și se reciclează DEEE-urile
Fie că este vorba despre aparatură electrică, electronică și electrocasnică pe care nu o mai folosești, din cauza uzurii morale, fie despre dispozitive defecte, este foarte important ca acestea să fie reciclate. Procesul este mai ușor decât ți-ai imagina, iar cea mai simplă dintre aceste etape este chiar colectarea dispozitivelor. Cu un apel gratuit la numărul de telefon 0800 444 800, între orele 9:00 și 17:00, obții o programare pentru preluarea aparaturii de care vrei să te eliberezi, chiar de la domiciliu. Ulterior, dispozitivele vor fi sortate pe categorii, pentru ca substanțele și componentele lor cu potențial de risc să fie extrase. După această etapă, urmează dezmembrarea lor automată, care separă materialele ce pot servi pe mai departe drept materie primă pentru alte aparate electrice, electronice și electrocasnice.
Acum știi cât de important este ca aparatura electrică, electronică și electrocasnică din casa ta să fie reciclată. Alege echipamente eficiente energetic și vei contribui la efortul comun de a menține un mediu înconjurător cât mai curat.
Credit foto: Shutterstock