22 Nov 2021, Autor:

Dacă ți-ai luat un laptop în ultimii ani, probabil că sistemul de operare a fost instalat pe un SSD (Solid State Drive). Modelele mai vechi sau dispozitivele cu buget redus încă folosesc HDD (hard disk drive). Uneori, modelele desktop vin cu ambele: atât cu SSD pe post de boot drive, cât și cu HDD pentru spațiu de memorie. 

Dacă ai de ales dintre cele două, însă nu știi cum să iei această decizie, ți-am pregătit un ghid complet, care include informații despre modul de funcționare a SSD și HDD, câteva avantaje și dezavantaje pentru fiecare, ce diferențe există între ele, precum și când să alegi unul și când pe celălalt, în funcție de nevoi. 

Ce este un SSD și cum funcționează

Un SSD (Solid State Drive) este un dispozitiv de stocare a datelor, un „nepot” al HDD. Diferența majoră între ele este că HDD-urile folosesc discuri de stocare aflate în mișcare pentru a memora date, similar unui pick-up, în timp ce un SSD dispune de microcipuri care folosesc memoria flash, pentru a reține date. 

Primele SSD-uri moderne au apărut în 1990, iar următorul avans tehnologic a avut loc în 2007. Aceste SSD-uri puteau stoca până la 32 GB, cu o viteză de scriere de 57 MB/s și de citire de 32 MB/s, având un preț de aproximativ 1.000 de dolari. 

SSD-ul este de mai multe tipuri, în funcție de tipul de celulă de memorie folosit. Astfel, există:

  • SLC (single level cells) – fiecare celulă are capacitatea de a stoca un bit de date;
  • TLC (triple level cells) – fiecare celulă poate stoca trei biți de date;
  • MLC (multi-level cells) – fiecare celulă stochează doi sau mai mulți biți de date.

În funcție de tipul de celule de memorie deținut, se stabilesc performanța, durata de viață și costul. Un număr mai mic de biți de date înseamnă o durată de viață mai mare pentru SSD.

Similar, cel mai rapid SSD este cel de tip SLC, deoarece fiecare celulă stochează un singur bit de date. Prin comparație, TLC, care poate stoca trei biți de date, are cea mai mică viteză de citire. O viteză mai mare de scriere/citire se traduce printr-un preț mai mare. De aceea, cel mai scump model este cel de tip SLC, iar cel mai accesibil este un SSD de tip TLC. 

În general, modelul SLC este folosit pe scară mai mare, în corporații. Un SSD de tip MLC se folosește de către populația generală care utilizează frecvent software sau diverse programe. Are un preț accesibil, o capacitate de stocare relativ mare și o viteză bună de scriere/citire. A treia variantă are o durată mai mică de viață și o viteză ceva mai redusă, însă oferă performanțe semnificative, în cazul laptopurilor. 

Cum functioneaza un SSD

Avantaje și dezavantaje ale SSD

Dispozitivele de stocare a datelor de tip SSD, ca orice altă componentă, au o serie de avantaje și dezavantaje. 

Mai jos, poți citi mai multe despre beneficiile oferite de un SSD:

  • Jocurile se încarcă mult mai repede;
  • Are o rezistență ridicată în timp;
  • Suportă bine daunele fizice, deoarece nu conține părți mobile;
  • Consumă puțină energie electrică, deci computerul se încălzește greu;
  • Are o viteză ridicată de scriere/citire.

Există, totuși, și câteva dezavantaje:

  • Costul ridicat – de exemplu, un SSD de 500 GB cu o viteză de scriere de 1.000 MB/s și de citire de 1050 MB/s costă aproximativ 500 de lei. Dacă alegi un produs similar de pe OLX, îl vei găsi la un preț cu până la 40% mai mic;
  • O capacitate mai mică de stocare, prin comparație cu un HDD.

👉 Descopera AICI intreaga gama de SSD de pe OLX

Ce este un HDD și cum funcționează

HDD-ul este strămoșul, încă în folosire, al SSD-ului. Primul HDD (Hard Disk Drive) a fost folosit într-un calculator apărut în anul 1956. 

Spre deosebire de SSD, un HDD folosește magnetismul și un platan rotitor, pentru a stoca date. Brațul operat mecanic se ocupă de funcțiile de citire și scriere, timp în care se mișcă de-a lungul platanului. O viteză mai mare de rotație a platanului înseamnă un HDD mai performant.

În prezent, unitățile HDD au viteze de rotații de 5.400 RPM, 7.200 RPM și 15.000 RPM, ultimele fiind folosite mai ales la unitățile de stocare pentru servere. 

Cum functioneaza un HDD

Avantaje și dezavantaje ale HDD

Un HDD are, la rândul său, avantaje și dezavantaje. Mai jos, sunt principalele avantaje ale HDD:

  • Prețul redus – pot stoca multă informație foarte ieftin; de exemplu, un HDD de 4 TB costă aproximativ 700 de lei, mult mai puțin, prin comparație cu un SSD de aceeași mărime, care poate ajunge la 2.000 de lei sau chiar mai mult. Costul unui GB în cazul unui HDD este de aproximativ 0,2 lei, pe baza unui model de 4 TB – mai mic, prin comparație cu un GB al unui SSD, care ajunge la 2 lei. Pe OLX, vei găsi un HDD de 4 TB cu 70% mai ieftin;
  • Fiabilitatea – folosește o tehnologie care a supraviețuit trecerii anilor și care încă este folosită.

Printre dezavantaje se numără:

  • Designul hard diskului – discul sau capul său poate să sară sau chiar să se rupă. Dacă apare la un laptop, înlocuirea sa poate fi dificilă și costisitoare, uneori, chiar imposibilă;
  • Recuperarea informațiilor înregistrate poate fi anevoioasă, prin comparație cu un SSD;
  • Sensibilitatea ridicată la șocuri mecanice;
  • Sensibilitatea la șocuri electrice;
  • O viteză mai mică de scriere/citire;
  • Greutate mai mare;
  • Consum mai mare de energie electrică;
  • Zgomotul produs – doar la unele modele.

👉 Vezi AICI toate ofertele de HDD de pe OLX

Diferențe între SSD și HDD

Putem spune că atât SSD, cât și HDD fac lucruri similare: sunt implicate în pornirea sistemului și stochează aplicații, fișiere și date dintre cele mai diverse. Mai jos, sunt câteva diferențe importante între cele două. 

Performanță

HDD-ul este limitat în ceea ce privește performanța privită prin unghiul vitezei de scriere/citire. Această limitare apare mai ales pe fondul modului său de funcționare (mișcarea du-te-vino). Dacă se folosesc unul sau mai multe platane, HDD-ul trebuie să mute capătul sau capetele pentru a citi/scrie date; acest proces, chiar dacă e relativ rapid, ia mai mult timp decât în cazul unui SSD.

Cele mai rapide HDD-uri au viteze de 2,5 milisecunde – puțin, prin comparație cu un SSD care atinge lejer o viteză de 100-300 microsecunde. 

Din cauza acestei viteze, un HDD oferă o viteză de scriere de 120-140 MB/s, în timp ce un SSD mediu poate atinge 600 MB/s. 

Capacitate maximă

Deși există unități SSD de peste 4 TB (terabyte), acestea sunt costisitoare și rar folosite de utilizatorul obișnuit. Cel mai adesea se alege un SSD de 500 GB-1TB, iar pentru a reduce și mai mult prețul, există modele de până la 128 GB. 

De cealaltă parte, un HDD bun are în jur de 500 GB. Doar dacă joci jocuri de rețea, ai nevoie de o capacitate de stocare de 1TB sau mai mult. 

Avantaje si dezavantaje

Viteză

Aici conduce detașat SSD-ul. Un computer cu SSD va porni în doar câteva secunde, maximum un minut. 

Prin comparație, un HDD necesită timp pentru a accelera până la viteza normală, pentru a porni sistemul. Chiar și în momentul funcționării, unitatea HDD va fi mai lentă decât SSD. Dacă ai ales un SSD, sistemul se va încărca mai repede, aplicațiile vor rula fără probleme, iar fișierele se vor transfera imediat. 

Fragmentare

Fragmentarea este specifică HDD. Acest proces se referă la faptul că, atunci când spațiul începe să se umple, fișierele de mari dimensiuni se pot împrăștia în jurul platanului. La modelele noi, acest efect este minimizat, însă tot poate apărea. 

În cazul SSD-urilor, unde lipsește capul fizic de citire, nu apare această problemă. 

Durabilitate

Un SSD nu are piese în mișcare, motiv pentru care datele vor fi în siguranță, în cazul unui eventual cutremur, ce are loc în timp ce laptopul este în funcțiune. 

În cazul unui HDD, se folosește un capăt fizic al cărui rol este să citească/scrie date. La oprirea bruscă în timpul unei pene de curent, capătul de citire poate avea de suferit. Dacă expui echipamentul la șocuri fizice, este recomandat să folosești un SSD. 

Disponibilitate

Poți găsi HDD în computerele vechi sau în modele ieftine, SSD-urile fiind prezente tot mai mult în ultimii ani în laptopurile lansate recent. 

Totuși, HDD-ul este prezent pe computere de tip desktop. Astăzi, cele mai întâlnite sunt laptopurile cu 256-512 GB SSD. 

Factori ce țin de formă

Hard diskurile HDD folosesc platane de filare, motiv pentru care există câteva limite, legate de fabricare. Au existat proiecte cu hard diskuri de 1,8 inchi, însă acestea s-au blocat la 320 GB. În lipsa unei alternative, producătorii de tablete și smartphone-uri au ales să folosească memoria flash, pentru stocare. 

Unitățile SSD sunt disponibile la dimensiuni standard de 2,5 inchi, iar cu cât laptopurile devin tot mai subțiri, cu atât mai multe companii vor adopta acest tip de mediu de stocare.

Nivel de zgomot

Chiar și HDD-ul silențios va emite zgomot în timpul funcționării, atunci când brațul se deplasează pentru citire/scriere, mai ales dacă a fost lovit sau tratat necorespunzător. Ca regulă generală, HDD-urile mai rapide vor face mai mult zgomot.

Prin comparație, SSD-ul nu produce zgomot deloc, deoarece nu are părți mecanice. 

Putere 

Un HDD consumă mai multă energie electrică. De cealaltă parte, un SSD nu implică rotirea unui platan și mișcarea constantă pentru citire/scriere. 

Astfel, SSD-ul este mai economic și mai eficient. Dacă, în cazul unul computer de tip desktop, acest lucru se traduce printr-o factură mai mică la energie, pe tabletă sau laptop, poate însemna chiar și câteva ore din viața bateriei. 

Longevitate

Atât SSD, cât și HDD se uzează în timp. Totuși, în ultimii ani, a început să fie folosită tehnologia TRIM, care optimizează ciclurile de citire/scriere și reduce riscul de uzură – un SSD poate avea o durată de viață de aproximativ șase ani sau puțin mai mult. Apariția erorilor poate fi primul semn că unitatea SSD urmează un drum descendent. 

Mai mult, unele computere includ și instrumentul S.M.A.R.T., care te informează dacă SSD-ul sau discul HDD începe să se degradeze. 

Și unitățile HDD se uzează, însă mai ales pe fondul mișcărilor efective, necesare pentru scriere/citire. 

Aplicatii pentru SSD si HDD

Când să alegi SSD și când HDD

Alegerea dintre un SSD și un HDD depinde de nevoile tale. De exemplu, un SSD poate fi util dacă:

  • Dorești performanțe superioare;
  • Nu te deranjează să plătești mai mult pentru performanță;
  • Nu te deranjează o capacitate mai mică de stocare;
  • Ești mai neatent cu laptopul – un SSD rezistă mai bine la șocuri fizice;
  • Ai nevoie de rapiditate – vrei ca laptopul să se deschidă repede, iar aplicațiile să ruleze ireproșabil;
  • Lucrezi în design grafic sau ca inginer de sunet – aceste două domenii folosesc programe care consumă din memorie și necesită o viteză ridicată. De asemenea, dacă înregistrezi muzică, nu îți vei dori să ai pe fundal zgomotul produs de hard disk. 

Un HDD este, la rândul său, util în anumite situații:

  • Dacă îți dorești o capacitate de stocare mare;
  • Dacă nu ești dispus să plătești mai mult pentru unitatea de stocare;
  • Dacă ești mulțumit cu viteza mai mică de scriere/citire, specifică unui HDD;
  • Dacă ai multe filmulețe, fotografii sau fișiere audio, care ocupă mult spațiu.

În ultimii ani, unitățile de stocare SSD au început să își facă loc în computerele personale, mai ales în contextul scăderii prețului. Tot mai multă lume își dorește o capacitate de stocare accesibilă, însă care să fie suficient de puternică pentru a rula fără probleme sistemul de operare, jocurile și câteva programe software. Astfel de avantaje fac SSD-urile ideale, dacă lucrezi cu programe care consumă multă memorie. De cealaltă parte, HDD-urile sunt mai potrivite pentru stocarea de muzică și video, rularea de filme în streaming etc. Alegerea ta depinde de modul în care vei folosi laptopul, tableta sau alt dispozitiv. 

Sursa foto: Shutterstock