06 Apr 2022, Autor:

Chiar dacă există o idee preconcepută, cum că e-commerce-ul funcționează doar business to consumer, putem diferenția o mulțime de alte tipuri de comerț electronic. Printre ele se numără site-urile de licitație, biletele online, Internet Banking-ul sau tranzacțiile business to business (B2B). În ultima perioadă, comerțul electronic a cunoscut o dezvoltare tot mai mare, ajungând să fie utilizat și în scopul vânzărilor cu ajutorul device-urilor mobile (m-commerce). 

Cu toate acestea, ce a determinat comerțul electronic să se extindă atât de vizibil în ultimii zece ani? Răspunsul este simplu, fiind dat, în principiu, de utilizarea tot mai mare a internetului de către oameni, fapt ce a reprezentat o oportunitate excelentă pentru organizații și companii de a se apropia tot mai mult de clienții lor. Chiar dacă în trecut persoanele erau reticente la oferirea detaliilor de pe card în scopul achiziționării unor produse online, în prezent, comerțul online a atins cote mari și în România. 

Ce beneficii are comerțul online în România?

Acum, mai mult ca niciodată, oricine poate să creeze un e-commerce într-un mod foarte simplu și rapid, iar acest lucru este datorat existenței unor platforme precum Shopify sau WooCommerce. Acestea oferă șansa și celor care nu dispun de experiență în domeniul IT să beneficieze de pe urma comerțului online.

Nu mai este nevoie să deții aptitudini sau să fii specialist în Web Development sau Web Design, deoarece o astfel de activitate poate fi gestionată acum cu ajutorul anumitor sisteme existente și al modelelor de design. Așadar, iată câteva dintre beneficiile pe care ți le poate aduce deschiderea unui e-commerce:

Este disponibil non-stop 

Spre deosebire de magazinele fizice, care au un program limitat, un magazin online de comerț electronic are disponibilitate 24/7. Acesta este unul dintre cele mai mari beneficii, dat fiind faptul că reprezintă o modalitate ideală pentru a comercializa în cantități mai mari, iar clienții au acces la produse oricând și oriunde s-ar afla. 

Reach la nivel global 

Atunci când comercializezi într-un magazin fizic, într-o anumită locație, ai posibilitatea de a vinde strict la piețele din apropiere. Astfel, în cazul în care deții un magazin în Cluj-Napoca și vrei să vinzi în București, acest lucru va necesita deschiderea unei alte locații în zona dorită. În schimb, când vorbim de comerțul electronic, posibilitățile sunt nelimitate – poți comercializa produse în orice oraș, oricui și în orice moment. 

Variantă mai economică 

Firmele care optează pentru e-commerce beneficiază de costuri de funcționare mult mai reduse decât în cazul magazinelor fizice. Un motiv întemeiat pentru acest lucru este faptul că nu necesită plata chiriei sau angajați, costurile fixe de operare fiind și ele mai scăzute.

Gestiunea inventarului se face în mod automatizat 

Acest lucru este posibil prin intermediul instrumentelor electronice digitale și al furnizorilor terți, economisind sume mari de bani care, în sens contrar, ar fi investite în inventar și costuri de exploatare.

Libertate de deplasare

Dacă îți propui deschiderea unui magazin online, ca proprietar, nu ești legat de un anumit spațiu sau oraș, pentru a-ți gestiona cu succes afacerea. În cazul comerțului electronic, ai nevoie doar de un laptop și de conexiune la internet.

Marketing mai eficient 

Persoanele care comercializează în mediul online au posibilitatea de a deține o mulțime de date privind clienții, astfel încât să aibă siguranța că se adresează publicului țintă cu scopul de a vinde produsele sau serviciile. Prin urmare, potențialii clienți au parte de costuri de achiziție mai scăzute, iar companiile de e-commerce își dovedesc eficiența la un nivel mult mai înalt.  

Care sunt comercianții electronici?

Când vine vorba de categoriile de comercianți care aderă la această metodă, cele mai importante conțin:

Persoane care comercializează produse digitale. Aici ne referim la acele produse ce pot fi descărcate direct online. Mai exact, este vorba despre diferite cursuri online care, pentru a fi accesibile, necesită din partea ta să te loghezi, să devii membru sau să le descarci. Dacă întâmpini una dintre situațiile enumerate, poți fi sigur că ai de-a face cu un produs digital. 

Comercianții care se ocupă cu vânzarea produselor fizice. Reprezintă, după cum spune și numele, acțiunea de vânzare sau cumpărare a produselor fizice, cu ajutorul mediului online. Ai posibilitatea, astfel, de a comercializa anumite game de produse, cum ar fi articole de moda, accesorii, articole de uz casnic, jucarii și altele.

Cele mai importante tipuri de comerț electronic

Cel mai des întâlnit tip de e-commerce este cel B2C, adică buyer to consumer, însă există și alte categorii din care poți alege cea mai bună variantă pentru ideea ta antreprenorială. Astfel, putem diferenția 6 tipuri diferite, pe care le poți găsi explicate în cele ce urmează: 

Business-to-Business (B2B) 

După cum menționează și denumirea, acest tip de comerț electronic are loc între două companii. Unele dintre cele mai renumite firme B2B sunt HubSpot, comerciant de software-uri de marketing și vânzări inbound, dar și Xero, o companie care se axează pe software de contabilitate, destinat afacerilor mici și mijlocii.

Business-to-Consumer (B2C)

Reprezintă forma de e-commerce care prevede vânzarea de produse persoanelor obișnuite. Astfel, vânzarea în detaliu online și dropshipping sunt unele dintre cele mai potrivite forme pentru acest tip de comerț online. 

Consumer-to-Consumer (C2C) 

Mai simplu spus, este vorba de comerțul ce are loc între doi consumatori. Acest tip de e-commerce a cunoscut o evoluție semnificativă, în ultima perioadă.  

Consumer-to-Business (C2B)

Nu la fel de des întâlnită în comerțul electronic, această formă devine profitabilă atunci când un consumator vinde sau investește financiar într-o anumită firmă. Prin urmare, companiile care folosesc așa-numitul crowdsourcing sau o campanie Kickstarter pentru crearea unei întreprinderi pot fi incluse în această formă de e-commerce. 

Business-to-Administration (B2A) 

Este o formă de comerț electronic care presupune ca tranzacțiile să fie realizate în mediul online între companii și guvern. Acest lucru implică automat o gamă largă de servicii, de la securitatea socială, ocuparea forței de muncă și până la documentația legală. Investițiile în e-government tot mai des întâlnite în ultimii ani au dus la o dezvoltare considerabilă a acestei forme de e-commerce. 

Consumer-to-Administration (C2A) 

Nu în ultimul rând, aceasta este o formă de comerț online, care prevede toate tranzacțiile realizate între individ și guvern, unele dintre ele fiind legate de:

  • Educație: publicarea și diseminarea de informații, precum și învățământul la distanță.
  • Impozite: plăți, declarații de venit sau diferite formulare.
  • Sănătate: achitarea unor servicii de sănătate, rezervări.

De ce factori să ții cont înainte de a începe o afacere de tip e-commerce?

Tipuri de comert electronic

Acum că am definit e-commerce-ul, ceea ce presupune și tipurile existente, haide să discutăm și despre factorii esențiali pe care să-i iei în calcul înainte de a începe un asemenea business. Desigur, chiar dacă poate părea simplu la prima vedere, orice început aduce cu el anumite obstacole, pe care ți le prezentăm în cele ce urmează. 

Relația cu clienții – mai exact încrederea pe care le-o oferi, începând cu modul în care se efectuează plata și terminând cu nivelul de calitate pe care-l presupun produsele comercializate de tine. Una dintre cele mai sigure metode de plată este PayPal, o soluție care inspiră încredere potențialilor clienți ce ajung pe site-ul magazinului tău online. Alte căi prin care poți afișa o imagine de încredere este utilizarea unui sistem de revizuire precum TrustPilot sau obținerea unui certificat Google Trust. 

Eventualele dificultăți tehnice – în special dacă nu deții experiență în domeniul IT, dat fiind faptul că înființarea unui magazin online nu o necesită, există posibilitatea să te confrunți, totuși, cu probleme privind sistemul de plată, depanarea unor probleme de codificare sau chestiunile legate de web design. Nu te îngrijora, există soluții și pentru această situație, precum contactarea unui expert în domeniu sau utilizarea platformelor dedicate rezolvării acestui tip de probleme, cum ar fi Shopify, WooCommerce sau BigCommerce.

Competiția – este esențial să studiezi cu atenție piața, înainte de a deschide un magazin online, în special în ceea ce privește nișa pe care o să te axezi. În zilele noastre, din ce în ce mai multe afaceri optează pentru e-commerce, tocmai din prisma faptului că nu presupune costuri mari de înființare, astfel că piața este mai saturată ca niciodată. Prin urmare, este recomandat ca, la început, să atragi utilizatorii spre site-ul tău prin metode precum retururile gratuite, prezența unor imagini de produs calitative, explicațiile privind folosința produselor comercializate, descrierile specifice sau o secțiune de FAQ. 

Ce buget presupune înființarea unui e-commerce?

Vestea bună este că poți investi 0 lei și ai posibilitatea de a genera venit, cu ajutorul unui magazin online. Totuși, există o serie de factori importanți care pot face întregul proces mai ușor și mai rapid, cum ar fi: 

  • optează pentru platforma de e-commerce potrivită afacerii tale;
  • utilizează un design atractiv;
  • asigură-te că afișezi poze de produs profesionale și cu o calitate bună pe site;
  • creează o relație de încredere cu potențialii clienți și afișează o imagine autentică;
  • înființează un blog pe site-ul de comerț electronic;
  • stabilește cât mai precis care este publicul țintă;
  • asigură-te că site-ul online este optimizat SEO;
  • creează o interfață intuitivă, care să faciliteze procesul de achiziționare din magazinul online;
  • apelează la diferite rețele de social media, astfel încât să direcționezi trafic pe site și să îți creezi o prezență mai mare în mediul online

Acestea fiind spuse, acum deții toate informațiile necesare pentru a pune bazele unui e-commerce și ale unei afaceri profitabile în mediul online. Comerțul electronic poate fi cel mai bun aliat al celor care doresc să vândă produse cu ușurință, fie ele fizice sau digitale, de oriunde, oricui și oricând. Tot ce trebuie să faci este să alegi platforma e-commerce potrivită pentru ideea ta antreprenorială și să începi. 

Costurile minime pe care le presupune acest tip de magazin online, modul simplu prin care poți vinde și prin care îți poți crea o comunitate de clienți activi vor fi instrumente de mare ajutor, în special la început, iar rezultatele și profitul nu vor întârzia să apară. Așadar, asigură-te că afișezi o imagine autentică și profesională, în care utilizatorii care ajung pe site-ul tău să poată avea încredere. 

Sursă foto: Unsplash