01 Oct 2020, Autor:

La finele lui august 2020, omenirea a consumat, în total, toate resursele oferite de planetă, pentru un an de zile. Din acel moment, noi toți trăim pe datorie. Consumăm din resursele anului viitor. În 2020, situația a fost mult mai bună, ca urmare a pandemiei care a redus mult activitățile, transporturile și așa mai departe. În anii trecuți, resursele anuale erau deja epuizate în iunie-iulie. 

În contextul acesta, filosofia Zero Waste devine o abordare înțeleaptă. Zero Waste sau o viață fără deșeuri este un concept care încearcă să creeze un stil de viață în care activitatea omului și nevoile sale să nu producă niciun fel de reziduuri. Este o abordare îndrăzneață și dificilă, care presupune o schimbare radicală pe multiple planuri, de la activitățile economice la modul în care ne hrănim, de la sursele de energie la modul în care ne îmbrăcăm. Mișcarea Zero Waste câștigă din ce în ce mai mulți adepți, iar un stil de viață apropiat de acest ideal poate fi îmbrățișat de fiecare dintre noi. 

Principiile de bază

Ca orice filosofie, are câteva principii de bază. Respectarea acestora sau doar a unora dintre ele va reduce cantitatea de deșeuri pe care o produci. 

  1. Refuză ceea ce nu-ți trebuie: plastic de unică folosință, pungi din plastic, aparate de ras din plastic, căni de cafea de plastic sau hârtie, paie etc.
  2. Renunță la ceea ce nu este esențial: de la ultimul model de smartphone (care oricum este inutil de inteligent, în condițiile în care telefonul tău este perfect funcțional și-ți satisface toate nevoile) până la hainele noi, care sunt aproape identice cu cele pe care deja le ai. Cu alte cuvinte, nu cumpăra nimic nou dacă nu este imperios necesar. 
  3. Repară! Nu arunca la gunoi ceva ce s-a stricat, cel puțin nu înainte de a încerca repararea, transformarea, reutilizarea. 
  4. Cumpără produse la mâna a doua. Fă schimb de obiecte. Este mai ieftin și este în acord cu principiul Zero Waste. Este incredibil cât de multe lucruri de cea mai bună calitate există la mâna a doua. Tot ceea ce trebuie să faci este să cauți până găsești ceea ce ai nevoie și-ți place. 
  5. Reciclează ceea ce nu poate fi refolosit.
  6. Folosește resturile menajere și alte deșeuri compatibile pentru a face compost. 

Reducerea poluarii

Viața fără gunoi

Iată câteva modalități prin care poți evita deșeurile care ajung, de regulă, la gunoi. Adoptă cât mai multe dintre aceste obiceiuri și volumul deșeurilor care ajung la pubelă se va reduce substanțial. 

  1. Recipientele din sticlă și oțel inoxidabil de toate formele și dimensiunile pot fi curățate și refolosite mereu sau pot fi depuse în containerele speciale pentru acest gen de materiale. Se spune despre borcanele din sticlă, de exemplu, că nu sunt niciodată nici inutile, nici prea multe. Ai nevoie de ele când faci conserve pentru iarnă, sunt excelente spații de depozitare pentru tot felul de produse (zahăr, sare, orez, cuie, cereale, fructe uscate, cafea, inclusiv pentru ascuțitura de creion, pe biroul copiilor). 
  2. Elimină cea mai mare parte a produselor din hârtie de unică folosință. Renunță la prosoapele de bucătărie și folosește prosoape de pânză, pe care să le speli. Secretul cu acestea din urmă este să le utilizezi puțin, astfel încât să nu se îmbâcsească. De curățat, aplică metoda folosită de bunica, ieftină și eficientă: pune-le într-un căzănel cu resturi de săpun (ai ocazia să le folosești), adaugă apă oxigenată (cel mai bun înălbitor care nu poluează), pune apă cât să le acopere, și fierbe-le 30 de minute. Clatește-le și gata! Ies perfect curate. 
  3. Evită utilizarea polistirenului. Este toxic și greu de reciclat. Nu cumpăra produse care sunt vândute în tăvițe de polistiren. 
  4. Nu arunca mâncare. Utilizează resturile. De exemplu, pâinea uscată este materie primă pentru pesmet, pe care nu-l mai cumperi din magazin, sau pentru budinca de pâine. Planifică meniul pentru o săptămână înainte și cumpără doar ceea ce este cu adevărat necesar. Este o cale excelentă prin care vei face economii importante la bugetul familiei. Cotoarele, resturile vegetale, fructele sau legumele stricate trebuie să ajungă în lada pentru compost, nu la gunoi. 
  5. Fă compost. Este foarte simplu, fiind un ajutor neprețuit pentru planetă. Materia primă pentru compost: resturi de fructe și legume, coji de ouă, zaț de cafea, hârtie maro (nealbită), orice alte materiale din celuloză, plicuri de ceai, frunze, rumeguș și multe altele.
  6. Reciclează uleiul ars. Nu arunca uleiul pe canalul de scurgere (poluează foarte grav). Depozitează-l în bidoane mari de plastic și du-l la un PECO sau la un service auto, asta în cazul în care nu-l poți da la schimb pentru ulei proaspăt la magazin.
  7. Renunță complet la toate ambalajele de tipul pungilor de plastic. Cumpără folosind săculeți de pânză ori sacoșe mari de plastic dur sau pânză. 
  8. Renunță la toate produsele de unică folosință, de la aparatele de bărbierit la paie. 
  9. Renunță la apa îmbuteliată. Folosește un filtru de apă. Este infinit mai economic și mai comod. 
  10. Recicleaza materiale plastice, sticlă, hârtie și carton, cutii de tablă și aluminiu. 
  11. Cumpără alimente vrac, mai ales din categoria celor care se vând la kilogram și care au nevoie de ambalaj (zahăr, făină, orez și așa mai departe). 
  12. Cumpără alimente de la producătorii locali. Încearcă să mergi în piață, înainte de a merge în supermarket. Și cumpără de acolo tot ce găsești din ceea ce este trecut pe lista de cumpărături. O să te surprindă să constați că produsele sunt mai bune, uneori chiar mai ieftine, și vei scăpa de o grămadă de ambalaje. 

Dacă ai o afacere nouă despre care vrei să afle toată lumea, fă-ți cont pe OLX, povestește-ne despre ea și conectează-te cu mii de cumpărători din întreaga țară! Nu uita să îți promovezi produsele prin anunțuri, astfel încât veștile bune să ajungă mai repede la potențialii tăi clienți.

Reciclarea plasticului

Repară, reutilizează, transformă, donează 

Aceste îndemnuri sunt veritabile principii ale filosofiei Zero Waste. A repara este mai onest și mai practic, aduce economii, fiind un gest de importanță majoră pentru mediu. Repară pantofii, hainele și electronicele. Reutilizarea înseamnă, pe de o parte, a folosi la maximum fiecare obiect, de la sacoșa de pânză până la cea de plastic, de la borcane la haine. Transformarea are nevoie de imaginație și inspirație și pleacă de la ideea că fiecare lucru poate fi modificat, poate fi parte din ceva nou sau poate deveni altceva decât destinația lui inițială. Din hainele vechi poți face un covor colorat, de exemplu, sau șervete de bucătărie ori jucarii. Ceea ce nu mai poți folosi, nu-ți mai trebuie sau este prea mult, donează ori folosește-l pentru a face un troc. Există mereu cineva care poate fi interesat de ceea ce ție nu-ți mai trebuie. Un simplu anunț este suficient pentru asta. 

👉 AICI gasesti toate ofertele de SCHIMB de care ai nevoie

O filosofie cu beneficii

Dincolo de beneficiile majore pe care le aduce mediului, prin reducerea poluării și prevenirea risipei de materii prime, filosofia Zero Waste este una dintre căile prin care bugetul familiei are numai de câștigat. O reparație costă mereu mai puțin decât un obiect nou. În plus, o să prețuim mai mult lucrurile pe care le avem. Și asta nu este tot: acest stil de viață susține comunitatea din care faci parte, ajută producătorii locali, meșteșugarii și atelierele mici (croitorie, cizmărie, măcelărie). 

Nu este ușor să adopți un astfel de stil de a trăi, dar dacă fiecare familie ar încerca, fie și doar ocazional, să respecte principiile Zero Waste în ansamblu, efectele ar fi impresionante. 

Abordarea acestui stil nu înseamnă condamnarea la o viață cu privațiuni. Filosofia Zero Waste permite omului modern să trăiască bucurându-se de toate avantajele civilizației, atâta vreme cât se limitează la ceea ce-i este cu adevărat necesar și util. 

Sursa foto: unsplash.com