Felul în care aranjezi masa spune mai multe despre tine decât crezi. Atenția și grija pe care le oferi acestui lucru le transmite invitaților, indiferent că sunt rude apropiate sau prieteni, că îi apreciezi și că te bucuri că sunt alături de tine. Aranjarea unei mese nu este atât de complicată pe cât pare la prima vedere. Dacă ții cont de câteva reguli simple și îți lași imaginația liberă, masa ta va fi spectaculoasă și va pune la loc de cinste preparatele gătite cu grijă pentru cei dragi. Mai jos, poți afla de ce trebuie să ții cont înainte de aranjarea mesei, cum așezi tacâmurile, vesela și paharele, precum și câteva idei pentru amenajarea mesei de Crăciun, Paște, nuntă și Revelion.
Reguli generale de care trebuie să ții cont în aranjarea unei mese
Aranjarea tacâmurilor, a veselei și a paharelor
Aranjarea mesei în funcție de ocazie
Decorarea mesei
Reguli generale de care trebuie să ții cont în aranjarea unei mese
Amenajarea mesei dă, în general, tonul, indiferent dacă este vorba de o cină informală alături de prieteni sau de o masă festivă pentru Revelion. Indiferent că servești pizza sau trei feluri, accesul rapid este esențial pentru evoluția lină a evenimentului.
Un alt aspect important este meniul. Poate că servirea unei porții de paste alături de rude reprezintă rețeta succesului pentru cina în familie, însă, dacă alegi să servești supă, de exemplu, iar masa este mare, așezarea unui bol de mari dimensiuni în mijloc nu reprezintă o idee practică.
De asemenea, nu este nevoie de 2-3 furculițe sau linguri, dacă masa este una informală, între prieteni, însă este bine să lași câteva tacâmuri de rezervă, pentru cazul în care unul dintre invitați scapă pe jos o furculiță/lingură. Tot într-un context informal, poți renunța la bolurile sofisticate pentru pâine sau la un număr mare de feluri.
O idee bună este să faci o repetiție a mesei, pentru a te asigura că totul decurge bine. Un astfel de experiment te poate ajuta să vezi dacă pâinea, carafa cu apă și șervețelele sunt la îndemâna tuturor.
Pentru ca invitații tăi să nu treacă prin momente penibile, poți pune în farfurie, pe lângă șervețelul trecut prin inel, și o cartolină cu numele fiecăruia. Încearcă să distribui persoanele vorbărețe în mod echilibrat și așază oamenii cu interese comune unul lângă altul.
Dacă servești cafea, păstrează ceștile pe o măsuță de serviciu, pe care o vei aduce în momentul servirii desertului. Ca regulă generală, nu lăsa lingurițele în ceștile de cafea.
Un alt aspect important vizează decorațiunile. Deși acestea înfrumusețează orice masă, ele trebuie să vină în completarea felurilor și nu să încarce inutil masa. Astfel, este recomandat să optezi pentru câteva decorațiuni simple, cu gust, alese în funcție de tema și tipul de aranjament (formal/informal).
Aranjarea tacâmurilor, a veselei și a paharelor
Aranjarea tacâmurilor, a veselei și a paharelor este foarte importantă, mai ales în contextul meselor formale, cu multe feluri de mâncare și mulți invitați, dintre care pe unii poate că nu îi cunoști. Mai jos sunt câteva reguli în ceea ce privește așezarea tacâmurilor, a veselei și a paharelor la masă:
- Tacâmurile se așază în ordinea în care sunt folosite, de la exterior spre interior. Astfel, furculița de salată se așază la marginea părții stângi a farfuriei, înainte de furculița principală. Acest lucru se datorează faptului că salata este servită, de obicei, înainte de felul principal. O excepție este furculița pentru desert, care poate fi așezată deasupra farfuriei; de asemenea, dacă servești stridii, furculița pentru acestea se pune pe partea dreaptă a farfuriei;
- Cuțitele se așază întotdeauna pe partea dreaptă a farfuriei, cu marginea ascuțită spre interior. Excepție face cuțitul de unt, care se plasează pe farfuria de unt, cu ascuțișul spre interiorul farfuriei, în partea stângă a acesteia;
- Lingurile se așază pe partea dreaptă a farfuriei. Singura excepție este lingurița pentru desert, care se pune în partea superioară a farfuriei;
- Tacâmurile se poziționează la 2 cm de farfurie;
- Toate farfuriile trebuie așezate la aproximativ 2,5 cm de marginea mesei;
- Se pun pe masă doar ustensilele care vor fi folosite. Dacă nu servești supă, nu este nevoie de o lingură pentru supă;
- Lasă cel puțin 38 de cm de spațiu la masă pentru fiecare invitat;
- Alege numărul și tipul farfuriilor în funcție de meniu. În general, majoritatea meselor includ 3-6 feluri. Astfel, o masă de trei feluri include aperitivul, antreul și desertul. Prin comparație, masa cu șase feluri include aperitivul, supa, peștele, felul principal, salata și desertul;
- Paharul de apă trebuie așezat la aproximativ 2,5 cm de vârful cuțitului pentru felul principal. Imediat în dreapta paharului de apă se află cel de vin alb, apoi paharul de vin roșu, fie în linie dreaptă, fie sub formă de triunghi, având colțul cel mai apropiat de farfurie cu paharul de apă. Dacă servești și alte băuturi (whisky, vodcă etc.), paharele aferente vor fi așezate pe masă, în apropierea paharului de apă, în momentul servirii acestor băuturi.
Aranjarea mesei în funcție de ocazie
Indiferent că te ocupi de aranjarea mesei de Crăciun, Revelion sau nuntă, vei găsi recomandări, sfaturi și sugestii în cele ce urmează. Lasă-te inspirat, pune-ți imaginația la treabă și vei amenaja o masă cu adevărat spectaculoasă.
Aranjarea mesei de Crăciun
Masa de Crăciun ne amintește de copilărie, de bunicii care ne răsfățau și de bucatele tradiționale. Când amenajezi masa de Crăciun, trebuie să te gândești care este atmosfera pe care dorești să o creezi. Fie că este vorba de o masă cu familia, fie de una simplă, alături de prieteni, un astfel de eveniment este, de multe ori, unul informal sau cel mult semi formal. Pe lângă bucatele tradiționale sau nu, poți decora masa cu globuri, conuri de brad și ace de brad, care să ofere acea atmosferă specifică sărbătorilor. Dacă spațiul îți permite, poți așeza, din loc în loc, câte o crăciuniță.
Pentru a intra și mai mult în atmosferă, poți orna masa cu fulgi de zăpadă supradimensionați sau poți decora masa, dacă ai suficient spațiu, cu mici decorațiuni din blană artificială, pentru a da impresia că zăpada ți-a „invadat” masa.
Dacă dorești să oferi o atmosferă modernă, poți opta pentru flori în nuanțe burgundy și veselă alb-negru. Liniile minimaliste vor completa cu gust decorul. Amprenta specifică sărbătorilor poate fi oferită de așezarea strategică a unor mini brazi și a câtorva clopoței.
Aranjarea mesei pentru Paște
Masa de Paște are un dublu rol: sărbătorirea Învierii și reunirea celor dragi în jurul aceleiași mese. Spre deosebire de alte sărbători, Paștele poate reprezenta un moment de contemplare a propriilor acțiuni, dar și de apreciere a acelor persoane care ne înconjoară. Cum Paștele este echivalentul unei renașteri, masa organizată cu ocazia acestui eveniment poate fi marcată de culorile și texturile specifice primăverii: verde crud și culori de sezon (galben, alb, roșu, roz).
Florile proaspăt înflorite, în special ghioceii și lalelele, cerul albastru, precum și nuanțele pastelate se potrivesc de minune la masa de Paște. Pe lângă culorile specifice primăverii, poți decora masa cu mici coșuri cu ouă fierte sau din ciocolată. Poți alege inclusiv fața de masă și șervețelele cu motive specifice acestei sărbători. Asigură-te, totuși, că alegi doar 2-3 culori, pentru a nu încărca masa de Paște.
Aranjarea mesei de Revelion
Începerea unui An Nou reprezintă o altă ocazie pentru a strânge lumea la masă. De Revelion, atmosfera este predominant informală, mult mai veselă și plină de voie bună. La masa de Revelion, nu trebuie să lipsească luminițele prezente prin lumanari și artificii, șampania, culoarea roșie, tortul și prăjiturile. Cum masa de Revelion este una neoficială, poți folosi mai multe boluri și farfurii cu gustări rapide.
Dacă amenajezi masa de Revelion pentru un grup restrâns de prieteni, poți folosi decorațiuni în nuanțe de auriu, argintiu metalic și elemente lucioase. Într-un decor minimalist, alegerea unei vesele aurii sau argintii aduce acel glam specific evenimentului, fără a încărca inutil.
Aranjarea mesei pentru nuntă
Aranjarea mesei pentru o nuntă mică poate fi realizată destul de ușor, dacă ții cont de câteva detalii. Dacă îți dorești să fii la modă, poți opta pentru mesele rotunde, un trend în ultimii ani. Pe acestea poți așeza un buchet de flori în nuanțe pastelate, precum galben, roz, bleu sau portocaliu; florile se potrivesc perfect mai ales dacă alegi veselă albă sau crem.
Acordă atenție și feței de masă. Aceasta trebuie să creeze un contrast plăcut cu paleta cromatică și cu tema aleasă. De exemplu, poți asorta fața de masă verde cu fundele scaunelor sau cu verdele buchetelor de flori. Pentru un plus de respect și rafinament, pune un bilet cu numele persoanei sau al familiei care va fi așezată pe acel loc sau la acea masă.
Decorarea mesei
Decorarea mesei depinde de anumite aspecte și în niciun caz nu trebuie realizată la întâmplare. Asocierea tacâmurilor și a veselei clasice cu unele accesorii și cu un strop de creativitate va duce la o amenajare inedită și originală indiferent de eveniment.
Amenajarea mesei depinde, în primul rând, de tipul de aranjament. Astfel, există aranjament formal și informal. Să le luăm pe fiecare în parte pentru a le afla particularitățile.
Aranjamentul informal
Aranjamentul informal constă în aranjarea mesei pentru familie sau prietenii apropiați. Chiar dacă nu vorbim despre o masă oficială, tot trebuie să acorzi atenție unor elemente, pentru a crea un decor cât mai fluid. Cel mai potrivit meniu pentru masa informală este cel de trei feluri; acesta conține primul fel (salată, supă sau aperitiv), felul principal și un desert.
Amenajarea mesei începe prin așezarea farfuriei de serviciu. Aceasta oferă suport celorlalte farfurii în care vei pune preparatele. Următorul pas este alinierea tacâmurilor. În cazul meselor informale, este de preferat alegerea unor tacâmuri din inox, simple. Șervețelul îl vei pune în stânga furculițelor, pe partea stângă a farfuriei. Paharele vor sta în dreapta sus. Pentru o cină informală, se așază paharul de apă și un pahar de vin, roșu sau alb, după gustul și preferințele invitaților.
Spre deosebire de masa formală, în cazul unei mese informale, se așază toate tacâmurile de la început.
În cadrul unei mese informale, ai mai mult loc pentru creativitate, neexistând atât de multe reguli de etichetă (prin comparație, o masă formată din șase feluri necesită o anumită ordine). Poți alege inclusiv o temă, precum oceanul sau florile de primăvară. Fața de masă și accesoriile pot urma această temă; poți inclusiv crea mici suporturi simpatice cu numele fiecărui invitat.
Un alt element specific meselor informale vizează masa în sine. În acest caz, fiecare invitat se poate servi, de exemplu, își poate lua supă sau salată.
Aranjamentul formal
Regula de bază a mesei formale este simetria. Dacă optezi pentru acest aranjament, asigură-te că toate elementele se potrivesc între ele și au un aspect unitar. Decorațiunile completează și ele aspectul formal al mesei. Cel mai frecvent, masa formală include șase feluri: aperitivul, supa, peștele, felul principal, salata și desertul, iar ordinea este vitală. În acest caz, doar fructele și bomboanele pot fi așezate direct pe masă.
Tacâmurile pentru desert se situează deasupra farfuriei, iar paharele vor sta în dreapta sus, similar mesei informale. Spre deosebire de aceasta, însă, pe lângă paharul de apă și de cele două de vin, vor apărea, la momentul potrivit, încă două sau trei pahare suplimentare pentru coniac, whisky ori alte băuturi.
Din punct de vedere estetic, este indicat să acorzi atenție schemei de culori, contrastului dintre vechi și nou și temei; aceasta din urmă influențează și alegerea decorațiunilor.
Schema de culori
Poate că reprezintă ultimul lucru la care te gândești, dacă ai mulți invitați și 3-4 feluri, însă culorile te ajută să iei decizii corecte în ceea ce privește alegerea decorațiunilor. Optează pentru o paletă monocromatică și sunt șanse mici să dai greș. Lasă vesela și tacâmurile într-o nuanță clasică și adu culoare pe masă printr-o vază cu flori sau printr-un model inedit al feței de masă.
Contrastul vechi-nou
Combinarea unor elemente vechi cu unele noi este, poate, cea mai simplă modalitate de a transforma aspectul mesei. Poți combina piesele vintage, moștenite în familie, precum vesela, tacâmurile sau carafa de apă, cu bolurile de salată sau paharele neutre. Dacă alegi furculițe și cuțite aurii, poți contrasta cu farfurii din lemn sau articole simple din sticlă.
Decorațiuni tematice
Alegerea decorațiunilor pentru masă depinde și de tema aleasă. Cele mai populare teme pentru amenajarea mesei sunt stilul floral, stilul natural și stilul vegetal.
Stilul floral
Florile reprezintă cea mai la îndemână opțiune atunci când vine vorba de amenajarea unei mese. Apelează la flori de sezon și poți crea un aspect unitar între masă și living. În funcție de preferințe, poți așeza un buchet imens în mijlocul mesei sau o vază elegantă, cu o singură floare. Ambele opțiuni vor atrage atenția, iar pentru a-ți impresiona invitații, poți decora paharele cu flori comestibile.
Stilul natural
Pentru stilul natural, poți îmbina plantele de pe masă cu fața de masă din bumbac sau in. Pentru un plus de confort, poți alege, dacă îți permite spațiul, băncuțe din lemn, pe care să pui bucăți de blană artificială sau un covor vintage, moștenit de la bunica. De asemenea, poți crea un aranjament din pietricele, ca suport pentru biletul cu numele fiecărui invitat.
Stilul vegetal
Amenajarea mesei în stilul vegetal poate include frunze de ferigi, mușchi verde, plante suculente și flori de ceară. Pentru un aspect inedit, poți amenaja o vază de flori din câteva frunze de varză.
Amenajarea mesei poate fi o provocare, indiferent dacă invitații sunt prieteni apropiați sau rude pe care le vezi de câteva ori pe an. Fă-ți un plan în care să treci numărul invitaților, meniul și tema. Astfel, întregul proiect va decurge mult mai ușor, iar tu te vei asigura că nu ai ratat nimic.
Sursa foto: Shutterstock