18 Jun 2021, Autor:

„Joaca este cea mai înaltă formă de cercetare”, spunea Albert Einstein și avea perfectă dreptate, aceasta contribuind la dezvoltarea corectă și armonioasă a copiilor. Există numeroase studii de specialitate care susțin faptul că jocul este un element esențial în creșterea și în construcția lor ca viitori adulți, ajutându-i să observe și să înțeleagă reacțiile și sentimentele celor din jur, să fie mai creativi, mai prietenoși și să-și exerseze memoria.

Dar care sunt jucăriile ce ar trebui să facă parte din arsenalul celor mici? Știm că multe dintre ele sunt din plastic și conțin o mulțime de toxine, precum BPA, ftalați, care împiedică dezvoltarea fizică, și cadmiu, un metal toxic, ce provoacă dificultăţi de învăţare. Mai mult, jucăriile din plastic se reciclează greu și, de foarte multe ori, nu pot trece deloc prin acest proces, pentru că au în conținutul lor și alte materiale. Așadar, către ce ar trebui să ne îndreptăm atenția atunci când vrem să le cumpărăm diferite jucării copiilor? O variantă excelentă sunt articolele realizate din materiale sustenabile, ecologice și prietenoase cu mediul înconjurător. Așadar, am pregătit o scurtă listă de idei care să te ajute să alegi jucării ecologice.

Jucăriile din lemn, perfecte pentru micii exploratori
Creioanele cerate, prietenoase cu mediul și cu cei mici
Jocurile de rol, esențiale pentru creativitate
Idei de jucării pe care le poți face acasă

Jucăriile din lemn, perfecte pentru micii exploratori

Creioanele cerate

Lemnul este unul dintre cele mai sigure materiale din care pot fi realizate jucăriile și, din fericire, de-a lungul anilor, piața a evoluat în acest domeniu, fiind lansate o multitudine de articole. Jucăriile din lemn sunt foarte prietenoase atât cu sănătatea copilului, cât și cu mediul înconjurător. De asemenea, au o durată de viață mult mai mare decât cele din plastic, mai ales că nu dețin diferite mecanisme care să se strice la prima aruncătură mai serioasă.

Industria a luat avânt în această zonă, așadar, vei putea achiziționa jocuri de sortare a culorilor sau a formelor, de echilibru și îndemânare, dar și mașini sau trenuri, care îi vor fascina pe cei mici. Unele dintre ele păstrează culoarea lemnului natur, în timp ce altele sunt vopsite în culori vibrante, cu vopseluri pe bază de apă. În plus, pedagogiile alternative, de tipul Montessori sau Waldorf, recomandă jucariile din lemn, pentru că, lipsindu-le partea interactivă, le oferă copiilor posibilitatea de a-și dezvolta creativitatea și le stimulează curiozitatea. Mai mult, acestea ajută la o mai bună concentrare, tocmai pentru că nu au sunete sau alte elemente care pot perturba atenția celor mici. Un alt aspect important este siguranța acestor jucării din lemn, majoritatea dintre ele având marginile perfect rotunjite și nefiind atât de casabile precum plasticul, ce se poate sparge la un impact mai puternic.

Creioanele cerate, prietenoase cu mediul și cu cei mici

Jocurile de rol

Creioanele cerate au devenit din ce în ce mai căutate, pentru că sunt mult mai prietenoase cu mâinile copiilor și se găsesc în diferite forme, de la ursuleți până la pietricele. Designul diferit față de cel al creioanelor tradiționale le va oferi acestora încredere și vor prinde foarte repede drag de această activitate. Astfel, ei vor putea desena cu o mai mare lejeritate, aceste creioane cerate fiind foarte moi și lăsând urme pe blocul de desen, fără a fi nevoie ca cei mici să depună un efort mărit sau să apese cu putere.

Mai mult, dacă vei alege să-i cumperi astfel de creioane, le poți încerca pe cele care au formă de pietricică. Designul inedit este conceput special pentru a-i ajuta pe copii să-și întărească mușchii tripod și pentru a exersa prinderea cu trei degete, atât de importantă pentru deprinderea scrisului. Ei vor putea desena cu mișcări largi și ferme și își vor întări încrederea în abilitățile artistice. În plus, majoritatea acestor instrumente de scris sunt realizate din ceară moale de soia și sunt colorate cu pulberi minerale, această compoziție naturală fiind potrivită chiar și pentru micuții cu diferite alergii.

Jocurile de rol, esențiale pentru creativitate

Idei de jucarii pe care le poti face acasa

O altă variantă excelentă, prin care le poți oferi copiilor articole eco-friendly, sunt jocurile de rol. Cu ajutorul acestora, nu doar că ai grijă de sănătatea lor, dar le cultivi creativitatea și le permiți să-și folosească imaginația. Fie că vei alege să cumperi din magazin astfel de articole, fie că le vei realiza chiar tu, îți garantăm că distracția va fi pe măsură. Astfel, cel mic va putea să devină, pentru o zi, bucătar, doctor sau grădinar, toate aceste activități contribuind la dezvoltarea lui sănătoasă. Verifică pe OLX.ro ofertele și descoperă o lume a jucăriilor inedite pentru copii.

Pe de altă parte, ia-ți un pic de timp și gândește-te ce jucării ai putea să-i faci chiar tu celui mic. Oare ai putea să-i faci toate legumele pentru pizza din fetru? Sau poate îi poți coase chiar un halat de doctor, din materialele pe care le ai în casă?

Idei de jucării pe care le poți face acasă

Idei de cadouri eco-friendly pentru copilul tău

Dacă cel mic e pasionat de gătit, atunci ai posibilitatea să cauți fetru și să te pregătești să-i creezi o adevărată bucătărie, cu tot ce are nevoie. Aragazul propriu-zis îl poți construi din cutii mari de carton, legumele, carnea, ouăle și laptele le poți realiza din diferite materiale, iar anumite cutii de plastic pe care le ai deja în casă pot ține locul oalelor. Recomandarea noastră este să alegi fetru pentru fructe și legume, pentru că este mai tare și mai rezistent. Astfel, pe cutia mare, desenezi în culori patru ochiuri de aragaz și, în zona din față a suprafeței, butoanele cu care se aprinde aparatul. Apoi, taie ușor partea din față și realizează un mic cuptor. În funcție de dimensiunea cutiei sau de timpul pe care îl ai la dispoziție, poți „construi” o chiuvetă și chiar și un dulap, unde să poată depozita cratițele și celelalte accesorii de care are nevoie. Dacă vrei să-ți fie ușor să realizezi fructele și legumele din fetru, poți crea, mai întâi, o serie de șabloane, care, mai apoi, să te ajute să decupezi corect formele.

articolele realizate din materiale sustenabile

De asemenea, din sticle de plastic și paie, poți construi, alături de cel mic, roboți, avioane sau căsuțe pentru păsări, pe care să le agățați în copaci sau pe balconul casei.

Sursă foto: Shutterstock