17 Feb 2022, Autor:

Dacă ești suficient de norocos încât să locuiești la casă, cu siguranță că ai luat în calcul ideea amenajării unei terase unde să te poți relaxa, să bei cafeaua sau să te distrezi cu prietenii. Este un proiect de o complexitate relativ crescută, dar pe care cu siguranță îl poți realiza, după o planificare atentă.

Amenajarea unei terase în funcție de stil și funcționalitate

Primul pas pe care îl ai de făcut, atunci când e vorba să construiești ceva, e să te gândești la rezultatul final și la cum vrei să arate acesta. Evident, este obligatoriu să îți pui câteva întrebări, printre care:

  • În ce stil este construită casa și cum sunt amenajate fațadele?
  • Cum arată curtea sau cum îți dorești să arate după amenajare?
  • Cum dorești să amenajezi terasa, după ce o vei fi construit?
  • Terasa acoperită va rămâne deschisă ori va fi închisă?
  • Vei folosi terasa și pe timp de iarnă sau exclusiv vara?
  • Terasa va fi doar un loc pentru relaxare sau ai nevoie și de o zonă pentru servit masa?

Autorizație de construcție pentru construirea unei terase

Ori de câte ori intenționezi să construiești ceva, e bine să te documentezi în prealabil și să pornești cu începutul, astfel încât totul să fie în ordine.

Vestea bună este că o terasă construită direct pe sol, care nu face niciun fel de modificare la structura sau fundația casei, nu necesită autorizație de construcție. Legea 50/1991 spune că „se pot executa fără autorizație de construire următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistență și/sau aspectul arhitectural al construcțiilor: […] terasă, șarpantă la clădiri de locuit individuale cu cel mult 3 niveluri, care nu sunt monumente istorice clasate sau în curs de clasare, respectiv situate în afara zonelor de protecție a monumentelor și sau/zonelor construite protejate stabilite potrivit legii”

În cazul în care terasa ta urmează să fie construită la etaj sau pe acoperiș, autorizația de construcție devine necesară, dar, pentru un astfel de proiect ambițios ai, oricum, nevoie de sfaturile unui specialist. 

amenajare terasa

Etapele construirii unei terase

În rândurile următoare, ne vom referi exclusiv la terasele amplasate direct pe sol, pentru că cele amenajate la etaj impun rigori suplimentare și fac obligatorie intervenția unui specialist și a unei echipe de constructori. 

  • Executarea proiectului. Indiferent dacă îți construiești terasa prin forțe proprii sau cu ajutorul cuiva cu experiență în asemenea activități, trebuie să știi două lucruri: unde va fi amplasată terasa pe care o ai în vedere și ce dimensiuni va avea aceasta. De asemenea, trebuie să îți fie clar, de la bun început, dacă dorești o terasă închisă sau deschisă, acoperită sau nu și materialele pe care vrei să le utilizezi.
  • Achiziția materialelor. Poți calcula, cel puțin aproximativ, ce materiale de constructie îți sunt necesare, doar după ce te lămurești în ceea ce privește dimensiunile terasei și aspectul pe care preferi să îl aibă aceasta la final. 
  • Pregătirea solului pe care va fi amplasată terasa. Solul trebuie curățat de rădăcini și pietre, trebuie nivelat și nu ar strica deloc să fie și puțin compactat, astfel încât să nu ai surprize și să descoperi, peste ceva timp, că s-a lăsat din cauza greutății terasei.
  • Executarea fundației. Dacă te gândești la o terasă cu fundație, desigur. Pentru că poți opta și pentru o terasă din lemn, înălțată pe o structură de beton sau, pur și simplu, pe niște suporți din beton semiîngropați. 
  • Executarea acoperișului. Pentru această etapă, ai la dispoziție mai multe variante. Probabil că cea mai ieftină este o marchiză prinsă de peretele casei, care să umbrească terasa la orele la care soarele bate cu putere. Dar poți alege și variante mai durabile, de la o pergolă pe care vei dirija flori cataratoare până la un acoperiș solid, pe structură de lemn acoperită. 

Alegerea materialelor pentru amenajarea terasei

Aspectul final pe care dorești să îl aibă terasa influențează covârșitor alegerea materialelor, căci unei terase rustice i se potrivesc mai bine dușumelele, care nu prea au ce căuta pe o terasă modernă.

Dar alegerea materialelor trebuie să țină cont și de o mulțime de aspecte practice, de tipul costurilor sau al durabilității.

Alegerea materialelor pentru podea

Terasa acoperita la casa

Gresia de exterior este una dintre cele mai populare variante, datorită costurilor relativ mici, ușurinței în întreținere și curățare și durabilității. Este alegerea cea mai populară a celor care amenajează terase descoperite sau terase în zone în care intemperiile sunt frecvente și adesea însoțite de vânt puternic, ceea ce face ca podeaua să fie permanent expusă la umezeală. O gresie de exterior bine aleasă nu numai că nu se lasă impresionată de contactul cu apa, dar rezistă de minune și la ciclurile de îngheț-dezgheț. Mai mult decât atât, magazinele de profil au oferte variate în materie de prețuri și design, așa încât să poți da terasei tale aspectul pe care ți-l dorești.

Amenajarea unei terase in functie de stil si functionalitate

Dușumeaua este o variantă extrem de atractivă din punct de vedere vizual; pășitul pe o astfel de terasă, mirosul lemnului, scârțâitul acestuia, elasticitatea sa reprezintă părți ale unei experiențe greu de refuzat. Din păcate, lemnul nu este cel mai durabil material, atunci când vine vorba despre expunerea la intemperii, ceea ce îți va da bătăi de cap pe termen lung, când va trebui să faci lucrări de întreținere periodice. Cea mai ieftină soluție de dușumea de lemn este reprezentată de lemnul de brad bine tratat; alternativa mai durabilă și mai scumpă este lemnul de salcâm. Pentru cei care doresc să se bucure de aspectul lemnului, dar să reducă riscurile legate de expunerea la umezeală și munca de lăcuire/vopsire periodică, există platforme confecționate dintr-o combinație de lemn și plastic, adică lemn compozit. 

Autorizatie de constructie

Nisipul/pietrișul sunt două variante ieftine și foarte simplu de utilizat și implementat, ideale pentru terasele de vară, descoperite sau acoperite cu o structură ușoară. Materialul e rezistent, ușor de suplimentat, poate fi înlocuit rapid și presupune simpla construire a unei borduri care să împiedice împrăștierea. Deși te ferește de noroi, nisipul poate fi tentant pentru pisicile proprii sau pentru cele din vecini, astfel că pietrișul este considerat o variantă superioară. În plus, există o mulțime de tipuri de pietriș, în nuanțe diferite, ceea ce îți dă mai multă libertate în materie de decorare. 

Etapele construirii unei terase

Gazonul sub formă de rulou este vesel, verde, moale, dă o senzație plăcută atunci când calci pe el, așadar, se transformă rapid într-o variantă agreată de multă lume. Pe de altă parte, este mai greu de întreținut decât alte tipuri de pardoseală.

Alegerea materialelor pentru stâlpii de susținere

Acest aspect depinde, în mare măsură, de tipul de acoperiș pentru care optezi. Dacă discutăm despre o structură ușoară, stâlpii din lemn sunt absolut suficienți și conferă și un aspect mai chic terasei. Pe de altă parte, dacă ai nevoie de spațiu de depozitare suplimentar și plănuiești să construiești și un pod jos deasupra terasei, stâlpii trebuie să confere o rezistență suplimentară și atunci se poate pune problema construirii lor din beton. Nu te îngrijora, îi poți îmbrăca în lemn, dacă acesta este aspectul final pe care îl dorești.

Închiderea terasei

Inchiderea terasei

Poate locuiești într-o zonă în care bate vântul 365 zile pe an sau poate că tu și prietenii iubiți grătarele și serile lungi la un pahar de vin și vreți să vă păstrați obiceiul tot timpul anului – caz în care inchiderea terasei pentru protecție suplimentară împotriva vântului și intemperiilor este o decizie excelentă.

    • Cea mai ieftină soluție este reprezentată de foliile transparente cu capse și bride, care au avantajul durabilității și pot fi strânse și extinse în funcție de sezon, fără să rămână obligatoriu expuse intemperiilor, vantului sau prafului. Pe de altă parte, extinderea și plierea lor sunt un pic mai laborioase decât în cazul altor variante și nu oferă întotdeauna o etanșeitate ideală.
  • Rulourile transparente sunt o variantă superioară din punctul de vedere al manevrabilității și al izolării. Ele pot fi menținute mai simplu pe timp de iarnă, inclusiv în cazul în care optezi pentru încălzirea terasei. În general, se montează însoțite de un  mecanism de strângere acționat cu manivelă sau automat, în funcție de buget. 
    • Rulourile netransparente sunt o alternativă prin care poți asigura și un nivel superior de intimitate pe terasă. De asemenea, ele sunt mult mai eficiente în zonele cu soare puternic, când, pe timp de vară, terasa poate deveni expusă și se poate supraîncălzi, la orele amiezii.
    • Panourile de sticlă sunt, dacă vrei, varianta premium. Poți opta pentru sticlă securizată cu proprietăți termoizolante, ca să te bucuri de terasă inclusiv pe timp de iarnă sau să poți păstra plantele decorative afară și în sezonul rece. Panourile de sticlă pot fi fixe sau mobile, glisante, în așa fel încât să beneficiezi și de o ventilație adecvată pe timp de vară. 
  • Obloanele sunt o alternativă foarte bună în zonele cu vânt puternic sau expuse la soare, timp de multe ore pe zi. Există mai multe varietăți de obloane, cu mai multe tipuri de deschideri, dar pentru zonele foarte însorite, propunerea noastră este orientată către un sistem de pliere oblic, ce permite ajustarea înclinării oblonului în funcție de poziția soarelui.

Încălzirea terasei

Cum amenajezi o terasa foarte mare

Există mai multe sisteme de incalzire pentru terasa, în cazul în care vrei să te bucuri de libertate și de stat în natură inclusiv pe timp de iarnă. Unele dintre ele implică utilizarea unor sisteme suplimentare de siguranță, în timp ce, pentru altele, e de dorit să existe un sistem de ventilație; așadar, e bine să îți pui această problemă, înainte de a începe construcția propriu-zisă.

  • Încălzitoarele pe gaz pot fi alimentate cu propan, butan sau GPL și sunt una dintre cele mai practice și mai frecvent folosite opțiuni. Ele sunt portabile, astfel că pot fi mutate cu ușurință în funcție de preferințele de moment, pot fi eficiente și la temperaturi de până la -15 grade Celsius, au o rază de acțiune de 4-6 m și nu necesită decât înlocuirea buteliei. Pe de altă parte, reprezintă un sistem care consumă oxigen și elimină dioxid de carbon, deci îl recomandăm în situațiile în care se poate asigura și o ventilație periodică bună.
  • Încălzitoarele electrice au nevoie de o sursă de curent: mai concret, o priză. Pot fi achiziționate în varianta cu halogen sau cuarț, au o rază de acțiune de aproximativ 6 m, nu produc dioxid de carbon, pot fi folosite în siguranță în orice spații închise, sunt sigure în utilizare și pot fi achiziționate într-o paletă foarte generoasă de mărimi, forme și putere, astfel încât să fie perfect adaptate terasei tale.
  • Încălzitoarele cu infraroșu încălzesc doar obiectele din raza lor de acțiune, nu și aerul, fiind potrivite, în general, pe terase de dimensiuni mici. Efectul lor se simte instantaneu, dar reprezintă o soluție care poate fi amplasată, de pildă, deasupra mesei de pe terasă și a cărei eficiență dispare complet, dacă te așezi în afara razei sale de acțiune.
  • Încălzitoarele pe lemne oferă o ambianță plăcută și intimă și includ adeseori funcții suplimentare, de tipul grătarului. Ele scot fum și presupun adăugarea permanentă de lemne pe foc, ceea ce nu este neapărat foarte confortabil pentru toți utilizatorii. 

Modele de terase

E simplu să decizi că îți dorești o terasă, dar se poate dovedi ceva mai complicat să te hotărăști ce fel de terasă vrei sau să anticipezi ce presupun diferitele variante pe care le vezi în poze. 

Terasa în fața casei

Cum amenajezi o zona pentru joaca pe terasa

Este o alternativă potrivită mai ales în cazul persoanelor care au casa amplasată într-o zonă mai izolată și care se bucură de o bună delimitare vizuală față de calea de acces, căci nu e neapărat plăcut să fii vizibil trecătorilor, atunci când te relaxezi în liniște. 

Terasa tip verandă

terasa tip verandaEste o opțiune tradițională, cu iz rustic și nostalgie, care se extinde pe mai multe laturi ale casei, inclusiv pe cea de la intrarea principală. Având în vedere că este relativ îngustă, în comparație cu alte tipuri de terasă, presupune un mobilier adaptat și e folosită, în general, pentru relaxare și socializare și nu neapărat pentru luat masa.

Terasa de tip logie

terasa tip logie

Aceasta este o alternativă foarte apreciată în zonele cu vânt puternic. Practic, discutăm despre o cameră acoperită, cu un perete liber, în care accesul ar trebui să se realizeze, teoretic, doar din interior. Logia are, adeseori, balustrade și/sau coloane către exterior, dar finisajele pentru care optezi sunt influențate, evident, de elementele arhitectonice ale întregii case. 

Terasa de tip patio

Mobilierul si decoratiunile pentru terasaAcest tip de terasă este, în general, amplasat la același nivel cu solul și poate fi descoperit sau acoperit cu o pergolă. Pentru fluiditate, se recomandă ca pardoseala terasei de tip patio și calea de acces să fie executate din aceleași materiale – preferate fiind cele naturale, care creează o oază de liniște și relaxare. 

Terase moderne

Atunci când vorbesc despre terase moderne, specialiștii în amenajări se gândesc la o combinație de diferite texturi, detalii minimaliste, culori simple și un mobilier modern, funcțional, eventual cu elemente industriale. 

Poți opta pentru combinații de culori vii sau pentru un ansamblu neutru, înviorat de accesorii și obiecte de decor în nuanțe tari. 

Terasa rustică

terasa rustica

Pentru o terasă rustică, trebuie să te gândești la combinații de materiale naturale și decoruri tradiționale, lucru care îți permite, în general, cele mai mari jonglerii în materie de buget. Poți folosi o buturugă care te-a atras, o piesă de mobilier veche pe care ai recondiționat-o singur, poți accesoriza cu plante verzi bogate sau cu plante cu flori și neapărat vei alege o lustră din lemn sau felinare cu aspect vintage. 

Cum amenajezi o terasă de dimensiuni mici?

Modele de terase

Spațiile mici pot fi intimidante, atunci când vine vorba despre amenajare, pentru că opțiunile par limitate. Cu un mobilier simplu, compact, care să îmbine eficient designul și funcționalitatea, poți beneficia de un spațiu de relaxare excelent. 

E bine să eviți adăugarea prea multor accesorii, dar niște plante bine alese pot compensa lipsa spațiului și pot crea un decor intim. Plantele pot fi suspendate, pentru a evita să acapareze din spațiul limitat al podelei. Nuanțele naturale, completate cu accente de culoare, sunt soluția cea mai avantajoasă pentru a deschide spațiul.

Cum amenajezi o terasă foarte mare?

terasa mare

Tentația pe care o presupune o terasă de dimensiuni mari este îngrămădirea multor accesorii sau piese de mobilier, ceea ce creează, în final, o atmosferă sufocantă. Pe de altă parte, dacă ai, într-adevăr, foarte mult spațiu la dispoziție, poți delimita, cu paravane ușoare sau prin amplasarea mobilierului, mai multe zone: colțul pentru cafea, locul de joacă al copiilor, zona de luat masa, biroul tău pentru lucru afară și așa mai departe. 

Și în cazul terasei mari, alegerea unor plante decorative poate face diferența între o atmosferă sterilă și una plină de farmec, în armonie cu natura. 

Cum amenajezi o zonă pentru joacă pe terasă?

terasa cu leagane

Sigur că îți dorești ca juniorul tău să zburde prin toată curtea, dar există o probabilitate destul de mare ca ploile și vremea urâtă să îi blocheze accesul în iarbă timp de zile întregi. În acest caz, un colț pentru distracție pe terasă îl poate face să renunțe la ecrane. Un leagăn suspendat de tavan sau un cort de dimensiuni mici, cu pernuțe confortabile și o ghirlandă luminoasă cu baterii, pot face minuni. 

Mobilierul și decorațiunile pentru terasă

Mobilierul pentru terasa este cel care îți permite personalizarea spațiului pe care îl ai la îndemână și ar fi păcat să ratezi această ocazie de a obține colțul tău ideal de relaxare.

  • Canapeaua și fotoliile sunt indispensabile, în afara cazului în care optezi direct pentru șezlonguri. Recomandăm alegerea de mobilier special pentru terasă, ușor de întreținut și rezistent la intemperii, pe care să îl poți curăța frecvent și cu ușurință.
  • Masă și/sau măsuță – pentru mâncat afară, pentru cafeaua de dimineață, pentru munca de birou, dacă ești freelancer, pentru stat cu prietenii la un pahar de vorbă, un colț cu o măsuță este absolut necesar. 
  • Pernele decorative sunt cel mai simplu și mai ieftin mod de a aduce culoare, veselie și originalitate terasei tale. Nu mai spunem despre valoarea lor în materie de confort. 
  • Plantele nu pot să lipsească, ele fiind cel mai la îndemână instrument pentru a face trecerea dintre interiorul artificial și mediul natural de afară. Plantele verzi de dimensiuni mari sunt preferate, dar ele trebuie adăpostite cu grijă, la venirea iernii. Plantele agățătoare cu flori spectaculoase sau cele care rămân verzi tot anul sunt alternative interesante. Dacă nu vrei să le faci loc pe terasă, poți recrea atmosfera apelând la soluție ghivecelor suspendate

Terasa trebuie să devină un magnet pentru întreaga familie și pentru musafiri, tocmai datorită invitației la relaxare pe care o emană. De aceea, decizia de a amenaja o terasă la casă trebuie pusă în practică fără întârziere.

Sursă foto: shutterstock

https://www.piatraonline.ro/amenajare-terasa-sfaturi-utile-si-idei-practice-pentru-amenajarea-terasei 

https://www.storia.ro/blog/home-deco/amenajarea-unei-terase—pasi-de-urmat-sfaturi-utile 

https://www.homelux.ro/blog/amenajare-terasa-casa/

https://www.sensodays.ro/blog/inspiratie/amenajare-terasa-cum-o-aranjezi-daca-stai-la-casa-dar-daca-stai-la-bloc-idei-imagini/ 

https://brico.bricodepot.ro/idei-si-inspiratie/gradina-si-balcon/amenajare-terase-ghid-complet-modele-de-inspiratie-si-sfaturi-utile/