Dincolo de bucuria cadourilor și a mesei festive la care se adună toți cei dragi, Crăciunul este și o sărbătoare a culorii, o ocazie unică în an de a-ți pune la încercare imaginația, ca să creezi cele mai frumoase decorațiuni. Dintre acestea, unele dintre cele mai apreciate sunt, cu siguranță, coronițele. Fie că îți descoperi un nou hobby, fie că vrei să-ți deschizi propriul business și să te lansezi în industria DIY (Do It Yourself), realizarea unor astfel de ornamente poate fi un proces amuzant în care poți implica toată familia, mai ales pe cei mici.
Cum există o varietate de moduri de confecționare a decorațiunilor homemade, te invităm, în continuare, să descoperi câteva idei inspirate și sfaturi utile, ca să obții cele mai frumoase coronițe de Crăciun.
Coroniță de Crăciun din brad și turtă dulce
Miros de scorțișoară, brad și citrice: iată combinația perfectă de arome, menită să-i încânte pe toți cei ce-ți vor călca pragul de Crăciun. Și nu e vorba de vreun desert deosebit, ci de o coroniță decorativă specială pe care o poți confecționa astfel:
- pasul 1 – începe cu realizarea ornamentelor din care vrei să faci coronița; iată câteva idei în acest sens: pe o bucată din lemn, înfășoară sfoară, astfel încât să obții un mic fus, care să aducă aminte de vremurile în care bunica torcea lâna la căldura focului din sobă; ia 2-3 cutii de diferite dimensiuni, îmbracă-le în hârtie decorativă, leagă-le cu funde sau sfoară și lipește pe ele o crenguță de brad;
👉 AICI gasesti toate tipurile de SFOARA de care ai nevoie
- pasul 2 – asigură-te că ai la îndemână următoarele „ingrediente”: 2-3 bucăți sau biscuiți de turtă dulce – le poți cumpăra ca atare sau le poți coace în casă; câteva felii de portocală uscate; 3-4 batoane de vanilie, 4-5 alune de pădure, castane, nuci întregi și conuri rotunde;
- pasul 3 – taie, cu ajutorul unui clește, o bucată de sârmă și confecționează suportul pentru coroniță, din crengi de brad;
👉 AICI gasesti toate tipurile de CLESTI de care ai nevoie
- pasul 4 – lipește cu adeziv ornamentele pe suportul creat; poți să renunți la funde și la globuri, ca să nu încarci prea mult coronița.
Poți agăța coronița astfel realizată fie de ușa de la intrare, fie la ferestre, însă, dacă vrei să dai o notă aparte mesei festive de Crăciun, poți să o așezi chiar la mijloc, între bucatele delicioase pregătite cu această ocazie.
Coroniță de Crăciun din conuri, ghinde și fructe uscate
Cei mai mulți oameni asociază o coroniță de Crăciun cu anumite culori, cum ar fi verdele și roșul. Tu poți, însă, sparge un pic barierele obișnuite și să optezi pentru un model inedit, făcut numai din conuri și fructe uscate, roșii. Astfel, coronița ta va fi predominant maronie, cu nuanțe vii de roșu. Iată ce ar trebui să faci ca să obții o astfel de coroniță de Crăciun:
- fă un suport din nuiele;
- alege numai conuri rotunde, pentru că le poți lipi mai ușor;
- lipește pe suport conurile, fără a lăsa distanță între ele, cu adeziv puternic, astfel încât să realizezi o coroniță compactă;
- fixează printre conuri câteva ghinde sau castane;
- alege fructe uscate, cum ar fi afinele roșii sau măceșele, care au codițe; lipește-le sau leagă-le cu sârmă sau gută;
- colorează 2-3 conuri cu spray de zapada artificiala, pentru o discretă pată de culoare.
Coroniță de Crăciun din material textil
Dacă vrei o coroniță care este, mai degrabă, o operă de artă și care se potrivește unui Crăciun glamour, poți încerca să confecționezi un ornament elegant, din material textil. Pentru a da o notă șic coroniței tale de Crăciun, fă-o asimetrică. Una dintre variantele de a o realiza este următoarea:
- taie două fâșii late de material roșu; poate fi ce textură dorești: catifea, in, stofă;
- taie un cerc tridimensional dintr-o bucată de burete pentru saltele;
- îmbracă cercul cu una dintre fâșiile de material; ca să se fixeze mai bine, te poți folosi de ac și ață sau de lipici;
- pliază cealaltă fâșie de material și coase totul, astfel încât să obții un fel de ghirlandă;
- lipește ghirlanda din material textil pe suportul pentru coroniță;
- din loc în loc, fixează câteva conuri rotunde.
Coroniță de Crăciun în stil rustic
O coroniță de Crăciun în stil rustic este foarte simplu de realizat păstrând culorile tradiționale ale sărbătorii (roșu, verde, alb, bej, maro), aceasta presupune folosirea câtorva elemente la îndemâna oricui. Mai întâi de toate, ai nevoie de panglici și șnururi colorate, din care să faci fundițe, și de decorațiuni mici, sub formă de îngerași, tobe sau oameni de zăpadă.
👉 AICI gasesti toate tipurile de PANGLICI SI SNURURI de care ai nevoie
Confecționează din nuiele și crengi de brad suportul pentru coroniță. Vopsește-l în alb, cu ajutorul unui spray de zăpadă artificială. Pe acesta, lipește fundițele colorate, agață decorațiunile gata făcute, conurile și, opțional, câteva crenguțe de fructe uscate, cum sunt afinele roșii sau măceșele. La final, poți adăuga o fundă din in.
O altă variantă de coroniță în stil rustic este să alegi o paletă cromatică formată din auriu, roșu și verde și să optezi pentru pin, în loc de brad, ca să confecționezi suportul pentru coroniță. Leagă cu gută sau sârmă crengile între ele. Deasupra, fixează, cu adeziv, câteva conuri de brad și crenguțe de tuia, pe care le colorezi în culoarea bronzului, cu ajutorul unui spray special. Realizează câteva fundițe roșii și pune-le alternativ pe suportul din pin. Pentru un efect vizual deosebit, la baza conurilor, poți pune fundițe aurii.
👉 AICI gasesti toate tipurile de ADEZIV de care ai nevoie
Coroniță de Crăciun din pin și tuia
Dacă preferi o coroniță mai simplă, fără prea multe ornamente și care să păstreze aspectul natural al elementelor care stau la baza confecționării ei, poți opta pentru realizarea unei decorațiuni din pin și tuia. Iată care ar fi pașii de urmat:
- taie, cu ajutorul unei foarfeci sau al unui cuțit, mai multe bucăți de sfoară;
👉 AICI gasesti toate tipurile de FOARFECI de care ai nevoie
- leagă câteva nuiele, astfel încât să obții un suport rotund;
- fixează, pe suport, 2-3 conuri lungi;
- fă o combinație de crenguțe de pin și tuia și lipește-le, alternativ, pe lângă conuri;
- adaugă un strop de zăpadă artificială sau bronz ori altă culoare, ca să dai o notă luminoasă decorațiunii.
Coroniță de Crăciun din globuri colorate
O coroniță spectaculoasă de Crăciun poate fi obținută cu ajutorul a zeci de globulețe de mici dimensiuni, fie lucioase, fie cu sclipici ori mate, ca să dai senzația de texturi diferite. Recomandarea este să te rezumi la trei culori: auriu, roșu și verde, ca să nu încarci inutil decorațiunea.
Din crengi de brad, realizează un suport. Fă o fundă mare dintr-o panglică aurie și fixeaz-o la mijloc, fie în partea superioară, fie la baza coroniței. Leagă globulețele, astfel încât să creezi o alternanță plăcută între roșu și auriu.
Coroniță clasică pentru un Crăciun tradițional
Dacă vrei să mergi pe o variantă sigură și simplă pentru realizarea coroniței de Crăciun, îndreaptă-te către un model tradițional, clasic, din brad, conuri, câteva globuri și fructe uscate. Din loc în loc, poți orna coronița și cu nasturi colorați, de diferite dimensiuni. Leagă crengile din brad cu ajutorul unei bucăți de gută și fixează ornamentele pe suportul astfel creat, cu ajutorul unui adeziv.
👉 AICI gasesti toate tipurile de NASTURI de care ai nevoie
Cele mai frumoase coronițe de Crăciun – idei și sfaturi utile
Indiferent ce fel de coroniță de Crăciun alegi să confecționezi, important este să dai frâu liber imaginației și să creezi cele mai frumoase modele. Nu există reguli stricte pentru a realiza ornamente deosebite, însă poți ține seama de câteva idei și sfaturi utile, cum sunt și cele de mai jos, pentru ca munca ta să fie cu adevărat o plăcere și să ai satisfacția că din mâinile tale au ieșit decorațiuni originale:
- alege un stil – înainte de a confecționa coronița, gândește-te la o temă pentru Crăciunul tău: cum vrei să arate bradul, cum îți decorezi întreaga casă, chiar și masa festivă; încearcă să creezi armonie vizuală și să folosești aceeași paletă cromatică în toată locuința și același design: stilul rustic, cu mult lemn și motive populare, stilul modern, cu foarte puține decorațiuni, în care coronița poate să fie un simplu cerc cu o fundă roșie și o creangă de brad, stilul contemporan, foarte colorat;
- desenează o schiță – o schiță în creion sau un șablon te poate ajuta să te organizezi mai bine și să ai o viziune de ansamblu asupra coroniței în forma finală, încă din stadiul de proiect;
- fă o mică simulare – ca să ai siguranța că îți și iese ce pui pe hârtie sau ce ai în minte, poți face o simulare: pe masa de lucru, așază, pe rând, în cerc, decorațiunile, plantele, fructele, fundele pe care vrei să le folosești ulterior;
- folosește conuri de diferite mărimi – pentru a crea un efect vizual deosebit, alege conuri de diferite forme și mărimi; așază-le alternativ pe coroniță;
- confecționează creativ suportul – suportul poate fi realizat din multe materiale; cele mai utilizate sunt: crengile verzi de brad, pinul, tuia, nuielele împletite, sârma.
Coronițele sunt unele dintre cele mai frumoase ornamente de Crăciun, pe care le poți confecționa chiar tu într-o varietate de moduri. Procesul realizării lor poate fi amuzant și, chiar dacă la prima vedere pare complicat, inspirându-te din ideile de mai sus și ținând cont de câteva sfaturi utile, poți obține decorațiuni interesante, șic și cu o notă personală ce le va face unice.
Sursa foto: Shutterstock