Telefonul mobil este nelipsit, dacă îți dorești să realizezi fotografii cât mai profi indiferent de situație, indiferent că vorbim de vacanța la munte, primii pași ai copilului sau un apus de soare ca-n povești. De aceea, ți-am pregătit câteva recomandări de telefoane pentru făcut poze, dar și ce să faci cu smartphone-ul vechi.
- Cum alegi un telefon pentru făcut poze
- Modele de telefoane pentru făcut poze
- Tipuri de telefoane mobile pentru făcut poze
- Ce faci cu telefonul vechi
Cum alegi un telefon pentru făcut poze
Deși aspectul telefonului este important, în alegerea unui model pentru realizat fotografii, contează și alte lucruri precum diafragma, pixelii, zoom-ul și altele. Astfel de funcții fac parte din mai multe modele de telefon, însă au performanțe diferite, motiv pentru care este indicat să citești în continuare, pentru a afla ce ți se potrivește. Mai jos, sunt cele mai importante criterii pentru a alege un telefon pentru făcut poze.
Dimensiunea senzorului
Senzorul este cel mai important element care determină calitatea unei camere foto pentru telefoane. Un senzor de mari dimensiuni permite obținerea unor imagini foarte bune și captează mai multă lumină. De asemenea, de senzor depind profunzimea imaginii, precum și capacitatea de a realiza fotografii de calitate în lumină slabă.
Dimensiunile senzorului unei camere pentru smartphone se măsoară în raport (fracție), iar unitatea de măsură este inch-ul (prin simbolul ”). O fracție cât mai apropiată de valoarea întreagă (1) înseamnă că senzorul este mai mare. Astfel, un senzor de 1/1,7” este mai mare decât un senzor de 1/3,0”.
Mai mult, dacă telefonul este prevăzut cu mai multe camere foto, va avea, cel mai probabil, o valoare a senzorului pentru fiecare. În prezent, cel mai mare senzor este de 1/1,33”.
Dimensiunea și numărul pixelilor
La mărirea unei fotografii digitale, vei observa că imaginea este formată din blocurile de culoare. Acestea poartă numele de pixeli. Numărul de pixeli ai unei fotografii corespund pixelilor de pe senzorul camerei foto.
Pentru a obține poze de calitate, este nevoie de un număr ridicat de pixeli de o dimensiune mare. În prezent, dimensiunea pixelilor variază între 0,8 micrometri și 2 micrometri sau chiar mai mult.
Numărul de megapixeli al camerei foto este la fel de important. Termenul se referă atât la dimensiunea unei imagini digitale, cât și la numărul de pixeli al senzorului de imagine.
Dacă o poză este realizată cu un smartphone de 10 MP, înseamnă că imaginea are 10 milioane de puncte mici și colorate, reprezentând rezoluția. Un număr mai mare de megapixeli este direct legat de imagini clare, cu mai multe detalii.
Poți decide între un număr mai mic sau mai mare de megapixeli, în funcție de destinația imaginilor. Dacă dorești să printezi fotografiile la dimensiune mare, vei avea nevoie de un număr mare de pixeli, însă dacă dorești să postezi fotografiile digitale pe social media, vor arăta foarte bine chiar dacă telefonul are un număr mai mic de megapixeli.
Diafragma
Diafragma sau apertura permite pătrunderea luminii în cameră. O deschidere mai mare favorizează pătrunderea unei cantități mai mari de lumină, deci vei obține imagini mai bune chiar și în lumină slabă.
Aceasta se măsoară cu indicele f/x. Un numitor mai mic înseamnă că permite trecerea unei cantități mai mari de lumină. De exemplu, o diafragmă f/1,8 este mai largă decât una f/2,6, adică îți va permite să realizezi fotografii mai bune.
Astăzi, diafragma camerelor foto ale smartphone-urilor are valori cuprinse între f/1.5 și f/2.8, în cazul camerei principale. Dacă telefonul dispune de camere de adâncime, diafragma acestora poate fi de f/3.0 sau chiar mai mult. Bineînțeles că telefoanele care au mai multe camere foto vor avea valori diferite pentru diafragmă.
Zoom
Zoom-ul este un alt element important la alegerea unui telefon pentru făcut poze. Există trei tipuri de tehnologie zoom, care se aplică în cazul telefoanelor: zoom digital, zoom optic și zoom hibrid.
- Zoom digital – decupează părțile laterale ale unei imagini, concentrându-se asupra unei porțiuni alese de tine, respectiv asupra celei pe care o mărești. Prin mărirea imaginii se pierde și din calitatea pozei. Pentru a compensa acest neajuns, unele modele de telefoane includ o tehnologie care adaugă pixeli suplimentari;
- Zoom optic – mărește imaginile fără a pierde din calitate. Este important de știut că funcționează diferit în cazul unui smartphone și al unei camere DSLR. Pentru a compensa pierderea calității, telefoanele moderne folosesc o a doua cameră, cu o distanță focală diferită. Dacă ai o cameră cu zoom de 5x, vei putea obține o imagine fără pierderi de calitate la zoom 5x. Alte tipuri de zoom, 3x, 3,5x și 4,5x, se vor realiza în regim de zoom digital;
- Zoom hibrid – așa cum îi spune și numele, acest zoom este o combinație între zoom-ul digital și zoom-ul optic, la care se adaugă un software de inteligență artificială. Telefoanele care au astfel de camere te ajută să mărești pozele fără a pierde din calitatea imaginii.
Zgomotul digital
„Zgomotul digital” („noise”, în limba engleză) se referă la pixelii aleatorii care pot apărea pe fotografie, atunci când imaginea este realizată în lumină slabă sau dacă folosești moduri de expunere mici.
Smartphone-urile moderne includ funcții speciale pentru reducerea zgomotului. Acestea identifică pixelii de zgomot și îi elimină.
Numărul de camere
Smartphone-urile pentru făcut poze au cel puțin două camere foto, una principală și a doua frontală, pentru selfie-uri. Un număr mai mare de camere principale poate duce la creșterea prețului telefonului, însă și calitatea fotografiilor este îmbunătățită semnificativ.
Majoritatea smartphone-urilor au o cameră principală cu o diafragmă care variază între f/1,5 și f/2,4, potrivită pentru fotografii și video. Camerele pot include opțiuni precum stabilizarea optică, imaginea panoramă, hyperlapse etc. De asemenea, camera principală include un senzor de adâncime, un senzor monocrom și un teleobiectiv.
Dacă există mai multe camere principale, acestea funcționează separat, pentru a permite realizarea fotografiei perfecte. Camerele suplimentare aduc noi funcții, precum HDR (apropierea contrastului unei imagini pentru a semăna cu ceea ce vede ochiul uman), 3D sau fotografie nocturnă.
De interes este funcția HDR, ce realizează, cu ajutorul camerelor multiple, mai multe fotografii la niveluri diferite de expunere, apoi le combină, oferind o imagine cu detalii bogate atât în părțile luminate, cât și în cele întunecate.
Funcția macro
Funcția macro îți permite fotografierea obiectelor mici și foarte mici, fără a pierde din calitate. Folosirea acestei funcții îți permite să pozezi detalii precum aripile unei albine sau o picătură de rouă pe petala unei flori.
Fotografia macro înseamnă, din punct de vedere tehnic, că subiectul pozei are aceeași dimensiune cu senzorul camerei foto sau este chiar mai mic.
Lentilele
Un alt element important pentru realizarea fotografiilor de calitate îl reprezintă lentilele camerei telefonului.
Modelele performante au camere foto cu 5-6 lentile dispuse pe câțiva milimetri. De multe ori, acestea sunt protejate de zgârieturi cu o sticlă de safir, care nu afectează calitatea imaginii.
Autofocusul
Prin focalizarea subiectului fotografiei, se pune accent pe contur și pe detalii, fără zone estompate. Pentru imagini de calitate, este necesar ca autofocusul să fie rapid și precis.
O imagine bine focalizată va fi mult mai clară.
Blițul
Majoritatea smartphone-urilor au încorporate bliț cu tehnologie LED, mai ales Dual LED (sau Dual tone), format din două LED-uri în nuanțe diferite.
Acestea oferă un efect natural imaginii și nu creează „orbirea” tipică unor camere foto tradiționale. În general, blițul frontal, situat în apropierea camerei frontale, este ideal pentru a-ți face selfie-uri.
Stabilizatorul de imagine
Ai la dispoziție două tipuri de stabilizare: optică și electronică. Acestea pot exista simultan, la același telefon, însă la camere foto diferite. Stabilizatorul optic funcționează perfect în orice condiții de lumină și nu decupează cadrele. Stabilizatorul de imagine electronic oferă o imagine clară, însă poate duce la imagini slab calitative, în lumină redusă.
Folosind stabilizatorul de imagine, vei obține imagini clare indiferent de momentul zilei și vei scăpa de fotografiile „tremurate”. Funcția de stabilizare este inclusă mai ales pe telefoanele mobile din gama de vârf, deoarece tehnologia este costisitoare.
Alte caracteristici
Pe lângă criteriile de mai sus, mai există și alte caracteristici care pot influența calitatea unei imagini. Acestea includ:
- ISO – sensibilitatea senzorului la lumină. Un număr ISO mai mare înseamnă că senzorul este mai sensibil la lumină, deci fotografiile realizate noaptea vor fi mai luminoase și vor avea mai puțin „zgomot”;
- Spațiul de stocare – fotografiile detaliate și mari ocupă mult mai mult spațiu în memoria internă. De aceea, dacă dorești să realizezi multe poze fără griji, este important să alegi un telefon cu memorie mare, de minimum 32 Gb, un model cu posibilitatea de extindere a memoriei sau cu acces la o platformă cloud;
- Bateria – fotografiatul consumă repede bateria, motiv pentru care ar trebui să alegi un telefon cu minimum 4.000 mAh;
- Funcția Geotagging – atunci când faci o fotografie, sunt memorate coordonatele GPS. Opțiunea este utilă dacă dorești să știi unde ai făcut o anumită fotografie.
Modele de telefoane pentru făcut poze
Mai jos ți-am pregătit câteva dintre cele mai bune telefoane pentru făcut poze, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale.
Samsung Galaxy S21 Ultra
Samsung Galaxy S21 Ultra este unul dintre cele mai bune telefoane care au cameră. Are patru obiective, dintre care unul de 108 MP, un al doilea de 12 MP și încă două cu 10 MP fiecare. Oferă zoom optic de calitate, fotografiile tale ieșind perfect chiar dacă îți apropii ținta.
De asemenea, beneficiezi de un ecran de 6,8 inch și o rezoluție de 1440 x 3200, care îți permite să editezi în voie pozele preferate.
Avantaje:
- Zoom impresionant;
- Fotografii de calitate ridicată;
- Culori intense și ecran luminos;
- Funcția Vlogger – poți folosi în același timp camera principală și pe cea frontală.
Dezavantaje:
- Prețul ridicat (aproximativ 6.000 de lei);
- Este destul de greu (227 g);
- Nu oferă posibilitatea de extindere a memoriei prin card MicroSD;
- Pachetul nu include cablul de încărcare.
iPhone 12 Pro
Cei de la Apple au propriul telefon pentru realizat fotografii. Varianta iPhone 12 Pro include trei camere performante de 12 MP.
Mai mult, oferă stabilizare impecabilă a imaginii, focus bun și posibilitatea de a realiza imagini superioare inclusiv în lumină slabă. Poți salva pozele cu extensia RAW pentru a le edita mai ușor, ulterior.
Deși prezintă un display mai mic decât al modelului precedent, are culori vii și luminozitate numai bună pentru editarea pozelor.
Avantaje:
- Poze impresionant de bune cu funcția portret;
- Poze foarte bune pe timp de noapte;
- Software pentru editarea fotografiilor;
- Stabilizare optică ridicată;
- Calitate video ridicată.
Dezavantaje:
- Prețul ridicat (5.500 de lei);
- Rezoluția de 12 MP;
- Zoom optic limitat, prin comparație cu alte modele;
- Camerele sunt voluminoase.
Google Pixel 5
Google Pixel 5 face poze excelente, în ciuda celor două obiective. Deși nu deține ultimele tehnologii, telefonul are un obiectiv de 12,2 MP și un al doilea de 16 MP ultrawide.
Cei de la Google promit că următoarele modele vor avea camere de 50 MP și zoom optic de 5x.
Avantaje:
- Ecranul larg pentru a putea vedea ușor obiectivul;
- Luminozitate impresionantă;
- Baterie de durată, pentru a putea face fotografii fără stres;
- Cameră ultrawide.
Dezavantaje:
- Camera are performanțe asemănătoare modelelor anterioare, cu mici modificări ale calității imaginii;
- Procesarea înceată a imaginii;
- Scump (3.500-4.800 lei) pentru ceea ce oferă.
Samsung Galaxy S20 Ultra
Un alt model de la Samsung promite poze impresionante. Acesta vine echipat cu patru camere ce au 108 MP, 48 MP, 12 MP și 0,3 MP. Poate filma la o calitate 8K și 24fps.
Avantaje:
- Zoom impresionant;
- Display generos de 6,9 inch;
- Zoom superior, de 10x;
- Memorie care poate fi extinsă cu MicroSD;
- Baterie uriașă, de 5.000 mAh, perfectă dacă îți petreci mult timp fotografiind.
Dezavantaje:
- Este greoi;
- Nu are port pentru căști;
- Camera foto proeminentă.
iPhone 12
iPhone 12 are mici minusuri la performanță, prin comparație cu iPhone 12 Pro, însă nu este cu nimic mai prejos în privința camerelor foto.
Este echipat cu două obiective a 12 MP fiecare. Telefonul dispune de camere wide angle, zoom digital de 5x și permite înregistrare video HDR la 30fps. Camera frontală permite selfie-uri impecabile chiar și în lumină slabă.
Avantaje:
- Finisaje premium și design atractiv;
- Poze de calitate excelentă, ziua și noaptea;
- Zoom bun;
- Autofocus rapid în lumină slabă.
Dezavantaje:
- Nu include în pachet încărcător și căști;
- Bateria ține mai puțin decât iPhone 11 Pro;
- Prețul ridicat, aproximativ 4.400 de lei.
Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10 este un alt model din Suita Samsung Galaxy S, ce are camere performante, una de 16 MP și două de 12 MP. Permite poze de calitate chiar și în lumină slabă.
Avantaje:
- Design plăcut;
- Display impresionant;
- Poze de calitate ridicată.
Dezavantaje:
- Bateria are o durată medie;
- Calitatea redusă a selfie-urilor;
- Lipsa autofocusului la camera ultrawide;
- Mici probleme la fotografiile nocturne.
Huawei Mate 40 Pro
Modelul Huawei Mate 40 Pro se laudă cu trei camere Leica, una de 50 MP, a doua de 20 MP și o a treia de 12 MP. Are zoom optic de 5x, funcția de slow motion, fotografie panoramă, light painting etc.
Culorile sunt intense, iar fotografiile, de neuitat. Include și o cameră frontală de 13 MP, care poate filma 4K la 30/60fps.
Avantaje:
- Baterie bună, care se încarcă rapid;
- Display luminos;
- Imagini de calitate pe camera principală și frontală, ziua și noaptea.
Dezavantaje:
- Fără acces la aplicații Google;
- Greoi;
- Slot comun pentru SIM și MicroSD;
- Camera frontală ocupă prea mult spațiu.
OnePlus 9 Pro
Similar modelelor anterioare de OnePlus, și varianta OnePlus 9 Pro are camere care impresionează. Are patru camere: una de 50 MP ultrawide, a doua de 48 MP (camera principală), a treia de 8 MP (teleobiectiv) și ultima de 2 MP, special creată pentru fotografii alb-negru.
Zoom-ul optic este impresionant, peste Samsung Galaxy S21 Plus. De asemenea, îți permite să filmezi la calitate 8K.
Camera frontală este de 16 MP și oferă imagini perfecte în modul portret, pe care le vei putea posta fără griji pe social media.
Avantaje:
- Design elegant;
- Spațiu generos de stocare;
- Camera funcționează rapid;
- Zoom puternic;
- Fotografii perfecte în modul portret.
Dezavantaje:
- Prețul ridicat, aproximativ 4.700 de lei;
- Designul neinspirat al camerei frontale;
- Durata medie a bateriei;
- Telefonul se încălzește repede;
- Nu dispune de suport MicroSD.
Google Pixel 4
Dacă ești în căutarea unui telefon cu o cameră excelentă, poți alege Google Pixel 4. Dispune de două camere pe spate: prima de 12,2 MP wide și f/1,7 iar a doua de 16 MP cu zoom optic 2x și teleobiectiv f.2,4. Camera frontală este de 8 MP și f/2.0.
Pentru fotografii extraordinare, Google a încorporat inteligența artificială. Astfel, camera este prevăzută cu zoom Super Res, care îmbină optica obiectivelor cude echilibrarea albului, pentru fotografii de cea mai bună calitate.
Mai mult, dispune de Live HDR+, o funcție prin care vezi cum vor arăta pozele tale chiar înainte de a realiza fotografia. De asemenea, fotografiile arată excelent și în lumină slabă sau noaptea.
Avantaje:
- Prețul accesibil, 2.100 de lei;
- Mic și ușor;
- Fotografii excelente chiar și în lumină slabă;
- Permite realizarea imaginilor în format RAW;
- Instrumente avansate pentru editarea imaginilor.
Dezavantaje:
- Baterie slabă;
- Selfie-urile par editate excesiv și false;
- Funcția panoramă poate fi dificil de folosit;
- Care nu are un unghi mare.
iPhone 11
Dacă îți dorești calitatea Apple pentru pozele tale, dar preferi un model mai accesibil decât iPhone 12, poți alege iPhone 11. Diferențele dintre cele două sunt subtile.
Dacă iPhone 12 vine cu patru camere, iPhone 11 are trei, beneficiind de camere duble de 12 MP ultra wide f/2.4 și wide f/1.8. Camera frontală ale 12 MP și este de tip TrueDepth, cu deschidere de f/2.2.
Realizează fotografii impresionante pe timp de noapte, iar imaginile sunt viu colorate. Opțiunile Smart HDR, Deep Fusion și corecțiile AI fac din acest telefon un concurent serios pentru modele Apple.
Modul portret este remarcabil și folosește camera wide și ultra wide pentru a obține imagini deosebite.
Avantaje:
- Preț relativ accesibil, aproximativ 3.700 de lei;
- Funcția portret remarcabilă;
- Baterie de durată;
- Fotografii excelente în lumină slabă.
Dezavantaje:
- Nu acceptă formatul RAW;
- Nu dispune de zoom optic real;
- Imaginile de interior pot fi granuloase;
- Interfața foto nu îți permite multe opțiuni.
Tipuri de telefoane mobile pentru făcut poze
În continuare, poți vedea care sunt telefoanele potrivite pentru anumite caracteristici ale fotografiatului.
Dacă folosești des funcția zoom, mai jos sunt câteva modele recomandate:
- Samsung Galaxy S21 și S21 Ultra;
- Huawei P40 Pro Plus;
- OnePLus 8 Pro;
- Pixel 4 XL;
- Xiaomi Mi 10 Youth și Pro;
- iPhone 11 Pro;
- Oppo Find X2 Pro.
În cazul în care ești mare amator de fotografii pe timp de noapte, merită să alegi unul dintre următoarele telefoane:
- Samsung Galaxy M21;
- Redmi Note 8;
- Huawei P30 Pro;
- Samsung Galaxy Note 10;
- Google Pixel 3 XL.
Dacă faci des poze prietenilor sau îți dorești să surprinzi cadre din natură, ai nevoie de unul dintre următoarele telefoane:
- Seria Samsung Galaxy S21;
- Google Pixel 4a 5G;
- OnePlus Nord;
- LG Wing;
- Samsung Galaxy A52;
- Seria Samsung Galaxy Note 20;
- Seria OnePlus 9;
- Oppo Find X3 Pro;
- Xiaomi Mi 11 Ultra.
În cazul în care ești pasionat de selfie-uri, alege unul dintre următoarele telefoane:
- Seria Samsung Galaxy S21;
- Seria Google Pixel 4a;
- Samsung Galaxy Z Fold 2;
- iPhone 12 și iPhone 12 Pro;
- Xiaomi Mi 11 Ultra;
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra;
- Samsung Galaxy Z Fold 2;
- Seria Huawei P40 Pro;
- OnePlus 9 și OnePlus 9 Pro;
- Google Pixel 5;
- Asus Zenfone 8 Flip.
Ce faci cu telefonul vechi
Odată ce ți-ai ales modelul de telefon dorit, următorul pas este să încerci să îți recuperezi măcar o parte din banii dați pe telefonul vechi. Poți face acest lucru prin vânzarea sa pe OLX, cea mai mare comunitate de cumpărători din România.
👉 Pentru a stabili prețul de vânzare, te poți folosi de calculatorul oferit de OLX. Astfel, vei ști ce sumă poți obține pentru vechiul telefon.
Cât valorează telefonul tău? Hai să aflăm împreună!
Înainte de a-l vinde, nu uita să faci backup informațiilor importante de pe telefon. De asemenea, deconectează-te de la iCloud (dacă ai iPhone) și de la contul Google (dacă ai Huawei sau Samsung). Pentru mai multă siguranță, șterge informațiile de pe telefon prin accesarea opțiunilor de resetare la setările din fabrică. Următorul pas constă în înlăturarea cartelei SIM și a cardului de memorie, dacă este cazul.
Dacă îți dorești un telefon pentru poze, sugestiile noastre își vor face treaba mai mult decât onorabil. Avansul rapid al tehnologiei face ca diferențele dintre camera unui smartphone și un DSLR să se micșoreze văzând cu ochii. Astfel, de multe ori, un telefon bun poate substitui fără probleme o cameră profesională.
Sursa foto: Shutterstock