28 Jan 2021, Autor:

Grădina ta are un farmec aparte indiferent de anotimp și, chiar dacă ți-ai dori ca tot timpul anului să fie totul verde și să te bucuri de splendoarea florilor și a mirosului lor îmbietor, nu înseamnă că în sezonul rece curtea ta nu poate arăta excelent. Depinde, însă, de tine ca peisajul de cleștar al iernii să fie unul de poveste, chiar dacă locuiești la oraș sau în vârf de munte. 

Iată de ce, ți-am pregătit, în cele ce urmează, un scurt ghid despre cum poți îngriji grădina în sezonul rece și ce plante să alegi ca să dai culoare curții tale. Totodată, descoperi și câteva idei creative despre cum să-ți înfrumusețezi grădina pe timp de iarnă. 

Îngrijirea grădinii în timpul iernii – sfaturi utile
Ce plante să alegi pentru grădină, iarna
Cum înfrumusețezi grădina pe timp de iarnă

  • Alege decorațiunile viu colorate
  • Acordă atenție luminilor din grădina ta
  • Ornează mobilierul din grădină
  • Construiește căsuțe pentru păsări
  • Amenajează o grădină de iarnă sau o casă de sticlă

Îngrijirea grădinii în timpul iernii – sfaturi utile

cum ai grija de gradina pe timp de iarna

Când vine vorba despre îngrijirea grădinii pe timpul iernii, cea mai mare provocare este protejarea plantelor de temperaturile foarte scăzute, viscol, îngheț, însă mai sunt și alte aspecte de care e bine să ții cont. Iată care sunt unele dintre cele mai importante măsuri pe care le poți lua, pentru ca grădina ta să arate frumos inclusiv în sezonul rece: 

  • protejează plantele de ger – pune la adăpost ghivecele cu plante sensibile la ger; pe cele plantate direct în sol, cum sunt trandafirii sau pomii fructiferi, de exemplu, va trebui să le protejezi altfel; iată câteva variante:
    • învelește în folie de plastic coroanele pomilor fructiferi;
    • mușuroiește trandafirii, adunând pământ, ca într-o movilă, la baza tulpinilor;
    • mulcește plantele, punând frunze uscate peste rădăcină;
    • acoperă cu sticle si bidoane din plastic tăiate orice răsaduri sau butași proaspăt plantați la sfârșitul toamnei; 
    • folosește crengi de brad pentru a acoperi rădăcinile plantelor;
    • utilizează plasele de protecție special concepute pentru a asigura confortul termic al plantelor, cum ar fi foliile din plastic, din material textil;
    • acoperă rădăcinile plantelor cu rumegus;
    • construiește paturi ridicate – împrejmuiește cu scânduri o bucată de teren și acoperă solul cu un strat de pământ gros de câțiva centimetri;
  • amenajează solarii și sere – o variantă utilă, mai ales dacă vrei să cultivi în grădină zarzavaturi și legume, este să amenajezi o mică seră (sau un solariu) în curte; aceasta poate fi fixă sau mobilă, cu pereți și acoperiș din folie transparentă, cu protecție termică sau din sticlă, în funcție de nevoile tale; 

👉 Descoperă toate ofertele de folii de interior pentru sere si solarii și amenajează un spațiu de protecție pentru legume, plante aromatice și florile sensibile din grădina ta. 

  • protejează plantele de boli și dăunători – dacă vrei să ai o grădină frumoasă primăvara, este important să aplici tratamente fitosanitare, adică de prevenire și combatere a dăunătorilor (insecticide), buruienilor (erbicide) și a bolilor (fungicide); poți folosi și varul, substanțele pe bază de sulf, ulei sau cupru; documentează-te despre perioada din an când este cel mai bine să aplici tratamentele, care este doza optimă recomandată și perioada de pauză, în funcție de fiecare specie în parte.
  • igienizează grădina și lucrează pământul – dacă zăpada s-a topit și pământul se poate lucra, atunci adună toate frunzele putrezite și sapă grădina, ca să distrugi ouăle dăunătorilor și să asiguri un bun drenaj; 
  • toaletează pomii fructiferi – dacă nu este ger, tunde pomii fructiferi, astfel încât să îndepărtezi crengile uscate, care prezintă leziuni sau care sunt prea subțiri ori prost situate. 

Ce plante să alegi pentru grădină, iarna

Ca să dai o pată de culoare grădinii în timpul iernii, poți cultiva anumite plante care înfloresc chiar și în sezonul rece și care sunt foarte rezistente la frig și îngheț. Una dintre ele este spectaculoasa Craciunita, pe care o poți planta fie în ghivece, fie direct pe sol. Pe lângă aceasta, mai există, însă, o multitudine de arbuști și flori care îți pot înveseli curtea. În continuare, ai câteva exemple. 

Laurul (Ilex aquifolium)

plante de gradina iarna

Cu frunzele lui ovale sau oval-alungite, cu margini zimțate prevăzute cu spini, verzi și lucioase, și cu fructele sferice și roșii, ilexul sau laurul este unul dintre cei mai apreciați arbuști ornamentali care-ți pot colora grădina în sezonul rece. Poți să-l folosești pe post de gard viu sau să-l plantezi într-un colț din curte. Reține că este o plantă rezistentă la ger, dar dacă temperaturile scad sub -20°C, va trebui să o protejezi.  

Erica (Erica gracilis)

erica planta rezistenta iarna

Un arbust care te va încânta, din septembrie și până în februarie, cu florile lui mici, sub formă de clopoței roz, lila, albi sau vișinii, în funcție de specie, este Erica. O poți planta fie în ghivece, fie direct pe sol. Erica rezistă la temperaturi de -7°C sau -8°C. Dacă locuiești într-o zonă cu ierni aspre, recomandarea este să o cultivi doar la ghiveci și să o protejezi de ger. Poți să o pui în solar sau seră ori să o păstrezi în casă. 

👉 Descoperă toate ofertele de ghivece de care ai nevoie și cultivă în siguranță plantele tale preferate.  

Spânzul sau Trandafirul Crăciunului (Helleborus niger)

trandafirul craciunului

Una dintre cele mai spectaculoase plante care îți pot colora grădina, din februarie și până în mai, este spânzul sau trandafirul Crăciunului, pe care îl poți cultiva în ghiveci sau direct în sol. Este o plantă perenă cu aspect de tufă, care te va încânta cu florile mari, de 4-6 cm diametru. De obicei, acestea sunt albe, însă una dintre cele mai apreciate specii de trandafirul Crăciunului este cea cu florile pătate. Se comportă excelent la frig, dar dacă iernile sunt prea aspre, este bine să-l protejezi ca să nu înghețe. 

Cum înfrumusețezi grădina pe timp de iarnă

Dincolo de îngrijirea propriu-zisă și de alegerea plantelor potrivite, grădina ta mai are nevoie de ceva ca să arate impecabil chiar și pe timpul iernii. Este vorba, desigur, de ornamente, lumini și alte spații pe care le poți amenaja în interiorul curții, astfel încât să creezi propria poveste de iarnă.  

Alege decorațiunile viu colorate

cum inrumusetezi gradina iarna

Decorațiunile viu colorate, de la cauciucuri vechi transformate în ornamente spectaculoase, până la coronițe și pitici de grădină, îți înveselesc curtea, indiferent de anotimp, dar mai cu seamă iarna, când totul pare uscat. Cu puțină imaginație și un strop de efort, poți construi chiar tu un aranjament deosebit, urmând pașii de mai jos:

  • plantează într-un coș de nuiele o tufă de Erica;
  • ia câteva ramuri de tuia și pune-le într-o carafă colorată, din metal, ceramică, bronz;
  • pe o măsuță din lemn, așază un felinar cu lumânare din ceară sau electrică, iar lângă el, pune două căni colorate, fructe de sezon (mere, portocale, lămâi, nuci, ghinde) și carafa cu crengile de tuia;
  • dacă vrei, poți adăuga câteva conuri și ghinde. 

👉 Descoperă toate ofertele de carafe de care ai nevoie și creează aranjamente care să-ți înveselească grădina în timpul iernii.  

Acordă atenție luminilor din grădina ta

ornamente luminoase pentru gradina de iarna

Felinarele sau lămpile cu baterii, agățate de crengile copacilor, câteva lumini de accent, care să pună în evidență o plantă anume sau fântâna din curte, dau grădinii tale un farmec aparte în timpul iernii. 

Apoi, nu uita că ornamentele luminoase sub formă de reni sau oameni de zăpadă nu sunt neapărat legate de o sărbătoare anume, așa că le poți păstra în grădină pe tot parcursul iernii. La fel poți proceda cu beculețele luminoase care îți decorează fațada casei ori brazii din curte. 

👉 Creează propria poveste de iarnă în grădina ta și descoperă toate ofertele de ornamente luminoase pentru exterior, de la reni, oameni de zăpadă și clopote până la figurine diverse.

Ornează mobilierul din grădină

oramente pentru gradina de iarna

Mobilierul din grădina ta nu trebuie nici el lăsat la voia întâmplării, până vine primăvara. Chiar dacă nu mai petreci atât de mult timp în curte, pentru că este frig, dă viață leagănului, fotoliilor, scaunelor, băncilor din grădină. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să pui pe ele diverse ornamente și flori colorate, în funcție de zona în care locuiești. De pildă, dacă iernile sunt blânde și nu prea ai parte de ger, viscol sau zăpadă abundentă, poți opta pentru următorul aranjament, pe care să-l pui pe măsuța din grădină:

  • ia un coș de nuiele spațios și pune în el un ghiveci cu Ciuboțica Cucului (Cyclamen hederifolium), două ghivece cu puieți de tuia și de ilex;
  • ornează coșul cu o creangă de brad, conuri de diferite dimensiuni și o fundă roșie;
  • pune alături de coșul cu flori un felinar colorat, conuri, nuci, mere, crengi de brad, tuia.   

👉 Descoperă toate ofertele de cosuri de nuiele de care ai nevoie, creează aranjamente de poveste și ornează cu ele mobilierul din grădină, pe timpul iernii. 

Construiește căsuțe pentru păsări

casute pentru pasari

Căsuțele pentru păsări sunt o bucurie în sine, de la construirea lor, până la spectacolul pe care îl dau diversele specii de păsări care vin să se adăpostească în ele. Le poți confecționa chiar tu sau să le iei ca atare. Nu uita că, la fel ca mobilierul din grădină, și acestea pot fi decorate, după cum dorești. E suficient să pui o creangă de ilex deasupra lor, ca să le dai o notă veselă, sau să le vopsești în culori vii. 

Amenajează o grădină de iarnă sau o casă de sticlă 

cum amenajezi o gradina de iarna

Dacă spațiul îți permite, poți amenaja o grădină de iarnă sau o casă din sticlă, unde să stai cu cei dragi în sezonul rece. Ghivecele cu tuia, brazi, ferigi sau alte plante ornamentale verzi sunt decorurile ideale pentru un astfel de spațiu pe care îl poți chiar încălzi, dacă ai posibilitatea. 

Îngrijirea și decorarea grădinii pe timp de iarnă pot fi provocări dificile, însă, dacă ții cont de câteva idei inspirate și sfaturi practice, cum sunt și cele de mai sus, poți crea propria poveste de care să te bucuri împreună cu cei dragi pe tot parcursul sezonului rece. 

Sursa foto: Shutterstock