Tăcerea – uneori este tot ce ne trebuie să ne controlăm gândurile, să ne relaxăm și să ne odihnim după o zi grea. Cu toate acestea, adesea se dovedește că în loc de o liniște minunată, auzim zgomote nedorite din spatele zidului. Cum te descurci cu asta? Vor funcționa tapeturile sau covorașele acustice de izolare fonică? Află cum să izolezi eficient fonic un apartament dintr-un bloc.
Zgomotul în apartament – de unde provin sunetele nedorite?
Locuitul la bloc are, fără îndoială, multe avantaje. Este legat, printre altele, de o locație convenabilă, nu trebuie să îți faci griji cu privire la instalarea încălzirii centrale și are facturi mai mici în comparație cu casele individuale. Cu toate acestea, prezența unei alte familii în spatele zidului este adesea problematică. Una dintre problemele cel mai frecvent indicate la un apartament la bloc sunt sunetele care, datorită pereților subțiri, gurilor de aerisire și structurii clădirii în sine, se aud destul de clar în apartamentul nostru.
Zgomotul din spatele zidului are origini diferite. Poate fi rezultatul jocului zgomotos al copiilor vecinilor, a unei petreceri sau o chiar o ceartă. De asemenea, auzim adesea zgomotul mașinilor sau semnalele vehiculelor de urgență. Și deși teoretic putem vorbi cu vecinii noștri pentru ca aceștia să acorde mai multă atenție volumului muzicii, în practică nu putem controla întotdeauna fiecare sunet care trece prin ferestre, tavane, pereți și uși.
Izolare fonică, amortizare, eliminare a zgomotului – care sunt diferențele?
Atunci când căutăm posibilitatea de izolare fonică a unui apartament putem da și peste conceptul de amortizare fonică. Contrar aparențelor, ele nu înseamnă același lucru, deși funcționarea lor are același scop.
- Amortizare sonoră– aceasta este o procedură care mărește amortizarea față de zgomote într-un apartament sau într-o cameră anume. Obținerea unui astfel de efect este posibilă datorită designului interior adecvat – îmbogățind spațiul cu elemente capabile să absoarbă sunetul. Folosind elemente decorative (de exemplu, perne, covoare), poți reduce transmiterea sunetelor din camerele cu un coeficient de absorbție a sunetului scăzut și astfel crești valorile acustice ale întregului interior;
- Izolarea fonică – izolarea de sunete. Într-o încăpere bine izolată nu se aude niciun zgomot din exterior spre interiorul camerei sau invers. Această metodă este strâns legată de structura clădirii și de izolarea acustică corectă a pereților, adică limitarea punților acustice prin care are loc transmiterea excesivă a sunetelor. Cu toate acestea, incapacitatea de a interfera în mod independent cu structura peretelui nu este un motiv de îngrijorare, deoarece există materiale de izolare fonică specializate pe piață care ne vor permite să minimizăm efectul pereților subțiri;
- Eliminare a zgomotului – În acest caz, nu există o definiție clară a ceea ce reprezintă eliminarea completă a sunetului. Cu toate acestea, se presupune că determină atât efectele de amortizare, cât și de izolare fonică.
Modalități de a aduce liniște în apartament
Un apartament izolat fonic insuficient nu este un motiv pentru a lua în considerare mutarea. Există soluții care ne permit să îmbunătățim eficient confortul acustic într-o cameră sau în întregul apartament. Mărimea apartamentului și cât de puternice zgomotele din exterior sau din alte camere sunt adesea factori decisivi pentru noi.
Cu suprafețe mari și tavane înalte, cel mai adesea asociate cu mansardele, problema poate fi mai dificil de rezolvat. Este similar și în cazul suprafețelor din materiale cu proprietăți puternice de reflectare a sunetului (de exemplu, marmură, gresie porțelană, ipsos). Eliminarea parțială a problemei cu ajutorul soluțiilor disponibile poate îmbunătăți acustica, iar complementul suplimentar de aranjare are un impact asupra creării unui climat vizual-acustic complet.
1. Izolarea fonică a pereților
Izolarea fonică a pereților este baza dacă vrem să ne bucurăm de o liniște confortabilă în apartament. Ușile, ferestrele și chiar podeaua sunt adesea doar un supliment, care – din cauza spațiului mic – nu sunt capabile să reducă efectiv zgomotul pe cont propriu. Există multe soluții pe care le putem lua pentru a îmbunătăți izolarea fonică a încăperilor. În cele mai multe cazuri, toate dau un efect vizibil, așa că cea mai importantă problemă este de obicei prețul și valoarea estetică.
Tapete
Această soluție va funcționa atunci când cererea de izolare fonică din exterior sau de la un apartament învecinat este scăzută. Pentru a obține efectul dorit, ghidează-te după textura acestuia. Materialul brut, de ex. bumbacul, absoarbe ușor sunetele, ceea ce mărește gradul de izolare fonică. O soluție recomandată pentru încăperile interioare, de ex. camere pentru copii, unde pereții nu mărginesc direct camera vecinilor zgomotoși.
Cost: aproximativ 50-80 lei / m2 pentru soluții mai ieftine, până la 430 lei / m2 pentru tapete de lux (în funcție de design și producător).
Panouri de perete
Această metodă este mult mai scumpă decât tapetul, dar cu siguranță mai eficientă când vine vorba de nivelul de amortizare și izolare fonică. Panourile sunt umplute cu spumă cu un coeficient ridicat de absorbție a sunetului, datorită căruia oferă o barieră eficientă din interior spre exterior și îmbunătățesc suplimentar acustica într-o cameră. Marele lor avantaj este și estetica, deoarece joacă adesea un rol decorativ. Pot fi montate pe tot peretele sau doar pe planuri selectate. În cazul amenajării doar a câtorva panouri, vom obține doar efectul de amortizare, adică eliminarea reverberației și protecție împotriva pătrunderii sunetului în încăperile adiacente.
Cost: de la 50 la 320 lei / articol (în funcție de producător, model și cantitate).
Paravane acustice
Constă într-un cadru metalic, plăci de gips-carton sau o placă de plumb umplută cu vată minerală. Un paravan realizat astfel absoarbe sunetele care trec prin perete, ceea ce face ca această metodă de a face liniște în apartament să fie una dintre cele mai eficiente. Cu toate acestea, dezavantajul său este că ocupă ceva spațiu – lâna ar trebui să ocupe aproximativ 5-10 cm pe dinăuntru
Cost: vată minerală aproximativ 30-50 lei / m2 și o placă de gips-carton 20-110 lei / m2.
Tavanul suspendat
Este o soluție foarte eficientă, dar necesită lucrări de renovare. Poate fi asociat cu un cost ridicat și o reducere semnificativă a înălțimii camerei. Tavanele suspendate amortizează sunetele, astfel încât să nu se audă zgomotele de sus. Pentru a spori efectul de izolare fonică, merită să utilizezi un material cu un coeficient de absorbție puternic între suprafețele tavanului, de ex. un covor de izolare fonică. Un avantaj suplimentar al acestei soluții este reducerea migrării căldurii și, prin urmare, reducerea facturilor la încălzire.
Cost: de la 75 la 140 lei/m2 (în funcție de materialele utilizate, tehnică și prețuri pe piața de construcții și renovare).
2. Izolarea fonică a ușilor
Izolarea fonică a ușilor este o soluție pe care o recomandăm în special ca supliment la izolarea fonică a încăperilor. În plus, va avea un efect pozitiv asupra încălzirii și termoizolației casei – cea mai mare parte a căldurii scapă prin uși și ferestre.
Spumă pentru izolare fonică a ușilor
Această soluție este foarte populară. Materialul de spumă din care sunt fabricate izolează eficient apartamentul împotriva zgomotului de pe scara blocului. Ușurința de asamblare este un mare plus. Înainte de a cumpăra, totuși, ar trebui să te familiarizezi cu parametrii, deoarece există multe modele pe piață care diferă unele de altele în ceea ce privește nivelul de izolare. În plus, datorită utilizării frecvente a ușii, este necesară și protejarea marginilor, de ex. cu unghiuri de lemn, pentru a preveni deteriorarea materialului. Grosimea recomandată a covorașului este de cca. 10 mm.
De asemenea, merită să ne amintim că materialele din spumă, cum ar fi covorașele sau bureții de izolare fonică, vor funcționa bine și pentru izolarea fonică a podelelor. Folosirea lor sub lambriuri de lemn amortizează eficient treptele și este adesea recomandată de producătorii de parchet din cauza diferențelor de nivelare.
Cost: de la 80 lei la 130 lei (în funcție de coeficientul de absorbție a sunetului, densitatea spumei și dimensiunea ușii).
Tapițerie
Aceasta este o soluție eficientă dacă dorim să îmbunătățim izolarea fonică a apartamentului. Avantajul tapițeriei este că are un coeficient de izolare ridicat și poate fi folosit pe aproape toate tipurile de tâmplărie de uși.
Cost: de la 110 la 320 lei (în funcție de modelul selectat).
3. Eliminarea zgomotului ferestrelor
Izolarea fonică a ferestrelor este o modalitate bună de a minimiza zgomotul venit din exterior. Este recomandată în special pentru apartamentele din apropierea străzilor aglomerate sau a parcărilor.
Obloane
Obloanele alese bine nu numai că reduc zgomotul, ci oferă și o mai mare intimitate, motiv pentru care sunt perfecte pentru apartamentele de la parter sau într-un complex de locuințe dens construit. În plus, obloanele în zilele caniculare oferă o bună izolare împotriva soarelui. Dezavantajul acestei soluții este însă prețul. Cele mai ieftine modele costă minim 430-530 lei, în timp ce cele mai scumpe (datorită materialului folosit, de exemplu lemn masiv sau configurație și formă) pot fi chiar de câteva ori mai scumpe.
Cost: peste 430 lei (în funcție de model și material).
Ferestre izolate fonic
Montarea ferestrelor cu un coeficient ridicat de izolare fonică este o soluție pe care o decidem deseori atunci când renovăm un apartament. În funcție de efectele așteptate, ar trebui selectat un indice adecvat de atenuare a sunetului, denumit Rw. Pentru apartamentele situate in apropierea drumurilor, aeroporturilor sau fabricilor se recomanda alegerea unui Rw mai mare – altfel nu vom simți eficiența acestui tip de soluție.
Cost: aproximativ 750 lei/m2 (în funcție de indicele de reducere a zgomotului și de model).
4. Decorul calm al camerei
Dacă nu dorim ca izolarea fonică să aibă un impact semnificativ asupra bugetului nostru și ne întrebăm cum să reducem zgomotul dintr-o cameră sau alte încăperi, merită să aplici și câteva trucuri de amenajare. Unele articole de decor, cum ar fi pernele, draperiile moi și covoarele, pot afecta ușor nivelul de zgomot și pot face dormitorul mai confortabil.
Țesăturile și articolele moi absorb sunetele mai bine și nu au un cost ridicat. Cu toate acestea, merită să ne amintim că elementele decorului oferă doar un efect subtil de izolare fonică – nu ne protejează de zgomotul care vine din spatele peretelui.