Camerele foto reprezintă unul dintre cele mai căutate gadgeturi de pe piață, iar oferta este pe măsura preferințelor. Fie că vrei să faci un pas înainte față de calitatea foto pe care ți-o oferă telefonul mobil, fie că deja cochetezi cu fotografia artistică, vei găsi o soluție second-hand potrivită cu planurile tale, fără să epuizezi un buget exagerat. Înainte de a porni în căutarea primului tău aparat foto sau a celui care să înlocuiască unul cu performanțe ceva mai modeste, este recomandat să îți determini cu exactitate bugetul. Vei ține cont de prețul aparatului, dar și de cel al accesoriilor care te vor ajuta să obții fotografii din ce în ce mai bune. Cu stabilitatea conferită de un trepied sau cu un filtru foto atașabil la obiectiv, imaginile tale vor avea o calitate mult mai bună. Vei mai pune la socoteală și nevoia de a stoca fotografiile, iar la acest capitol, vei găsi o ofertă foarte vastă de carduri de memorie, stick-uri USB și unități externe de stocare.
Pentru că ai putea avea multe specificații care să te intereseze, în cazul unui aparat foto, ți-am pus la dispoziție o întreagă categorie cu produse specifice. Intră pe OLX și descoperă ce ți s-ar potrivi!
Ce tipuri de aparate foto sunt disponibile
Cum alegi un aparat foto compact bun
Ce caracteristici de bază are un DSLR de începători
După ce recunoști cele mai bune aparate foto profesionale
Ce tipuri de aparate foto sunt disponibile
Indiferent de experiența ta sau de ce fel de fotograf ești, vei găsi unealta potrivită, pentru a-ți pune în practică pasiunea. Indiferent că ești în căutarea unui aparat foto pentru începători sau cauți un exemplar de frunte în orice top aparate foto, cu siguranță există deja cineva dispus să ți-l ofere, în schimbul prețului corect.
Aparate foto compacte
Chiar dacă telefonul mobil pare să le facă tot mai inutile, aceste gadgeturi mai au suficiente atuuri pentru ca tu să le consideri atractive. Denumite și „point and shoot”, ele vin cu un blitz încorporat, cu un obiectiv fix și cu un senzor foto de o calitate mai bună decât cea a unui smartphone entry-level. Astfel, ai garanția unei fotografii cu detalii complexe, ce poate fi printată în condiții grafice bune. Ușor de folosit și de setat, datorită modurilor foto predefinite, un asemenea aparat are dimensiuni atât de compacte, încât poate fi ținut în buzunar și alimentat cu baterii obișnuite, pe care le găsești la aproape orice magazin.
Aparate foto DSLR
Acesta este aparatul care-i va deschide oricărui pasionat de fotografie un nou univers: acela al fotografiei semi-profesionale. Un începător ar ridica din umeri dacă i s-ar cere să facă rapid o fotografie cu o cameră foto DSLR. Aceasta, pentru că un asemenea aparat nu poate fi îndreptat, pur și simplu, către subiect, după care să nu-ți mai rămână decât să apeși declanșatorul. Un DSLR necesită câteva reglaje specifice, accesibile prin intermediul mai multor butoane, ale căror roluri trebuie învățate pe parcurs. Prima diferență față de un aparat foto compact este relevată chiar de numele acestui gadget. Digital Single Lens Reflex înseamnă o arhitectură datorită căreia lumina ce pătrunde prin obiectiv întâlnește o oglindă capabilă să pivoteze și care o trimite la vizor, cu ajutorul unei prisme.
Atunci când trebuie realizată fotografia și este apăsat butonul specific, oglinda va pivota și va direcționa lumina către un senzor. Obiectivele foto ale acestui aparat sunt interschimbabile, în funcție de utilizare. Dacă ești un debutant în domeniul DSLR, vei fotografia cu obiectivul disponibil în kit, fără să simți vreo limitare. Această soluție te ajută să realizezi, cu aceeași ușurință, și peisaje, și portrete, însă, pe măsură ce vei evolua, vei simți nevoia de mai mult. Obiectivele fixe, macro sau cu zoom, te vor ajuta să perfecționezi fiecare stil foto, dar ține cont de brandul camerei foto. Fiecare brand are propria montură, așa că nu vei putea atașa doar obiective compatibile. Merită menționat și faptul că un aparat DSLR folosește un acumulator specific, pe care îl vei introduce într-un încărcător oferit de producător, ce se alimentează de la priză.
Aparate foto bridge
Mai puțin cunoscute și deseori confundate cu aparatele compacte, camerele foto de tip bridge oferă, așa cum o arată și numele, o punte de legătură între universul foto amator și cel semi-profesional. Obiectivul acestor aparate nu este detașabil, exact ca la o compactă, dar carcasa aparatului arată aproape ca una de DSLR. Marele avantaj pe care îl oferă este cel al unui zoom puternic, de cel puțin 16x. Un alt atu al acestor aparate este declanșarea foarte silențioasă, pe parcursul căreia lipsește clinchetul specific unui DSLR, sunet cauzat de mișcarea de pivotare a oglinzii dinspre și către senzorul foto.
Aparate foto mirrorless
Variațiune a aparatului de tip DSLR, o cameră foto mirrorless vine cu toate avantajele unuia, dar taie de pe listă inconvenientul cel mai evident: aspectul mult prea voluminos. Acest aparat nu folosește o oglindă pentru a reflecta lumina și nici nu are un vizor optic, ci unul electronic. Vei alege o astfel de cameră foto dacă ai deja cerințe ridicate în privința calității fotografiilor, fără să trebuiască să transporți un dispozitiv foarte greu.
Dacă vrei să îți încerci norocul, ca fotograf, poți începe cu un aparat compact, pe care îl găsețti pe OLX. Descoperă toate ofertele și alege produsele potrivite pentru aparatul tău!
Cum alegi un aparat foto compact bun
Am stabilit deja că acest tip de aparat se potrivește utilizatorilor aflați la începutul experienței lor foto, iar printre cei care vor face această alegere se numără și părinții care doresc să le insufle o pasiune nouă celor mici. Deși posibilitățile unei camere foto de dimensiuni compacte nu sunt atât de generoase ca în cazul unui DSLR, ai posibilitatea de a alege un exemplar cu o performanță onorabilă, dacă vei urmări câteva criterii. Un zoom optic de 5X este suficient în majoritatea timpului, dar există și modele care îți oferă un zoom de până la 8X. Dacă peisajele sunt slăbiciunea ta, poți verifica dacă aparatul pe care îl preferi dispune de fotografiere în modul panoramic, prin simpla rotire a camerei dintr-o parte în alta. Pentru momentele când, din contră, ai vrea să surprinzi un obiect aflat foarte aproape de obiectiv, vei alege inspirat, dacă te vei orienta către un model cu o distanță de focalizare macro, ce poate ajunge până la 5 cm. Nu în ultimul rând, un aparat compact de nouă generație îți oferă posibilitatea de a filma HD, așa că merită să verifici acest parametru tehnic, înainte de a face achiziția.
Ce caracteristici de bază are un DSLR de începători
A evolua de la nivelul unui aparat foto compact nu implică, în mod obligatoriu, să accezi direct în liga profesioniștilor. Un DSLR entry-level îți oferă numeroase avantaje față de vechea ta cameră foto, dar poate fi folosit după o minimă trecere în revistă a caracteristicilor și funcțiilor acestuia. Printre criteriile de care trebuie să ții cont se numără:
Vizorul optic: ecranul unui DSLR are și rol de vizor electronic, dar cel optic te ajută să percepi cu ochiul liber cadrul pe care urmează să îl captezi. Vei avea, astfel, o senzație de control deplin asupra modului în care compui fiecare fotografie;
Modul manual de funcționare: chiar dacă nu vei scăpa, din primele zile, de reflexul de a folosi aparatul în modul auto, te vei bucura să descoperi toate opțiunile de personalizare, de la luminozitate până la punctele de focalizare;
Senzorul aparatului: producătorii de camere foto compacte promovează intensiv numărul megapixelilor, dar acesta nu este un criteriu suficient de relevant. Adevărata diferență o face dimensiunea senzorului foto. Dacă acesta are o diagonală de 6-11 mm, în cazul unei compacte, un DSLR va folosi un senzor de cel puțin 20 mm;
Dacă vrei să îți pui la punct un studio de fotografie, vei avea nevoie de un aparat foto pe măsură. Pe OLX găsești aparate foto DSLR ce dau farmec oricărei compoziții.
După ce recunoști cele mai bune aparate foto profesionale
DSLR este și unul, și celălalt, dar numai unul se califică pentru a fotografia și filma evenimente sportive, vehicule în mișcare, detalii arhitecturale complexe sau peisaje vaste, precum și pentru a face portrete la calitate maximă, indiferent de condițiile de iluminare. Un produs profesional oferă o rezoluție de cel puțin 24 MP și are o sensibilitate ISO care ajunge chiar și la un indice de 51200. Astfel, rezoluția fotografiilor va atinge lejer valori de 6000 X 4000 pixeli, iar calitatea filmării va fi 4K. Focalizarea automată, reducerea vibrațiilor, funcția de detectare a feței și ecranul tactil sunt dotări tipice ale unui astfel de aparat foto.
Cu informațiile de mai sus, poți face primul pas în lumea fotografiei semi-profesionale sau îți poți transforma hobby-ul într-o sursă de bani. Cu o bună estimare a bugetului necesar, vei face o alegere inspirată.
Credit foto: Shutterstock