Succesul în afaceri înseamnă să oferi un produs sau serviciu dorit de oameni la prețul pe care sunt dispuși să îl plătească și să faci ca oferta business-ului tău să ajungă în fața potențialilor clienți. Mulți sunt capabili și competenți atunci când vine vorba de oferirea unui produs/serviciu de calitate, însă încep să se încurce la partea de promovare. Cum aduci produsul/serviciul tău în fața clienților într-un mod rapid și eficient? La această întrebare poți afla răspunsul citind în continuare.
Metode de promovare online (metode gratis & plătite)
Metode de promovare offline
Sfaturi utile pentru promovare
Metode de promovare online (metode gratis & plătite)
Indiferent de domeniul în care activezi, îți poți promova produsele sau serviciile prin intermediul modalităților online și offline. De tine depinde care crezi că se pliază cel mai bine pe ceea ce oferi. Mai jos sunt cele mai folosite metode de promovare online.
Promovarea prin conținut
Producerea unui conținut de calitate te poate diferenția semnificativ de concurență și te ajută să creezi o relație de durată cu publicul tău țintă și chiar să îți mărești vânzările. Cea mai la îndemână metodă este printr-un blog. Pe acesta poți publica atât noutăți din industria ta, despre afacere în sine, dar și articole informative care vin în ajutorul unor potențiali clienți care au o problemă. Încearcă să răspunzi la întrebările clienților printr-un limbaj prietenos fără a pune accent pe termeni specifici industriei în care activezi.
O altă idee pentru blog este să intervievezi experți din domeniul tău. Pe lângă faptul că vei avea conținut nou, persoana invitată poate aduce cu sine noi clienți. De asemenea, concentrarea atenției asupra unor întrebări valoroase poate crește vizibilitatea brandului în ochii clienților.
Promovarea prin SEO de calitate
Motoarele de căutare, în special Google, trebuie să devină unul dintre prietenii tăi cei mai buni. Ce caută oamenii care îți descoperă afacerea/site-ul/blogul? Poți vedea acest lucru în Google Keyword Planner. Mai mult, optimizarea SEO a site-ului, a blogului și a magazinului online te poate ajuta să ajungi în primele căutări în Google, iar studiile arată că majoritatea celor care caută ceva online nu doresc să piardă timpul; citesc doar primele rezultate sau direct pe acela care convinge cel mai mult. Poate fi chiar al tău dacă alegi cuvintele cheie potrivite pentru business-ul și produsele/serviciile tale.
Pe lângă aceste lucruri, poți intra în profunzimea SEO prin promovarea anunțurilor pe Google Search. În general, articolele promovate în acest mod sunt primele 3-4 postări și au în față scris cuvântul „anunț”. Un alt lucru pus în valoare de SEO este crearea în mod gratuit a unei pagini de tip Google Local Business și o locație prin Google Maps. Dacă incluzi cuvintele cheie potrivite, poți obține lunar câteva sute de potențiali clienți în plus.
Un alt lucru care îți poate aduce clienți noi este Rich Snippets. Această opțiune te ajută să obții clienți chiar dacă te afli pe pozițiile 2-10 pe lista motoarelor de căutare. Singurele condiții sunt să incluzi cuvinte cheie în articol și să răspunzi unor întrebări specifice.
În fine, pentru a fi descoperit mai ușor, poți optimiza SEO, inclusiv imaginile de pe site/blog. Tot mai multe rezultate de căutări afișează și imagini, astfel că, dacă nu te afli pe prima pagină în rezultatele plătite sau organice, ai o șansă de impact în acest mod. Condiția, bineînțeles, este să introduci cuvintele cheie în spatele imaginilor, în zona de titlu și alt.
Promovarea prin Google Adwords
Similar tehnicilor SEO, și Google Adwords te poate ajuta să îți promovezi afacerea. Dacă folosești această modalitate de promovare, vei fi în competiție doar cu afacerile care îți sunt concurente și vei găsi mai ușor clienți dispuși să cumpere.
Prin folosirea Google Adwords, poți licita pe cuvinte comune în afacerea ta, așa cum sunt sintagmele „cursuri de marketing preț” sau „cizme 2020 ieftine”. De regulă, cuvinte precum „ofertă”, „produs X magazin online” etc. vin din partea unor persoane decise pe realizarea unei cumpărături. Tu, prin folosirea acestui serviciu, vii în întâmpinare și astfel te poți alege cu noi clienți.
Dacă ai o afacere nouă despre care vrei să afle toată lumea, fă-ți cont pe OLX, povestește-ne despre ea și conectează-te cu mii de clienți/cumpărători din întreaga țară! Nu uita să îți promovezi produsele prin anunțuri, astfel încât veștile bune să ajungă mai repede la publicul tău.
Promovarea prin e-mail marketing
Dintre toate modalitățile de promovare online, email marketing-ul este una dintre cele mai utile în materie de generare de vânzări și convertirea unor posibili clienți. Pentru a introduce organic această modalitate de a obține noi clienți, este nevoie să creezi un newsletter în care să le oferi abonaților informații utile de care au nevoie, amuzante sau un mix între cele două. Ideea de a genera vânzări prin email marketing este una destul de simplă.
Dacă o persoană s-a abonat la newsletterul tău, înseamnă că este interesată de produsele/serviciile tale, de business-ul tău sau de industria în care activezi. Pe lângă noutățile despre ultimele articole de pe blog poți include, din când în când, coduri unice pentru abonații la email în care să le oferi o reducere de 10-15% la anumite categorii de produse/servicii sau chiar un link direct spre un infografic sau ghid detaliat pentru a alege cel mai bun X, unde X este produsul/serviciul tău.
Promovarea printr-o campanie de retargeting/remarketing
În linii mari, campaniile de retargeting/remarketing constau în promovarea reclamei tale unor persoane care ți-au vizitat site-ul sau pagina de Facebook, dar nu au cumpărat. Potențialul client va fi „urmărit” online de reclama la produsele/serviciile tale.
Pentru a nu crea senzația de deranjare, poți stabili ca o astfel de campanie să fie activă doar 24-48 de ore de la vizitarea site-ului/blogului/paginii de Facebook. Studiile arată că cele mai multe vânzări prin campanii de retargeting se fac la câteva ore de la vizita inițială a site-ului.
Promovarea pe social media (Facebook, Instagram etc.)
Rețelele sociale îți pot furniza relativ ușor clienți, dacă stabilești parametrii potriviți. Promovarea pe Facebook, de exemplu, poate fi alegerea potrivită dacă știi foarte bine care este publicul tău și ai un produs/serviciu care atrage atenția instant și stârnește dorința oamenilor. Avantajul principal al unei astfel de promovări este că îți oferă opțiuni numeroase pentru stabilirea publicului. Poți alege grupele de vârstă în funcție de județ/oraș, interese (de exemplu, dacă vinzi pantofi sport pentru alergat, poți include la interese adiacente nutriția).
Similar reclamelor pe Facebook, cele pe Instagram se stabilesc prin aceeași interfață, însă publicul este altul. Dacă pe Facebook predomină persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 50 ani, Instagram este o platformă cu o demografie mai tânără, majoritatea utilizatorilor având vârsta de 16-25 de ani. Dacă vinzi produse/servicii pentru acest segment demografic, promovarea pe Instagram se va potrivi ca o mănușă business-ului tău.
O altă diferență majoră este conținutul în sine. Dacă pe Facebook poți promova inclusiv magazinul tău online sau articolele de pe blog, pe Instagram poți publica doar poze și videoclipuri scurte, iar partea artistică are o importanță majoră. Mai mult, Instagramul este mai puțin aglomerat și nu va trebui să concurezi cu videoclipuri cu pisici, poze cu bebeluși sau articole cu știri false. De asemenea, costul la mia de impresii (CPM) în cazul Instagram este mai mare decât pe Facebook, însă reacțiile din partea utilizatorilor pot fi duble sau triple prin comparație cu fratele mai mare.
Promovarea prin anunțuri pe OLX
Cu peste 10 milioane de vizite zilnice, platforma OLX este cea mai populară dacă dorești să îți vinzi produsele/serviciile și nu ar trebui uitată atunci când îți faci planul de promovare al afacerii.
Pentru a promova produsele/serviciile tale prin anunțuri pe OLX, ai nevoie de cuvintele cheie pentru produsele tale, de exemplu, „meditații engleză”, „pantofi sport ieftini”, „reparații calculator” etc. Pune astfel de cuvinte în titlul anunțului și oferă detalii în corpul său/la descriere. Promovarea pe OLX te poate ajuta ca anunțul tău să fie în primele rezultate la căutarea unui potențial client.
Promovarea prin crearea unei comunități
Crearea unei comunități online ia timp și multă răbdare, însă pe termen lung merită, deoarece ajungi să îți creezi un renume și să fii „brandul X care m-a ajutat să…”. În funcție de cât de activ ești și ce idei pui în aplicare, poți obține inclusiv publicitate gratuită din mass-media.
Poți crea comunitatea în jurul blogului, al paginii de Facebook, al unui forum în domeniul tău sau dacă oferi ajutor pe unul dintre grupurile de Facebook axate pe industria ta. Dacă ai un număr mare de clienți, poți chiar crea propriul grup unde să oferi sfaturi. Acesta ar putea fi un alt loc de promovare pentru noile produse sau știri legate de business-ul tău (de exemplu, lansarea unui produs la târgul X).
Promovarea prin influenceri
Un mod mai ușor de a atrage atenția asupra produselor/serviciile tale este să te folosești de o altă persoană/brand pentru a promova produsul/serviciul tău. De exemplu, bocancii pentru drumeții merg bine cu serviciile de turism, berea cu semințele, sucul natural cu sportul și un stil de viață sănătos, detergentul de vase cu tigăile etc.
Acest serviciu de promovare se poate realiza în schimbul unei sume de bani sau dacă și tu te oferi să promovezi produsele brandului complementar business-ului tău. Prin asocierea cu un alt brand, mai cunoscut, clienții acelui brand au încredere să cumpere și produsele/serviciile tale.
În ceea ce privește alegerea unor persoane care să îți promoveze produsele/serviciile, acestea trebuie să se potrivească portretului clientului tău ideal. De exemplu, dacă tu vinzi cremă antirid, nu vei alege o reprezentantă de 20 de ani.
Promovarea prin video
Statisticile arată că pe viitor vom petrece tot mai mult timp online urmărind videouri. Cu o viteză crescută a internetului și cu instrumente accesibile pentru crearea conținutului, videoclipurile par a atrage tot mai mult, în special publicul tânăr. Cele mai cunoscute platforme de acest fel sunt YouTube și Facebook.
Dacă pentru YouTube poți crea videouri explicative care să soluționeze o problemă cu care se poate confrunta potențialul client, pentru Facebook, cele mai multe rezultate pozitive se primesc pentru videoclipurile care ating o coardă emoțională. Mai mult, este suficient să ai un smartphone pentru a filma videouri de calitate, potrivite pentru rețelele sociale. Pentru editare, există numeroase aplicații gratuite.
Foarte important este că, pentru Facebook, cele mai de succes sunt videoclipurile scurte, de 1-2 minute, în timp ce pe YouTube poți crea conținut mai lung, de 5-15 minute.
Promovarea prin recomandarea clienților
Dacă ai deja un număr decent de clienți, poți oferi diverse recompense pentru cei care îți recomandă produsele/serviciile prietenilor lor.
Metoda poate fi aplicată atât serviciilor online, de exemplu, dacă ai o firmă de cursuri online de marketing, îi poți îndruma pe clienții existenți să convingă cinci prieteni să se înscrie pentru a putea primi o reducere de 30% la următorul curs sau o carte cadou. Pe zona produselor, poți oferi un element complementar celor prezentate de tine; de exemplu, dacă vinzi echipamente pentru sport, poți oferi o reducere la una dintre marile săli de sport din oraș.
Metode de promovare offline
Mulți oameni de afaceri cred că pentru a avea succes este suficient să ai un site. Clienții te vor găsi pe motoarele de căutare și vor face atâtea comenzi că nu le vei putea onora. Acest lucru se poate întâmpla, însă doar în foarte puține cazuri. Restul antreprenorilor trebuie să apeleze și la mediul offline pentru a se promova. Mai jos sunt cele mai folosite metode de promovare offline.
Pliante și fluturași
Sigur te-ai întâlnit cu persoane care împart fluturași sau pliante pe stradă, însă atunci când ești de partea cealaltă a baricadei, contează foarte mult prezentarea. Astfel, este bine să alegi o imagine sugestivă pentru afacerea sau domeniul tău de activitate, să oferi, în câteva cuvinte, informații despre produsele/serviciile tale, precum și despre avantajele pe care le oferi față de concurență. Pentru cea mai bună variantă a pliantului/fluturașului, poți cere ajutor unui copywriter.
Produse personalizate
Produsele personalizate vor duce mai departe „vorba” despre brandul tău și vor întipări în memoria privitorului numele business-ului tău sau logo-ul firmei. În contextul în care experții arată că vederea logo-urilor unor firme iar și iar îi fac pe consumatori să aleagă firma respectivă atunci când au nevoie de produsul din acea categorie, personalizarea poate fi un efort care se amortizează în timp. În prezent, se personalizează articole vestimentare precum tricouri, geci sau șepci, dar și obiecte de papetărie precum agende, pixuri sau calendare.
Cărți de vizită
Cartea de vizită reprezintă cea mai ieftină modalitate de a-ți promova afacerea atunci când participi la evenimente de networking. Deși poate ai văzut carti de vizita personale, acestea pot conține doar sigla sau logo-ul, datele firmei, o adresă de e-mail și numărul de telefon. Poți crea astfel de cărți de vizită inclusiv pentru angajați – nu știi niciodată cu ce persoane vin în contact. Un set de 100 de cărți de vizită de calitate medie au un preț cuprins între 50 și 100 de lei.
Donații și sponsorizări
Dacă te implici în viața societății vei avea doar de câștigat la capitolul imagine. Stabilește un buget dedicat donațiilor și sponsorizărilor și analizează cu atenție cazurile și evenimentele în care te poți implica.
Gândește-te care este publicul care va afla de afacerea ta prin intermediul donației/sponsorizării. Este publicul căruia i te adresezi cu produsele tale? Deși acest aspect este foarte important, nu evita să te implici cu o donație/sponsorizare într-o cauză în care crezi, chiar dacă nu îți aduce capital de imagine imediat. Potențialii clienți vor fi impresionați să afle că te implici și în cauze/evenimente care nu au legătură directă cu activitatea business-ului tău.
Evenimente de specialitate
Dacă participi la târguri, conferințe și alte evenimente similare din industrie, îți poți promova produsele și/sau serviciile prin vouchere sau concursuri cu premii. În plus, astfel de evenimente îți vor permite să fii la curent cu ultimele tendințe din industria ta și să arunci un ochi pe oferta concurenților.
Un alt lucru pe care îl poți face este să te înscrii ca speaker la conferințe din domeniu; vei fi perceput ca un lider și există șanse mari ca și produsele/serviciile tale să crească în ochii clienților potențiali.
Publicații locale
O altă metodă de promovare este prin apariția firmei tale în mass-media. Poți face acest lucru prin comunicate de presă atunci când lansezi un produs nou, articole în reviste de specialitate, de exemplu, un interviu despre succesul tău în afaceri, apariții la radio/TV și reclame în presa locală și națională.
Sfaturi utile pentru promovare
O strategie de promovare doar online sau online și offline este una complexă, motiv pentru care este bine să ceri ajutorul unui specialist în domeniu. Mai jos sunt câteva lucruri de care trebuie să ții cont pentru a avea rezultatele dorite:
- Trimite chestionare clienților, rugându-i să îți ofere feedback pentru produsele/serviciile oferite, dar și pentru interacțiunea pe site/la telefon etc. În schimb, le poți oferi o reducere la următorul produs/serviciu achiziționat;
- Adoptă o strategie unitară punând accentul pe unicitatea business-ului tău și a serviciilor/produselor oferite. Ce te deosebește de concurență? De exemplu, o haină nu este doar o haină, ci poate evidenția personalitatea purtătorului. Creează o poveste în jur pentru a transforma achiziția de la tine într-o experiență;
- Analizează strategia de promovare a concurenței. Ce funcționează la ea? Are rezultate cu articole și ghiduri PDF sau mizează pe video? Cum stă pe social media? Obiectivul este să te diferențiezi, să fii autentic, să te conectezi emoțional la potențialii clienți;
- Descoperă care este publicul țintă. Nu poți oferi totul pentru toată lumea, așa că este mai bine să îți alegi un segment din populație și să îl definești foarte bine. De exemplu, în loc să te adresezi „mamelor”, poți reduce nișa la „mame care lucrează full-time de acasă”. Ce vârstă are clientul tău ideal? Ce gen? Unde locuiește? Ce venit are? Ce hobby-uri are? Ce îl motivează? etc.;
- Acordă atenție modului în care comunici cu potențialii clienți. Contează nu doar ce transmiți, ci și modul în care transmiți informații legate de produsele/serviciile firmei tale. Felul în care te exprimi pe site, blog sau rețelele sociale poate îmbunătăți semnificativ relația cu potențialii clienți și chiar imaginea produselor/serviciilor tale.
Pe lângă aceste lucruri, este foarte important ca promovarea ta să fie consistentă. Nu este suficient să îți promovezi produsele/serviciile în momentul lansării companiei sau la apariția unor noutăți, ci trebuie să rămâi fresh în mintea unor potențiali clienți, pentru ca data următoare când au nevoie de un produs/serviciu din industria ta, să îl aleagă pe cel vândut de tine.
Sursa foto: Shutterstock, Pexels