Cine nu își dorește mai multă putere de la motocicletă, odată ce anii de experiență s-au adunat în palmares, iar incidentele din istoricul personal nu sunt unele de natură îngrijorătoare? Momentul unui upgrade poate însemna, pe de-o parte, trecerea la un nivel superior de putere, iar pe de alta, un set nou de responsabilități pe care ni le vom asuma, odată ce ne vom așeza în șaua noii motociclete.
Printre motivele pentru care ți-ai putea dori o schimbare se numără descoperirea unui nou stil de condus, plăcerea de a parcurge o distanță mai mare sau necesitatea de a transporta mai multe bagaje, care este o consecință directă a motivului enumerat anterior. La fel ca în cazul oricărei noi achiziții, și cumpărarea unei noi motociclete generează o problemă neglijabilă, la prima vedere: ce faci cu vechea motocicletă?
În cele de mai jos, detaliem provocările prin care trece fiecare motociclist, în momentul în care își schimbă vehiculul, dar și oportunitățile care ies la iveală pentru ceilalți pasionați.
De ce criterii să ții cont
Ce greșeli ai putea face
Cum valorifici vechea motocicletă
Pentru siguranță și satisfacție deplină, alege una dintre acele motociclete care se potrivesc perfect cu stilul tău de viață. Indiferent că vrei un cruiser, o sportivă sau un enduro, este important să te poți adapta ușor la noul vehicul.
De ce criterii să ții cont
Motocicleta de altădată a visurilor tale a devenit, brusc, un obiect care nu îți mai satisface nevoile. Acesta este momentul în care atenția îți este captată, involuntar, de modele mai performante, indiferent dacă ne referim la motociclete noi sau la exemplare rulate. Imediat ce ai stabilit că ai nevoie să faci o schimbare, trebuie să delimitezi clar între necesități și capricii, pentru a avea siguranța că nu îți irosești resursele financiare. Dacă nu te afli la prima motocicletă, cu siguranță știi despre raportul dintre capacitate și greutate, dar tot va trebui să acorzi atenție posturii corecte, în funcție de modelul care ți-ar surâde. Marca și tipul motorului trebuie corelate cât mai bine cu măsurile tale, iar pe lângă site-urile de profil, cu simulatoare dedicate, ai la dispoziție soluția cu rezultatele cele mai precise: testul fizic, la showroom sau în urma unei întâlniri cu vânzătorul.
Indiferent de alegerea ta, ai nevoie să-ți poți mișca brațele cât mai liber, în momentul în care brachezi ghidonul, iar picioarele trebuie să atingă pământul măcar cu jumătatea superioară a tălpii. În privința capacității cilindrice, poți urma tradiția potrivit căreia un profesionist face trecerea de la 600 la 1.000 cmc, dar numai dacă simți că poți face față surplusului de putere. S-ar putea ca un motor tot de 600 cmc, dispus într-o configurație de tip patru cilindri, mai ales pe un model supersport, să îți ofere un upgrade suficient, fără creșterea cilindreei. Totul ține de masa, arhitectura și tipul motocicletei care te-ar tenta.
Dacă vrei că plimbările tale cu motocicleta să fie de fiecare dată plăcute, acordă atenție echipamentului. Casca, pantalonii și jacheta sunt nelipsite din arsenalul unui motociclist responsabil.
Ce greșeli ai putea face
Entuziasmul excesiv este unul dintre cei mai mari dușmani ai unui motociclist. Această afirmație este valabilă atât în privința conduitei de pe șosea, cât și a modului în care se fac achizițiile din acest domeniu. În cazul în care te vei grăbi să îți schimbi motorul, ai putea avea de-a face cu o dezamăgire sau chiar cu mai multe. Pentru a avea siguranța că ai făcut o alegere potrivită cu nevoile și cu stilul tău de viață, ai putea ține cont de una dintre recomandările de mai jos:
- stabilește precis, încă de la început, ce drumuri vei parcurge. Astfel, nu vei ajunge, de exemplu, în situația de a trece la un touring-enduro, pe care să îl folosești doar în oraș;
- nu cheltui toți banii pe noua motocicletă. Geaca, pantalonii și casca, ce trebuie adaptate la tipul motocicletei, costă mult. Ai grijă ca acestea să fie cuprinse de la început în bugetul noii tale achiziții;
- evaluează lucid viitoarea motocicletă. Această recomandare se adresează în special celor care aleg să cumpere o motocicletă second-hand. Estimează ce cheltuieli vor fi necesare în viitorul apropiat, pentru a le scădea din bugetul stabilit.
Cum valorifici vechea motocicletă
La prima vedere, tocmai ai adăugat o nouă motocicletă la colecția personală. Asta, mai ales dacă tipul noului motor este unul diferit de cel pe care îl aveai deja. Un touring va sta frumos în garajul tău, alături de un model sport, iar un cruiser va fi ideal pentru plimbările mai relaxante, imposibile în șaua unui enduro. Ce faci, totuși, în situația în care spațiul, bugetul sau stilul de viață nu îți permit să păstrezi ambele vehicule? Aceasta este situația în care vei lua una din deciziile de mai jos:
- vei pasa motocicleta către partenera sau partenerul tău cu mai puțină experiență;
- o vei transforma într-o ofertă second-hand și vei posta anunțul online;
- vei dezmembra motocicleta pentru a valorifica piesele de schimb;
- în funcție de vechime, o poți vinde către un bar, pe post de element de decor;
- vei duce motocicleta în garajul casei de la țară, pentru a te bucura de ea într-un cadru rustic.
O motocicletă întreținută și funcțională îți va oferi de fiecare dată senzații tari. Dacă ai nevoie de accesorii și de piese de schimb, găsești mereu ce cauți pe OLX. Descoperă toate anunțurile!
Acum știi ce pași implică achiziția unei motociclete noi și cum îți poate schimba aceasta viața. Cu sfaturile de mai sus, vei putea face o tranziție lejeră de la un vehicul la altul.
Credit foto: Shutterstock