29 Nov 2021, Autor:

Criza sanitară actuală provocată de epidemia generată de virusul SARS-COV2 aduce cu sine nu doar riscul infecției cu noul virus ci accentuează și riscurile lipsei de prevenție medicală (conduită sanitară preventivă) și de asemenea îl face pe om din nou vulnerabil în fața pericolelor automedicației. Automedicatia este definită ca fiind administrarea medicamentelor fără avizul medicului, fapt ce poate duce la efecte negative și consecințe pe termen lung asupra sănătății. Nu orice fel de medicamente eliberate fără prescripție medicală sunt complet sigure, majoritatea provocând efecte secundare nedorite. Medicamentul nu este un produs de consum banal, deoarece poate avea interacțiuni periculoase între unele molecule, în cazul unei supradoze și pot exista efecte nedorite necunoscute. Riscurile datorate medicamentelor sunt necunoașterea compoziției medicamentului, toxicitatea necunoscută, data prescripției medicamentului.[1]

În societățile care se află în stare de precaritate educațională și morală aceste pericole devin mai virulente și provoacă mult mai intens victime, concretizate adesea în pierderi de vieți omenești. Lipsa educației atât la nivel formal cât și informal îl face pe cetățean să fie vulnerabil la manipularea pe rețelele sociale, făcându-l să creadă că este normal și firesc să își ia informația medicală de pe o platformă online pe care scrie oricine ce vrea decât să asculte de sfatul unui medic sau a unui specialist.

În momentul de față un așa-zis medicament minune a devenit foarte popular pe rețelele sociale, fiind prezentat ca o revelație medicamentoasă și un bun tratament împotriva virusului COVID-19. Din păcate s-a ajuns nu doar la a crede că acest așa-zis medicament minune poate vindeca infecția ci că poate fi administrat și preventiv, ca alternativă la vaccinare. Toată această faimă a acestui medicament se datorează în primul rând lipsei de educație a populației, iar mai apoi lipsei de încredere în stat. Acest medicament nu se găsește pe piața farmaceutică din România, pentru că nu este autorizat nici de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România și nici de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Acest fapt ar fi trebuit în mod normal în să descurajeze cetățeanul în a-și procura un produs medicamentos neautorizat, însă din păcate lipsa de încredere a oamenilor în autorități i-a sporit faima făcându-l un produs căutat și comercializat în mod clandestin. Din păcate s-a ajuns la a crede că acest antiviral este eficient în combaterea virusului, oamenii neluând în considerare efectele adverse, cazurile clinice de pacienți covid în stare gravă, tratați anterior cu acest medicament. Inițial acest medicament este folosit în Rusia ca antiviral în combaterea virusului gripal comun de tip A și B așa cum anunță într-un comunicat din 10.11.2021 și Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România:

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România informează că medicamentul Arbidol nu este autorizat în țara noastră. Menționăm că acest produs farmaceutic, cu denumirea comercială Arbidol, nu este înregistrat nici în Republica Moldova, așa cum anunță Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM).

“În Nomenclatorul de Stat al medicamentelor pot fi găsite însă produse cu aceeași substanță activă – umifenovir,… fiind vorba de:

  1. Arbivir-Zdorovie, produse de compania farmaceutică „Zdorovie” SRL Ucraina (se utilizează în profilaxia şi tratamentul gripei A şi B);
  2. Arpeflu, produs de Lekpharm SRL, Republica Belarus (utilizat în profilaxia şi tratamentul gripei, cauzată de virusurile gripei de tip A şi B, altor infecţii respiratorii virale acute (IRVA)… AMDM precizează că în prospectul preparatelor cu conținut de Umifenovir nu există informații privind administrarea lui împotriva infecției provocată de COVID-19.”, anunță Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova.

Conform prevederilor art. 704 alin (1) din Legea 95/2006, republicată, “niciun medicament nu poate fi pus pe piaţă în România fără o autorizaţie de punere pe piaţă emisă de către ANMDMR, în conformitate cu prevederile prezentului titlu, sau fără o autorizaţie eliberată conform procedurii centralizate”.

Referitor la unitatea de fabricație din Rusia a medicamentului Arbidol, este necesar ca aceasta să dețină o autorizație de fabricație/un certificat de bună practică de fabricație emis de o autoritate competentă din UE.

Precizăm că nu a fost depusă, până în prezent, în conformitate cu legislația în vigoare, nicio cerere de autorizare a Arbidol sau a altui medicament care să conțină umifenovir[2].

Pericolele Arbidol și Arbivir

Răspunsul la întrebarea de ce nu poate fi autorizat un astfel de medicament în spațiul european este unul foarte simplu, dar care din păcate nu este explicat pe îndelete, în locul acestuia apărând în spațiul public opinii și păreri ale unor nespecialiști, neavizați în domeniul imunologiei sau virusologiei ca discipline sau măcar al medicinei generale. Arbidol nu este autorizat în spațiul european deoarece nu respectă protocolul european când vine vorba de (raport substanță activă-inactivă, toxicitate crescută, mult peste nivelul acceptat în Europa, riscuri de pericole adverse imediate sau pe termen lung). De asemenea trebuie menționat că occidentul european este spațiul în care speranța de viață și calitatea vieții din punct de vedere al sănătății au cele mai ridicate valori. De ce? Motivele sunt diverse, dar cel mai important lucru este că printre ele se numără și prevenția medicală, conduită sanitară preventivă, medicamentația folosită la îndemnul specialiștilor și nu în ultimul rând educația care face ca toți factorii menționați mai sus să fie posibili.

Înainte de a încheia mai trebuie menționat un singur lucru, anumite trusturi din presa mainstream din România au încercat să lupte cu fenomenul automedicației în pandemie, încercând să convingă publicul să asculte sfaturile medicilor și ale specialiștilor. De asemenea aceste trusturi precum Adevărul, sau Europa FM, Digi 24 sau chiar Rock FM, au oferit spațiu public medicilor și specialiștilor din domeniul sănătății oferindu-le posibilitatea să se exprime unui public mai larg.

Un exemplu potrivit în acest sens este articolul de pe Adevărul intitulat „Verdictul unui medic despre Arbidol în tratarea COVID: Mai eficient e să încercaţi cu apă sfinţită” din 10 noiembrie 2021. Acest articol preia postarea specialistului în imunologie și boli infecțioase de pe pagina personală de facebook și o prezintă publicului acestui trust, încercând să îl educe prin puterea exemplului unui specialist[3].

Dr. Cristian Apetrei,  medic virusolog şi profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA, susţine că medicamentul Arbidol nu ajută în tratarea bolnavilor COVID, de asemenea își încheie pledoaria într-o notă umoristică, afirmând că „mai ieftin şi, probabil, mai eficient e să încercaţi cu apă sfinţită”.

Medicul Cristian Apetrei citează pe pagina sa de Facebook un studiu care compară eficienţa Arbidol, Kaletra şi placebo la pacienţi infectaţi cu SARS-COV-2. S-a ajuns, astfel, la concluzia că Arbidolul „nu are niciun efect în îmbunăţirea simptomelor COVID sau în prevenirea deteriorării pacienţilor”.  „Studiul de azi este un trial clinic (ClinicalTrials.gov: NCT04252885) pe nume ELACOI, care compară eficienţa Arbidol cu Kaletra şi cu placebo la pacienţi cu COVID. Studiul a inclus 86 de pacienți cu COVID-19 uşor/moderat (34 pe kaletra; 35 pe arbidol, şi 17 fără medicaţie-control). Endpointul primar-conversia de la realtime PCR pozitiv la negativ a fost similar între cele trei grupuri (toate p-urile > 0.05). Nu a fost observată nici o diferenţa între grupuri în ce priveşte endpointurile secundare: rezoluţia febrilităţii; atenuarea tusei; sau îmbunatăţirea computer-tomografiei (p>0.05). La ziua 7, 8 (23.5%) pacienţi pe Kaletra, 3 (8.6%) pacienţi pe arbidol, şi 2 (11.8%) în grupul control au prezentat o deteriorare a simptomelor spre sever/critic. Deci Arbidolul nu are niciun efect în îmbunăţirea simptomelor COVID sau în prevenirea deteriorării pacienţilor. Dar abia acum urmează partea interesantă (mai ales pentru bocitoarele efectelor secundare ale vaccinurilor). Va aduceți aminte ce frecventa are miocardita? 1/100.000. Și mai mare la tineri, de 1/8,000, 12 (35.3%) PACIENȚI PE KALETRA ȘI 5/35 (14.3% adică 1 din 7 pacienți!!!!) PE ARBIDOL AU EXPERIMENTAT EFECTE ADVERSE PE DURATA TRATAMENTULUI. NICI UNUL DIN GRUPUL CONTROL. CONCLUZIA: Mai ieftin şi probabil mai eficient e să încercați cu apă sfințită”, scrie virologul Cristian Apetrei, pe pagina sa de Facebook.[4]

OLX le recomandă utilizatorilor să caute întotdeauna asistență medicală specializată

Pe lângă presa mainstream o altă entitate a decis să se implice și să nu asiste pasivă la punerea în pericol a vieții cetățenilor din România. Astfel, platforma de E-Commerce OLX a decis să blocheaze și să elimine în mod proactiv anunțurile prin care se puteau comercializa medicamentele Arbidol și Arbivir, apelând la o combinație de inteligență artificială și moderare umană. În cazul în care utilizatorii găsesc astfel de anunțuri active, echipa OLX îi încurajează să raporteze imediat acest conținut. Echipa OLX a ajuns la o astfel de decizie deoarece a sesizat  un interes crescut al utilizatorilor, în ultimile două luni, pentru comercializarea medicamentelor Arbidol și Arbivir. Între 1 octombrie și 7 noiembrie 2021 au au fost peste 8000 de căutări pe OLX pentru aceste două medicamente. În comparație cu luna aprilie, când au fost înregistrate cu 95% mai puține căutări. De la începutul anului, pe OLX s-au făcut aproape 12 300 de căutări pentru Arbivir și Arbidol. Cu privire la această situație Theodor Filoș, OLX Business Manager a declarat că

„Au fost 99 de listări de la utilizatori care au încercat să vândă medicamentele Arbidol și Arbivir pe platforma online, în ultima lună, și au fost eliminate imediat.

În astfel de situații, OLX acționeaza pe doua planuri: prevenție – prin comunicarea corespunzatoare a diverselor situații întâlnite pe platformă și reacție – prin blocarea anunțurilor de vânzare de produse ilegale, în acest caz, medicamente neautorizate. Echipele noastre de moderare, antifraudă și asistență pentru clienți lucrează non-stop pentru a ne asigura că românii rămân în siguranță[5]”,

În concluzie se poate afirma că Arbidol este un medicament nesigur, motiv pentru care nu a fost autorizat în spațiul Uniunii Europene. De asemenea oamenii ar trebui să asculte sfaturile specialiștilor și ale medicilor pentru a putea trece prin criza aceasta sanitară fără a-și periclita viața și sănătatea în vreun fel. De asemenea se mai poate afirma și că acțiunile de informare ale unor trusturi de presă sau ale unor entități precum OLX pot ajuta ca societatea să treacă mult mai ușor prin această perioadă deoarece îi ghidează pe oameni la a apela la medicii specialiști.

[1] https://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/riscurile-automedicatiei_14738

[2] https://www.anm.ro/comunicat-de-presa-10-11-2021/

[3]https://adevarul.ro/locale/galati/verdictul-unui-medic-despre-arbidol-tratarea-covid-mai-eficient-e-incercati-apa-sfintita-1_618bbf7d5163ec427164148d/index.html

[4] https://www.facebook.com/capetrei1/posts/6267125840024832

[5] https://adevarul.ro/economie/afaceri/olx-blocheaza-elimina-anunturile-vanzare-medicamentelor-rusesti-arbivir-arbidol-1_618d148d5163ec42716d8d9d/index.html