13 Jan 2021, Autor:

Când vrei să-i răsfeți pe cei dragi cu preparate deosebite sau să-ți impresionezi musafirii cu mâncăruri sau dulciuri delicioase, plantele aromatice ori condimentele sunt unul dintre secretele unui gust irezistibil. Fie că le folosești uscate, sub formă de prafuri sau semințe, fie că le preferi proaspete, vrei să le ai la îndemână oricând. Din această perspectivă, cea mai utilă metodă este să le cultivi chiar tu, în ghivece. Odată ce ai învățat să ai grijă de ele, poți chiar să te lansezi în industria DIY (Do It Yourself) și să-ți deschizi propriul business cu astfel de plante.

În cele ce urmează, afli ce plante aromatice poți cultiva, cu succes în ghiveci, pe balcon, în bucătărie sau în grădină, ce reguli ar fi bine să respecți ca să ai grijă de ele și care sunt beneficiile pe care ele ți le pot aduce. 

Ce plante aromatice poți cultiva, cu succes, în ghiveci

  • Mărar
  • Oregano
  • Cimbru
  • Leuștean
  • Busuioc
  • Pătrunjel
  • Coriandru
  • Rozmarin
  • Tarhon
  • Mentă

Cum îngrijești plantele aromatice la ghiveci – sfaturi utile
Principalele beneficii ale plantelor aromatice la ghiveci

Ce plante aromatice poți cultiva, cu succes, în ghiveci

beneficiile plantelor aromatice

Când vine vorba de amenajarea balconului, a bucătăriei sau dacă vrei să ai o mică grădină în curtea casei, plantele aromatice cultivate la ghiveci sunt o opțiune de luat în seamă, pentru că le ai tot timpul la îndemână și ai și plăcerea de a avea grijă de ele chiar tu. În general, cultivarea plantelor aromatice se realizează prin semănat, despărțirea tufelor și răsaduri. Condițiile de plantare diferă, în funcție de specie, dar de regulă, se referă la câteva aspecte importante, cum ar fi:

  • momentul optim pentru plantare;
  • cerințele de temperatură, apă, lumină;
  • cerințele în ceea ce privește solul.

Din această perspectivă, îți venim în ajutor cu o selecție a celor mai apreciate plante aromatice pe care le poți cultiva cu ușurință în ghiveci. 

Mărar

Cel mai bun moment în care poți semăna mărarul în ghiveci este toamna ori primăvara devreme. Este important să știi că temperatura optimă de dezvoltare este de 16-18°C și că nu este o plantă pretențioasă în ceea ce privește lumina. Totuși, nu pune ghiveciul sau jardiniera în care îl cultivi direct sub soare. Sensibilitatea cea mai mare este față de umiditate. Recomandarea este să nu îl uzi în exces. Totodată, poate fi cultivat pe orice tip de sol.     

👉 AICI gasesti toate ofertele de SEMINTE DE MARAR 

Oregano

Dacă preferi ca fripturile din carne de miel să fie condimentate cu oregano, atunci află că îl poți planta fie prin însămânțare, fie prin lăstari sau butași, cea din urmă fiind și cea mai populară metodă de a-l cultiva. Reține că este o plantă mare iubitoare de lumină, deci ai grijă să așezi ghiveciul într-un loc luminos. De asemenea, ca să te bucuri de prospețimea plantei oregano cât mai mult timp, asigură-i un sol fertil și bine drenat. 

Cimbru

Fasolea cu ciolan afumat și mușchiulețul de vită la cuptor, condimentate cu cimbru, sunt un deliciu pentru toți cei dragi. Și atunci când îl cultivi chiar tu, ai satisfacția deosebită de a tăia crenguțele proaspete oricând dorești. La fel poți proceda cu murăturile, care vor căpăta o aromă unică. Cel mai bun mod de a-l cultiva este prin răsaduri, pe care să le plantezi la sfârșit de martie. Cimbrul iubește căldura și este bine să-l uzi cu moderație. Poate fi cultivat pe toate tipurile de sol, dar sunt preferate cele ușoare, și ai grijă să nu pui ghivecele în locuri umbroase. 

Leuștean

Una dintre cele mai populare plante aromatice pe care o poți cultiva în ghiveci, cu mențiunea că preferă să stea la aer, nu în bucătărie, este leușteanul. Dacă ai grijă cum trebuie de el, poți să te bucuri de aroma frunzelor lui și după 10-15 ani. Îl plantezi primăvara sau toamna, în pământ umed și greu, bogat în substanțe organice și minerale. Este recomandat să alegi ghivecele mari, pentru că se dezvoltă sub formă de tufă și are nevoie de spațiu pentru rădăcinile adânci. 

Busuioc

Dacă optezi pentru busuiocul la ghiveci, atunci cultivă-l prin răsaduri, pe care să le plantezi primăvara. Ia seama că este o plantă care preferă temperaturile ridicate și nu rezistă la ger, prin urmare, iarna va trebui să-l protejezi. Fie îl bagi în casă, la adăpost, fie îl îmbraci în folie. Preferă solurile umede, ușoare. Cel mai bine este să ții ghivecele în care îl plantezi la soare. 

👉 AICI gasesti toate ofertele de SEMINTE DE BUSUIOC

Pătrunjel

Iulie sau august sunt lunile propice semănării pătrunjelului, temperatura optimă pentru ca el să se dezvolte armonios fiind de 20°C. Nu îl uda în exces, pentru că rădăcinile pot putrezi, ține-l la soare și asigură-i un sol compact, bine tasat. Reține că sunt două tipuri principale de pătrunjel: unul pentru rădăcină și unul pentru frunze. Cel potrivit pentru a fi cultivat în ghiveci este cel pentru frunze. 

Coriandru

Coriandrul este una dintre cele mai apreciate plante aromatice, mai ales când vine vorba de prepararea murăturilor sau a salatelor proaspete. Ca să te bucuri de aroma lui irezistibilă, cultivă-l în ghivece așezate la fereastră, pentru că este o plantă care iubește lumina. Totodată, asigură-te că locul în care crește este călduros. Prin urmare, poți să-l pui pe balcon sau în grădină, dar dacă temperaturile scad sub 18°C, este recomandat să-l pui în casă, la adăpost.  

Rozmarin

Înmulțește-l cu ajutorul butașilor, pe care îi ții mai întâi în apă, până vezi că încep să se dezvolte rădăcinile. Nu îl uda în exces și folosește farfuria de drenaj pentru asta, nu rădăcina plantei. Asigură-i un sol afânat și, din când în când, sapă-l ușor de jur împrejurul rădăcinii, pentru ca pământul să nu se taseze. Reține că este o plantă mare iubitoare de lumină. 

Tarhon

O altă plantă-condiment pe care o poți cultiva foarte ușor în ghiveci este tarhonul, înmulțit fie prin semințe, fie prin răsaduri. Este de preferat să-l ții pe balcon sau în grădină, în locuri luminoase. Udă-l moderat și recoltează-i frunzele vara, pentru că atunci au cea mai bună calitate. Le poți usca sau le poți folosi ca atare, în funcție de preferințe. 

Mentă

Folosită deopotrivă la mâncăruri sofisticate, prăjituri, smoothie-uri selecte, dar și ca remediu naturist pentru ameliorarea manifestărilor unor afecțiuni medicale, menta este de departe un condiment care nu ar trebui să lipsească din mica ta grădină de plante aromatice. O poți cultiva în ghiveci fie prin răsaduri, fie prin stoloni, de preferat toamna sau primăvara. Este o plantă care se dezvoltă armonios chiar și în locuri umbroase, pe soluri permeabile și bine drenate. Nu o uda în exces.  

👉 AICI gasesti toate tipurile de STOLONI DE MENTA de care ai nevoie

Cum îngrijești plantele aromatice la ghiveci – sfaturi utile

cum ingrijesti plantele aromatice la ghiveci

Indiferent ce plante aromatice alegi să cultivi la ghiveci, sunt câteva recomandări de care e bine să ții cont pentru a le îngriji corect. Iată care sunt cele mai importante dintre ele: 

  • alege ghivecele potrivite – plantele aromatice nu sunt iubitoare de umezeală în exces; prin urmare, alege ghivecele joase, care permit un drenaj foarte bun; reține că, dacă rădăcinile sunt sufocate de pământ și le uzi prea des, acestea pot putrezi; dacă dorești, în afară de ghivece, le poți planta și în jardiniere, lădițe, sertare vechi reciclate;

👉 AICI gasesti toate tipurile de GHIVECE de care ai nevoie

  • păstrează distanța între plante – inițial, poți semăna mai multe tipuri de semințe sau să plantezi mai multe răsaduri în același ghiveci, dar ai grijă ca, odată ce au răsărit ori încep să se dezvolte, să muți plantele în ghivece separate, ca să aibă loc să crească armonios;
  • obține propriile răsaduri – dacă nu vrei să achiziționezi răsadurile ca atare, poți planta chiar tu semințele în ghivece sau tăvi speciale; ține cont, însă, că va trebui să le ții într-un loc călduros și la lumină;  
  • alege pământul potrivit – în general, plantele aromatice pot fi cultivate pe orice tip de sol, însă este indicat să iei seama la specificul fiecărei specii; informează-te bine înainte, ca să știi ce tip de pământ să folosești pentru ele; de pildă, leușteanul preferă solurile grele și umede (dar adânci), în vreme ce busuiocul se dezvoltă bine pe soluri umede, dar ușoare sau cu textură mijlocie;

👉 AICI gasesti toate tipurile de PAMANT DE FLORI de care ai nevoie

  • tunde-le frecvent – pentru a stimula dezvoltarea frunzelor noi, a ramurilor și pentru ca plantele să înflorească, este important să primească o cantitate de lumină potrivită; în acest sens, este bine să le tunzi din când în când; utilizează foarfecele pentru grădinărit, ca să eviți rănirea plantelor;  

👉 AICI gasesti toate tipurile de FOARFECE DE GRADINA de care ai nevoie

  • nu le uda în exces – după semănat, udă plantele o dată la 3 zile, cu apă la temperatura camerei, pentru ca semințele să nu putrezească. 

Principalele beneficii ale plantelor la ghiveci

plante aromatice

Plantele aromatice sau condimentare sunt cultivate, în special, pentru fructe și semințe și sunt apreciate pentru conținutul lor bogat în uleiuri eterice, care le conferă aroma și gustul inconfundabile. 

Dincolo de acest aspect, ele sunt versatile și pot fi utilizate nu numai în arta culinară, de la mâncăruri și dulciuri delicioase, până la murături irezistibile, ci și în industria cosmetică ori în medicină. 

Prin urmare, cultivarea unor astfel de plante poate fi un business de succes, pentru că ele pot fi valorificate într-o varietate de moduri. Apoi, ele se folosesc tot timpul anului, fie în stare proaspătă, fie uscate.  

Plantele aromatice sunt apreciate pentru gustul irezistibil pe care îl dau mâncărurilor și dulciurilor preparate în casă, dar pot fi folosite și în scop medicinal ori cosmetic. Cultivarea lor la ghiveci nu este foarte complicată, însă, ca să te bucuri de calitățile lor cât mai mult timp, este bine să ții cont de câteva sfaturi utile în ceea ce privește cultivarea și îngrijirea lor, așa cum sunt și cele de mai sus. 

Sursa foto: Shutterstock