16 Mar 2022, Autor:

Zilele au devenit mai lungi, soarele se lasă văzut ceva mai des, iar aerul miroase subtil a primăvară. Chiar dacă încă e frig și uneori mai și fulguiește, iarna își pierde puterea, iar gospodarul din tine simte deja impulsul de a ieși în grădină. Și e foarte bine, căci, o grădină frumoasă trebuie minuțios pregătită, încă din primele zile de primăvară. 

Pregătește-te pe tine

E un foarte bun început să verifici ce ai deja din anii trecuți, ce poate fi refolosit și ce trebuie aruncat, înainte de a face o listă de cumpărături pentru anul care abia începe.

  • Haine pentru grădinărit: munca în grădină este solicitantă și nu tocmai curată, așadar, ai nevoie de haine comode, largi, care să îți permită să te miști în voie și care să fie folosite numai la treabă. În același timp, hainele trebuie să te protejeze adecvat împotriva frigului, umezelii, insectelor, spinilor, așchiilor și, peste câteva săptămâni, împotriva soarelui și a căldurii. 
  • Echipament de protecție pentru grădină: manusile pentru gradina sunt primul lucru care ne vine în minte atunci când vorbim despre echipament de protecție. Uneori, o pereche de ochelari de protecție poate fi și ea necesară. Atunci când stropești pomii, o salopetă pe care să o îmbraci peste hainele de lucru obișnuite poate minimiza contactul cu substanțele chimice. 
  • Accesorii pentru confort: adeseori munca în grădină te obligă să stai aplecat ore în șir sau să stai în genunchi ori pe vine. Câteva accesorii simple te pot proteja eficient împotriva durerilor musculare sau articulare: un taburet mic din plastic și o pernă specială pentru genunchi reprezintă o investiție mică, cu un impact important. 

Pregătește uneltele de grădină

Chiar dacă uneltele tale de gradina sunt depozitate într-un spațiu sigur și adecvat, tot e bine să le supui unui proces de revizie înainte de a avea efectiv nevoie de ele. S-ar putea ca anul trecut să se mai fi stricat câte ceva și să fi rămas nereparat, s-ar putea să fi rătăcit unele accesorii sau poate ai avut nevoie de unelte pe care le-ai împrumutat de prin vecini și pe care ți-ai propus să le achiziționezi și pentru tine. 

De asemenea, este foarte posibil ca grădina ta să se fi mărit între timp și să ai nevoie de unelte care până acum nu ți-au fost necesare. Rezervă-ți timp să cureți, repari, ascuți, ungi, alimentezi, testezi uneltele și aparatele, și cumpără inteligent ceea ce îți lipsește.

Pregatirea solului

Pregătește fertilizanții și amelioratorii pentru sol

Verifică-ți stocurile de substanțe fertilizante, de tratamente pe care știi că intenționezi să le aplici plantelor, astfel încât să eviți să pierzi timpul cu drumuri până la magazin în zilele în care planifici să te dedici treburilor. 

O grădină fertilă are nevoie de azot, potasiu și fosfor. În cazul în care nu vrei să folosești ingrasaminte din comerț, există soluții home-made pentru a îmbogăți solul, trebuie doar să te informezi și să te pregătești din timp să le aplici. 

Pregătește compostul și/sau gunoiul de grajd

Oricât de bun ar fi pământul din grădina ta, primăvara ar trebui să îl îmbogățești cu un strat nutritiv suplimentar. Poate că pregătești propriul compost, și asta e minunat, dar uneori resursele proprii nu sunt suficiente.

Poți cumpăra compost sau gunoi de grajd – nu se folosește niciodată gunoi de grajd proaspăt, deoarece are o aciditate prea mare. Singurul gunoi de grajd care se poate folosi în grădină imediat, fără timp de așteptare, este cel provenit de la iepuri, dar e greu de spus dacă merită să crești iepuri pentru asta. 

Verifică gardurile

Iarna, zăpada, vântul, umezeala afectează de multe ori calitatea și integritatea gardurilor. Sosirea primăverii este un moment foarte potrivit pentru a verifica și repara gardul care asigură limita proprietății. Și dacă tot te ocupi de asta, poți verifica și alte elemente din curte: gărduțuri decorative, borduri, trotuare și așa mai departe. 

Ia în calcul și starea sistemelor de irigatie – dacă nu ai încă, e cazul să le iei în calcul  – sistemul de drenare și colectare a apei de ploaie, starea robinetelor din curte, a furtunurilor și stropitorilor.

Iarna poate avea efecte negative și asupra sistemelor de iluminat sau a traseelor electrice, care trebuie verificate și reparate. 

Inventariază accesoriile pentru grădinărit

Inspectează starea aracilor sau a suporturilor pentru susținerea plantelor, verifică dacă ai accesorii pentru legarea plantelor, numără ghivecele si jardinierele și vezi dacă e necesar să le suplimentezi numărul. În funcție de cum vrei să arate grădina ta și ce anume ar trebui să includă, caută accesorii pentru plantat răsaduri.

Ai planificat spațiul din grădină?

Poate vrei doar să ai o grădină îngrijită, cu gazon uniform. Dar poate dorești să plantezi un nou arbust ornamental, să plantezi flori de-a lungul gardului, să organizezi un colțișor cu hortensii sau să rezervi un mic spațiu grădinii cu legume. Indiferent care este planul tău, el necesită un pic de organizare, astfel încât să profiți la maximum de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Mai ales dacă urmează schimbări importante față de anii trecuți, planificarea spațiului este foarte importantă.

În cazul în care cultivi legume, ai grijă la rotația culturilor. Nu e o idee bună să cultivi aceleași plante, pe aceleași parcele, mereu, deoarece există riscul de răspândire a bolilor sau dăunătorilor. 

Taieri si plantari de primavara

Curățenia în grădină

Chiar dacă ai avut grijă, în toamnă, să nu lași resturi împrăștiate prin grădină, primăvara este nevoie de o curățenie generală. Primul pas este să îndepărtezi plantele care au fost afectate de ger și pietrele, resturile de lemn sau plastic și orice alte gunoaie s-ar mai fi putut aduna peste iarnă. 

Pentru a grebla și a îndepărta resturile vegetale, specialiștii recomandă să aștepți o perioadă de câteva zile în care temperatura depășește 10 grade Celsius, pentru a evita să arunci insectele benefice, ouăle sau larvele lor, care se adăpostesc adeseori în frunzele uscate sau tulpinile mai groase ale plantelor. Cu puțină răbdare, vei avea o mulțime de mici angajați fără plată în grădină, care vor poleniza, vor ține sub control paraziții și vor echilibra în mod natural micuțul vostru ecosistem. 

Pregătește solul

O dată la 3-5 ani, specialiștii recomandă să testezi pământul din grădină pentru a avea o imagine clară asupra nutrienților pe care îi poate furniza plantelor. Dacă solul este deja foarte bogat în fosfor, vei evita să folosești fertilizatori cu conținut mare de fosfor, de pildă. Sau s-ar putea să afli că pământul tău are o reacție alcalină, ceea ce te va face să adaugi substrat acid în jurul plantelor care preferă o aciditate crescută. 

Profită de ninsorile neașteptate de la început de martie și sapă grădina, astfel încât să încorporezi o cantitate cât mai mare de apă în sol, mai ales dacă iarna a fost secetoasă. Urmează afânarea și nivelarea solului sau săparea rădăcinii copacilor, pentru a favoriza menținerea umezelii. 

Programează și efectuează tăierile de primăvară

Tăierile de primăvară urmăresc igienizarea plantelor și stimularea înfloririi sau a fructificării, în funcție de specie. 

  • Tăierea pomilor fructiferi se realizează pentru eliminarea crengilor uscate și pentru dirijarea unei ramificații sănătoase și aerisite. Tunderea copacilor trebuie urmată de tratamente fitosanitare și de aplicarea îngrășămintelor.
  • Tăierea viței-de-vie trebuie precedată de verificarea aracilor. Ea are ca scop menținerea formei butașilor și stimularea producerii de noi lăstari, care vor rodi.
  • Tăierea arbuștilor ornamentali se face pentru întinerire și pentru stimularea înfloririi. În cazul arbuștilor care înfloresc devreme primăvara, tăierile ar trebui efectuate toamna sau în luna februarie. 
  • Tăierea trandafirilor se face mai scurt sau mai lung, în funcție de grosimea și vigoarea ramurilor. Ramurile mai groase de 10 mm se taie la 20-30 cm lungime, ramurile medii se taie la maximum 15 cm lungime, iar ramurile subțiri se tund la doar 6 cm.
  • Tăierea trandafirilor cățărători este nerecomandată, fiind suficientă îndepărtarea ramurilor bolnave sau înghețate. Pe de altă parte, dacă ai o tufă bătrână, poți apela la tăieri pentru a stimula înflorirea pe toată suprafața ei. 

Gazon si gradina cu flori

Plantările de primăvară

Primăvara este momentul potrivit pentru plantare, dar există o mare diferență între ridichi și salata verde, care pot rodi încă din aprilie, și begonii, pe care frigul zilelor mai reci de aprilie le poate omorî. Prin urmare, e nevoie să respecți un calendar al plantărilor.

  • Rasadurile se plantează la început de martie, astfel încât la începutul lui aprilie să poată fi mutate în grădină. Dacă nu ai solar, roșiile, ardeii, vinetele și castraveții tolerează bine temperaturile din aprilie. Tot în a doua lună de primăvară se pot planta dovleceii, cartofii, mazărea târzie și varza.
  • Florile de primăvară și alte flori cu bulbi pot fi plantate în grădină încă de la începutul lui martie, fiind relativ rezistente la frig.
  • Trandafirii se pot planta și primăvara, în martie, cu condiția ca temperaturile să fie pozitive. Este momentul potrivit pentru a dezmușuroi trandafirii mai bătrâni.
  • Zarzavaturile (ridichi, arpagic, pătrunjel, salata verde, morcovii) pot fi plantate chiar înainte de luna aprilie. În aprilie se plantează sfecla roșie.
  • Vita-de-vie se plantează toamna, dar butașii înghețați peste iarnă pot fi înlocuiți și devreme, în martie, când temperaturile sunt pozitive, iar planta nu a intrat încă în faza de vegetație. 
  • Pomii fructiferi se pot planta în martie și aprilie, în funcție de soi.

Grădina de flori

Odată reorganizată grădina, te poți ocupa de zona destinată florilor.

  • Îndepărtează buruienile care încep să răsară în straturile de flori, elimină treptat stratul de mulci apărut în jurul florilor, verifică dacă solul este suficient de bine drenat și sapă un canal de scurgere sau adu pământ suplimentar dacă există probleme. 
  • Poți planta bulbi de crini, dalii, begonii, iriși sau gladiole. Dacă îți cad în mână bulbi de flori de primăvară, îi poți planta și pe ei, dar să nu te aștepți la flori spectaculoase în același an. 
  • Poți sădi plantele cu înflorire vara: panseluțe, petunii, lavandă, flori de piatră și așa mai departe.
  • Replanteză cât mai repede plantele perene ale căror rădăcini sunt expuse la aer.
  • Verifică, îndesește sau înlocuiește gardul viu. Dacă abia acum îl plantezi pentru prima oară, alege cu înțelepciune locul, pentru că e foarte dificil de mutat ulterior. 

Replantarea gazonului

Replantarea gazonului

Dacă ai avut gazon în anii trecuți, e bine să acționezi din primele zile de primăvară ca să te poți bucura de iarbă frumoasă întreaga vară. Odată ce ai greblat bine întreaga curte, amestecă o găleată cu pământ de calitate și semințe de gazon și împrăștie cât mai uniform în întreaga curte. Udați suficient în primele zile, pentru a încuraja germinarea semințelor. Scarificarea gazonului poate fi necesară pentru refacerea porțiunilor afectate și pentru îndepărtarea mușchiului eventual apărut. 

Nu neglija echipamentul sau mobilierul de grădină

Primăvara devreme poți trece în revistă starea mobilierului și accesoriilor de grădină, astfel încât să le poți repara sau înlocui, dacă este cazul. Mobilierul de gradina trebuie curățat înainte de utilizare. Accesoriile din lemn, balustradele metalice, zonele de piatră decorativă trebuie curățate. 

Pregătește-te pentru un îngheț târziu

Vremea este capricioasă primăvara, astfel că nu e exclus ca vreun îngheț surpriză să pună în pericol plantele care au înmugurit deja. Pentru asemenea situații e bine să ai la îndemână materiale textile vechi cu care să acoperi plantele mai sensibile. Atenție: plasticul nu este considerat o soluție adecvată, pentru că exacerbează efectele gerului în zonele în care intră în contact cu mugurii.