08 May 2019, Autor:

Undeva într-o comună din județul Buzău, roți zimțate vechi își trăiesc a doua viață, ca sculpturi industriale. Faceți cunoștință cu Răzvan Ghiță, un designer autodidact.

Deși a terminat facultatea de inginerie alimentară, Răzvan a lucrat ca operator în industria lemnului și, recent, a început să facă balustrade și garduri din fier. Din cauza unei probleme cu spatele, a decis să confecționeze obiecte mai mici: rafturi și mese. Apoi, în toamna anului trecut, și-a găsit adevărata pasiune.

“Am văzut roți zimțate la un centru de colectare a fierului și mi-am amintit că văzusem pe Pinterest niște piese decorative în stil steampunk (n.red: stil de amenajare interioară în care predomină elementele din perioada de început a revoluției industriale: manete, mecanisme de ceas, busole etc.). Și mi-am zis să încerc și eu”, spune el.

steampunk

Omul-orchestră

După ce a creat primele decorațiuni din fier, Răzvan a postat anunțurile pe OLX. “Fiind dintr-o comună, în zona asta nu mă știe nimeni, pentru că eu stau în atelierul meu și lucrez. Tot ce fac vând online și, automat, online înseamnă OLX”.

Zeci de români au cumpărat rafturile, mesele sau sculpturile din fier realizate de Răzvan. Ba chiar în Botoșani există o cafenea decorată aproape în întregime cu lucrările lui. Piesa care s-a bucurat de cel mai mare succes până acum e o chitară metalică decorativă, realizată după chitara din tinerețe a tatălui său.

Tot ce ține de micul lui business e făcut de la zero, fără niciun ajutor. “Atelierul l-am făcut singur, într-o săptămână. E pe structură metalică și l-am proiectat într-un program învățat la facultate. Fac și promovare, fac și pozele, știu și Photoshop, mi-am făcut și logo-ul”, povestește Răzvan.

Nu munca solitară și exclusiv manuală e cea care îi ridică cele mai mari probleme, ci lipsa materiei prime. “Roțile zimțate sunt foarte, foarte greu de găsit. Le iau din centre de reciclare și plătesc fierul cam dublu cât ar trebui, dar asta este. Câteodată găsesc cutii de viteze la service-urile auto, le iau, le sparg, și scot singur roțile zimțate“, povestește el.

Pe viitor, Răzvan spune că nu vrea să se extindă foarte mult. “Probabil o să angajez pe cineva care să-mi spele piesele, dar tot ce ține de creație și de munca brută vreau să fac eu, cât o să pot. Asta dacă mai găsesc roți zimțate!”, râde el. “Dacă nu o mai găsesc, o să mă adaptez și o să fac tot ceva deosebit”.