Vinul fiert este foarte apreciat, mai ales în sezonul rece, motiv pentru care nu prea lipsește din meniu, fie că e vorba de un prânz delicios, fie că vrei să le faci o surpriză deosebită celor dragi, la cină. Pentru ca răsfățul să fie, însă, deplin, e bine să știi care-i sunt secretele, ca să obții cele mai intense arome și mai creative texturi.
În cele ce urmează, te invităm să descoperi câteva rețete pentru cel mai gustos vin fiert pe care să-l prepari în casă, indiferent că e vorba de o simplă plăcere ori de perfecționarea unor tehnici ca să te lansezi în industria DIY (Do It Yourself), cu propriul business de familie.
Rețetă cu vin fiert delicios, cu portocale, cuișoare și anason
Rețetă de vin fiert irezistibil, cu mere și scorțisoară
Rețetă de vin fiert gustos, cu ciocolată și rozmarin
Cum prepari cel mai gustos vin fiert – sfaturi utile
Rețetă de vin fiert delicios, cu portoclae, cuișoare și anason
Unul dintre cele mai populare moduri de a pregăti vinul fiert este să faci o combinație irezistibilă de condimente, cum ar fi anasonul stelat și cuișoarele. Apoi, nu uita că orice astfel de băutură capătă un gust deosebit dacă folosești fructe proaspete, cum sunt citricele. Poți opta pentru portocale, lămâi sau grepfrut și să urmezi pașii de mai jos, ca să prepari un vin fiert ca la carte:
Ingrediente:
- 1 l vin roșu dulce sau demidulce;
- 4 portocale;
- 3-4 bucăți de anason stelat;
- 150 ml rom;
- 2 batoane de scorțișoară;
- 150 ml zahăr tos;
- 30 cuișoare.
Mod de preparare: pune vinul, zahărul și scorțișoara într-un fierbător de vin; spală o portocală, înfige câteva cuișoare aliniate, astfel încât să formezi niște rânduri, și taie portocala în felii nu foarte subțiri; decojește a doua portocală și taie felii; stoarce ultimele două portocale; încălzește puțin sucul de portocale, feliile tăiate, romul, anasonul și cuișoarele rămase (fără să fierbi); toarnă peste compoziție vinul fiert cu scorțișoară; decorează paharele sau cănile cu feliile de portocală și cuișoare.
👉 Descoperă toate ofertele de fierbatoare de vin și bucură-te de savoarea unică a unei băuturi irezistibile.
Rețetă de vin fiert irezistibil, cu mere și scorțisoară
Dacă îți plac merele bine coapte, atunci poți opta pentru prepararea unui vin fiert gustos și cu o textură unică. Nu este recomandat să folosești mere verzi, pentru că acestea sunt prea acide și vor dezechilibra proporția aromelor, așa că optează pentru mere roșii, dulci. Rețeta pe care ți-o propunem în continuare poate fi modificată, după preferințe. Astfel, poți renunța cu totul la citrice sau, în loc de scorțișoară, să folosești păstăi de vanilie. Totodată, pentru o aromă și mai intensă, poți măcina mirodeniile, însă, la final, va trebui să strecori vinul, ca să fie limpede.
Ingrediente:
- 1 l vin roșu dulce;
- 2 mere roșii;
- 1 portocală sau lămâie;
- 2 batoane de scorțișoară;
- 100 g zahăr brun;
- 5-6 steluțe de anason;
- 15-20 cuișoare.
Mod de preparare: pune vinul la fiert cu zahărul și scorțișoara; taie merele felii; procedează la fel cu portocala; nu le curăța de coajă; când vinul începe să fiarbă, adaugă steluțele de anason și cuișoarele și abia la sfârșit pune fructele proaspete și mai fierbe încă 3 minute; stinge focul și lasă vasul acoperit, încă 5 minute; toarnă apoi vinul fiert în pahare sau căni și simte-i savoarea desăvârșită, împreună cu cei dragi.
👉 Descoperă toate ofertele de rasnite de care ai nevoie și dă o aromă unică vinului fiert preparat în casă.
Rețetă de vin fiert gustos, cu ciocolată și rozmarin
Când vrei să aduci la tine în casă rafinamentul din marile restaurante ale lumii, poți face asta inclusiv cu vinul fiert și să alegi varianta cu ciocolată și rozmarin. Tot ce trebuie să faci este să urmezi rețeta de mai jos:
Ingrediente:
- 1 l vin roșu dulce sau demidulce;
- 500 ml apă;
- 500 g zahăr;
- 150 g cacao;
- 3 batoane vanilie;
- 6 bucăți de anason;
- 10 cuișoare;
- 300 g ciocolată neagră, amară;
- 2 portocale;
- 2-3 crenguțe de rozmarin.
Mod de preparare: topește ciocolata; pune într-un vas vinul, cacaua, ciocolata și batoanele de vanilie; lasă compoziția să fiarbă 2-3 minute și ia vasul de pe foc; adaugă anasonul, cuișoarele, rozmarinul și portocalele tăiate felii; pune un capac deasupra și lasă compoziția să se așeze 5 minute; în loc să tai portocala felii, o poți stoarce cu ajutorul unui storcător și să folosești sucul; dacă alegi această variantă, strecoară vinul după ce e gata, ca să rămână limpede și să aibă o textură fină.
👉 Descoperă toate ofertele de storcatoare de fructe și prepară sucuri naturale delicioase, pentru un vin fiert de poveste.
Cum prepari cel mai gustos vin fiert – sfaturi utile
Prepararea vinului fiert în casă nu este deloc dificilă. Totuși, pentru a te asigura că vei obține o băutură reușită, iată care sunt câteva dintre sfaturile utile de care e bine să ții cont:
- alege mirodeniile cu grijă – unul dintre secretele celui mai gustos vin fiert sunt mirodeniile pe care le folosești; reține că unele dintre cele mai bune condimente pentru vinul fiert sunt: scorțișoara, anasonul, cuișoarele, piperul, ienibaharul, vanilia, ardeiul iute;
- înlocuiește fructele cu sucuri – dacă nu ai la îndemână fructe proaspete, nu te descuraja; le poți înlocui cu sucuri naturale de: portocale, lămâie, mere, pere, fructe de pădure, cireșe;
- optează pentru îndulcitorul potrivit – în funcție de preferințe, poți opta pentru zahăr tos alb, miere, zahăr brun sau o combinație de zahăr normal și brun;
- alege vinul cu atenție – cea mai bună variantă este vinul de țară, dar dacă nu ai această posibilitate, recomandarea este să optezi pentru un vin roșu dulce sau demidulce;
- ai grijă la cantități – reține că prea mult zahăr va acoperi aroma naturală a vinului; apoi, chiar dacă îți plac aromele intense, rezumă-te la cel mult 3 condimente;
- atenție la ordinea în care pui ingredientele – toate ingredientele folosite au o aromă intensă și o textură pe măsură; pentru un vin fiert cu un caracter puternic, ordinea în care le utilizezi este esențială, prin urmare, formula ideală este: 1. Fierbe vinul împreună cu zahărul; 2. Pune ingredientele uscate; 3. Cu 2-3 minute înainte de a fi gata, pune fructele proaspete;
- strecoară vinul – mai ales dacă optezi pentru mirodenii măcinate, este foarte important să strecori vinul fiert, cu ajutorul unei site fine, înainte de a-l pune pe masă, și să-l lași să se așeze; altfel, el va fi tulbure și cu o consistență neplăcută.
Cu ingrediente simple și puțin efort, prepararea vinului fiert este o plăcere, mai ales în sezonul rece. Aromele irezistibile de scorțișoară, anason și citrice încântă simțurile și dau oricui energia pozitivă de care are nevoie. Poți combina creativ ingredientele și, dacă te lași inspirat de câteva rețete și sfaturi utile, cum sunt și cele de mai sus, nu ai cum să dai greș, indiferent că ai sau nu experiență în bucătărie.
Sursa foto: Shutterstock