20 Jun 2019, Autor:

Lia Țăranu-Hofnăr este psihoterapeut și lucrează cu copiii cu autism. În timpul liber, creează piese de mobilier care combină esteticul cu utilul și, în același timp, protejează natura.

Cum ajunge un psihoterapeut să facă mobilă? Sună ca începutul unui banc, dar în cazul Liei răspunsul e cu multă îndemânare și pasiune pentru handmade. A început cu linguri din lemn și suporturi de pahare pictate, apoi broderie. „Dar am ajuns în punctul în care latura estetică trebuia să se îmbine cu partea practică, altfel nu aveam pace. Mereu observ ce aruncă alții, de la părți de mobilier, la diverse obiecte mai mici și mă gândesc în ce aș putea transforma acel lucru“, povestește ea.

Preocuparea ei pentru upcycling (n.red: reutilizarea creativă a deșeurilor) și-a găsit răspunsul anul trecut, când Lia a descoperit pe Pinterest taburete realizate din anvelope. Ideea i-a plăcut atât de mult, încât s-a pus imediat pe treabă. A luat o anvelopă aruncată în fața blocului, a spălat-o temeinic în cadă, apoi a început să învețe cum s-o căptușească cu burete, să-i facă husă, capac, să-i pună roți – totul de la zero.

„Nu cunoșteam denumirile materialelor și mergeam prin mercerii să le pipăi și să le învăț după nume. Am avut noroc că multe dintre unelte le avea deja prietenul meu. Am mai cumpărat doar un capsator de tapițerie. Și marele noroc e că am primit o mașină de cusut, pentru că la început coseam totul de mâna“, își amintește ea.

Procesul de învățare a fost lung și dificil, cu atât mai mult cu cât Lia are un job full-time solicitant și nu are la dispoziție decât serile pentru a lucra. Mărturisește însă că prietenul ei, Robert, o ajută, de la partea fizică mai dificilă (înșurubat și găurit placaje) și până la feedback și idei creative. „Uneori glumesc cu prietenul meu și-i spun că ne vedem în atelier, pentru că stăm într-o garsonieră și când mă desfășor cu toate e un adevărat haos“, spune Lia.

A botezat taburetul din cauciuc „rotoman“ (de la otoman și roată), denumire care i-a venit într-un vis. Dincolo de latura estetică, și-a dorit mult ca piesele de mobilier să fie și foarte practice. De aceea, rotomanii au spațiu de depozitare în interior, huse lavabile și rotile, ca să poată fi mutați cu ușurință.

Reacțiile apropiaților la vederea primilor rotomani au convins-o că ar putea încerca să-i facă și pentru alții. „Fratele meu mi-a zis: «Parcă îmi este greu să cred că alea sunt produsele mâinilor tale!»“, își amintește ea zâmbind. Încântată de feedback, și-a făcut cont pe OLX și și-a postat creațiile, iar reacțiile oamenilor i-au dat încredere că e pe calea cea bună.

Pe viitor, Lia speră ca rotomanii să devină o alternativă viabilă atunci când cineva caută o astfel de piesă de mobilier pentru sufragerie sau dormitor: „E un produs fain, durabil și rezistent, are latura aceasta eco-friendly și nu e cu mult diferit față de un taburet clasic. Momentan sunt pași mici, efort, dar și multă plăcere în ceea ce fac“.

Foto rotomani: Octavian Russu-Ioniță