09 Jun 2021, Autor:

Un studiu publicat recent arată că resursele utilizate de oameni au epuizat planeta. Practic, în primele luni ale anului, omenirea consumă toate resursele care ar fi trebuit să ajungă pentru un an întreg. Temperatura medie globală crește de la an la an, iar momentul critic, când efectele încălzirii globale ar putea fi ireversibile, este 2025, spun unele studii recente. Singura soluție pe care o avem este multitudinea de gesturi mici, făcute cu perseverență, în fiecare zi, de fiecare dintre noi, pentru a reduce consumul de resurse.

Cum poate fi rupt un cerc vicios

Ne dă fiori perspectiva unor schimbări radicale, din punct de vedere climatic. Ceea ce putea fi considerat un scenariu SF, până nu demult, devine o realitate pe care o trăim cu toții. Discuțiile liderilor politici despre mediu și strategiile de viitor pot fi cea mai bună soluție ca să schimbăm ceva, până nu va fi prea târziu, la felul în care ne raportăm la resurse, indiferent de forma lor. De aceea, trebuie să acționăm prin gesturi simple și mici, zi de zi. Soluțiile ce reduc risipa de materii prime sunt incredibil de simple, ușor de aplicat, nu ne afectează nivelul de confort, aduc economii la bugetul personal și, cel mai importat, ajuta mediul.

Beneficiile reducerii consumului de resurse sunt multiple:

  • se reduc cantitatea de deșeuri produse și, implicit, nevoia de depozitare a acestora;
  • scade nivelul de poluare și de zgomot;
  • se reduce consumul de energie, necesar pentru fabricarea oricărui produs;
  • scade nevoia de materiale noi; acestea pot fi folosite în scopuri cu grad mai mare de eficiență;
  • crește eficiența agricolă, concomitent cu reducerea cantităților de pesticide și îngrășăminte chimice;
  • sunt conservate resursele vitale (apă, lemn, minerale).

Un alt stil de viață, nu foarte greu de adoptat, poate fi calea prin care fiecare dintre noi poate contribui la ruperea unui cerc vicios, ale cărui efecte ne afectează din ce în ce mai tare și care pun în real pericol viitorul apropiat.

Folosește același lucru de cât mai multe ori

Ceea ce poate fi refolosit, iar și iar, este util și reprezintă o soluție eficientă pentru reducerea consumului de resurse. Utilizarea sacilor de panza și a recipientelor din sticlă, în locul celor din plastic, a acumulatorilor în locul bateriilor, și alegerea, de fiecare dată, a produselor ambalate în metal și carton, în locul celor din plastic, sunt gesturi simple, care, multiplicate de milioane și milioane de ori, vor avea efect.

Principiul de bază este acela de a alege obiecte care pot fi folosite în mod repetat, realizate din materiale ușor de reciclat. Plasticul poate fi reciclat doar parțial, cu mare consum de energie, de puține ori, însă metalul și sticla pot fi reciclate la infinit.

Raportul cost-beneficii

Este simplu de analizat raportul cost-beneficii, atunci când alegi să repari sau să cumperi un produs nou (oricare ar fi el). În cazul electrocasnicelor vechi sau al mașinilor poluante, uneori, este ideală achiziția unui produs nou, mai ales dacă cel vechi este reciclat pentru recuperarea de materiale. Există, însă, și situații în care este mai util și pentru mediu, și pentru bugetul propriu, să reparăm. Aceste demers este util mai ales atunci când este vorba de bunuri de folosință îndelungată, care au deja un bun randament energetic, dar și atunci când reparația este garantată și nu depășește 20% din valoarea unui produs nou echivalent.

Risipa de energie

Elimină risipa de alimente

Aceasta este considerată o problemă globală, ce are un impact negativ extrem asupra mediului. Risipa de alimente implică o serie de costuri pe mai multe planuri, de la producător la transportator, la care se adaugă ambalarea și depozitarea. Nu în ultimul rând, risipa de alimente are ca efect utilizarea la maximum a solului, epuizarea resurselor acestuia și necesitatea de a stimula productivitatea, prin folosirea intensivă a chimicalelor. În plus, mâncarea aruncată înseamnă bani aruncați.

Simpla echilibrare între nevoile reale de consum și cantitatea alimentelor cumpărate poate reduce risipa de alimente. Lista de cumpărături, adaptată la nevoile și stilul alimentar al familiei, pentru un interval de 4-5 zile, în funcție de meniul stabilit, poate elimina complet riscul de a arunca alimente.

Cumpără inteligent

Asta înseamnă a cumpăra produse provenite de la producători cât mai apropiați de domiciliul propriu. Fiecare kilometru în minus pentru transport înseamnă mai puține emisii de gaze, mai puțin combustibil utilizat și, în ansamblu, o economie de resurse.

Cumpără alimente și produse care sunt în sezon. Este o aberație să cumperi căpșuni sau pepeni, în decembrie, după cum este lipsit de sens să cumperi legume și fructe care vin din cealaltă emisferă. Stilul pe care îi au consumatorii este principalul element ce reglează piața, deci alegerile pe care le facem contează.

Această abordare este valabilă atât pentru produsele alimentare, cât și pentru cele de folosință îndelungată, cum ar fi hainele.

Reciclează corect

Reciclarea selectivă poate părea o bătaie de cap, dar beneficiile pe care le aduce sunt imense și merită, pentru că este cea mai eficientă cale prin care se pot recupera materiale. Respectarea unor reguli simple (clătirea recipientelor de plastic și sticlă, dar și a celor din carton – cum sunt cele pentru lapte sau sucuri, scoaterea etichetelor și depozitarea ambalajelor de carton sau hârtie, astfel încât acestea să nu se ude și să nu se păteze cu grăsime) sunt suficiente pentru a recupera plastic, hârtie și carton, dar și ambalaje din metal sau sticlă.

Simplul fapt că din două PET-uri se poate face unul nou, poate înjumătăți, la fiecare refolosire, deșeurile din această categorie.

Dă atenție lucrurilor mici

Bateriile epuizate, becurile și tuburile de neon arse, medicamentele nefolosite sau expirate, conțin substanțe în egală măsură extrem de periculoase pentru mediu, dar și foarte valoroase și rare. În consecință, nu le arunca la gunoi, pentru că se vor pierde și, în final, se vor întoarce la tine, sub formă de elemente toxice, în apă și alimente.

Toate marile magazine au colțuri pentru reciclarea acestora. În felul acesta, se evită pierderea de resurse, iar uneori, poți primi produse noi, în loc.

Reciclare corecta

Cea mai importantă resursă

Apa este considerată a fi una dintre cele mai importante resurse. Aproape 30% din populația planetei nu are acces la apă potabilă. Apa dulce reprezintă doar 3% din apă, restul fiind sărată. A consuma cu discernământ această prețioasă resursă este doar o parte a problemei. Cel mai mare pericol vine din faptul că rezervele de apă dulce sunt încontinuu contaminate și poluate cu metale grele, chimicale și ulei. Uleiul uzat nu este biodegradabil. La contactul cu apa, acesta formează o peliculă care oprește oxigenul să ajungă la viețuitoarele și plantele din apă.

Simplul fapt de a nu mai arunca uleiul folosit în scurgerea de la chiuvetă este o contribuție simplă, care salvează mii și mii de litri de apă dulce de la poluare. Un litru de ulei uzat poluează un milion de litri de apa, adică apa pe care o folosește un om, timp de 14 ani.

Uleiul uzat trebuie colectat în recipiente și apoi reciclat, prin fabricarea de biocombustibili. Este adevărat, sunt foarte puține locurile unde este primit uleiul uzat. O soluție ar fi să-l duci la un service auto sau la unele stații PECO ori în cateva mari magazine, unde primești, la schimb, ulei proaspăt.

Fracțiuni mari de resurse valoroase se pierd, în timpul gestionării deșeurilor și din cauza colectării ineficiente a acestora. Se ajunge la această situație din cauza comportamentului consumatorilor, a unor aspecte legate de piață și nu numai. De aceea, este esențial ca fiecare în parte să facă ceva, pentru a limita risipa de resurse, pentru că fiecare gest contează, dacă este multiplicat de milioane și milioane de ori.

Sursa foto: Shutterstock.com