05 Nov 2020, Autor:

Camera copilului este un spațiu a cărui amenajare trebuie gândită după reguli diferite decât cele aplicate într-o încăpere cu o altă destinație. În primul rând, trebuie să fie în acord cu vârsta celui mic și să-i satisfacă nevoile. Creativitatea părinților joacă un rol important, iar soluțiile pot fi inspirate, utile și mai mult decât prietenoase cu bugetul. Cu puțină imaginație, folosind ideile din acest articol, camera copilului va fi organizată, practică, veselă și primitoare. 

Planificarea și stabilirea obiectivelor
Sfaturi și idei pentru amenajarea camerei copilului, cu un buget redus
Amenajarea în stilul Montessori, cu buget redus

Prin excelență un spațiu multifuncțional, camera copilului este locul perfect pentru idei creative. Obiectivele sunt acelea de a avea un spațiu organizat (jucării, cărți, haine), care să reflecte preocupările lui, de la un hobby la locul destinat studiului, și care să aibă și rolul de dormitor. Toate acestea se pot realiza astfel încât copilul (sau copiii, dacă împart aceeași cameră) să fie încântat și să se simtă confortabil în acest spațiu care-i este destinat. 

Planificarea și stabilirea obiectivelor

O cameră pentru copil trebuie să fie adaptată vârstei lui. Ceea ce se potrivește bebelușului nu mai este util unui copil de 3-5 ani. Nevoile școlarului sunt și ele altele, așa că un copil de 5-12 ani va avea nevoie de o altă amenajare, cu alte funcționalități. De fiecare dată sunt necesare stabilirea obiectivelor și o planificare atentă, care încep cu bugetul pe care îl poți aloca și preferințelor copilului. Trebuie luate în calcul dimensiunea camerei și situația în care spațiul este împărțit de doi copii cu vârste diferite. 

zone de interes in camera copilului

Camera copilului trebuie să fie un spațiu amenajat pe gustul lui, pentru că este locul în care își petrece o parte importantă din timp, fie că se joacă, fie că învață. În consecință, dacă este suficient de mare, ține cont de părerile lui. Pasiunile pe care le are sunt elementele de la care se poate porni în amenajare. 

Este fascinat de dinozauri? Ia în calcul să amenajezi un loc unde aceștia să fie în prim plan: un poster sau câteva jucării care să-i reprezinte. Este pasionat de mașinuțe? Un covor pe care poate organiza curse este soluția perfectă. Căsuța păpușilor este irezistibilă pentru fetițe, iar când este vorba despre școlari, o mică bibliotecă și un colț care să-i îndemne la lectură este mai mult decât potrivit. 

Copiii știu exact ce vor, au mai puține dubii și sunt mai pragmatici decât adulții, așa că nu omite să iei în calcul detaliile care îi plac. Asta înseamnă să alegeți împreună (dacă este suficient de mare pentru asta) culorile, dar și unele detalii ale pieselor de mobilier, precum și elementele de decor ale camerei. Decideți împreună care sunt zonele ce trebuie îmbunătățite sau reorganizate.

Alege mereu soluțiile cele mai simple, pentru că acestea sunt calea sigură pentru a ține sub control dezordinea, inevitabilă, de altfel. În funcție de vârsta copilului, decideți împreună ce păstrați și ce nu mai este de actualitate, de la jucarii și jocuri la haine, cărți și chiar piese de mobilier. Adoptă filosofia „mai puțin este mai mult” și insuflă acest stil și copilului. Negociați cu copilul, dar acceptați compromisul.

camera copilului

Sfaturi și idei pentru amenajarea camerei copilului, cu un buget redus

Am adunat câteva idei simple și extrem de practice care pot actualiza, cu un buget redus, camera copilului. Soluțiile acestea nu sunt costisitoare, dar garantează un rezultat mai mult decât bun, care-l va face pe cel mic să fie mai mult decât fericit cu aspectul camerei lui.

Zugrăvește ca să schimbi aspectul

Printre cele mai simple metode de a împrospăta și a moderniza aspectul unei camere se află schimbarea culorii pereților. Un strat de vopsea proaspătă poate fi o soluție ieftină și, totodată, o modalitate excelentă de a actualiza camera și de a-i oferi o nouă înfățișare, curată și nouă. 

Colorează un perete într-o culoare diferită. Vizual, va mări spațiul și te va ajuta la stabilirea celor trei zone esențiale din cameră (zona de dormit, de lucru sau/și joacă și cea de depozitare). Culoarea acelui perete, distinct, poate să fie nuanța de accent din cameră. Încearcă și o zugraveala în două culori pastelate, pentru fiecare perete. Este o soluție deosebită, fiind potrivită și pentru camerele fetițelor, și pentru cele ale băieților. Sau colorează tavanul într-o culoare închisă. Va da camerei un aer foarte intim și o va face să pară mai mare. Este o varianta care se poate asocia cu o veioză, cu un bec rotativ, care face umbre pe pereți, spre încântarea deplină a copilului. 

Folosește albastru moale, verde crud, tonuri de bronz și gri, care vor da un aer calm și odihnitor, potrivit pentru rolul de dormitor. Culorile deschise și vii, de la alb la crem, de la roz la galben sunt potrivite pentru zona activă a camerei (cea de lucru sau joacă). Poți folosi șabloane, stickere pentru perete sau personajele preferate ale copilului.

Ia în calcul și eventualele transformări viitoare. Ține cont că nuanțele închise sunt mai greu de acoperit, deoarece necesită mai multe straturi de vopsea. 

Stabilește zonele de interes

Camerele copiilor pot fi puțin haotice, pentru că amestecă jocuri, jucării, cărți, haine, colecții. Totul se poate organiza creând „zone”. Orice cameră poate fi organizată în acest fel, chiar și cele de dimensiuni mici. Prin realizarea acestor spații, cu destinație precisă, totul se clarifică. Începe prin a stabili care sunt cele trei sau patru activități importante pe care copilul le face în camera lui (somn, îmbrăcat-dezbrăcat, studiu și școală, joacă). 

spatii de depozitare in camera copilului

Un birou și raftul de cărți sau un corp de tip etajeră ori o bibliotecă, adaptate dimensiunilor camerei și necesităților copilului, formează zona de învățare și studiu. O parte din bibliotecă poate să fie spațiu de depozitare pentru rechizite și jucării. Folosește coșuri și cutii de depozitare, compartimentează rafturile, pentru a-l ajuta să păstreze ordinea.

Un pat și o noptieră (poți folosi în locul ei un scaun sau un taburet vopsit proaspăt ori un otoman îmbrăcat într-o husă colorată) devin zona de dormit, iar un dulap mic, multivalent, cu bară de haine, rafturi și spații deschise, este locul principal de depozitare pentru haine și diverse alte mărunțișuri. Dacă vei alege un scaun de birou ergonomic și o lampă de birou cu braț mobil, se va crea de la sine și un spațiu adecvat lecturii. Covorul și, eventual, alte câteva cutii de depozitare pot forma zona perfectă pentru joacă. 

Spații de depozitare

Soluțiile de depozitare nu trebuie să coste o avere, pentru că există variante extrem de practice și de simple. Iată câteva, pe care părinții le pot face singuri sau împreună cu copilul: 

  • cutiile de depozitare clasice, așezate unele lângă altele sau fixate în perete, unde se pot aduna jucării, rechizite, jocuri; 
  • găleți de plastic, de dimensiune medie, fixate pe un suport și colorate în prealabil, perfecte pentru mărunțișuri și jucării; 
  • modificarea și reconditionarea mobilierului vechi (reparat și vopsit) pot fi variante perfecte pentru depozitarea a numeroase lucruri, de la haine la cărți; 
  • polițe pe perete; 
  • o scară simplă sau dublă ale cărei trepte pot deveni rafturi pentru cărți, rechizite, jucării. 

Mobila veche (sau care nu-și găsește locul în alte locuri din casă) trebuie evaluată cu atenție, pentru că micile trasformări (vopsit, detașatul ușilor și eliminarea sertarelor, modificarea înălțimii picioarelor) o pot face ideală pentru camera copilului. Comodele, mesele simple, dulapurile mici sunt piese de mobilier ideale ce pot fi adaptate pentru camera copilului. 

Nu trebuie și nici nu este recomandat să aglomerezi locul. În camera copilului sunt suficiente piesele de mobilier esențiale.

culori potrivite pentru camera copilului

Investește în piesele importante

Deși este recomandat să reciclezi și să refolosești obiectele de mobilier, sunt și piese esențiale care trebuie să fie noi. Astfel: 

  • salteaua patului trebuie să fie nouă și de calitate, pentru a-i asigura o poziție corectă și un somn sănătos; 
  • scaunul de birou este un alt obiect important, care trebuie să fie perfect adaptat cu înălțimea copilului, având un design ergonomic; 
  • covorul – obligatoriu nou și din materiale naturale, pentru că acesta este spațiul de joacă; 
  • este recomandat să alegi mereu vopseluri de calitate, care să nu conțină substanțe toxice, atât pentru pereți, cât și pentru proiectele DIY pe care le faci. 

Sursele de lumină trebuie alese și ele cu atenție, pentru a fi de calitate și a servi exact scopului pentru care sunt folosite. Lampa de birou trebuie mereu așezată în stânga (sau în dreapta dacă cel mic folosește mâna stângă la scris), iar lumina din tavan trebuie să fie intensă și caldă.

decoratiuni pentru camera copilului

Decorațiunile

Sunt foarte importante și trebuie tratate cu atenție. Folosește postere, dar nu omite nici desenele copilului. Se poate realiza foarte ușor o zonă tip tablă, unde cel mic poate desena, fără probleme și restricții, pe pereți, la propriu. 

Amenajează o zonă cu rame colorate vesel, fixate bine pe perete, care încadrează plăci de plută sau un alt material moale. Aici, copilul își va putea expune desenele, diplomele, lucrările de la școală sau orice altceva dorește. Oferindu-i locul pentru a face asta, ceilalți pereți vor rămâne intacți. 

În cazul în care copilul este colecționar, oferă-i posibilitatea de a-și expune colecția, dacă aceasta se pretează pentru așa ceva. Perdelele, jaluzelele, o plantă și alte detalii decorative (cuvertura, pernele de decor) completează ambianța generală din cameră. 

mobilier pentru camera copilului

Câteva sfaturi în plus

Pentru ca totul să arate ca în reviste, dar fără costuri exagerate, ia în calcul și aceste câteva sfaturi: 

  • alege o culoare dominantă și folosește-o pentru pereți și podele, de preferat, o nuanță deschisă; 
  • folosește o a doua culoare, în contrast cu prima, pentru a vopsi un perete (în cazul în care vrei să faci asta) și una sau două dintre piesele de mobilier ale camerei; 
  • alege covoare și perdele, eventual jaluzele și cuvertura patului care să includă ambele culori folosite pentru pereți; 
  • adaugă perne de decor, huse ori alte textile necesare, care să conțină combinații de culori diverse, dar și cele două nuanțe de bază; 
  • combină culorile închise cu cele deschise; 
  • alege materiale cu texturi diferite, dar cu unitate cromatică; 
  • găsește un element comun, care poate fi reprezentat de culoare sau de unele detalii ale pieselor de mobilier; 
  • evită folosirea multor culori în mod necontrolat, pe ideea că „trebuie să fie vesel”;
  • combină imprimeuri cu forme geometrice (inclusiv în camerele fetițelor) și evită imprimeurile florale sau pe cele copilărești (cu mașinuțe și unicorni, de exemplu), pentru că vor încărca prea mult decorul. 

Nimic nu este exagerat, nici prea mult, nici nepotrivit în camera copilului. Locul va fi perfect pentru el, atâta vreme cât este comod, colorat, vesel, dar în egală măsură simplu și practic. Un sfat foarte bun este acela de a nu pune în camera copilului nimic inutil, care nu servește unui scop clar, în acel moment. 

Ia în calcul vârsta copilului și analizează, cu maximă atenție, tot ceea ce ține de siguranță. Fixează în perete dulapurile, asigură prizele, fereastra și, în funcție de amenajare, fiecare detaliu care ar putea să fie un potențial pericol.

Caută pe OLX piesele de mobilier de care ai nevoie pentru camera copilului tău.

amenajarea in stilul Montessori

Amenajare în stilul Montessori, cu un buget redus

Ce înseamnă stilul Montessori? În primul rând, este parte a filosofiei gândite de Maria Montessori, medic și pedagog italian, care a avut o altă abordare în ceea ce privește educația copiilor în primii ani de viață. Stilul de amenajate este special gândit pentru camerele copiilor de la unu la șapte ani, cu scopul de a le oferi independență, de a-i determina să descopere lumea, fără riscuri în ceea ce privește siguranța și securitatea lor. 

Stilul Montessori încurajează autoeducarea, exprimarea liberă și valorifică potențialul fiecărui copil, stimulandu-i pe cei mici să ia decizii și să învețe prin folosirea simțurilor. Copilul câștigă independență, încredere în sine și înțelege, mai repede și mai bine, lumea în care trăiește. 

Mediul este adaptat la nevoile și dimensiunile lui. Camera amenajată astfel pare una de pitici, în care copilul are acces la orice, pentru că totul este pe dimensiunea lui. 

stilul Montessori

Acest stil de amenajare are câteva caracteristici:

  • se folosesc culori deschise, calde și neutre; 
  • camera este aerisită, aproape minimalistă, având doar piesele de mobilier utile copilului, raportat la vârstă și nimic în plus; 
  • jucăriile sunt puține, eventual sunt schimbate periodic, prin rotație, pentru a-i menține interesul; 
  • se folosesc, pe cât posibil, doar materiale naturale, evitându-se plasticul, inclusiv în ceea ce privește jucăriile; 
  • este încurajată prezența materialelor naturale: frunze, scoici, crengi, nisip, pietre, iar jucăriile trebuie să fie instrumente care să provoace copilului interes (cuburi, de exemplu, pentru construcții, nu construcții gata făcute); 
  • spațiile de depozitare sunt la nivelul copilului, iar acesta are acces la tot ceea ce se află în camera lui: jucării, haine, cărți, pentru a decide singur ce alege (a avea totul la îndemână elimină orice sentiment de frustrare pe motiv că nu este „suficient de mare” pentru a face unele lucruri, iar universul pe dimensiunea copilului îi aduce calm, siguranță și independență);
  • patul este la nivelul podelei sau doar puțin ridicat, pentru ca cel mic să se poată urca și coborî singur, fără niciun risc. 

amenajarea cu buget redus

Stilul Montessori este unul minimalist și se completează pe parcurs cu cele necesare fiecărei etape din viața celui mic, până la vârsta școlară și după, eliminând gradual lucrurile care nu-i mai sunt necesare. 

Se folosesc spații de depozitare deschise, inclusiv pentru haine, pentru că astfel se păstrează ordinea mult mai ușor. Aceasta face ca deprinderile practice să se dobândească facil, dar contribuie și la echilibrul emoțional al copilului. Camera Montessori crește și evoluează împreună cu copilul.

Cum arată o cameră Montessori 

Vopseaua pentru pereți, pardoseala și piesele mari de mobilier trebuie să fie de culoare albă, bej sau gri. Se pot folosi nuanțe dulci de albastru, verde, galben sau tonuri de maro. Nu există particularități de tipul cameră de fată sau de băiat. Culorile blânde focalizează copilul mic către jucării, cărți cu poze și oricare alte detalii colorate. 

Piesele de mobilier sunt minimaliste și se rezumă la strictul necesar: patul la un lat de palmă de podea, un dulap deschis pentru jucării, o masă mică și scaune pe măsura copilului. Toate simple, din lemn, în culori neutre. Ideal este lemnul simplu șlefuit. Țesăturile sunt naturale, din lână și bumbac. Toate trebuie să fie exact pe dimensiunea copilului și perfect accesibile acestuia. 

Se recomanda plantele verzi (sigure) ori un acvariu (cu sistem de protecție) adecvat vârstei. 

Camera este organizată pe zone, este bine luminată, iar decorațiunile sunt sumare sau inexistente. Pereții pot avea decorațiuni – imagini din natură, simple, clare, ori desene atractive, pe care copilul să le înțeleagă. Inclusiv acestea trebuie poziționate astfel încât să fie în raza vizuală a copilului, raportat la înălțimea lui. 

Amenajările pentru camera copilului nu trebuie să fie o provocare pentru bugetul familiei, ci o oportunitate. Există soluții care pot combina creativ piesele noi cu cele vechi, recondiționate și adaptate. Toate cele mai sus sunt o dovadă și, totodată, un impuls pentru a evalua dintr-o altă perspectivă propriile lucruri din casă. Combinate cu elemente noi, vor duce la cele mai bune rezultate. 

Dacă ești interesat să începi revitalizarea obiectelor tale de mobilier, intră pe OLX, unde vei găsi toate instrumentele de lucru de care ai nevoie pentru ca proiectul tău să iasă perfect!

Sursa foto: pexels/shutterstock/unsplash