Mansarda este cu adevărat un loc aparte dintr-o locuință, pentru că, indiferent dacă este transformată în birou, dormitor, sufragerie sau chiar bucătărie, odată ce este amenajată corespunzător, îți poate da senzația că te afli în alt loc și nu în propria casă.
Mansardele au un design aparte, ceea ce înseamnă că poți să fii inovator în amenajare și să te folosești de idei îndrăznețe, pentru ca locul să prindă farmec. Îți prezentăm câteva sfaturi și idei care te vor ajuta să îți amenajezi mansarda într-un mod unic, indiferent că este vorba de bucătărie sau dormitor.
- Amenajare mansardă – sfaturi
- Mansarde amenajate – avantaje și dezavantaje
- Camere mansardate – tip, materiale și stil
- Amenajare mansardă după dimensiune
- Amenajare mansardă în pod existent
Amenajare mansardă – sfaturi
Primul lucru de care trebuie să ții cont, atunci când pornești în amenajarea unei mansarde, este să te gândești în ce scop vei folosi spațiul respectiv. Fiindcă șansele să găsești mobilă exact pe dimensiunile mansardei sunt mici, vei apela la mobilă făcută pe comandă, care să se potrivească exact cu locul tău.
Un alt sfat este să îți organizezi amenajarea după dimensiunile mansardei. Când vrei să cumperi mobila pentru ea, fii atent la înălțimile încăperii. Dacă vrei să o transformi în dormitor, analizează din toate punctele ce pat vrei să ai – măsoară distanța dintre pereți, lungimea totală – să vezi cum îl poziționezi, ca să ai loc să te ridici și să te așezi în voie.
Aplică aceleași sfaturi și dacă vei amenaja o bucătărie sau o sufragerie la mansardă. Gândește-te de două ori, să nu se transforme într-un spațiu prea înghesuit.
Mansarde amenajate – avantaje și dezavantaje
Cu toate că oferă un loc aparte pentru casa ta, o mansardă vine atât cu avantaje, cât și cu dezavantaje.
Avantaje mansardă
Avantajele ce țin de amenajarea unei mansarde sunt nenumărate, pentru că te poți bucura de:
- Lumină naturală – faptul că este amenajată la ultimul etaj al casei sau al blocului îi oferă o lumină naturală, dar și o priveliște minunată. Indiferent dacă ai un dormitor mic la mansardă sau vrei să fie un spațiu pentru birou, te vei bucura de o lumină puternică, ce îți va favoriza productivitatea. Astfel, ai în vedere iluminarea mansardei în funcție de câtă lumină naturală pătrunde în cameră.
- Amenajarea poate fi făcută pe parcurs – dacă ți-ai cumpărat o casă care include și mansardă, nu trebuie să te apuci și de amenajarea ei imediat. Din contră, poți analiza în detaliu cum vrei să arate, ce vei adăposti în ea – poate fi un loc de depozitare pentru haine, un birou, dacă e un spațiu mai mic, sau, dacă beneficiezi de o mansardă mai mare, un adevărat loc de relaxare.
- Izolație termică bună – o locuință cu mansardă dispune de o izolație termică mai bună, pentru că este ca un tampon între acoperișul casei și casă.
Dezavantaje mansardă
Dezavantajele nu sunt la un stadiu care să te împiedice să construiești o mansardă sau să te muți într-una, la bloc. Sunt, de fapt, eventuale riscuri care pot apărea și pe care trebuie să le iei în calcul, de îndată ce visezi la o mansardă.
- Supraîncălzire vara – dispui de lumină naturală, de priveliște frumoasă, însă vara poate fi prea cald, indiferent de modelul de mansardă.
- Posibilitatea de a se infiltra apa – în cazul unor ploi puternice, mansarda este predispusă la infiltrații. Astfel, trebuie să fii foarte atent când o construiești, fiindcă trebuie să apelezi la specialiști în lucrări de hidroizolație.
Camere mansardate – tip, materiale și stil
Interior mansardă – idei
Interiorul mansardei diferă în funcție de preferințele fiecărei persoane. Te poți inspira din diferite modele, ca să transformi o cameră în pod într-o adevărată locuință, cu elemente care să te reprezinte. O mansardă, în primul rând, trebuie să pornească de la plăcerile tale, indiferent că o vei folosi pentru birou, bucătărie, baie living sau un spațiu de depozitare.
Amenajare dormitor mansardă
Dormitorul este un spațiu intim, așa că, dacă ai în gând amenajarea dormitorului din mansardă, planifică atent toate detaliile. Geamurile mari oferă un ambient deosebit pentru dormitorul din mansardă. Finisajele pe care le folosești trebuie să fie în culori deschise și calde. Lemnul montat pe verticală și tapetul în diferite modele și culori sunt opțiuni câștigătoare în amenajarea dormitorului din mansardă. În ce privește pardoseala, poți opta pentru lemn sau parchet stratificat. Lumina artificială din cameră poate fi realizată cu ajutorul lămpilor suspendate sau al lampadarelor cu un design în temă cu întreg dormitorul. Poți să te ajuți și de câteva grinzi în amenajare, care să fie la fel cu mobila din mansardă.
Mobilă mansardă tineret
Pentru adolescenți, camera perfectă este la mansardă, atât pentru că oferă mai multă intimitate, dar și prin prisma amenajării. O mobilă mansardă de tineret trebuie aleasă în funcție de nevoile tinerilor și de așteptările lor. În funcție de cât de mare este mansarda, o poți amenaja inovator, exact cum sunt mansardele din filme. Ține cont să existe și un loc pentru un animal de companie, cu un spațiu doar al lui, undeva lângă pat sau birou, de ce nu? Ca idei amenajare mansardă pentru tineri, poți să arunci un ochi peste tot pe internet. Regula este să folosești mult lemn, să tratezi pereții în culori închise și să optezi pentru un mobilier în forme mai speciale, în funcție de personalitate.
Baie mansardă
Când te gândești să amenajezi o mansardă, automat te mai gândești și la baie mansardă. Astfel, o baie la mansardă se amenajează în funcție de spațiul avut la dispoziție. În cazul unei băi mici, trebuie să te axezi doar pe lucrurile esențiale: un duș, toaletă și o chiuvetă. Atunci când amenajezi baia de la mansardă, pentru ca spațiul să pară mai mare, este bine să te orientezi către transformarea tavanului. Aici, totul ține de inventivitate. Poți pune lumini pe tavan, care să ofere un ambient mult mai special.
Amenajare mansardă lemn
Mansarda rustică, din lemn, este unul dintre cele mai întâlnite tipuri de amenajări pentru mansardă. Într-o astfel de mansardă, poți amplasa un șemineu care să ofere un spațiu cât mai primitor. Lemnul este potrivit când vrei să ai un dormitor sau un living la mansardă. Mirosul de lemn îți poate oferi senzația de natură, copilărie, libertate. Mai mult, o mansardă amenajată în stil rustic te face să te simți că ești undeva departe, nu în propria casă.
Amenajare mansarde cu rigips
Pentru iubitorii tendințelor, pot opta pentru mansarde moderne și stiluri diferite. O cameră de la mansardă, construită după noile trenduri, te face să te simți ca în vacanță. Poți folosi ca material rigipsul, prin îmbinarea materialelor termoizolante, care se pot usca mult mai repede. Astfel, poți aduce mobila imediat după ce echipa de constructie termină tot ceea ce ține de finisaje.
Amenajare mansardă după dimensiune
Una dintre cele mai mari provocări, când vine vorba de amenajarea mansardei, este legată de dimensiunea ei. Dacă, atunci când spațiul îți permite, poți face dintr-o mansardă un loc nemaipomenit, trebuie să te gândești și la ce metode recurgi, când amenajezi o mansardă joasă și îngustă.
- Amenajarea mansardelor mici: când ai un spațiu limitat, este indicat să optezi pentru piese de mobilier care nu ocupă foarte mult spațiu. Dacă ai o mansardă mică, nu e suficient loc pentru un living unde inviți mulți oameni. Astfel, focalizează-te pe propriile nevoi. Transformă mansarda într-un birou. Încearcă să nu încarci spațiul și să nu folosești elemente care nu se potrivesc în design-ul ales. Cu cât este mai încărcat, cu atât va părea mai mic.
- Amenajarea mansardelor mari: visul oricărei persoane este să aibă o mansardă mare, unde să se poată bucura de mult spațiu și de multe idei de amenajare. Este destul de ușor să găsești idei pentru a avea un loc de poveste la mansardă. Poate fi bucătărie cu un living, un dormitor mare cu o baie sau, de ce nu, un întreg spațiu de lucru. Compartimentează mansarda în așa fel încât să aibă mai multe roluri și să te ajute să ai toate lucrurile aproape. Nu pune mult mobilier – oricât de spațioasă este încăperea, păstrează un stil minimalist și adaptat nevoilor.
Amenajare mansardă în pod existent
Dacă locuiești la casă și încă nu ai o mansardă, trebuie neapărat să te gândești la mansardarea podului. Casele cu mansarde la interior au acel ceva aparte, care le face să fie mult mai frumoase atât la interior, cât și la interior.
Începe prin a izola spațiul foarte bine, apoi studiază câteva modele mansarde interior și alege mobilierul mansardei, după spațiul pe care îl ai la dispoziție. Poate deveni o adevărată provocare, dacă nu știi neapărat ce îți dorești de la amenajarea mansardei în podul existent, dar rezultatul te va mulțumi. Caută modalități de amenajări mansardă pe internet, echipe specializate și arhitecți.
Prin urmare, mansarda este un spațiu care îți pune la încercare imaginația și te provoacă să găsești idei noi, pentru a o transforma într-un loc de poveste. Este important să o amenajezi în funcție de nevoile tale și nu doar pentru a avea un spațiu în plus.
Sursa foto: shutterstock.com