Orhideele sunt printre cele mai spectaculoase plante cu flori, ceea ce le și face îndrăgite de către… ei bine, de către toată lumea. În acest articol îți propunem să descoperi mai multe despre orhidee, astfel încât să le poți îngriji adecvat și să te bucuri de frumusețea inflorescențelor.
- Despre orhidee – date generale
- Tipuri de orhidee
- Îngrijirea orhideelor
- Înmulțirea orhideelor
- Udarea orhideelor
- Umiditatea atmosferică și orhideele
- Transplantarea orhideelor
- Înflorirea orhideelor
- Bolile și dăunătorii orhideelor
- Cum alegi corect locul orhideei în casă
- Fertilizarea corectă a orhideelor
- Ce să nu faci când crești o orhidee?
- Curiozități despre orhidee
Despre orhidee – date generale
Încadrată în clasa monocotiledonatelor Liliopsida, genul Asparagales, orhideea a fost inițial cultivată în China. Gingășia și delicatețea ei au cucerit repede inimile vesticilor, astfel că, în timp, a devenit cea mai populară plantă de apartament.
Dacă e să ne referim la orhidee în general, există 900 de genuri și peste 250.000 de specii, ceea ce face ca aceasta să fie cea mai mare familie de plante din lume. Avem și noi specii de orhidee autohtone, 25 de genuri cu 54 de specii, dacă e să fim foarte preciși, dintre care cea mai populară este Papucul doamnei – Cypripedium calceolus.
Orchidaceae-le sunt foarte potrivite pentru apartament, unde unii crescători le consideră a fi foarte rezistente și nepretențioase, cu condiția respectării câtorva reguli de bază. Dendrobium și Oncidium sunt printre cele mai iubite specii, dar niciuna dintre ele nu se compară cu celebra Phalaenopsis, orhideea molie, cea mai îndrăgită dintre ele.
O curiozitate? Orhideele Phalaenopsis sunt considerate un simbol al dragostei și fertilității, motiv pentru care le sunt adesea oferite tinerilor părinți.
Tipuri de orhidee
Într-o familie atât de mare ca cea a orhideelor, există cu siguranță mai mulți reprezentanți de soi. Câțiva dintre cei mai populari sunt:
-
- Orhideea Cattleya are un număr foarte mare de flori care se deschid simultan, de obicei la începutul primăverii. Ele rămân deschise luni la rând, uimind prin culorile vii și proaspete.
- Phaiocalanthe kryptonite este mai puțin pretențioasă decât alte soiuri, necesitând udare moderată pentru a-și păstra cât mai mult timp florile colorate.
- Oncidium crește cel mai bine într-un loc luminos, iar florile sale sunt mai delicate și mai discrete decât ale altor specii.
- Sophrolaeliocattleya este o specie hibridă obținută prin combinarea mai multor soiuri, rezultatul fiind o plantă cu flori foarte frumoase și foarte parfumate, ideale pentru aranjamente florale.
- Ascocenda este un alt soi hibrid, cu flori colorate și contrastante, care înflorește de 2 ori pe an și se laudă cu o durată mare de viață.
- Phalaenopsis este o orhidee de apartament foarte populară, cu o floare care amintește de aspectul unui fluture cu aripi deschise. Deși în mediul natural crește ca plantă parazită pe scoarța copacilor, ea se adaptează de minune în ghiveci, cu condiția respectării câtorva reguli de îngrijire. De aceasta ne vom ocupa în continuare.
Îngrijirea orhideelor
Deși ceva mai pretențioasă decât alte specii care par să supraviețuiască în aproape orice condiții, orhideele sunt considerate ușor de îngrijit, odată ce ai învățat care le sunt cerințele față de mediu. De pildă, în mediul lor natural de viață, orhideele sunt expuse unor mari diferențe de temperatură între zi și noapte. Pentru a imita cât mai bine condițiile pentru care sunt genetic pregătite, plantele ar trebui ținute în locuri unde noaptea e mai rece decât ziua, această variație determinând înflorirea. În dreptul ferestrei e o opțiune bună, dar nu neapărat și pe timp de iarnă sau dacă ai calorifere clasice. În perioada iernii, orhideea se simte cel mai bine la 14-16 grade Celsius, în timp ce vara preferă o temperatură de 22-24 grade Celsius.
Lumina este de asemenea foarte importantă pentru orhidee. Unele specii preferă o orientare către sud sau sud-vest, altele sunt ceva mai timide, dar toate se simt mai bine alături de o perdea care să filtreze puțin din lumina arzătoare a soarelui.
Tăierea tijelor este obligatorie pentru regenerarea plantei și pentru a stimula înflorirea. Odată ce toate florile de pe o tijă au căzut, se așteaptă câteva zile, după care tija veche se taie imediat deasupra nodului 3 de deasupra rădăcinii. Durează 2-3 săptămâni până când începe creșterea unei noi tije, care va înflori și ea, în cele din urmă.
Înmulțirea orhideelor
Există mai multe metode prin care poți înmulți un anumit soi de orhidee, care îți place sau care îi place prietenei tale.
- Înmulțirea prin keiki este cea mai simplă și presupune cel mai mic nivel de efort. Practic, pe planta mamă se dezvoltă noi plante mici, care într-o atmosferă umedă formează rădăcini aeriene. Atunci când rădăcinile sunt suficient de bine dezvoltate, plăntuțele pot fi desprinse de pe tija florală și plantate într-un alt ghiveci.
- Înmulțirea prin butași presupune folosirea de fragmente de tijă care includ 2-3 noduri. Ele generează propriile rădăcini aeriene dacă sunt puse într-un vas cu apă, la lumină și căldură.
- Înmulțirea prin divizarea tufei poate fi aplicată doar la plantele mature care au format minimum 5 alte plante. La momentul mutării plantei într-un alt ghiveci, acești lăstari pot fi desprinși și puși și ei în ghivece separate.
Udarea orhideelor
În ceea ce privește apa, orhideea este un fel de paradox: iubește apa, dar apa în exces este principala cauză pentru care mor orhideele de ghiveci. Așadar, primul pas este să stabilești când e nevoie de o nouă udare și apoi să oferi apă într-un mod adecvat.
Când e nevoie de apă?
- Dacă la introducerea degetului la o adâncime de 2-3 cm în ghiveci, substratul se simte uscat;
- Dacă pe pereții vasului transparent condensul se formează numai în zona fundului ghiveciului;
- Dacă de la udarea anterioară au trecut deja 7-9 zile, caz în care rădăcinile aeriene se degradează și devin susceptibile la boli.
Cum se udă orhideele?
- Se toarnă prin partea de sus a ghiveciului apă până când aceasta începe să curgă pe la baza vasului. Se aruncă toată apa din farfurioară.
- Udarea prin imersie presupune scufundarea ghiveciului într-un vas cu apă, caz în care apa pătrunde prin găurile de la fundul vasului și umezește substratul. Ghiveciul se lasă în apă 10-15 minute, situație care imită ploile tropicale abundente, după care se lasă să se scurgă toată apa în exces. Apa nu trebuie să ajungă la frunze.
Ce fel de apă se folosește?
Ideală este apa de ploaie, dar nu o avem mereu la îndemână, așa că, apa ținută cel puțin 24 de ore într-un vas este suficientă. Foarte importantă este udarea cu apă la temperatura camerei, căci apa mai rece de 10 grade Celsius determină moartea rădăcinilor.
Umiditatea atmosferică și orhideele
Având în vedere mediul natural în care se dezvoltă orhideele, umiditatea atmosferică este foarte importantă pentru ele. Deseori, pentru creșterea umidității relative este suficientă așezarea mai multor plante una lângă cealaltă.
Pentru că umiditatea atmosferică în interiorul apartamentelor, pe timp de iarnă, scade considerabil, se recomandă așezarea, la baza plantelor, a unor tăvițe cu apă, fără ca apa să ajungă la orificiile ghivecelor.
Se poate proceda și la pulverizarea cu apă a plantelor, cu condiția unui spray foarte fin și a unei atenții sporite, pentru a se evita acumularea de apă la baza frunzelor, care putrezesc cu ușurință.
Transplantarea orhideelor
Substratul ideal pentru orhidee este un amestec de scoarță de copac, lemn de ferigă, nisip, cărbune, turbă și plută. Se pot folosi amestecuri complexe disponibile în magazinele de specialitate sau scoarță simplă de copac pentru orhidee.
Ghiveciul pentru orhidee trebuie neapărat să fie unul confecționat din material transparent, pentru că rădăcinile au nevoie de o cantitate mare de lumină.
Transplantarea se realizează obligatoriu o dată la fiecare 1-2 ani, întotdeauna între lunile februarie și august, altminteri nu vor apărea flori în următorul an. Este, de asemenea, perioada în care orhideea se dezvoltă vegetativ, prin creștere și formarea de noi rădăcini, și nu are flori.
Transplantarea presupune curățarea ghiveciului și clătirea rădăcinilor cu apă călduță. Se taie rădăcinile uscate, se elimină bulbii putreziți și tulpinile fără flori.
Plantarea se face la înălțimea anterioară, preferabil într-un substrat nou. Nu trebuie să te sperie îndepărtarea unei mari părți a rădăcinilor, în cazul în care acestea sunt deteriorate.
Înflorirea orhideelor
Orhideele înfloresc de mai multe ori pe an, iar florile durează până la 6 luni. Planta emite tije florale, care formează în vârf un număr relativ mare de flori. Când înflorirea s-a terminat, tija trebuie tăiată, păstrându-se numai 1-2 ochi.
Tăierea tijei stimulează planta să emită o tijă nouă, care va forma, în scurt timp, noi boboci. Dacă dorești să înmulțești planta respectivă, se recomandă amânarea tăierii tijei, pe ea putând apărea mici plante noi.
Bolile și dăunătorii orhideelor
Mediul umed de care orhideea are nevoie periodic o predispune pe aceasta la o serie de boli și dăunători specifici:
- Putregaiurile produse de fungi, care se manifestă prin putrezirea rădăcinilor și prin apariția de pete negre pe partea posterioară a frunzelor;
- Putregaiurile produse de bacterii, care se previn cu ușurință prin udarea corespunzătoare și asigurarea unui mediu bine aerat.
- Dăunătorii cel mai frecvent întâlniți la orhidee sunt afidele, acarienii și păianjenul roșu comun. În cazul în care le observi mișunând pe plantele tale, poți apela la tratamente fitosanitare specifice.
Cum alegi corect locul orhideei în casă
Fiecare tip de orhidee se potrivește unei anumite locuințe – este o atitudine foarte înțeleaptă, care te ajută să ai în casă plante fericite și pline de flori.
Temperatura pe care o poți asigura este primul element de care trebuie să ții cont. Toate orhideele necesită temperaturi de noapte controlate, dar există specii cu creștere la temperatură moderată sau scăzută. Nu pierde din vedere că unele specii pot crește la dimensiuni destul de mari și necesită un spațiu pe măsură, în care să se desfășoare în voie și să fie bine ventilate.
Dacă optezi pentru clasica Phalaenopsis, un pervaz este suficient. Dacă preferi orhideea Cattleya, trebuie să fii pregătit psihic pentru o singură înflorire, primăvara sau toamna, și să fii dispus să îi oferi un spațiu foarte bine luminat. Dendrobium are nevoie de temperatură scăzută pe timp de noapte, ca să poată forma florile albe; uneori, e nevoie de temperaturi apropiate de cea de îngheț. Paphiopedilum caută lumină din abundență, dar nu suportă să fie atinsă direct de lumina soarelui. Cymbidium iubește temperaturile scăzute, dar o vei găsi greu sub formă de plantă de apartament.
Fertilizarea corectă a orhideelor
Recomandarea standard este ca fertilizarea orhideelor să se facă o dată pe săptămână în perioada de creștere, iar pe timp de iarnă să se ia pauză de la suplimentarea nutritivă a substratului. Alți specialiști recomandă fertilizare mai rară, o dată la 14-21 de zile, pentru a evita suprasolicitarea și epuizarea plantei.
Îngrășămintele speciale pentru orhidee trebuie să conțină azot, fosfor și potasiu, dar soluțiile mai bogate în azot sunt utile în perioada de dezvoltare a rădăcinilor și ramurilor noi, iar cele bogate în fosfor și potasiu sunt recomandate în restul timpului.
Ce să nu faci când crești o orhidee?
Există o serie de lucruri pe care nu ar trebui să le faci niciodată atunci când îngrijești orhidee:
- Nu se udă de deasupra pentru a nu rămâne apă pe flori sau pe frunze.
- Nu se lasă apă în farfuria ghiveciului.
- Nu se udă cu apă rece, rădăcinile sunt foarte sensibile.
- Nu se separă pseudobulbii deoarece ei sunt adevărate depozite de energie și nutrienți.
- Nu se lasă în bătaia directă a soarelui, căci frunzele sunt sensibile și se ard ușor.
- Nu se taie niciodată rădăcinile aeriene, e normal să crească și să se extindă prin aer.
Curiozități despre orhidee
Orhideele sunt, cu siguranță, specii deosebite de plante, care i-au fascinat pe oameni de mult timp. Dar există câteva curiozități legate de ele care te vor lăsa cu gura căscată:
- Când convingi orhideea că trăiește la tropice, ea va înflori mai des, mai mult și mai frumos. O variație de temperatură de minimum 10 grade între noapte și zi generează cele mai frumoase flori.
- Unele specii de orhidee au dimensiunile unei monede, iar altele cântăresc câteva sute de grame. Grammatophyllum speciosum poate ajunge la 2,5 metri înălțime și este considerată cea mai mare orhidee din lume. Platystele jungermannioides este cea mai mică din lume și crește doar 2 mm.
- În natură, orhideele pot crește grupat, formând grupuri gigantice care cântăresc până la o tonă.
- Deși există atât de multe specii și soiuri de orhidee, florile au ceva în comun: simetria pe lungime.
- Toate orhideele sunt fie epifite, fie parazite, crescând în copaci, niciodată pe sol.
- Unele specii de orhidee pot trăi peste 100 de ani.
- Păstaia de vanilie este o specie de orhidee.
- Orhideele există de peste 100 de milioane de ani, de dinainte de separarea continentelor.
https://www.horticultorul.ro/flori-de-apartament-gradina/orhideele/
https://www.decodays.ro/post/ingrijire-orhidee-inmultire-boli-ingrijire
https://gradinamax.ro/articles/orhideea-de-apartament-sfaturi-de-ingrijire
https://blog.secretgarden.ro/genul-phalaenopsis/
Sursă foto: Shutterstock