18 Nov 2021, Autor:

Amenințările legate de siguranța pe internet sunt în creștere în România. Una dintre cele mai comune metode de furt pe internet se numește Phishing. Poate viza pe oricine și poate avea loc prin diverse metode și căi, inclusiv un e-mail, un SMS, un contact direct pe rețelele de socializare sau chiar apeluri în numele unei bănci sau instituții.

Testează-ți cunoștințele despre siguranța pe internet cu ajutorul acestui chestionar


Vezi cum îți poți îmbunătăți scorul la acest chestionar și cum poți evita înșelătoriile online:

#1 Chiar știi cu adevărat ce înseamnă o parolă „puternică”?

O parolă puternică oferă protecție esențială împotriva fraudelor financiare și a furtului de identitate. Una dintre metodele cele mai folosite de hackeri pentru a pătrunde în computere este pur și simplu… „ghicirea” parolelor.Parolele simple și utilizate la scară largă (cum ar fi cele care includ numele utilizatorului sau data nașterii) permit atacatorilor să obțină accesul și controlul asupra unui dispozitiv.

Folosește parole diferite pentru fiecare cont important, cum ar fi OLX, adresa de e-mail și banca. Nu ar trebui să folosești parole care sunt ușor de ghicit, cum ar fi qwerty123 sau 123456, nici parole care au fost folosite anterior pentru alte conturi.O parolă puternică trebuie să conțină: 8 sau mai multe caractere; Cel puțin o literă mare; cel puțin o literă mică; cel puțin o cifră.

#2 Știi ce fel de date nu ar trebui niciodată să împărtășești?

Există un set de date care sunt personale și netransferabile prin căi digitale, chiar și către familie și prieteni. Rețelele sociale și tranzacțiile online au făcut schimbul de date mult mai ușor. Dar există un pericol real ca aceste informații să cadă în mâinile greșite. Pare evident că date precum IBAN-ul sau PIN-ul nu ar trebui împărtășite online, dar 93% dintre oameni recunosc că au făcut-o deja. Tendința este chiar mai gravă în rândul tinerilor.

Dacă primești bani, alege întotdeauna opțiunea transfer bancar sau ramburs la livrare. Nu împărtăși niciodată detaliile cardului tău de credit, cum ar fi numărul, data de expirare sau CVV-ul.

#3 Știi cum să identifici site-urile frauduloase online?

Cumpărăturile pe site-uri frauduloase pot duce la furtul informațiilor personale și financiare sau la infectarea dispozitivului cu un virus sau malware. A ști cum să detectezi frauda este esențial și poate fi chiar ușor dacă știi unde să te uiți.Începe prin a verifica numele domeniului.

Un truc favorit al hackerilor este să creeze site-uri web cu adrese care le imită pe cele ale unor mărci sau companii mari, precum Yah00.com sau OLX.net. Hackerii spun că oamenii citesc rapid numele de domeniu, deci se merită să verifici bara de adrese ori de câte ori ești redirecționat către un site web de pe altă pagină.

#4 Știi ce fel de rețele poți accesa în siguranță?

Nu toate rețelele Wi-Fi sunt la fel. Dacă acorzi atenție când te conectezi, apare un mesaj care spune dacă rețeaua este publică sau privată. Această informație, care poate să nu pară importantă la prima vedere, face toată diferența din perspectiva securității pe internet.

În rețelele Wi-Fi publice, alți utilizatori pot vedea informațiile confidențiale pe care le trimiți. Acest lucru se poate întâmpla dacă folosești informațiile personale de conectare atunci când te conectezi la o rețea Wi-Fi publică.

#5 Știi cum să verifici dacă un link este sigur?

Http, Https, htp – atât de multe „t-uri” și „p-uri” pot fi confuze pentru un utilizator obișnuit, iar hackerii profită de această complexitate. Unele link-uri sunt sigure, altele nu.

Primul lucru pe care ar trebui să-l cauți pe un site web este „https: //” de la începutul adresei. „S” din „https://“ înseamnă Sigur și indică faptul că site-ul web folosește criptare pentru a transfera date, protejându-le de hackeri. „https://“ este standardul de aur pentru securitatea online. Confirmă întotdeauna că conexiunea ta la site este sigură. Caută o pictogramă mică a unui lacăt în bara de adrese.

#6 Știi ce este autentificarea în doi pași și pentru ce a fost făcută?

Autentificarea în doi pași este un proces de securitate în care utilizatorii furnizează doi factori de autentificare diferiți pentru a-și verifica identitatea.Această caracteristică protejează acreditările utilizatorului și oferă un nivel mai ridicat de securitate decât metodele de autentificare care se bazează pe un singur factor, în care utilizatorul oferă doar o singură informație – de obicei o parolă sau un cod.

Metodele de verificare în doi pași se bazează pe faptul că un utilizator oferă o parolă ca prim factor și apoi un al doilea factor diferit – cum ar fi un SMS cu cod unic.Cei doi pași adaugă un nivel suplimentar de securitate procesului de autentificare, făcând mai dificil pentru atacatori să obțină accesul la dispozitive sau la conturi online. Chiar dacă parola victimei este compromisă, nu este suficient că să poată trece autentificarea.

Majoritatea conturilor sunt protejate prin parolă. Prin configurarea autentificării în doi pași, creezi o barieră împotriva fraudei.

#7 Ești suspicios în privința ofertelor prea bune?

Cu toții iubim o afacere bună, un preț atractiv, o oportunitate de neratat. Problema este că hackerii știu asta și profită de entuziasmul cumpărătorilor pentru a-i păcăli să ofere informații confidențiale.Dacă te uiți la o ofertă care este prea bună pentru a fi adevărată, probabil că așa și e. Dacă prețul este mult mai mic decât concurența, verifică întotdeauna dacă magazinul este de încredere. Vizitează site-ul web și rețelele sociale. Dacă nu găsești nimic, intră la bănuieli.

Siguranța pe internet este responsabilitatea tuturor, o misiune de zi cu zi și o provocare care necesită atenție față de fiecare cale de comunicare.

Rămâi pe fază și dacă ai nevoie de mai mult ajutor, vizitează pagina OLX Security.