Datorită structurii sale moleculare, apa este bună la absorbția multor otrăvuri și componente nedorite. Ca urmare, trebuie să asigurăm o îngrijire specială a apei pe care o bem zilnic.
Achiziționarea unui filtru de apă poate părea redundantă, având în vedere că miliarde de oameni beau apă nefiltrată în fiecare zi. Cu toate acestea, sistemele multor oameni sunt obișnuite cu otrăvurile din apa lor. Astfel, au un impact mai mic asupra oamenilor care o beau. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că poluanții nu se vor acumula în timp. În plus, filtrele de apă sunt adesea sofisticate și dificil de înțeles. Drept urmare, am subliniat elementele de bază ale filtrării apei și zece dintre cele mai comune tipuri de filtre de apă.
Filtrarea
Filtrele de apă rezidențiale pot utiliza metode fizice, chimice sau biologice pentru a reduce sau îndepărta impuritățile din apa care intră într-o reședință. Materialul de filtrare fizic este cel mai frecvent utilizat în filtrele de apă rezidențiale. Aceasta înseamnă că apa contaminată este trecută printr-un mediu fizic care absoarbe, reține sau previne impuritățile.
Contaminanții apei includ lichide, gaze și particule dizolvate și în suspensie. Nu orice filtru este eficient împotriva oricărui tip de poluanți. Deși o tehnologie de filtrare poate avea un succes deosebit împotriva anumitor contaminanți, cum ar fi protozoarele sau bacteriile, este posibil să nu fie la fel de bună la îndepărtarea substanțelor chimice.
Tipuri de Filtre de Apă
-
Filtrul de Apă de Blat
Filtrele de apă de blat sunt niște dispozitive care se conectează la robinet și purifică apa fără a fi nevoie de instalații sanitare noi. De obicei au propriile robinete și, după cum sugerează și numele, ar trebui să le așezi lângă robinetul de pe blat.
Filtrele de apă de blat sunt disponibile în configurații cu o singură sau mai multe trepte. Un filtru avansat are mai mult de un filtru, ceea ce înseamnă că sunt îndepărtate mai multe impurități, ocupând mai mult spațiu.
Filtrele de robinet sunt mici dispozitive pe care le instalați direct în robinetul chiuvetei și au un buton pentru a controla dacă apa trece sau nu prin filtru. Îl poți rula drept fără a-l filtra sau „forța” să treacă prin robinet pentru a obține apă curată, care este perfectă pentru băut și gătit.
Un sistem de filtrare sub chiuvetă se conectează direct la conducta principală de apă, este instalat sub chiuvetă și, de obicei, vine cu propriul robinet, care ar trebui să fie poziționat pe blatul de lângă robinetul principal.
La fel ca filtrele de apă de blat, filtrele de apă de sub chiuvetă vin în configurații cu o singură
sau mai multe trepte. Filtrele cu mai multe etape sunt mai puternice, deoarece puteți combina mai multe filtre pentru a elimina orice impuritate din apă, dar ocupă mai mult spațiu.
Un sistem de osmoză inversă este un sistem de filtrare care utilizează membrane semi-permeabile pentru a filtra diferiți poluanți, minerale, pesticide și componente anorganice, oferindu-vă apă pură.
Deoarece membranele sunt delicate, aceste sisteme includ adesea filtre, inclusiv unele prefiltre care îndepărtează particulele mari și clorul pentru a evita deteriorarea membranelor și prelungirea duratei de viață a sistemului RO.
Deoarece procesul RO este puțin lent, sistemul include un rezervor de apă sub presiune pentru a stoca apa filtrată pentru o utilizare ulterioară.
-
Ulcior cu Filtru de Apă
Un ulcior cu filtru de apă este un ulcior cu un singur filtru încorporat pentru a asigura o filtrare simplă înainte de a bea apa. De obicei, are un filtru de cărbune activ sau un filtru de mediu mixt (care include un filtru de sedimente și un filtru de cărbune activ) în mijlocul jumătății superioare. Turnați apa filtrată, care curge apoi în jumătatea inferioară a ulciorului.
Datorită capacității sale limitate, este folosit în principal pentru băut și gătit, dar poate fi folosit și pentru a obține apă curată pentru activități în aer liber.
Deoarece este mic și portabil, îl puteți păstra la frigider pentru a avea apă rece oricând doriți.
-
Sticlă cu filtru de apă
O sticlă cu filtru de apă este o sticlă care conține un filtru încorporat, care purifică apa înainte de a o bea. Are o capacitate mică, dar este o opțiune bună pentru a furniza apă curată oriunde trebuie să mergeți.
-
Distilator de apă
Un distilator de apă este un mecanism care distilează apa, încălzind-o mai întâi până la punctul de fierbere (212 oF, 100oC), apoi captând aburul și răcindu-l pentru a obține apă distilată. Contaminanții, germenii și unele minerale sunt lăsate în urmă în această procedură, deoarece punctele lor de fierbere sunt mai semnificative decât punctul de fierbere al apei.
Deoarece compușii organici volatili (COV) cu temperaturi de fierbere mai mici de 100oC ar fierbe și se vor transforma în abur înainte de apă, sunt eliminați.
-
Lonizator de apă
Ionizatoarele de apă, cunoscute și sub numele de ionizatoare alcaline, folosesc electroliza apei pentru a produce apă alcalină ionizată antioxidantă pentru băut. Totuși, ele pot produce și apă acidă ionizată oxidantă pentru alte scopuri, cum ar fi curățarea.
Dacă folosești apă acidă acasă, un ionizator de apă este o opțiune bună pentru tine. În plus, acest instrument vă permite să modificați pH-ul apei la nivelul dorit.
-
Filtru de apă UV
Un filtru UV trece apa printr-o porțiune cu lumină UV, care ucide celulele microorganismelor, eliminând virușii, bacteriile, protozoarele și alți agenți patogeni. Această metodă elimină până la 99,99 la sută din poluanții microbiologici din apă.
-
Filtru de apă gravitațional
Acesta este un filtru în care turnați apă în zona recipientului, care este ulterior filtrată și trimisă în zona de colectare, unde este gata de băut. După cum sugerează și numele, gravitația face ca apa să curgă de sus în jos, trecând prin filtru.
Concluzie
Există numeroase alternative de filtre de apă pe piață, ceea ce face dificilă determinarea celei mai bune soluții pentru dvs. Cele mai răspândite două tipuri de sisteme de filtrare rezidențiale folosesc osmoză inversă sau filtre cu cărbune activ. Ambele tehnici sunt excelente pentru eliminarea contaminanților; cu toate acestea, tipul de contaminanți pe care îi eliberează diferă. Ca rezultat, multe sisteme de filtrare combină ambele procese de filtrare pentru a oferi o gamă largă de eliminare a contaminanților. Multe sisteme RO, de exemplu, conțin filtre pre și post-filtre, dintre care cel puțin unul folosește cărbune activ pentru a ajuta sistemul în îndepărtarea poluanților care nu sunt absorbiți de osmoza inversă.
Cu toate acestea, acum că ați învățat despre diferitele tipuri de filtre de apă, îl veți putea selecta pe cel mai potrivit pentru dvs. Luați în considerare preferințele și circumstanțele dvs. personale atunci când alegeți un tip de filtru de apă care vă va oferi apă curată și pură.