23 Dec 2021, Autor:

Apariția televizoarelor inteligente a modificat radical concepția despre ceea ce poate oferi televiziunea. Serviciile de streaming și capacitatea dispozitivelor din noile generații de a se conecta la rețeaua de internet de tip wireless din locuință au transformat televizorul și i-au oferit funcții noi. Astfel, poți vedea (aproape) orice film sau emisiune, la orice oră îți convine, sau te poți juca ori răsfoi albumul virtual cu fotografii de familie. Aplicațiile compatibile cu un TV smart adaptează dispozitivul și îl transformă într-un centru de entertainment.  

Câteva aspecte tehnice importante

La achiziția unui televizor inteligent, pe lângă detaliile referitoare la performanțele aparatului, este important să iei în calcul și sistemul de operare al acestuia. Producătorii televizoarelor inteligente, din gama celor de top, aleg varianta unor sisteme de operare proprii. 

Cei mai mulți utilizează Android, în timp ce producătorii mai mici optează pentru variante de Android, cu diferite limitări sau alternative simple și ieftine, de tipul sistemelor de operare Roku, dar sunt și producători de marcă, ce au variante proprii de tipul Tizen OS și WebOS. Fiecare dintre acestea are o serie de caracteristici. 

  1. Android TV este unul dintre cele mai populare sisteme de operare, este dezvoltat de Google pentru televizoare inteligente, playere media digitale, set-top box și soundbar-uri. Are o interfață compatibilă cu Google Play Store și cu o multitudine de aplicații și servicii media, integrate cu alte tehnologii Google. Platforma a fost adoptată de către companii precum Sony, Philips, Panasonic și Sharp, precum și de furnizori de televiziune IPTV. 
  2. WebOS este un sistem de operare pentru televizoare inteligente, bazat pe Linux, fiind folosit de televizoarele LG. Are o interfață intuitivă, suport software pentru toate serviciile de conținut video și audio importante și se poate conecta cu toate dispozitivele periferice prin bluetooth, cum ar fi căștile, smartphone-ul sau chiar difuzoarele fără fir. Este compatibil cu unele aplicații live și are galerie de imagini și suport pentru redare video. WebOS este apreciat ca fiind unul dintre cele mai rapide sisteme de operare pentru televizoare. 
  3. Tizen este sistemul instalat pe televizoarele smart, produse de Samsung, și poate fi considerat lider de piață, cu o cotă, în 2020, de 12,7%, față de 5,9% pentru Android. Tizen este dezvoltat de Samsung și Intel, este un sistem open-source bazat pe Linux, care poate suporta smartphone-uri, tablete, laptopuri si PC-uri. Este mai rapid decât Androidul, dar are câteva minusuri în ceea ce privește aplicațiile destinate jocurilor. Beneficiază de suport din partea serviciilor de streaming, este prietenos și intuitiv. 
  4. Roku este un sistem de operare foarte bine pus la punct, cu o interfață foarte simplă. Acesta este disponibil pe televizoare de la producători precum Sharp, TCL, Hisense și chiar pe câteva modele Philips și oferă acces la o selecție largă de aplicații uzuale. Este unul dintre sistemele de operare care primesc actualizări des, cu scopul de a adăuga funcționalități noi.
  5. Brandurile cu prețuri accesibile utilizează ca sistem de operare Android fără servicii Google. Astfel, unele sunt echipate cu aplicații preinstalate și au accesul limitat în magazinele de aplicații, dar au deschidere la toate aplicațiile importante, deși stau mai slab la capitolul actualizărilor de software pe termen lung. Astfel, dacă o aplicație necesită o versiune mai nouă a sistemului de operare, este posibil ca, deși a putut fi utilizată, de la un moment dat încolo, să devină indisponibilă și să nu mai poată fi rulată pe TV-ul pe care îl utilizezi.

Alegerea sistemului de operare ideal pentru tine trebuie să țină cont de: 

  • necesitățile și așteptările pe care le ai de la smart TV, astfel că este util să te gândești foarte bine care sunt acestea, înainte de a alege marca și sistemul de operare; 
  • ia în calcul și compatibilitățile dintre TV și alte dispozitive electronice pe care deja le ai; 
  • majoritatea televizoarelor smart vin cu principalele aplicații gata instalate, așa că verifică atent care sunt acestea, dacă te mulțumesc sau nu; 
  • televizoarele trebuie achiziționate din locuri sigure, OLX fiind unul dintre acestea, dat fiind faptul că există filtre de siguranță, care garantează calitatea produselor. 

Servicii de streaming

Cele mai bune aplicații

Fiecare nouă aplicație instalată pe televizorul smart oferă utilizatorilor o nouă sursă de distracții, indiferent că este vorba despre jocuri, filme (de toate tipurile, inclusiv animație) saui informații. Unele aplicații, considerate cele mai utilizate, sunt deja instalate. Accesul la conținutul oferit de acestea se poate face la liber, fără o taxă lunară, dar includ calupuri publicitare, în timp ce altele implică plata unui abonament lunar, putând fi vizionate fără publicitate. 

YouTube TV 

Este printre cele mai utilizate aplicații, fiind preinstalat. Conținutul de materiale video este, practic, infinit: de la clipuri amuzante cu pisici până la skateboarding și filme artistice, documentare, reality TV. Poate fi utilizat gratuit sau prin abonament. Diferența între o variantă și alta o reprezintă calupurile publicitare. Poți opta pentru variantele Family și Student, YouTube Premium, Originals și Music (costurile abonamentului încep de la un maxim de 26 lei/luna).

Deși o bună parte din conținut este realizat de amatori, creatorii folosesc personal profesionist pentru producțiile video, iar calitatea materialelor este din ce în ce mai ridicată. Este specific pentru YouTube faptul că se adresează tuturor, inclusiv publicului de nișă, și răspunde tuturor intereselor posibile, de la frumusețe și modă până la jocuri video.

YouTube oferă, de asemenea, filme complete care pot fi închiriate pentru 30 de zile sau cumpărate direct și stocate în arhiva personală, pe care o poți alcătui tot cu ajutorul unei aplicații. 

Spotify

Este o aplicație pe principiul streaming, dedicată muzicii. Funcționează cu liste de redare și bibliotecă și conține peste 40 de milioane de melodii, mii de piese noi fiind adăugate zilnic, ceea ce face ca Spotify să fie cel mai mare serviciu de streaming muzical.

Spotify poate fi accesat de pe orice dispozitiv – telefon, computer, tabletă și TV smart. Aplicația permite să vezi colecțiile prietenilor, artiștilor și celebrităților. Spotify poate fi ascultat gratuit, cu reclame sau cu abonament, fără calupuri publicitare. Există mai multe variante de abonament, inclusiv unele dedicate studenților, cu tarif redus (costurile abonamentului sunt stabilite în euro și încep de la 4,99 euro/lună). 

Netflix 

Aplicația, de cele mai multe ori, preinstalată, poate fi accesată pe baza unui abonament lunar și este una dintre cele mai utilizate platforme de streaming video. Este limitat numărul de dispozitive pe care poate rula, iar conținutul diferă substanțial de la țară la țară. Cu toate acestea, are o selecție impresionantă de emisiuni TV, documentare, seriale și filme artistice.  Netflix investește, de asemenea, foarte mult în propriile sale producții exclusive.

Are o interfață intuitivă, simplă și foarte plăcută. Abonamentul se plătește în euro, variază în funcție de numărul dispozitivelor pe care poate rula, iar serviciul de asistență este unul dintre cele mai bune și eficiente. 

Aplicația este compatibilă cu toate sistemele de operare ale televizoarelor smart (costurile abonamentului încep de la 9,99 euro/lună). 

HBO GO

Este al doilea cel mai utilizat serviciu de streaming video din România. Aplicația poate fi achiziționată direct de pe hbogo.ro sau prin operatorii autorizați, care oferă acces nelimitat la HBO GO de pe computer, mobil, tabletă și alte dispozitive smart. Cu HBO GO, poți urmări seriale originale produse de HBO, blockbustere, comedii, documentare și alte programe speciale – oricând și oriunde dorești, pe teritoriul României. 

HBO GO acceptă o serie de modele Smart TV-uri Android, care funcționează cu Android TV versiunea 7.0 sau cu una apărută după aceasta. Funcționează optim cu OS 8.0. Există și dispozitive unde aplicația rulează cu dificultate, se încarcă mai greu sau are hibe de funcționare. Deși s-ar putea ca aplicația HBO GO să poată fi descărcată și pe dispozitivele clasificate ca incompatibile, HBO nu oferă suport tehnic pentru acestea. Abonamentul este gratuit pentru cei care au inclus în schema de programe pe cablu HBO, iar pentru cei care aleg doar varianta streaming tariful este de 3,99 euro/lună.   

Trebuie menționat că, din 2022, va fi accesibilă și aplicația HBO Max, prin magazinele de aplicații, iar conținutul va putea fi vizionat pe telefoane, tablete, PC și smart TV, pe bază de abonament. Se estimează că acesta va fi undeva între 8 și 10 euro/lunar. Vor exista posibilități de abonament preferențiale, cu reduceri în funcție de plata anticipată. Platforma va oferi noi funcționalități, iar producțiile Warner Bros din cinematografe vor putea fi vizionate în aproximativ 45 de zile de la lansare. 

Amazon Prime Video 

Este o alternativă interesantă la Netflix și HBO GO, având un conținut bogat de filme, emisiuni TV, documentare, producții originale Amazon și fluxuri TV live, dar acestea sunt disponibile doar în baza unui abonament lunar și poate fi utilizată simultan pe cel mult trei dispozitive.

Aplicația Prime Video este compatibilă cu televizoarele smart produse după 2014 sau cu cele care au aplicația preinstalată. Amazon oferă traducere în limba română, dar nu la toate filmele, și îți permite să creezi și să gestionezi mai multe profiluri, cu conținut personalizat separat pentru fiecare profil. Tariful este de 14 lei/luna. 

Netflix

Alte aplicații utile

Pe lângă platformele de streaming video si audio, mai sunt și alte aplicații frecvent utilizate și utile pentru a fi încărcate pe televizoarele smart. 

Internet Protocol Television

IPTV sau Internet Protocol Television este modalitatea prin care programele de televiziune pot fi vizionate folosind conexiunea la Internet, în locul celui livrat prin intermediul semnalului terestru tradițional, prin satelit sau cablu.

Serviciile IPTV oferă acces la programe de televiziune în direct, time-shifted sau start-over, dar și conținut video la cerere, dacă acesta este disponibil într-un catalog virtual. Este important de spus că nu orice televiziune sau website de televiziune online poate fi accesat prin IPTV, ci numai cele care oferă transmisia digitală prin cablu, satelit sau terestru. Abonamentele sunt flexibile, variază în funcție de titlurile înscrise în catalog, de la 2-3 euro la 10 euro sau mai mult.

News360

Este o aplicație care poate fi instalată pe un smart TV și este ceea ce se numește un agregator de știri, adică un instrument automat care scanează toate site-urile de știri și agențiile profesionale și-ți furnizează în timp real ultimele noutăți. Pot fi selectate domeniile de interes, de la politică la sport și economie. News360 oferă știri de la marile agenții de presă ca Reuters și AFP sau de la cele mai importante ziare din lume, precum The Sun, The Washington Post sau New York Times. Pe ecranul televizorului inteligent vei putea selecta afișarea știrilor în funcție de categorie, text sau video. Tariful abonamentelor variază de la 7,99 la 11,99 euro pe lună

Eurosport Player 

Este aplicația ideală pentru spectatorii competițiilor sportive. Poți avea acces la canale bonus suplimentare, știri, highlight-uri și streaming pentru video-uri la cerere. Sporturile disponibile pentru streaming și vizionare live pot include marile tururi de ciclism, turneele de tenis, Jocurile Olimpice și multe altele, dar există unele limitări, în funcție de țara de reședință a utilizatorului.

Aplicația oferă acces la live streaming pentru conținutul de pe Eurosport 1 și 2, plus feed-uri suplimentare. Este accesibilă cu sistemul Apple TV (tvOS) sau Chromecast pentru iOS și funcționează pe bază de abonament (pot exista costuri suplimentare pentru rețeaua mobilă și WiFi, iar abonamentul efectiv este de 2.99 euro/lună). Dacă dispozitivul tău nu este compatibil, îl poți pune la vânzare pe OLX, cu un simplu anunt de vanzare. La fel îți poți achiziționa și televizorul compatibil cu această aplicație.

Condiția obligatorie pentru utilizarea acestor platforme și pentru funcționarea televizoarelor smart este conexiunea la Internet pe cablu sau prin WiFi. Calitatea și cursivitatea imaginilor depind de volumul de date care sunt accesibile și care pot rula la locația respectivă. 

Sursa foto: Shutterstock.com