Dronele au evoluat semnificativ în ultimii ani și au devenit atractive și chiar accesibile pentru oricine, indiferent că vorbim de distracție, videoclipuri din vacanță sau filmări aeriene profesionale.
Începător sau cu experiență, dacă ești în căutare top drone bune, din care să alegi pe cea care ți se potrivește cel mai bine, articolul acesta îți este dedicat.
- Ce este o dronă?
- Drone pentru începători și profesioniști. Unde te încadrezi?
- Tipuri de drone pe care le poți cumpăra
- 4 criterii esențiale în alegerea dronei potrivite
- Top cele mai bune drone de pe piață
Ce este o dronă?
O dronă este un vehicul aerian fără pilot („UAV”, denumire prescurtată din limba engleză), care poate fi controlat de la distanță, printr-un sistem de direcționare. Inițial, dronele au fost echipamente militare, utilizate în diverse operațiuni și misiuni de război.
În anul 1982, în războiul din Liban, s-a utilizat prima dronă militară modernă, atunci când armata israeliană a trimis în recunoaștere un astfel de vehicul aerian fără pilot, pentru a studia sistemul de apărare sirian. În urma acestei operațiuni militare, UAV-urile au devenit interesante pentru armata americană, care a investit masiv în manufacturarea unor astfel de echipamente de zbor. Ulterior, cu precădere după anii 2000, și alte țări au început folosirea dronelor în scop militar.
Povestea dronelor nu se oprește aici. Adevărata revoluție avea să înceapă odată cu utilizarea lor în scop civil. Din ce în ce mai multe companii au început să producă astfel de drone destinate publicului larg, devenind, practic, gadgeturi mult dorite atât în scop distractiv, cât și profesional.
Drone pentru începători și profesioniști. Unde te încadrezi?
Înainte de a ajunge la tipuri, caracteristici și top cele mai bune drone, trebuie să știi în ce categorie te încadrezi. Așadar, există drone pentru începători sau amatori, precum și drone dedicate profesioniștilor. Desigur, mai sunt și drone de mijloc sau pentru semi-profesioniști. Contează foarte mult experiența în utilizarea dronei, dar și scopul pentru care o iei. Astfel, te vei bucura de o dronă adaptată nevoilor și priceperii tale.
Dacă ești în căutarea primei tale drone, fără a mai fi folosit vreuna până acum, înseamnă că ești începător. Nu-i nimic, pentru toate există un început. Cel mai probabil o vei utiliza pentru distracție și inițiere. În plus, să faci clipuri și poze cu drone este un trend pe rețelele sociale. Dacă ai deja câțiva ani de experiență și cauți o dronă superioară modelului tău, care să te ajute în filmări aeriene 4K de calitate, ei bine, felicitări, ești un profesionist în căutare top drone bune pentru proiecte naționale și internaționale.
Nu în ultimul rând, categoria de drone semi-pro este dedicată celor care vor să facă o tranziție corectă de la amatori la profesioniști. Aici intră dronele de mijloc, unde se presupune că ai deja o bază de cunoștințe (în zborul cu drone), pe care poți să le utilizezi în filmări atractive și de interes pentru o audiență mai largă.
Tipuri de drone pe care le poți cumpăra
Vei găsi mai multe tipuri de drone disponibile, în funcție de buget, experiență și nevoile tale. Majoritatea dețin o cameră cu care poți fotografia sau filma, însă sunt și drone fără cameră sau de jucărie, destinate copiilor. Reține faptul că dronele pot fi RTF (ready to fly), adică o scoți din cutie și zbori cu ea, sau ART (almost ready to fly), care necesită pași suplimentari de efectuat.
Dronă Quadcopter
Dronele civile mai sunt cunoscute și sub denumirea de Quadcoptere. O dronă Quadcopter are 4 motoare și, de regulă, o formă de H sau X, care să îi asigure stabilitatea. Sunt cele mai comune modele de drone civile, potrivite pentru majoritatea utilizatorilor. Așadar, dronele Quadcopter reprezintă cea mai bună alegere, indiferent dacă ești amator sau profesionist.
Drone hexacoptere sau octocoptere
Aceste tipuri de drone sunt recunoscute pentru puterea mare de ridicare, fiind utilizate în scopuri profesionale, cum ar fi concertele sau evenimentele în aer liber sau alte scopuri utilitare, precum activitățile agricole.
Drone DJI
Dronele manufacturate de DJI, o companie de tehnologie din China, sunt printre cele mai populare dispozitive de zbor, fiind utilizate în scopuri civile. Practic, la o simplă căutare de dronă, DJI este mereu în top. Seriile de drone DJI se adresează tuturor celor care vor să se bucure de o experiență de zbor plăcută, împreună cu o calitate foto-video deja dovedită în acest domeniu.
Drone de curse
Este un trend, competițiile cu drone devenind din ce în ce mai interesante. Sunt drone de mici dimensiuni, concepute pentru viteză și agilitate, cu motoare speciale pentru creșterea puterii. Ideea ar fi simplă: se urmează un traseu prestabilit, în competiție cu alți piloți de drone de curse.
Drone de jucărie
Sunt destinate copiilor, mai mult în scop de distracție și recreere. Astfel de dispozitive sunt recomandate pentru interior, nu dețin decât funcții minime, iar autonomia bateriei este de sub 10 minute. Sunt disponibile și drone fără cameră, care să fie utilizate la exterior. Acestea pot fi ideale pentru copiii interesați de cum se folosește și zboară o dronă, fără a fi focusați pe fotografii și alte setări.
Vezi 👉 drone disponibile pe OLX.ro
4 criterii esențiale în alegerea dronei potrivite
Cu siguranță nu există o dronă perfectă. Este cunoscut faptul că fiecare model nou lansat aduce cel puțin un beneficiu în plus modelului inferior, indiferent că vorbim de autonomie sau de calitatea camerei. Cu toate acestea, trebuie să iei în calcul caracteristicile pe care o dronă le are, deoarece pe baza lor vei ști ce poți să faci cu ea și care îi sunt limitările în fotografii și filmări aeriene. Iată de ce trebuie să ții cont:
- O dronă cu autonomie mare este, desigur, ideală pentru toate categoriile de utilizatori. Realitatea este că dronele mici și ieftine au o autonomie de maximum 10-15 minute. Totuși, este o durată de funcționare decentă pentru categoria de drone începători. La dronele premium, autonomia crește undeva la 30 de minute. În plus, pentru unele drone, producătorii pun la dispoziție baterii suplimentare, pe care să le iei cu tine și să le folosești la nevoie.
- Dimensiunea dronei este, de asemenea, foarte importantă. O dronă mică este ușor de strecurat în bagaj sau rucsac, fiind ideală pentru călătorii și filmări rapide din diferite locuri. Pentru o dronă mare, ai nevoie de o geantă dedicată și spațiu pentru transport, indiferent că vorbim de mașină sau avion. În plus, în raport cu dimensiunea intervine și greutatea dronei. Totuși, o dronă mai mare și mai grea are o rezistență bună la vânt. Totodată, greutatea este și unul dintre criteriile care contează, atunci când zburăm legal cu drona. Despre legislație și scenarii de zbor găsești informații aici.
- Calitatea camerei este, poate, cel mai studiat aspect, atunci când vine vorba de alegerea unei drone. Dacă vorbim de fotografii, în principiu, trebuie să alegi o dronă care să aibă o cameră cu un senzor de imagine cât mai mare, pentru o luminozitate cât mai bună. O rezoluție de 10-12 megapixeli este decentă, mai ales pentru începători și chiar semi-profesioniști. De asemenea, prezența funcției HDR poate crea imagini mult mai spectaculoase. În privința clipurilor video, aspectele devin și mai complexe. O calitate video Full HD la 30 de cadre pe secundă (FPS) este optimă pentru videoclipuri din călătorii, pe care le poți încărca pe canalele de social media sau platforme de video-hosting. Însă pentru filmări aeriene profesionale, de interes național sau chiar internațional, ai nevoie de o dronă premium, care să filmeze la calitate 4K și cu minimum 60 FPS. La unele drone profesionale, poți alege tipul de lentilă dorit: „standard” cu focus pe subiect, „wide” pentru peisaje sau „zoom” pentru a surprinde detalii. Mai mult, se pot schimba obiectivele, la fel cum se întâmplă în cazul camerelor DSLR.
- O altă caracteristică esențială sunt funcțiile de siguranță ale dronei, precum distanța maximă de control, aterizarea lină, evitarea obstacolelor, întoarcerea dronei „acasă” printr-o simplă comandă, setările de perimetru zbor sau coordonatele GPS. Ideal ar fi ca drona să aibă cât mai multe, dar asta se observă și în costuri. Dacă pentru profesioniști sunt funcții care chiar contează în momentul achiziției, pentru începători nu sunt așa de importante, cel puțin la început.
Așadar, analizează bine toate aceste criterii esențiale, înainte să cumperi o dronă.
Top cele mai bune drone de pe piață
În acest moment, pe piața din România găsești o ofertă diversificată de drone, atât pentru profesioniști, cât și pentru cei aflați în etapa de distracție și învățare. În rândurile de mai jos, vezi care sunt cele mai bune drone de pe piață, în funcție de bugetul și nivelul tău de experiență.
Top 3 cele mai bune drone pentru începători
Dacă ești începător, uită-te la drone ieftine și bune. Au funcții de bază și un raport calitate-preț care le fac ideale pentru a te iniția în zborul cu drona și, totodată, a obține fotografii și clipuri decente. Descoperă cele mai bune drone pentru începători, din care poți alege și tu una:
Este o dronă entry-level, cu design pliabil și greutate redusă. Drona are o cameră care filmează până la 4K 30 FPS și un senzor de imagine CMOS, cu o rezoluție de 12 MP. Mavic Mini 2 este mai mult decât perfectă pentru cei aflați la început de drum, care nu vor sesiza lipsa unor anumite funcții decât atunci când sunt pregătiți să treacă la următorul nivel.
Avantaje:
- Filmează 4K 30 FPS
- Distanța de operare este până la 10 km
- Rezistență la vânt
Dezavantaje:
- Autonomia de doar 30 minute
- Lipsa unor anumite funcții pe care le au dronele mai performante
O altă dronă din această categorie este Hubsan H501S, care poate fi luată în considerare datorită calității materialelor și prezenței unor funcții utile, precum capacitatea de a te urmări, grație GPS-ului încorporat.
Avantaje:
- Cameră care filmează Full HD 1080p
- GPS incorporat
- Funcția „Follow Me”
Dezavantaje:
- Autonomie de zbor de până la 20 de minute
Este tot o dronă pentru amatorii care nu dispun de un buget prea mare, dar care poate fi o alegere excelentă pentru învățare, dar și pentru că îți asigură cadre bune pentru surprinderea peisajelor. Mai mult decât atât, are GPS integrat și poate reveni automat de la punctul de plecare. Deși are o autonomie de funcționare de doar 8 minute, drona SJRC S30W va fi suficient de atrăgătoare pentru un începător.
Avantaje:
- Calitate video Full HD, cu un unghi larg de vizualizare la 120 de grade
- GPS integrat
- Funcția „Go Home”
Dezavantaje:
- Autonomie de funcționare de doar 8 minute
Top 3 cele mai bune drone premium
Drona profesională încorporează funcții smart și tehnologii foto-video de înaltă definiție, care să te ajute în filmări aeriene la o calitate aproape perfectă. Iată un top drone bune dedicate profesioniștilor:
O dronă considerată de mijloc, adică pentru semi-profesioniști. Cu toate astea, poate face față multor provocări demne de clasa premium și este încă folosită de utilizatori cu experiență în zborurile cu drona. Mavic Air 2 poate ajunge până la 5000 m altitudine, distanța de operare fiind până la 18 km. Drona dispune de o cameră 4K 60 FPS și un senzor CMOS de 48 MP, ceea ce înseamnă materiale foto-video la o calitate excelentă. Modul HDR va fi de un real folos în obținerea unor cadre spectaculoase, iar funcția „FocusTrack” va urmări subiectul aflat în mișcare. Drona mai știe să evite obstacolele din calea ei, iar autonomia de zbor este de cca. 35 de minute.
Avantaje:
- Distanță mare de operare, până la 18 km
- Filmează 4K 60 FPS
- Mod HDR pentru fotografii vibrante
- Functie „FocusTrack”, evitare obstacole
- Autonomie 35 minute
Dezavantaje:
- Aplicația internă de editare este limitată
- Efect de neclaritate în lumină scăzută
Este una dintre cele mai bune drone dedicate profesioniștilor. Designul este pliabil, iar greutatea trece ușor de 900 de grame. Senzorul de imagine este de 20 MP, completat de o rezoluție video 4K UHD în format H.264. Camera Hasselblad integrată, fabricată în Suedia, este un etalon, atunci când vine vorba de echipamente fotografice. Camera înregistrează simultan fișiere în format JPEG și RAW, care se salvează în memorie internă sau pe un card Micro SD. Drona se bazează pe funcții smart, precum „ActiveTrack”, rotire 360 grade sau „Follow Me”. Mavic 2 Pro rămâne una dintre cele mai bune drone premium, cu care poți face content video profesional. Dacă ai nevoie de o dronă cu zoom, te poți orienta către Mavic 2 Zoom.
Avantaje:
- Design pliabil
- Greutate mică, aproximativ 900 de grame
- Filmează video 4K UHD
- Inregistrează simultan fișiere JPEG si RAW
- Funcții smart: „ActiveTrack”, „Follow Me”
Dezavantaje:
- Hyperlapse limitat la 1080p si nu foarte bine stabilizat
Aceasta este tot o dronă excelentă, preferată de profesioniștii care vor să filmeze în condiții atmosferice provocatoare. Dacă la calitatea camerei se aseamănă cu DJI Mavic 2 Pro, datorită construcției robuste și greutății de aproape 1.4 kg, drona este capabilă să reziste mult mai bine în condiții de vânt. DJI Phantom 4 Pro V2.0 detectează obstacolele pe 5 direcții, cu senzori infraroșu pe ambele laterale. De asemenea, telecomanda, cu o manevrabilitate excelentă, are tehnologia de transmisie radio „OcuSync”, ceea ce înseamnă un semnal video foarte bun pe o distanță de până la 7 km. În plus, funcțiile „Draw”, în care drona urmează ce ai desenat pe ecran, „TapFLy”, în care setezi direcția zborului sau „Gesture Mod”, pentru a captura selfie-uri, vor fi cu siguranță de ajutor. Autonomia de zbor este de 30 de minute, cu posibilitatea de a achiziționa un acumulator suplimentar.
Avantaje:
- Filmează 4K
- Functii smart complexe: Draw, TapFly, Gesture Mod
- Telecomandă cu transmisie radio „OcuSync”
- Senzori IR pentru detectarea obstacolelor
- Funcționează în condiții de vânt
Dezavantaje:
- Greutatea de 1.4 kg
- Necesitatea achiziționării unui acumulator suplimentar
În gama dronelor premium, mai poți testa experiența inedită, oferită de drone First-Person View (FPV), cum ar fi DJI FPV Combo. Sunt drone ceva mai rapide, iar tehnologia FPV, care îți permite să vizualizezi în timp real zborul, se realizează cu ajutorul ochelarilor DJI FPV Goggles V2. Atenție, unele legislații îți pot solicita prezența unui „însoțitor de zbor”, adică a unei persoane fără ochelarii amintiți mai sus.
Avantaje:
- Tehnologie modernă First-Person View
- Rapiditate în manevre
Dezavantaje:
- Pentru siguranță, ai nevoie de însoțitor
- Dificil de controlat in modul Manual
Cea mai bună dronă ieftină
O dronă ieftină și bună, deși are numeroase limitări, este ideală pentru distracție și învățare. Cea mai bună dronă ieftină este DJI Tello, o mini-dronă care filmează HD 720p și are un senzor foto de 5 MP. Se poate utiliza atât la interior, cât și la exterior, însă în condiții fără vânt. Zboară la maximum 100 m altitudine, iar autonomia de zbor este de cca. 13 minute. Este ideală atât pentru adulți, cât și pentru copii.
Avantaje:
- Filmează HD
- Fotografiază la 5 MP
- Preț accesibil
Dezavantaje:
- Functionează în condiții fără vânt
- Zboară la maximum 100 m altitudine
- Fără funcții smart
O altă alternativă ar putea fi Potensic A20 Mini, o dronă fără cameră video. Este destinată cu precădere copiilor, dar poate fi utilizată, bineînțeles, și de către adulții curioși în căutarea primului zbor cu drona. A20 Mini aterizează automat și își poate menține o altitudine constantă. 7 minute este autonomia de zbor, iar drona funcționează cu 3 baterii de tip AAA.
Avantaje:
- Aterizare automată
- Menținere altitudine
- Preț mic
Dezavantaje:
- Autonomie mică de zbor
- Fără cameră video
- Funcționează pe baterii AAA
Acum, că ai aflat care dronă ți se potrivește cel mai bine, este un moment oportun pentru a te bucura de fotografii și clipuri aeriene realizate de tine. Decolează cu încredere!
Descopera 👉 drone la oferte avantajoase, pe OLX.ro
Surse foto: Shutterstock | site-uri producători