Inovațiile și dezvoltarea în domeniul tehnicii se aplică în cele mai variate domenii, iar jocurile video au cunoscut, în ultimii ani, din ce în ce mai multe îmbunătățiri, atât din punct de vedere grafic, cât și ca interfață și obiective de joc.
Jocurile video sunt acele jocuri în care utilizatorul interacționează cu o interfață grafică, pentru a genera un răspuns vizual pe un ecran. Primele generații de jocuri video au fost cele pe calculator, monitorul fiind principalul mijloc de feedback. Pentru acest tip de jocuri, se folosește un dispozitiv de control periferic, de obicei, un joystick, un controller sau o combinație dintre tastatură și mouse.
Jocurile pe PC sunt acele jocuri în mod text, care folosesc sunetul și vibrația ca principal mijloc de feedback. Jocurile pentru consolă rulează pe un sistem care poate fi conectat la un monitor sau la TV.
Istoria jocurilor PC
Cum au apărut consolele pentru jocuri
Care sunt cele mai căutate jocuri pentru PC și consolă, în 2021
Istoria jocurilor PC
Denumirea de joc video se poate folosi pentru a descrie un tip de software care poate rula și pe alte dispozitivele, cum ar fi tabletele, telefoanele mobile, PDA-urile, ceasurile electronice sau camerele video digitale. Însă, până la jocurile performante și realiste din prezent, în anii ’50, primele jocuri video rulau pe platforme rudimentare, cum ar fi computerele EDSAC (Electronic Delay Storage Automatic Calculator).
Primul joc pe calculator a apărut în 1947 și era o simulare de rachete. În 1952, un student la Universitatea Cambridge își prezenta lucrarea de disertație, care includea o versiune a jocului X și 0, numită Noughts and Crosses, care rula pe un computer EDSAC. Jocul care s-a bucurat de cea mai mare popularitate, la începuturile designului grafic pe calculator, a fost Spacewar, o simulare spațială, fiind considerat de specialiști unul dintre cele mai importante jocuri realizate vreodată, marcând începutul graficii computerizate.
Epoca jocurilor Arcade a început în anii ’70, cu primul joc arcade coin-operated, Computer Space. Înaintea apariției sălilor de jocuri (numite și Arcade), jocurile electronice puteau fi jucate în baruri și trebuia să plătești, pentru a juca. Creatorul Computer Space este și cel care, împreună cu un prieten pasionat de jocurile video, a dezvoltat compania Atari. Primul joc creat sub licență Atari a fost PONG, un joc de ping-pong, o copie după jocul de consolă Odyssey – Tenis. Interfața intuitivă a jocului a dus la apariția jocurilor arcade.
Unul dintre cele mai cunoscute jocuri pe PC și o continuă sursă de inspirație pentru jocurile de tip first-person shooter (FPS) este Doom, care, deși nu excelează printr-o poveste bogată, a reprezentat o inovație prin grafica 3D și posibilitatea de a fi jucat în rețea. Creat, inițial, pentru Ms-Dos, jocul a fost rebranduit în 2016 și, acum, poate fi jucat pe aproape orice dispozitiv. Doom este considerat unul dintre cele mai influente jocuri și se află la baza tehnologiilor online și a jocurilor în rețea cu grafică 3D.
După apariția și succesul jocului Doom, au urmat numeroase generații de jocuri pentru PC din ce în ce mai performante și mai complexe: Grand Theft Auto, Call of Duty, Plants vs. Zombies, Fallout, Half-Life, Diablo sau chiar Pac-Man.
Pentru nostalgici sau pentru cei care caută inspirație pentru crearea de noi jocuri video, acestea pot fi încă achiziționate ca jocuri PC vintage, iar pasionații din domeniu dețin, în continuare, colecții impresionante cu primele generații de jocuri, a căror valoare crește odată cu trecerea anilor.
Cum au apărut consolele pentru jocuri
În anii ’70, a avut loc lansarea primei console de jocuri, care a dus, ulterior, la explozia acestui mediu virtual și la o gamă din ce în ce mai variată de jocuri care pot fi rulate pe diverse generații de console. Popularitatea acestui tip de jocuri a crescut odată cu apariția versiunii pentru acasă a jocului pentru PC PONG, considerat a fi inițiatorul jocurilor pe consolă.
Pentru prima generație de jocuri pe consolă, exista și posibilitatea ca acestea să fie distribuite pe casete, iar programele erau stocate pe chip-uri ROM. Casetele erau introduse în sloturile consolelor, microprocesoarele citeau codul din memoria casetei, iar jocul începea să ruleze.
Pentru a doua generație de jocuri pe consolă, Atari a lansat consola pe bază de casetă, VCS (Video Computer System), cu 9 jocuri ce puteau fi rulate în acest nou mediu.
Nintendo, prin NES (Nintendo Entertainment System), a fost prima care a pus în centrul strategiei de marketing piața de consum pentru acasă. Nintendo a creat unele dintre cele mai cunoscute personaje din jocuri (Mario Bros., Wario) și numeroase alte francize, populare chiar și astăzi. Game Boy, consola portabilă, lansată de Nintendo în 1989, a adus pe piață și jocul Tetris, care a atras numeroși utilizatori din întreaga lume.
Pentru această generație de console, au fost create unitățile CD-ROM, care aveau inclusă și grafica 3D, ce putea fi folosită doar cu ajutorul unor procesoare suplimentare, ce se aflau în casetele cu jocuri.
1995 înseamnă un punct de cotitură pentru industria jocurilor video pe consolă, odată cu lansarea, de către Sony, a primului PlayStation. Nintendo avea, pentru prima dată, un adversar pe măsură, iar încercările de a domina piața din partea ambelor companii au însemnat lansarea de jocuri din ce în ce mai performante. PlayStation 2, apărută în anul 2000, a fost urmată de Nintendo GameCub și de un nou jucător pe piața consolelor, Microsoft Xbox, însoțit de jocul Halo.
Considerată a șaptea generație de jocuri pe consolă, Nintendo Wii a revoluționat gaming-ul datorită controller-ului dotat cu senzori de mișcare. Noua consolă PlayStation 3 a fost răspunsul gigantului Sony, care a adus în plus opțiunea de instalare a unei distribuții Linux, ca sistem de operare.
Valoarea comercială a industriei jocurilor video a crescut semnificativ în ultimii ani, iar companiile investesc masiv în grafica din ce în ce mai realistă, în francize și inovație. Genurile jocurilor pe consolă sunt diverse, apărând combinații ale acestora, de tipul Massively multiplayer online role-playing game, considerat, în prezent, cel mai avansat și complex mediu virtual în industria jocurilor video.
Care sunt cele mai căutate jocuri pentru PC și consolă, în 2021
Piața jocurilor pentru PC și console este dinamică, iar în fiecare an, apar jocuri noi sau continuări din ce în ce mai complexe, cu fir epic și grafică din ce în ce mai complexe, ale unor jocuri celebre.
Jocurile pentru console, PlayStation sau Xbox au câștigat teren în ultimii ani, însă și jocurile pentru PC rămân extrem de apreciate de către utilizatori și pasionați. Jocurile FPS și cele care au ca subiect principal cursele de mașini sunt printre cele mai populare și atrag utilizatori de toate vârstele, fiind din ce în ce mai realiste. Nici jocurile de strategie nu au scăzut în popularitate, având în continuare un public fidel și în continuă creștere:
- Pentru consolele PS4, dar și pentru celelalte medii virtuale portabile, PC și Xbox, Metro Exodus este un joc îndelung așteptat de către pasionații shooterelor cu decor post-apocaliptic. Jocul este echipat cu opțiuni mai complexe, posibilitatea de personalizare a armelor, grafică realistă și scenariu pe niveluri.
- Red Dead Redemption 2 de la Rockstar Games este un joc compatibil cu consolele Xbox One și PS4. Fiind continuarea celebrului Red Dead Revolver, acesta oferă aceeași acțiune de tip western. Jocul oferă în premieră și o componentă multiplayer, iar detaliile grafice ale personajelor și decorului sunt realiste și aduc în prim-plan acțiunea din perspectiva eroului: Arthur Morgan.
- Mult așteptatul Fortnite Battle Royale pentru consolele PS5 este îmbunătățit cu suport 4K și până la 40 FPS (Frames Per Second), în toate modurile de joc. Timpii de încărcare pentru grafică au fost reduși, iar acțiunea și scenariul au fost îmbunătățite.
- Seria epică Assassin’s Creed continuă cu Valhalla, iar jucătorii au misiunea de a construi o așezare nouă în Anglia și de a lega noi alianțe. Grafica este bogată, există numeroase opțiuni de personalizare, iar personajele au misiuni variate și complexe.
- Mortal Kombat 11 aduce în prim-plan combinații îmbunătățite și scenariu upgradat, într-un mediu cu o mecanică de luptă nouă și posibilitatea de personalizare a personajului și a skill-urilor. Jocul este compatibil cu consolele PS4 și PS5 și poate fi rulat ca extensie a jocului de bază.
- Un joc role-play cu o lume deschisă, în care jucătorul are o mulțime de opțiuni de personalizare, Anthem rulează pe PC, Xbox One și PS4 și poate fi jucat în mediu multiplayer, cu diferite echipamente de luptă specializate și elemente grafice avansate.
Piața mondială de jocuri aduce anual câștiguri de miliarde de dolari, iar dezvoltatorii de jocuri găsesc în permanență metode creative de a elimina constrângerile tehnice ale diverselor platforme, pentru a oferi utilizatorilor experiențe unice. Francizele sunt una dintre cele mai de succes rețete în domeniul jocurilor pentru console și PC, pentru că jucătorii sunt deja obișnuiți cu personajele, mediile și scenariile și adaptează modurile și caracterele în funcție de preferințe.
De la primul joc de societate, Senet, care datează din anul 3.500 î.Hr. și până la jocurile complexe, în medii din ce în ce mai variate și realiste, jocurile au fascinat utilizatori de toate vârstele, oferind nu doar o modalitate distractivă de petrecere a timpului, cât și dezvoltarea capacităților mentale și a gândirii strategice. Creatorii de jocuri și console aduc în permanență îmbunătățiri și investesc în grafică din ce în ce mai realistă, iar poveștile sunt dezvoltate pentru a crea medii complexe și fascinante.
Sursa foto: Pixabay, Unsplash