16 Aug 2021, Autor:

Televizorul este parte din viața noastră. Filmele, concertele, documentare, programele sportive, știrile transmise de televiziuni, accesibile prin cablu sau prin programele de streaming, aduc lumea întreagă în casa noastră și suntem liberi să selectăm doar ceea ce ne interesează. Este aproape imposibil să nu ai un televizor în casă, acesta fiind unul dintre cele mai populare și mai practice modalități de entertainment.

Cum alegi televizorul potrivit
Top TV 2021
Ce faci cu televizorul vechi

Cum alegi televizorul potrivit

Pentru cineva care nu este un super specialist în tehnologie, alegerea unui televizor ideal poate să fie complicată, cu atât mai mult cu cât variantele disponibile în prezent, pe piață, sunt și foarte diferite, iar opțiunile extrem de diverse. Pentru a face selecția mai simplă, dar și mai eficientă, ia în calcul aceste criterii, pe care experții (adică cei care vorbesc o limbă nepământeană, atunci când descriu performanțele unui televizor sau al oricărui alt produs electronic) le consideră extrem de utile. Evident, vorbim despre variantele smart, care se conectează la internet, prin sistemul disponibil în casă (cablu de net sau modem).

  1. Stabilește un buget. Ține cont de faptul că prețul este un corespondent direct al calității și fiabilității. Pe de altă parte, prețurile televizoarelor au scăzut mult, în ultimii 3-5 ani, mai ales la produsele din penultima generație, dar se mențin ridicate, la cele mai noi apariții. Prețul depinde, în principal, de diagonala ecranului și de intensitatea culorii negre în contrast și într-un spectru de culori mai larg. Televizoarele LED sunt mai puțin costisitoare decât cele OLED, deși prețurile celor din urmă scad constant.
  2. Dimensiunea televizorului. Cu excepția situațiilor în care televizorul este destinat unei camere foarte mici, orientează-te către cele cu ecranul mare și foarte mare. Televizoarele de azi au performanțe excepționale, atât în ceea ce privește imaginea, dar și designul. Sunt extrem de subțiri, iar soluția montării lor pe perete devine un stil în amenajările moderne și nu numai. În felul acesta, televizorul ocupă mai puțin spațiu, pare mai mic și este mai puțin intruziv, plus că se poate integra perfect în orice stil de amenajare. Ambele tipuri de televizoare, LED și OLED, sunt înguste, cel din urmă fiind, însă, mai subțire. Variantele LED pot avea o grosime de 3-5 centimetri, în timp ce unele televizoare OLED au mai puțin de 0,5 centimetri grosime. Dacă te interesează fixarea în perete, verifică atent spatele televizorului. Multe au o „umflătură” care poate produce dificultăți la montarea pe perete. Diagonalele sunt măsurate în inch (1 inch = 2,54 centimetri).
  3. Curbat sau plat? Un televizor curbat nu va avea o imagine mai bună decât un televizor plat, iar cele curbate au toate șansele să fie o modă trecătoare, mai ales că pierd multe dintre beneficiile celor plate.
  4. OLED sau LED? Ambele sunt minunate, dar variantele OLED sunt mai performante, având cea mai bună tehnologie de imagine. Totuși, un TV LED 4K oferă o imagine spectaculoasă și poate să fie alegerea ideală, cu atât mai mult cu cât costă mai puțin decât televizoarele OLED, fiind perfect egale la capitolul „inteligență”. Televizoarele OLED sunt cele din ultima generație. În sfârșit, trebuie menționat și QLED, numele dat de Samsung pentru linia lor specială de televizoare LED de ultimă generație.
  • Găsiți cele mai ieftine televizoare AICI

Televizoare LED

5. Imaginea. Și televizoarele LED, și cele OLED au imagine bună și foarte bună, dar există și câteva diferențe. Televizoarele LED sunt iluminate din spate, ceea ce înseamnă că lumina strălucește printr-un panou de cristale lichide, producând imaginea. Televizoarele OLED nu sunt iluminate din spate, dar fiecare pixel dintr-un televizor OLED 4K (ce are 8.847.360 pixeli în total) pornește, se oprește și se reglează singur, iar rezultatul este o imagine superioară și foarte reală.

6. Luminozitatea televizoarelor LED și OLED le face perfect utilizabile în toate condițiile de lumină ambientală. Există, însă, câteva particularități: LED-urile sunt deosebit de bune în spațiile foarte bine luminate și pot fi mai luminoase, dacă sunt amplasate în camere foarte bine luminate natural sau sunt îndreptate cu ecranul spre fereastră, funcționând foarte bine și în spații deschise, în timp ce variantele OLED sunt spectaculoase mai ales în camerele umbrite parțial.

7. Contrastul. Intensitatea culorii negre pe ecrane este un criteriu de performanță. Astfel, pentru că televizoarele cu LED-uri nu se pot întuneca total, detaliile umbrelor pot suferi și imaginea poate fi afectată, deși este foarte greu sesizabil, cu excepția filmelor sau a documentarelor de artă. La OLED, negrul este absolut, ceea ce face culorile să fie mai intense, iar contrastul și detaliile umbrelor, perfecte.

8. Unghiul de vizualizare este un aspect important, care merită luat în considerare, pentru a putea beneficia de o imagine ideală. Televizoarele LED au, uneori, probleme cu unghiul de vizualizare; cu alte cuvinte, pentru ca imaginea să fie perfectă, trebuie să stai exact în fața ecranului, în timp ce o poziție laterală face ca imaginea să se estompeze. Situația nu se repetă în cazul ecranelor cu tehnologia OLED, unde, indiferent de unghiul de vizualizare, imaginea este optimă.

9. Imaginile rapide. Când urmărești o cursă de mașini sau un meci de fotbal, imaginile se schimbă foarte repede, mișcarea este în viteză, astfel că, atât televizoarele LED, cât și cele OLED pot avea unele dificultăți în a „ține pasul” cu ritmul în care imaginile se succed. Acestea sunt considerate provocările maxime pentru un ecran TV. Setările televizorului ideal pot adapta imaginea, astfel încât această succesiune să curgă natural, îmbunătățind imaginile rapide, dar, uneori, acestea pot aduce prejudicii calității imaginii. Este bine de știut că acest dezavantaj, deși există, este foarte greu perceput ca atare de ochii privitorului, pentru că imaginile sunt formate pe scoarța cerebrală, iar creierul uman are capacitatea extraordinară de a corecta ceea ce un TV (care redă imagini) nu poate face în aceeași măsură. Deci, deși problema poate exista, este foarte puțin probabil să fie observată. În concluzie: nu schimba setările din fabrică, pentru că acestea „scot” maximul posibil din claritatea imaginilor redate.

10. Rezoluția TV. Calitatea imaginii depinde de performanțele televizorului, dar la fel de mult este influențată și de semnalul pe care îl primește acesta prin cablu sau antenă. Concomitent cu un TV performant, este necesar ca transmisia să fie de înaltă calitate. În ceea ce privește aparatul în sine, rezoluția depinde de numărul de pixeli ai ecranului. Cu cât sunt mai mulți pixeli, cu atât imaginea este mai clară. Variantele 4K au, în plus, șase milioane de pixeli, față de HD-ul obișnuit. Tehnic vorbind, 4K și Ultra HD sunt același lucru. Televizoarele 4K îmbunătățesc chiar și conținutul HD vechi obișnuit, datorită noilor tehnologii de upscaling, prin adăugarea de pixeli în proces. În plus, dacă mai era nevoie, redarea imaginilor din filme, documentare și transmisii 4K atinge perfecțiunea, astfel că ochiul uman nu mai poate percepe diferențe. Televizoarele din clasa aceasta sunt perfecte pentru jocuri, navigare pe internet și vizualizare de poze realizate ultra HD.

11. Ignoră aceste detalii: nu te lăsa impresionat de cifrele care vorbesc de rata de refresh sau de rapoartele de contrast. Pe primele nu le sesizezi (pentru că ochiul uman nu le vede), indiferent de cifre, iar pentru cele din urmă nu există standarde, așa că fiecare marcă le evaluează diferit.

12. Acordă atenție calității sunetului, puterii maxime a acestuia (poate faci o petrecere acasă), termenului de garanție (ideal, peste doi ani) și condițiilor în care aparatul poate fi depanat sau schimbat, dacă are vicii ori defecțiuni ascunse.

Trei sfaturi în plus: dacă vrei să vezi clar diferența dintre un LED și un OLED, vizitează un showroom și cere să vezi un videoclip cu artificii noaptea, pe ambele tipuri, dar în același timp. Vei înțelege perfect toate diferențele. Dacă alegi un LED, ia în calcul că cele de ultimă generație depășesc cu mult performanțele televizoarelor LED de acum cinci ani. În final, nu uita de varianta televizor 3D, pe care nu o mai fabrică nimeni, în prezent. Oricum, imaginile nu puteau fi văzute 3D decât cu ochelari speciali și era obositor. Dacă, totuși, ești fan 3D, alege un proiector 3D 4K, nu un televizor cu ecran plat.

Cele mai bune televizoare

Top TV 2021

Este destul de dificil de realizat un top, dar, cu certitudine, cele la care ne referim sunt variantele cele mai bune, inclusiv din punctul de vedere al raportului dintre performanță/dimensiunea ecranului și preț, iar alegerile au urmărit satisfacerea tuturor bugetelor.

  1. Televizor QLED Samsung Q950TS. Are un preț ridicat, dar performanțe pe măsură. Vârful de gamă Samsung 8K este disponibil în variante de 85 și 75 inch. Singurele probleme sunt reprezentate de conținutul limitat de programe 8K și lipsa suportului Dolby System. Are o calitate incredibilă a imaginii, unghiuri largi de vizualizare, un filtru negru îmbunătățit și performanță HDR standard, plus beneficiul unei platforme de televiziune inteligentă, la acest moment, fiind cea mai cuprinzătoare de pe piață.
  2. Televizor OLED din seria LG CX. Are diagonala de 48 inch, un design subțire și o calitate a imaginii care atinge perfecțiunea. Are platformă inteligentă webOS remarcabilă. Cu suport pentru Dolby Vision, este o alegere fantastică la orice dimensiune.
  3. Sony A8 OLED. Este o variantă accesibilă ca preț, cu performanțe provocatoare. Are variante de 55 inch, dar și de 65, o imagine rafinată, o calitate excelentă a sunetului, plus un unghi de vizualizare mare. Sistemul de operare este, însă, mai greoi.
  4. Samsung Q80T QLED. Este modelul despre care se poate spune „ieftin și bun”. Este disponibil în variante cu diagonală de 49, 50, 55, 65, 75 și 85 inch. Samsung Q80T QLED se bazează pe succesele modelelor anterioare pentru un televizor HDR. Acest model este perfect pentru gameri (chiar excelent pentru aceștia) și cinefili. Are iluminare din spate completă, procesor de imagine 4K Quantum și o luminozitate de vârf ridicată. Nu este foarte estetic, dar te obișnuiești repede cu el. Este un Samsung performant, la cel mai mic preț.
  5. Sony Bravia X900H Series. Oferă o imagine vibrantă, dinamică, având un sunet de excepție. Nu are HDR10+ și unghiurile de vizionare sunt cam mici. Luminozitatea mare, culorile excelente și uniformitatea îmbunătățită a ecranului compensează, însă, aceste neajunsuri.
  6. LG GX Gallery Series OLED. Este ultra performant și destul de scump. Vine în modele de 55 inch, 65 inch și 77 inch. Are ceva scăpări la sunet, din cauza difuzoarelor încorporate, pentru a satisface aspectul, iar ecranul este ușor reflectorizant. Exteriorul este maximul pe care îl poți cere de la designul industrial. Are un procesor LG Alpha a9, la a treia generație.
  7. Hisense H8G Quantum Series. Este o minune 4K, la un preț scăzut. Seria vine în modele cu diagonală de 50, 55, 65 și 75 inch. Sunt luminoase, având culori perfecte și un preț bun, au Dolby Atmos și Dolby Vision HDR, precum și Google Assistant, care, din punct de vedere tehnic, rivalizează cu modele mult mai scumpe. Nu atinge standardele celor din vârf de gamă, iar designul nu este foarte inspirat, dar își merită fiecare leu.
  8. Televizor Samsung Q70T QLED. Vine în modele de 55 și 65 inch, are imagini clare, bogate, decalaj redus al imaginii și sistem de operare inteligent. Prezintă toate caracteristicile găsite în televizoarele Samsung QLED 4K, dar la un preț mai redus. Puncte slabe: nu are iluminare din spate și nu produce același contrast al imaginii. Totuși, oferă detalii superbe și performanțe de culoare, are o platformă completă și conectată și este formidabil pentru gameri.

Televizoare smart

9. LG 32. Unul dintre cele mai bune apărute în 2021. Are o diagonală de 35 de inch, perfect pentru încăperi de dimensiuni medii. Display-ul de tip LED și rezoluția Full HD asigură imagini clare, în culori vii și naturale, iar prețul mic îl face foarte atractiv. Procesorul este rapid și ajută la reglarea culorilor, la contrastul dinamic și la stabilizarea imaginilor. Are două difuzoare integrate, care oferă o experiență audio foarte bună. Poate fi conectat wireless, prin Wi-Fi sau Bluetooth și „răspunde” la comenzi vocale.

10. Horizon 43HL7330 – este foarte bun din punctul de vedere al prețului, oferind experiențe plăcute. Are o diagonală de 45 de inch, display LED și o rezoluție Full HD, de 1920 x 1080 pixeli. Imaginile sunt destul de clare, cu un contrast bun, detalii bogate, culori vibrante și naturale. Partea audio este susținută de cele două difuzoare integrate. Wi-Fi-ul este singura tehnologie care asigură conectivitatea wireless, plus două porturi HDMI, și câte un port USB, care ajută la conectarea cu alte dispozitive smart.

Ce faci cu televizorul vechi

Fiabilitatea televizoarelor din ultimii ani este remarcabilă. Televizoarele de tip LCD sunt făcute să funcționeze, fără probleme, mulți ani la rând. Schimbarea televizorului vine, mai ales, din dorința de a avea un TV performant și compatibil cu celelalte sisteme smart din casă, nu pentru că televizorul vechi este stricat. Un aparat stricat se poate repara. În cazul în care nu este posibil, reciclarea rămâne varianta optimă. Poți chiar obține o reducere de preț la cel nou, dacă îl dai pe cel vechi.

O altă soluție este să-l muți în altă cameră, în bucătărie, de exemplu, sau în dormitor (deși nu este recomandat, este foarte plăcut).

Poți lua în calcul și soluția de a vinde aparatul vechi pe OLX. Dacă funcționează bine, este alternativa optimă. Piața second-hand pentru electronicele din ultimii 3-5 ani este foarte activă, mai ales că prețurile celor noi sunt foarte ridicate.

În loc de final, un ultim sfat: ia mereu în calcul raportul dintre diagonala televizorului și dimensiunea camerei în care urmează să fie amplasat. Distanța optimă față de TV este de 1,5 – 2,5 ori diagonala ecranului. Pentru un televizor de înaltă definiție 4K, distanța ideală de vizionare recomandată este între 1 și 1,5 ori dimensiunea ecranului. De exemplu, pentru un TV cu diagonala de 55 inch, locul ideal pentru fotoliul tău este între 1,4 și 2,1 metri distanță de acesta.

Sursa foto: Shutterstock.com