16 Jun 2021, Autor:

Alături de arbori și subarbuști, arbuștii ornamentali sunt plante lemnoase, cultivate în mod special pentru aspectul lor deosebit, dar și pentru crearea unui climat mai sănătos, reducerea efectelor poluării aerului, protecția solului și a apelor, valorificarea unor terenuri care nu pot fi folosite pentru agricultură sau pentru a construi ceva pe ele, înfrumusețarea spațiilor verzi și a grădinilor private. Când vrei să dai o notă personală curții pe care o deții, gardul viu creează un efect vizual aparte, dându-ți posibilitatea de a-i modela coroana după cum dorești, de la forme geometrice perfecte până la figurine diverse.

Ce tip de gard viu ar fi, însă, potrivit pentru grădina ta? Care sunt condițiile optime de plantare și cum îl îngrijești? Sunt câteva întrebări ale căror răspunsuri le poți afla din scurtul ghid pe care ți l-am pregătit.

Tipuri de gard viu – arbuști ornamentali potriviți pentru grădina ta
Cum plantezi gardul viu – reguli de care să ții cont
Cum îngrijești corect gardul viu – sfaturi utile

Tipuri de gard viu – arbuști ornamentali potriviți pentru grădina ta

Înainte de a alege specia de arbust ornamental care se potrivește cel mai bine în grădina ta, pentru a fi cultivat ca gard viu, este bine să știi că, din această perspectivă, există două mari grupe de plante:

  • gardul viu care poate fi tuns – în această categorie intră, de exemplu, arbuști precum tuia, tisa, lemnul câinesc, jugastrul; coroana acestora poate fi modelată, după cum dorești, cu ajutorul unei foarfece trimmer electrice sau telescopice;
  • gardul viu cu creștere liberă – gardurile vii care cresc libere nu trebuie tunse și pot fi cultivate în combinație cu: flori (exemplu: liliac), prun japonez, ploaie de aur, plante mereu verzi (tuia, călin, rhododendron), arbuști sălbatici (alun), trandafiri, scoruș de munte; de obicei, cele mai reușite combinații sunt între foioase și conifere.

Există numeroase specii de arbuști ornamentali care pot fi cultivați solitari sau ca garduri vii, iar pentru îngrijirea lor, pe OLX găsești toate uneltele de care ai nevoie, la prețuri convenabile. Tot de aici, ai posibilitatea să-ți alegi specia de gard viu preferată. Ca să-ți fie mai ușor să alegi din multitudinea de arbuști ornamentali ce îți pot înfrumuseța curtea, iată câteva exemple de astfel de plante, care se pretează pentru climatul din țara noastră și pe care le poți cultiva, cu succes, în grădina ta, indiferent de zona geografică în care locuiești:

Tuia (Thuja occidentalis) – Familia Cupressaceae

Tipuri de gard viu

Originar din America de Nord și Canada, tuia este una dintre cele mai întâlnite specii de arbuști ornamentali care sunt cultivate ca gard viu. Tuia poate atinge 6-12 metri înălțime și un diametru al coroanei de 3-4,5 metri. Este un arbust apreciat pentru frunze și conuri, răspândind un miros plăcut. De obicei, iarna, frunzele devin roșiatice, pentru ca, odată cu venirea primăverii, să revină la culoarea verde. Poți opta pentru un gard viu format doar din tuia sau să combini acest arbust cu o specie de foioase.

Photinia Red Robin (Photinia fraserii Red Robin) – Familia Rosaceae

Arbusti ornamentali potriviti pentru gradina ta

O specie aparte de arbust ornamental, care se pretează pentru combinații mixte cu alte plante și arbuști, atunci când vrei să-l cultivi ca gard viu, este Photinia Red Robin. Punctul de atracție al unui astfel de gard viu este coloritul deosebit al frunzelor, în nuanțe de verde și roșu, cu textură lucioasă. Toamna este perioada din an când devine spectaculos, pentru că frunzele capătă o nuanță intensă de roșu, galben și portocaliu. Arbustul poate atinge 4-5 metri înălțime, iar diametrul coroanei poate avea 2-2,5 metri.

Lemn câinesc (Ligustrum vulgare) – Familia Oleaceae

Cum plantezi si cum ingrijesti gardul viu

Dacă îți dorești un gard viu care să fie veșnic verde, atunci poți opta pentru lemnul cainesc, arbust ornamental înrudit cu liliacul și frasinul. În funcție de specie și de vârstă, poate atinge 3-4 metri înălțime. Inflorescențele sale de culoare albă sunt o încântare în perioada verii. Fructele sunt de tip drupă-baciformă, rotunde și negre. Atenție, însă! Toate părțile plantei, mai ales frunzele și fructele, sunt toxice.

Ploaia de aur (Forsythia intermedia) – Familia Oleaceae

Cum plantezi gardul viu

Un alt arbust spectaculos (mai ales prin inflorescențele sale galben-aurii, din perioada primăverii) pentru care poți opta, dacă vrei să-ți înveselești grădina cu un gard viu colorat și cu un aspect estetic deosebit, este Ploaia de aur. Ca să te bucuri de frumusețea lui, va trebui să iei seama la cerințele arbustului față de lumină. Astfel, pentru ca el să înflorească așa cum îți dorești, are nevoie de lumină naturală cel puțin 6 ore în fiecare zi.

Cum plantezi gardul viu – reguli de care să ții cont

Arbusti ornamentali

Când vine vorba despre plantarea gardului viu, indiferent de specia pentru care optezi, este important să ții cont de anumite reguli, ca să asiguri condițiile de mediu potrivite dezvoltării armonioase a acestuia. Astfel, este bine să iei în calcul următoarele aspecte:

  • perioada optimă de plantare;
  • alegerea terenului pentru cultivare;
  • cerințele de temperatură, apă, lumină, sol.

În funcție de specie, condițiile de plantare diferă. Concret, dacă optezi pentru un gard viu din tuia, de exemplu, este indicat să-l semeni toamna târziu sau primăvara, la o adâncime de 1-1,5 cm și la o distanță de 20-25 de cm. Dacă preferi varianta plantării cu butași, atunci aceasta se face doar iarna, în sere, în răsadnițe, și abia după ce arbustul prinde rădăcini, îl poți planta în grădină. Este o specie mare iubitoare de apă, rezistentă la ger și care se dezvoltă foarte bine și la umbră sau semiumbră, deși preferă zonele însorite. Este de preferat să plantezi tuia în zone de deal sau munte, dar se poate dezvolta excelent și la câmpie.

În ceea ce privește Photinia Red Robin, arbustul poate fi plantat sub formă de plante cu balot (care au pământ peste rădăcini), toamna sau primăvara, când solul nu este înghețat, iar temperatura aerului nu este mai mică de 5°C. Este o specie cu rezistență moderată la ger, temperaturile mai scăzute de -15°C putând să-i afecteze frunzele și lăstarii tineri. Un aspect de care va trebui să ții cont este și locul unde îl amplasezi, pentru că este un arbust care iubește lumina, dar se poate dezvolta bine și condiții de semiumbră.

Ploaia de aur este iubitoare de lumină și poate fi plantată fie prin butași, fie prin marcotaj, toamna sau primăvara. Reține că este esențial ca solul să nu fie înghețat. Este unul dintre arbuștii ornamentali care se adaptează foarte bine și în mediul urban, fiind rezistent la poluarea cu gaze sau fum. Dacă optezi pentru un astfel de gard viu, va trebui să-l uzi frecvent, mai ales în timpul verii, pentru că este sensibil la secetă.

Dacă vrei să ai un gard viu din Lemn câinesc, atunci amplasează-l în locuri însorite sau semiumbroase. Poți semăna semințele toamna (septembrie-octombrie) sau să iei butași (crescuți peste iarnă) și să-i plantezi primăvara. Dacă alegi această ultimă variantă, atunci, cu ajutorul unei lopeti de gradina, va trebui să sapi o groapă de câțiva centimetri adâncime, să toaletezi un pic rădăcinile și să-l plantezi, udându-l abundent. La fel ca în cazul Ploii de aur, este important ca solul să nu fie înghețat, în momentul plantării sau al semănatului. Ca să te bucuri de florile sale deosebite, care își arată splendoarea în perioada iunie-iulie, tot ce trebuie să faci este să-l tunzi corespunzător, pentru ca lumina soarelui să pătrundă adânc printre ramuri și să-l uzi destul de mult, pentru că preferă un sol cu umiditate medie spre ridicată.

Cum îngrijești corect gardul viu – sfaturi utile

Cum îngrijesti corect gardul viu

Din perspectiva îngrijirii gardului viu, dincolo de a-l planta corect, în funcție de specia aleasă, există trei operațiuni cărora va trebui să le acorzi o atenție deosebită:

  • udarea și mulcirea – în general, arbuștii ornamentali au nevoie de foarte multă apă, mai ales în primele luni de la plantare; udarea lor abundentă este cu atât mai importantă, dacă optezi pentru puieții crescuți în ghivece și pe care îi muți în grădină; apoi, ei au nevoie de nutrienți, iar mulcirea anuală, în straturi subțiri (nu la baza arbuștilor), este recomandată o dată pe an;
  • tăierile de regenerare – pentru ca gardul viu să se poată dezvolta armonios, el are nevoie de lumină naturală, care să pătrundă uniform printre ramuri; în acest scop, va trebui să îndepărtezi lăstarii porniți din rădăcină, iar pe cei tineri, să-i tunzi la jumătate sau la o treime din lungimea lor;
  • tăierile de întreținere – cu ajutorul unei masini de tuns gard viu, poți da ce formă dorești arbuștilor ornamentali pe care îi cultivi în grădina ta, condiția fiind ca aceștia să nu fie cu creștere liberă; gard viu care suportă tunderea: tuia, Photinia Red Robin, Lemnul câinesc; gardul viu trebuie tuns de trei ori pe an: în a doua jumătate a lunii mai, la sfârșit de iulie și la final de septembrie; gardul viu cu creștere liberă, care nu trebuie tuns, este Ploaia de aur.

Gardul viu, fie că alegi să cultivi o singură specie, fie că faci combinații de flori viu colorate și arbuști veșnic verzi, este unul dintre elemente decorative care dau o notă aparte grădinii tale. Poți opta pentru arbuști care își schimbă nuanțele frunzelor de la un anotimp la altul sau care rămân mereu verzi. Indiferent de alegerea făcută, ca să te bucuri cât mai mult timp de frumusețea unor astfel de plante, este bine să ții cont de câteva reguli de plantare și îngrijire, așa cum sunt și cele de mai sus. Eforturile tale vor fi, cu siguranță, răsplătite.

Sursa foto: Shutterstock