15 Oct 2021, Autor:

Când vine vorba despre treburile casnice, principala provocare este să le termini pe toate într-un timp cât mai scurt și să le faci și bine. Electrocasnicele moderne îți vin în ajutor, iar un aspirator robot este unul dintre ele. Poți să-l programezi de la distanță, chiar și atunci când nu ești acasă, în vreme ce tu îți organizezi alte activități, după cum dorești. 

Și pentru că este important să știi cât mai multe despre el, ca să te poți bucura de performanțele pe termen lung, ți-am pregătit, în continuare, un ghid despre cum funcționează un aspirator robot, ce avantaje îți aduce și care sunt criteriile după care ar trebui să te orientezi atunci când optezi pentru un anumit model. Totodată, afli cum se folosește și se întreține corect, dar și ce poți face cu aspiratorul vechi, ca să nu îl arunci. 

Principalele tehnologii ale unui aspirator robot
Cum funcționează un aspirator robot
Avantajele folosirii unui aspirator robot
Cum alegi aspiratorul robot potrivit pentru tine
Top 3 cele mai bune aspiratoare robot ale momentului
Cum folosești și întreții corect un aspirator robot
Ce poți face cu aspiratorul vechi, ca să nu îl arunci

Principalele tehnologii ale unui aspirator robot

Tehnologiile unui aspirator robot

Un aspirator robot se descurcă singur, fără să fie nevoie nici măcar să-l supraveghezi. Nu e un scenariu de film SF, ci o realitate datorată tehnologiilor acestui tip de aparat. Concret, este vorba despre un aspirator care, cu ajutorul programării inteligente, îți lasă pardoseala și, în funcție de model, și covoarele curate, fără ca tu să mai depui vreun efort pentru asta. Ca să înțelegi, mai exact, cum funcționează un aspirator robot, îți explicăm, mai jos, care sunt principalele tehnologii care stau în spatele performanțelor acestui aparat autonom, care face treaba în locul tău.

Senzorii inteligenți

Una dintre caracteristicile de bază ale unui aspirator robot este că se deplasează singur prin casă, fără să rateze vreo zonă și fără să provoace stricăciuni. Cum e posibil așa ceva? Răspunsul este legat de senzorii inteligenți pe care un astfel de dispozitiv îi are. Numărul lor variază în funcție de model, un singur aspirator putând avea chiar și 14 senzori, cum ar fi:

  • senzori laser – cu ajutorul lor, aspiratorul „vede” unde se află, ce obstacole are în jur;
  • senzori de contact – nu toate aspiratoarele au senzori laser; unele modele sunt dotate cu senzori de contact, folosiți pentru schimbarea direcției mișcării și pentru a construi harta spațiului în care acționează; 
  • senzori care depistează golurile – rolul lor este de a-i transmite aspiratorului că, în apropiere, există scări, astfel încât el să nu cadă pe ele; 
  • senzori de perete/senzori pentru ziduri – ca să știe să se oprească la timp și să nu se izbească de pereți;
  • senzori de obstacole (mobilă, decorațiuni) – măsoară greutatea obiectelor din casă;
  • senzori de înălțime – cu ajutorul lor, aspiratorul află cât de înaltă este o masă pe sub care va trece, dacă are spațiu suficient să intre sub canapea sau pat. 

Cu ajutorul acestora, robotul cartografiază locuința și face curat de unul singur. Îi poți stabili limite virtuale, peste care aspiratorul să nu treacă, și, astfel, să nu fie nevoie să-l supraveghezi în timp ce funcționează. El va pătrunde doar în locurile în care vrei tu.

Cum functioneaza

Programarea inteligentă

Un aspirator robot poate fi programat de la distanță, direct de pe telefon sau de pe tabletă, chiar și când nu ești acasă. Cu ajutorul aplicațiilor speciale, ai posibilitatea de a seta în avans zilele și orele când vrei ca robotul să funcționeze. Astfel, chiar dacă pleci de acasă o perioadă mai lungă de timp, te asiguri că vei găsi locuința curată, cel puțin la nivelul pardoselii și al covoarelor, dacă optezi pentru un aparat care le poate aspira și pe acestea. 

Cum alegi aspiratorul robot si ce avantaje are

Reîncărcarea automată

Cele mai multe modele de aspiratoare robot sunt gândite să recunoască așa-numita „bază”, adică locul unde andochează, ca să se reîncarce automat sau ca să se „odihnească”, după ce au terminat treaba. 

Cum funcționează un aspirator robot

Folosire si intretinere

Cu ajutorul senzorilor, aspiratorul robot își construiește un traseu precis, astfel încât să nu rateze colțurile mai dificile de accesat, să știe să o ia de-a lungul unui perete, să activeze periile, în funcție de amplasarea obiectelor din jur, și să-și optimizeze în permanentă atât traseul, cât și curățarea în sine. 

În funcție de model, aspiratorul se mișcă prin casă:

  • în zig-zag
  • în spirală
  • în salturi

În timpul deplasării, el urmărește linia pereților și se adaptează permanent mediului în care „muncește”. Cu alte cuvinte, curăță praful, părul de animale și murdăria, folosind diverse tipuri de perii, lavete și filtre, traversând pragurile, ocolind obstacolele și pătrunzând în locuri greu accesibile. 

În funcție de dimensiunile spațiului pe care îl au de parcurs, aspiratoarele robot pot curăța locuința într-unul sau mai multe cicluri. Știu singure când să încarce bateriile, se întorc la locul de andocare, se alimentează, după care își regândesc traseul, în funcție de locurile pe care le-au curățat deja și de cele pe unde nu au trecut încă. 

Avantajele folosirii unui aspirator robot

Avantajele folosirii unui aspirator robot

Chiar dacă nu are puterea unui aspirator tradițional cu sac sau fără sac, vertical ori clasic, cu aburi sau fără, un robot te ajută să menții curățenia constantă, fără să depui efort, chiar și atunci când deții un animal de companie care lasă mult păr prin casă. Dincolo de acest aspect, un aspirator robot îți oferă o mulțime de alte beneficii, cum ar fi: 

  • reducerea timpului alocat curățeniei – un astfel de robot adună praful de pe podele, covoare și alte suprafețe, într-un timp mult mai scurt decât dacă ai folosi un aspirator obișnuit;
  • asigurarea unei curățenii temeinice – chiar dacă puterea lui de colectare nu este la fel de mare ca a unui aspirator clasic, un astfel de robot poate pătrunde în locuri dificile și are capacitatea de a acoperi suprafețe mari, nelăsând spații necurățate; 
  • îți dă posibilitatea să-ți organizezi timpul cum dorești – îl poți programa de la distanță, chiar și atunci când nu ești acasă, și nu e nevoie să stai lângă el când își face treaba; prin urmare, în timp ce robotul face curat, tu poți să faci orice altceva îți dorești, chiar și să pleci în vacanță;
  • nu elimină doar praful, ci și alergenii – datorită sistemelor de filtrare, inclusiv filtru HEPA, roboții nu doar adună praful, ci și absorb particulele nocive și alergenii, cum sunt acarienii, sporurile de mucegai ori scuamele sau părul de animale; 
  • poate fi folosit de câte ori dorești – mai ales dacă în casă locuiesc persoane alergice, un robot este o soluție eficientă; el poate fi folosit zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi, fără să fie suprasolicitat (să se încingă excesiv); în plus, poate fi utilizat și noaptea;
  • îți oferă mai multe tipare de curățenie – majoritatea modelelor îți oferă mai multe tipare de curățenie, din care poți alege varianta cea mai potrivită pentru nevoile tale; sunt tipuri de roboți care au până la 5 astfel de tipare: curățenie în spirală, aleatorie, înainte și înapoi, posibilitatea de a se întoarce în același loc și de a-l curăța de mai multe ori etc.;
  • întreținere facilă – un aspirator robot nu necesită o îngrijire specială; este suficient să respecți indicațiile din manualul de utilizare. 

Cum alegi aspiratorul robot potrivit pentru tine

Ce faci cu aspiratorul vechi

Cum există o multitudine de modele, alegerea aspiratorului robot potrivit este o provocare dificilă. Iată de ce, îți explicăm, în continuare, care sunt principalele criterii după care ar fi bine să te ghidezi, atunci când optezi pentru un anumit aparat. 

Tipul de aspirator robot

În principiu, toate aspiratoarele robot funcționează la fel, însă funcțiile lor diferă. De exemplu, există modele care au funcție de pulverizare a detergenților și pot spăla inclusiv covoarele. Astfel, poți opta pentru:

  • un robot de lustruit – care va aduna praful de pe pardoseală, folosind curățarea uscată;
  • un robot pentru curățare uscată – va strânge murdăria, inclusiv părul de la animale, atât de pe pardoseală (parchet, gresie, linoleum), dar și de pe covoare ori mochete; 
  • un robot pentru curățare umedă – care folosește aspirarea cu apă sau detergenți, pentru a spăla suprafețele; unele modele sunt dotate și cu funcția de mop (care nu e recomandată pentru covoare).

Așadar, citește atent specificațiile tehnice ale robotului și asigură-te că are capacitatea de a curăța suprafețele dure, cum sunt gresia și parchetul din lemn masiv, și că știe să facă ușor tranziția dintre diversele tipuri de suprafețe din casă. 

Designul aspiratorului robot

Înainte de a alege un anumit robot, este bine să studiezi un pic locuința și să măsori spațiile dintre canapele, fotolii, paturi și pardoseală, înălțimea meselor și a scaunelor. Aceasta, pentru a ști ce dimensiuni ar trebui să aibă robotul, ca să poată pătrunde chiar și în locurile în care nu poți face curat cu un aspirator obișnuit. În general, un astfel de aparat poate avea un diametru între 250 și 350 mm și o înălțime de 90-130 mm. 

Puterea de aspirare și de colectare

Sunt două elemente-cheie în alegerea unui aspirator robot. Cu cât valorile sunt mai mari, cu atât aparatul este mai performant. Astfel, poți opta pentru modele care au o putere de aspirare de peste 3000 Pa și o putere de colectare a prafului de cel puțin 50 W. 

Suprafața de locuit și rezidenții 

În general, un aspirator robot este ideal pentru locuințele mari, care necesită foarte mult timp pentru curățenie, dar poate fi folosit, cu succes, și în case mai mici. De asemenea, este un ajutor de nădejde pentru persoanele în vârstă sau pentru cele care au dificultăți de mobilitate.

Sistemul de navigare

Sistemul de navigare este unul dintre criteriile de bază de care ar trebui să ții cont, pentru că roboții low-range nu pot cartografia foarte clar locuința și nu curăță la fel de bine ca modelele performante. Chiar dacă acestea din urmă sunt ceva mai scumpe, ele sunt mult mai eficiente. Potrivit specialiștilor în domeniu, există sisteme de navigare LiDAR, cu laser, și SLAM, cartografiere cu camere. Un sistem de navigare cu laser are o precizie mai mare atunci când măsoară distanțele dintre obiectele din locuință și folosește lumina pentru a se putea orienta mai bine în spațiu. Astfel, el va funcționa excelent atât noaptea, cât și ziua. 

Durata autonomiei bateriei și stația de andocare

În funcție de model, un aspirator robot poate funcționa continuu, fără să fie nevoie de realimentare, între o oră și cinci ore. Cele mai bune modele sunt considerate cele care au stație de andocare, pentru că robotul va ști singur când e momentul să se oprească din treabă, pentru a se reîncărca, ori unde să se retragă, după ce a terminat curățenia. 

Sistemul de filtrare

Puterea de aspirare și de colectare

Un aspirator robot poate avea mai multe tipuri de filtre: unul care absoarbe particulele mari de praf și polen, un filtru HEPA care are capacitatea de a reține 99% dintre alergeni, un filtru antibacterian. 

Accesoriile aspiratorului robot

Cei mai buni roboți au atât perie frontală, cât și perii laterale. Apoi, există modele care permit schimbarea periilor, în funcție de nevoile tale. Astfel, poți opta pentru perii speciale pentru strângerea părului de animale, de exemplu, ori curățarea rosturilor dintre plăcile de gresie. 

Silențiozitatea

Una dintre caracteristicile de bază ale unui aspirator robot este nivelul scăzut de zgomot, chiar dacă nu este perfect silențios. Un model cu cel mult 60 de decibeli este indicat, mai ales dacă stai la bloc și nu vrei să deranjezi vecinii. 

Top 3 cele mai bune aspiratoare robot ale momentului

Alegerea aspiratorului robot potrivit pentru nevoile tale poate fi o provocare, chiar dacă știi care sunt criteriile generale după care te poți ghida. Iată de ce îți venim în ajutor cu un Top 3 al celor mai bune aparate de acest tip. 

1. Aspiratorul Roborock S6 MaxV, ReactiveAI, Navigatie LiDAR

Aspiratorul Roborock S6 MaxV

sursa foto: Shutterstock

✅ Cel mai puternic aspirator Roborock disponibil. Combină funcțiile de mop și aspirator. 

✅ Sistem de navigație LiDAR PreciSense™ și camere video SLAM, pentru o mai bună cartografiere și o deplasare mai precisă prin camere.

✅ Echipat cu senzori pentru „vederea” în infraroșu. Poate funcționa excelent pe timp de noapte. Reactive AI-ul sau de bord, special conceput pentru a depista și evita obiectele din camere, inclusiv cabluri ori jucării ale copiilor sau ale animalelor de companie.

✅ Funcție de curățare selectivă, setări personalizate, care pot fi salvate în profilul de lucru.

✅ Prețul unui astfel de aspirator variază între 2.199 lei și 2.399 de lei, în magazinele fizice sau online. Pe OLX, găsești, însă, un aspirator Roborock S6 Max, nou, resigilat sau folosit, dar în stare excelentă de funcționare, la prețuri cuprinse între 1.690 și 1.749 de lei. Tot aici, poți opta și pentru un alt model de Roborock S6, anume Roborock S6 Pure, la un preț de 1.119 lei, comparativ cu un aparat nou-nouț pe care îl găsești în magazinele obișnuite, la un preț de aproximativ 1.599 de lei. 

Aspiratorul Roborock S6 MaxV este ajutorul tău de nădejde când vine vorba despre curățarea suprafețelor diverse, de la gresie și parchet, până la mochetă și covoare. Poți să-l programezi de la distanță și să vezi, cu ajutorul aplicației Roborock, exact ce reperează și aspiratorul, în timp ce își face treaba. Are capacitatea de a face curățenie pe suprafețe mari, putând mapa și recunoaște automat până la 4 etaje, fiecare dintre acestea putând avea până la 10 zone fără trecere, 10 zone fără mop și 10 bariere invizibile. 

Cu ajutorul sistemului LiDAR, aspiratorul poate naviga cu precizie prin locuință, își poate reconfigura rapid traseul, iar datorită tehnologiei Reactive AI poate repera toate obiectele din încăperi, inclusiv pe cele de mici dimensiuni. 

Dotat cu mop inteligent și sistem de folosire eficientă a apei, robotul poate fi setat să utilizeze exact cantitatea de apă necesară pentru fiecare încăpere. Totodată, filtrul lavabil, de tip HEPA, absoarbe până la 95% dintre particulele din casă, inclusiv scuamele de la animalele de companie.

Top 3 cele mai bune aspiratoare robot

2. Xiaomi Mi Vacuum Mop Pro

Xiaomi Mi Vacuum Mop Pro

sursa foto: Shutterstock

✅ Este varianta îmbunătățită a modelului Xiaomi Mi Robot Vacuum. Sistemul de navigare laser LDS permite o cartografiere precisă, iar viteza este mai mare. 

✅ Poate curăța atât pardoselile (gresie, parchet, laminat, LVT), cât și covoarele, în 3 moduri diferite: 1. aspirare, 2. spălare, 3. aspirare și spălare simultană.

✅ Este dotat cu 12 seturi de senzori de înaltă precizie.

✅ Prețul unui astfel de aspirator variază între 1.189 și 1.299 de lei, în magazinele fizice sau oline. Pe OLX, însă, găsești un aspirator Xiaomi Mi Vacuum Mop Pro, folosit, dar în perfectă stare de funcționare, la prețuri cuprinse între 799 și 1.099 de lei. 

Aspiratorul Xiaomi Mi Vacuum Mop Pro te ajută să planifici curățenia de la distanță, de pe telefon sau tabletă. Astfel, poți seta ora, traseul și modul în care vrei ca aparatul să curețe pardoselile și covoarele. Nu trebuie să-ți faci griji în ceea ce privește reîncărcarea bateriei. În momentul în care ajunge la 20%, aspiratorul se întoarce automat la bază, reîncarcă bateria până la 80% și se întoarce la treabă. 

Xiaomi Mi Vacuum Mop Pro se deplasează pe o traiectorie în Y și, prin urmare, este foarte eficient în curățarea petelor foarte dificile. Totodată, are o putere de aspirație mare, putând absorbi și particule de mari dimensiuni. 

Este dotat cu un mop inteligent, funcția de spălare fiind îmbunătățită de o pompă electrică, prin care cantitatea de apă folosită este monitorizată și distribuită uniform. 

curatenia de la distanta

3. Aspirator robot iRobot Roomba 980

iRobot Roomba 980

sursa foto: Shutterstock

✅ Dotat cu sistem de navigare iAdapt 2.0, care permite curățenia în toată casa, indiferent de dimensiunile locuinței. La o singură încărcare, poate curăța până la 185 mp. 

✅ Cu ajutorul funcțiilor Virtual Wall (Perete virtual) și Halo (aura), robotul învață și reține să nu pătrundă în anumite camere și ocolește obiectele pe care nu vrei să le aspire. 

✅ Sistemul de curățare AeroForce™ cu Power Boost asigură curățarea foarte eficientă a covoarelor. Totodată, recunoaște zonele care sunt foarte murdare, cu ajutorul tehnologiei Dirt Detect™.

✅ Prețul unui astfel de aspirator variază între 2.537 și 3.451 de lei, în magazinele fizice și online. Pe OLX, găsești un aspirator iRobot Roomba 980, folosit, dar în perfectă stare de funcționare, la prețuri cuprinse între 1.000 și 2.700 de lei. 

Din punct de vedere al performanței, aspiratorul iRobot Roomba 980 este unul dintre cele mai bune, dar prețul este pe măsură. Marele avantaj este că are o putere de absorbție adaptabilă, în funcție de modul de curățare pe care îl alegi și are capacitatea de a acoperi suprafețe foarte mari. Pe de altă parte, dacă vrei un aspirator care să-ți spele pardoseala, atunci va trebui să te orientezi spre alt model, pentru că acesta este conceput doar pentru curățare uscată. 

Robotul poate fi programat chiar și cu o săptămână înainte. Așadar, dacă pleci de acasă pentru o perioadă mai lungă, vei găsi casa curată când te întorci. Aspiratorul este dotat cu tehnologii de ultimă generație, care îi permit ocolirea obstacolelor, a camerelor și obiectelor pe care nu vrei să le aspire și revenirea în locurile unde senzorii detectează murdărie acumulată. Astfel, niciun colț din casă nu rămâne necurățat. 

curatenia de la distanta

Cum folosești și întreții corect un aspirator robot

Cum folosesti corect aspiratorul robot

Indiferent de modelul ales, ca să te bucuri de performanțele aspiratorului robot cât mai mult timp și chiar să-i prelungești durata de viață, este esențial să-l întreții corect. Așadar, este bine să ții cont de următoarele recomandări: 

Cum folosești corect aspiratorul robot

  • citește cu atenție manualul de utilizare – este un îndemn care poate să pară banal și pe care foarte multă lume îl ignoră, bazându-se pe instinct și logica proprie; ca să te asiguri, însă, că știi să folosești aparatul în condiții optime, astfel încât performanțele lui să fie pe măsura așteptărilor și durata lui de viață să fie cât mai lungă, este important să citești recomandările producătorului în ceea ce privește întreținerea;
  • folosește aspiratorul doar pentru suprafețele indicate în manualul de utilizare – în funcție de model, aspiratorul poate curăța exclusiv pardoseala sau poate igieniza și pardoseala, și covoarele; totodată, nu este indicat să utilizezi aspiratorul în spațiile exterioare, cum ar fi terasele sau balcoanele; 
  • curăță podelele înainte de folosire – nu este indicat să folosești aparatul pe suprafețe ude sau pe care există substanțe lipicioase; 
  • pregătește terenul pentru aspirare – ridică orice cablu care poate fi smuls cu ușurință, ridică toate obiectele fragile, cum ar fi vazele, adună pungile din plastic, jucăriile copiilor sau ale animalelor de companie;  
  • folosește bateriile și încărcătoarele adecvate – adică numai pe acelea indicate de producător;
  • dacă nu folosești aspiratorul o perioadă îndelungată – încarcă acumulatorul complet, oprește aspiratorul și depozitează-l într-un loc răcoros și uscat;
  • reîncarcă aspiratorul – cel puțin o dată pe lună, ca să previi deteriorarea bateriilor.

Cum cureți și depozitezi aspiratorul robot 

  • golește rezervorul de praf sau de apă – cele mai multe aspiratoare robot au compartiment fie doar de praf ori apă, fie și de praf, și de apă; aceste rezervoare trebuie golite și curățate după 2-3 utilizări;
  • curăță filtrul/filtrele aspiratorului – în funcție de model, filtrul compartimentului de praf poate fi îndepărtat și spălat cu apă și detergent sau substanțe speciale, indicate de producător; după curățare, asigură-te că filtrul este complet uscat și abia apoi reinstalează-l; ca să previi înfundarea filtrului, este recomandată curățarea lui cu peria de curățare; totodată, este indicat să înlocuiești filtrele o dată la 3-6 luni, pentru ca ele să-și păstreze eficiența; 
  • igienizează peria principală – întoarce aspiratorul și strânge clipsurile pentru a îndepărta protecția periei principale; scoate peria și rulmentul, după care, cu ajutorul unei perii, îndepărtează praful de pe peria principală; după curățare, reinstalează peria;
  • curăță periile laterale – după fiecare folosire, scoate peria sau periile laterale și curăță totul temeinic;
  • schimbă periile principale și laterale – este recomandat să înlocuiești periile principale si laterale, la fiecare 6-12 luni, respectiv o dată la 3-6 luni; 
  • șterge senzorii de urcare – măcar o dată la trei luni, curătă senzorii de cățărare, cu ajutorul unei lavete moi; 
  • șterge carcasa – după fiecare folosire, șterge carcasa aspiratorului, cu o cârpă moale și ușor umezită, ca să eviți zgârieturile; 
  • depozitează aspiratorul corespunzător – este indicat ca, după fiecare folosire, să depozitezi aspiratorul în cutia originală, într-un loc uscat, ferit de razele soarelui sau de surse de căldură, cum ar fi radiatoarele sau caloriferele, de preferat, într-o debara sau un dulap.

Ce poți face cu aspiratorul vechi, ca să nu îl arunci

valorifica aspiratorul vechi

Odată ce ai schimbat aspiratorul vechi, fie unul clasic, vertical, cu aburi sau fără, fie un model mai vechi de aspirator robot, este important să știi ce poți face cu aparatul vechi, atâta vreme cât nu îl poți arunca, pur și simplu, la gunoi, pentru că este ilegal. Din fericire, ai câteva opțiuni în acest sens: 

  • valorifică aspiratorul vechi – una dintre variantele pe care le ai la dispoziție este să vinzi aspiratorul de care nu mai ai nevoie; poți face acest lucru postând un anunț pe un site sigur și specializat și să-l vinzi fie la mâna a doua, fie ca produs nou, dacă nu ai apucat să-l folosești; înainte de a posta anunțul, asigură-te că aspiratorul este curat, într-o stare bună și, pentru a-ți crește șansele de a obține un preț bun, arată-ți disponibilitatea de a negocia și de a permite cumpărătorului să verifice produsul înainte de a-l achiziționa; 

Dacă vrei să obții un preț cât mai bun pe aspiratorul vechi, OLX te ajută să-ți faci cunoscută intenția de vânzare, astfel încât anunțul tău să ajungă, rapid și ușor, la toți cei interesați de oferta ta. 

  • donează aspiratorul oamenilor care au nevoie de el – dacă aspiratorul tău este nou sau în perfectă stare de funcționare, chiar dacă l-ai folosit niște ani, documentează-te și află unde și cum l-ai putea dona unor oameni care nu își permit un astfel de aparat și care, cu siguranță, s-ar bucura să-l aibă; 
  • donează aspiratorul unor muzee sau folosește-l în expoziții speciale – dacă aspiratorul tău este suficient de vechi încât să fie reprezentativ pentru o anumită perioadă istorică, documentează-te și află cum îl poți dona unui muzeu sau dacă poate fi folosit în expoziții speciale; 

pret cat mai bun pe aspiratorul vechi

  • returnează aspiratorul companiei producătoare – foarte mulți producători de electrocasnice au dezvoltat sisteme prin care poți returna produsele deja folosite pentru a putea fi reciclate sau recondiționate, adică să fie transformate în produse refurbished, ce pot fi revândute ca atare;
  • reciclează aspiratorul vechi – interesează-te unde este cel mai apropiat centru de reciclare a produselor electrocasnice și du aspiratorul vechi acolo sau fă o comandă online, dacă acest lucru e posibil, pentru ridicarea de la domiciliu.

Când vine vorba despre treburile casnice, aparatele electrocasnice de ultimă generație, dotate cu funcții și tehnologii inteligente, nu numai că îți ușurează munca, ci îți oferă posibilitatea să câștigi timp pentru tine și cei dragi. Din această perspectivă, un aspirator robot este una dintre soluțiile smart, în acord cu stilul de viață modern. Alegerea modelul potrivit poate fi o provocare, însă, cu ajutorul ghidului de mai sus, poți găsi varianta care răspunde cel mai bine nevoilor tale și ale celor dragi. 

Sursa foto: Shutterstock